Για απιστία θα ελεγχθεί από τη Βουλή ο Καμμένος σχετικά με την υπόθεση των βλημάτων στη Σαουδική Αραβία

Για απιστία θα ελεγχθεί από τη Βουλή ο Καμμένος σχετικά με την υπόθεση των βλημάτων στη Σαουδική Αραβία

Η δικογραφία εστάλη από την εισαγγελία Διαφθοράς βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών - Η υπόθεση είχε μπει στο μικροσκόπιο της εισαγγελίας Διαφθοράς με εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου μετά τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα από το ΘΕΜΑ

Για απιστία θα ελεγχθεί από τη Βουλή ο Καμμένος σχετικά με την υπόθεση των βλημάτων στη Σαουδική Αραβία
Υπόλογος για το αδίκημα της απιστίας είναι πλέον ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος
για την
υπόθεση πώλησης των βλημάτων στην Σαουδική Αραβία  αμυντικού υλικού (300 .000 βλημάτων τύπου105 mm) από τα αποθέματα του ελληνικού στρατού. Και αυτό γιατί η δικογραφία που είχε σχηματιστεί για την συγκεκριμένη υπόθεση από την εισαγγελία Διαφθοράς διαβιβάζεται στη Βουλή σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών προκειμένου να διερευνηθεί το αδίκημα της διάπραξης εκ μέρους του κ, Καμμένου του αδικήματος της απιστίας.

Κλείσιμο
Για τον κ. Καμμένο υπάρχει στη δικογραφία μια μαρτυρική κατάθεση, η οποία κρίθηκε αρκετή από τις εισαγγελικές αρχές ώστε να διαβιβάσουν τη δικογραφία στη Βουλή αμμελητί, όπως ορίζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Την υπόθεση είχε αναδείξει τον περασμένο Νοέμβριο το «Πρώτο Θέμα» με αποκαλυπτικά δημοσιεύματά του.

Στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργήθηκε από την εισαγγελία Διαφθοράς, κλήθηκε να καταθέσει ο φερόμενος ως μεσάζων της αγοροπωλησίας  Βασίλης Παπαδόπουλος, ο οποίος ωστόσο δεν εμφανίστηκε ποτέ ενώπιον των εισαγγελικών αρχών.

Η υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία με απόφαση του κ. Καμμένου είχε μπει στο μικροσκόπιο της εισαγγελίας Διαφθοράς με εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου. Με αφορμή τις αποκαλύψεις από το «ΘΕΜΑ», η κυρία Δημητρίου είχε παραγγείλει στην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκε η επίμαχη πώληση.

Όπως είναι γνωστό πριν από λίγους μήνες ξεκίνησαν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας διαπραγματεύσεις με το Ριάντ για τη μεταφορά βλημάτων που χρησιμοποιούνται από άρματα μάχης στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.

Οι συζητήσεις αφορούσαν στην πώληση 300.000 βλημάτων 105 mm από τα αποθέματα του Ελληνικού Στρατού στη Σαουδική Αραβία, με εκτιμώμενη αξία το ποσό των 66 εκατ. ευρώ. Το υλικό θα χρησιμοποιούνταν από τη σαουδαραβική κυβέρνηση για τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Υεμένη, που έχουν ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων.

Για να ολοκληρωθεί η προμήθεια, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπέγραψε διακρατική συμφωνία με τον Έλληνα επιχειρηματία Βασίλειο Παπαδόπουλο, ο οποίος εμφανίζονταν ως αντιπρόσωπος των Σαουδαράβων. Η διακρατική συμφωνία Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας υπεγράφη την 13η Ιουνίου μεταξύ του γενικού διευθυντή Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων και του μεσάζοντα Βασίλειο Παπαδόπουλο στο αεροδρόμιο της Μίκρας στη Θεσσαλονίκη.

Ο Βασίλειος Παπαδόπουλος υποστηρίζει ότι ