Για συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας για θαλάσσια και χερσαία σύνορα μιλούν τα αλβανικά ΜΜΕ

Για συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας για θαλάσσια και χερσαία σύνορα μιλούν τα αλβανικά ΜΜΕ

Οι δύο πλευρές κατέληξαν στη χάραξη των θαλάσσιων συνόρων με βάση την αρχή της ισοδυναμίας

Πληροφορίες για την επικείμενη συμφωνία Ελλάδας -Αλβανίας για τα θαλάσσια σύνορα στο Ιόνιο Πέλαγος, δημοσιοποίησε το  Top Channel  των Τιράνων, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές από την Αθήνα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η αρχική συμφωνία του 2009 για την ΑΟΖ και τα θαλάσσια σύνορα που είχαν υπογράψει Καραμανλής και Μπερίσα, αλλά ακυρώθηκε στη συνέχεια από το Αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, τροποποιείται και μεγάλο μέρος των Οικοπέδων ΙΟΝΙΟ 1 και ΙΟΝΙΟ 2, περνούν στην αλβανική δικαιοδοσία. Ουσιαστικά η ελληνική πλευρά αποδέχεται ότι η μέχρι σήμερα χάραξη της ΑΟΖ έχει γίνει, εν μέρει, με μεθοδολογικά εσφαλμένο τρόπο, άποψη που υποστηρίζει μέχρι σήμερα η Αλβανία. Αποδέχεται δηλαδή ότι οι θαλάσσιοι κόλποι θα πρέπει να θεωρηθούν «κλειστοί», ώστε να ισχύσει η σχετική πρόβλεψη της Σύμβασης της Θάλασσας. 

Οι δύο πλευρές κατέληξαν στη χάραξη των θαλάσσιων συνόρων με βάση την αρχή της ισοδυναμίας. Έτσι, στο σημείο που η απόσταση των δύο χωρών είναι 1,8 μίλια, 0,6 μ. κατοχυρώνονται στην Ελλάδα, 0,6 μ. στην Αλβανία και τα υπόλοιπα 0,6 μ. χαρακτηρίζονται «Διεθνή Ύδατα». Στα υπόλοιπα σημεία θα εφαρμοστεί επίσης η αρχή της ισοδυναμίας, με βάση τη Σύμβαση της Θάλασσας. Με την υπογραφή της συμφωνίας, Ελλάδα και Αλβανία θα επεκτείνουν ταυτόχρονα στα 12 ναυτικά μίλια τα χωρικά τους ύδατα στο Ιόνιο Πέλαγος. Οι δύο πλευρές κατέληξαν ο υπολογισμός των 12 ν.μ. να  γίνει από τους Οθωνούς και το  Μαθράκι και όχι από τη βορειότερη βραχονησίδα του συμπλέγματος των Διαπόντιων Νήσων όπου υπάρχει και φάρος.  «Η συμφωνία θα βασισθεί στο διεθνές δίκαιο για τη θάλασσα για τη χρήση των  φάρων, σύμφωνα με την οποία φάροι και βραχονησίδες ή νησιά στα οποία υπάρχει κτίσμα παραχωρούνται στη διοίκηση της χώρας που τα έχτισε με ειδικό καθεστώς αυτών των φάρων και τα νερά που τον περιβάλλουν, αλλά δεν αναφέρονται ως σημεία εκκίνησης των 12 μιλίων ή μεσαίας γραμμής, όπως όριζε η συμφωνία του 2009, με το βράχο Μπακρέτα στα στενά του Κσαμίλ (εξαμιλίου), δίνοντας στην Ελλάδα τα ¾ του θαλάσσιου χώρου» αναφέρει το TOP Channel, επισημαίνοντας πως «Η  Ελλάδα επιθυμεί μια πιο γρήγορη λύση στο πρόβλημα, επειδή θέλει η εφαρμογή της ρύθμισης με την Αλβανία να τεθεί ως προηγούμενο για να το χρησιμοποιήσει ως βάση στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων για την αποκλειστική οικονομική ζώνη με το Ισραήλ, την Κύπρο, τη Λιβύη και την Αίγυπτο».

Αλβανικά ΜΜΕ σημειώνουν πως η συμφωνία Ελλάδας - Αλβανίας για τα θαλάσσια σύνορα στο Ιόνιο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολιτικά ως προηγούμενο σε μια ενδεχόμενη διαπραγμάτευση για τα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία για να εδραιωθεί η ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο.

Κινητικότητα υπάρχει και στην κατοχύρωση των χερσαίων συνόρων ανάμεσα στις δύο χώρες, που επιβλήθηκαν από τις Μεγάλες Δυνάμεις το 1914. Η αλβανική πλευρά μιλάει ευθέως για αναγνώριση των συνόρων όπως προέκυψαν με τη Συνθήκη του Λονδίνου και το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας (1913) και όχι με το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας που ακολούθησε (1914), εντός των σημερινών ορίων του αλβανικού κράτους.

ΣΧΟΛΙΑ (78)

ΤΣΙΠΡΑ ΔΩΣΤΑ ΟΛΑ

Κανε ότι σου ορμήνεψε ο Σόρος

Ροδίων

Πάντως, αν κρίνω από την φωτογραφία, τα "οικόπεδα" Ιόνιο 1 και Ιόνιο 2 δεν είναι τα ίδια που έχει δημοπρατήσει το ελληνικό δημόσιο, πρόκειται για αλβανικές ονοματοδοσίες άλλων περιοχών.

Γιάννης

Μ αυτά τα μυαλά και αυτές τις συμφωνίες σήμερα οι Τούρκοι σήκωσαν πάλι παντιέρα και δήλωσαν κύριοι των Ιμίων. Τόση αφέλεια από τους νεοέλληνες αριστερούς! Υπήρχε περίπτωση οι Οθωνοί να στερηθούν ΑΟΖ; Καμία. Απεναντίας με την συμφωνία αυτή είναι πρωτάκουστο να παραχωρούνται δικαιώματα ΑΟΖ. Η Ερεικούσα με 500 κατοίκους δεν θα έχει ΑΟΖ. Επιπλέον παραιτηθήκαμε εθνικής κυριαρχίας στις βόρειες βραχονησίδες. Πόσο χειρότερη συμφωνία θα μπορούσαμε να κάνουμε; Αν με αυτούς τους όρους προχωρήσουμε στο καθορισμό της ΑΟΖ με την Τουρκία μπορείς να αντιληφθείς το αποτέλεσμα; Αντιλαμβάνομαι πως όχι.

χριστόφορος

μα ότι θες καταλαβαίνεις; φυσικά και οι Οθωνοί δίνουν ΑΟΖ, το άρθρο μιλάει για μια βραχονησίδα που δεν δικαιούται έτσι κι αλλιώς ΑΟΖ ούτε και σαν σημείο εκκίνησης 12νμ. Που κόλλησες εσύ δεν μπορώ να καταλάβω. Η συμφωνία είναι καλή. Επιτέλους δηλαδή τί θέλουμε να τα έχουμε όλα δικά μας και να μην κλείνουμε κανένα ζήτημα; έτσι δεν θα προοδέψουμε ποτέ.

Γιώργος

Χριστόφορε έχεις δίκιο. Το πρόβλημα είναι ότι για εξαιρετικά σύνθετα και εξειδικευμένα θέματα έχουμε την εντύπωση ότι μπορούμε όλοι να εκφέρουμε άποψη που θα έχει μάλιστα την ίδια βαρύτητα. Όπως για τις διαρροές νερού θα καλέσουμε τον υδραυλικό και για το ρεύμα τον ηλεκτρολόγο, για τα διεθνή θέματα πρέπει να ακούμε τις απόψεις των ειδικών. Έλεος πια να λέει την άποψή του για τα πάντα ο κάθε πικραμένος, συμπεριλαμβανομένου και εμού...

ΕΡΕΙΚΟΥΣΙΩΤΗΣ

ΦΙΛΕ ΧΡΗΣΤΟΦΟΡΕ ΤΟ ΒΟΡΕΙΟΤΕΡΟ ΝΗΣΙ ΣΤΟ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΤΩΝ ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΜΕ ΦΑΡΟ ΕΙΝΑΙ Η ΕΡΕΙΚΟΥΣΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ .ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΟΡΙΟ .ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΥΝΔΥΝΟ ΠΡΑΓΜΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΡΕΙΚΟΥΣΑ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΑ . ΜΗΝ ΜΑΣΑΣ ΑΜΑΣΗΤΑ ΟΤΙ ΣΟΥ ΣΕΡΒΙΡΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΓΝΩΣΤΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΙΟΤΙ ΑΝ ΕΙΣΟΥΝ ΘΑ ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΑ ΜΕ ΦΑΡΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΕΡΕΙΚΟΥΣΑ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΕΙ 12 ΜΙΛΙΑ ΑΟΖ ΑΠΟ ΤΗΣ ΑΚΤΕΣ ΤΗΣ . ΣΚΕΨΟΥ...........ΕΓΩ ΛΕΩ ΠΑΛΙ ΤΟΣΗ ΑΦΕΛΕΙΑ ΣΤΗΣ ΕΠΟΧΕΣ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ ΑΔΕΛΦΕ ΚΡΑΤΑΜΕ ΠΟΛΥ ΨΗΛΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΧΩΡΙΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΧΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΚΡΑΥΓΕΣ ΕΝΑΣ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΕΡΕΙΚΟΥΣΙΩΤΗΣ Υ.Γ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΤΑΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΦΟΡΑ

Λάμπρος

ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ και γρήγορα γιατί όπως το πάνε αυτοί θα δώσουν την Κρήτη στους Αιγυπτίους και τα επτάνησα στους Ιταλούς

Χ

Πρόκειται για μία πολύ καλή συμφωνία και δίκαιη.Αν τελικά υπογραφεί θα είναι μια διπλωματική επιτυχία της Ελλάδας καθώς δίνει πλήρη ΑΟΖ στους Οθωνούς και αποτελεί προηγούμενο σε ενδεχόμενο προσφυγής γειτονικής χώρας στο διεθνές δικαστήριο.Ανοιγει το δρόμο για υπογραφή ΑΟΖ με Λιβύη και Αίγυπτο.Στρριμωχνει την Τουρκία.Πιστεύω ότι τα γεγονότα στα Ίμια έχουν σχέση και με αυτό.Μακαρι να είναι αλήθεια και να γίνει.

Μίλτος

Το οτι αποποιείται η Ελλάδα το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας για την Βόρειο Ήπειρο το βλέπεις ως καλή συμφωνία?

Χ

Η καλύτερη προστασία της ελληνικής μειονότητας θα είναι η είσοδος της Αλβανίας στην ΕΕ.Πριν λίγο καιρό γκρέμιζαν σπίτια στη Χειμάρρα.Που είναι το πρωτόκολλο της Κέρκυρας?Τι θέλεις μια Αλβανία στην ΕΕ ή μια Αλβανία έρμαιο των πρακτόρων του Ερντογάν με ατελείωτα κεφάλαια για λάδωμα των πολιτικών της και ακόμα χειρότερα ισλαμοποίησής της.Τα ωφέλη από την υπογραφή ΑΟΖ θα είναι τεράστια για την Ελλάδα.Μια Ελλάδα ισχυρή οικονομικά από την εξαγωγή υδρογονανθράκων που προϋποθέτει όμως οριοθέτηση ΑΟΖ είναι η καλύτερη εγγύηση για τους Βορειοηπειρώτες.Φυσικά και οι Αλβανοί θα ζητήσουν ανταλλάγματα δεν είναι ηλίθιοι.Όμως αξίζει να προχωρήσουμε.Οι Τούρκοι για αυτό το λόγο έχουν λυσσάξει Ίμια.Ξερεις τη σημαίνει ΑΟΖ στο Αιγαίο?Για να ψαρέψουν σε διεθνή ύδατα της ελληνικής ΑΟΖ στο Αιγαίο θα πρέπει να μας πληρώνουν για να πάρουν άδεια.Η ελληνική ΑΟΖ σύμφωνα με το δίκαιο της Θάλασσας εκτείνεται από τα ανοιχτά της Μάλτας έως βόρεια της Αιγύπτου και εφάπτεται με τη. Κυπριακή.Ειναι σε έκταση τριπλάσια από την στεριά.Και σε όλη αυτή τη θάλασσα οποίος θέλει ακόμα και να ψαρέψει θα πρέπει να πληρώσει.Δεν μιλάμε για τα πετρέλαια και το αέριο.Μιλάμε για απίστευτο πλούτο.

μπετοβλακας

ολα τα προβλήματα λυθηκαν το Μακεδονικό το τσαμικο όλα και ολοι είναι ευτυχισμενοι αν δεν ήταν δεν θα μας προτιμουσαν επενδυτές από 108 χωρες

@18:23 & 18:39

1. ΟΙ ΔΙΚΑΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ , ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΔΙΚΑΙΕΣ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ !!! ΕΔΩ ΟΜΩΣ ΤΟ ΥΠΕΞ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΟ ΤΟΥ 1914 ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΠΛΗΡΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟ !!! 2. ΕΠΙΣΗΣ, ΤΟ ΝΑ ΞΕΠΟΥΛΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Κ ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΘΕΤΙΚΑ ΚΕΡΔΗ , ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΜΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ, ΕΙΝΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΥ, Η ΑΚΟΜΑ Κ ΜΙΑΣ ΥΠΗΡΕΤΡΙΑΣ !!!! ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΙΣΤΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟΝ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕΙ !!!

ομαλός

Είχε ποτέ πλήρη αυτονομία η Β. Ήπειρος? Ή υπάρχει περίπτωση να πάρει ποτέ χωρίς πόλεμο? Δίνουμε κάτι που δεν έχουμε

Εγκώ Αλέξι αγκαπώ πολί

Αλέξι ντόσι εμάς πακιστανούς γκυναίκες ελληνίντες που τέλουν μαυριντερούς και ντε τες παντρεύετι κανείς. Ντόσι σπίτι, αυτοκίνητο και ντουλιές καλές εμάς να στέλνουμε λεφτά στο Πακιστάν. Εγκώ πινάει πολύ για γκυναίκα και κατσίκα. Αγκαπώ Αλέξι πολί. Όλοι αγκαπάνε Αλέξι. Στα Σκόπια. Στην Αλμπανία. Στο Πακιστάν. Όλους ντίνει κάτι Αλέξις. Κάτε κρόνο μας ντίνει και επίντομα κεινονικό. Αγκαπάει πολί Αλέξις εμάς, γκιατί ντίνει επίντομα εμάς και όκι Έλληνες. Έλληνες και Πακιστανοί αντέρφια όμως! Αγκαπώ σύριζα που τέλει ντώσει εμένα και όλους εμάς ελληνικό ντιαβατήριο για να γκένουμε και μεις ευρωπαίοι, όπως σκοπιανί. Αγκαπώ πολί Αλέξι. Αλέξι καλό για ξένοι όλοι. Αλέξι ίσε ο αρκιγκό μας! Κράτα γκερά! Ένα πακιστανό φίλο σου από Πεσαβάρ.

Ωραίο χιούμορ χρυσαυγίτη

Για την επίσκεψη του φύρερ σας στην πακιστανική πρεσβεία τι έχεις να πεις;

Ρ

Τι σκατa έδωσε πάλι ο Τσίπρας; Δεν έχει μείνει κεραμίδι σ'αυτή τη χώρα. Μέσα σε λίγα χρόνια έχει πουλήσει μέχρι και τη μάvα του. Σε άλλες εποχές ο λαός τους έστηνε στον τοίχο και γίνονταν σουρωτήρι ή τους κρέμαγαν ανάποδα και τους έλιωναν το πρόσωπο με πέτρες. Εμείς τι περιμένουμε;

Alice in Wonderland

Να φιλτραρουμε κ λιγακι οσα διαβαζουμε....γεμισε ο τοπος fake news!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

nd22

«Η ιδέα, ωστόσο, του κ. Καμμένου επιβεβαιώνει ότι η χώρα κυβερνάται από ασόβαρους ανθρώπους», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχολιάζοντας την πρόταση για τη διεξαγωγή δημοτικών και εθνικών εκλογών τον Μάιο του 2019

4459986

 Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είναι εγκλωβισμένη σε ιδεοληψίες και «αποφεύγει συστηματικά να λάβει μέτρα για την τήρηση του νόμου και της τάξης εντός των κέντρων φιλοξενίας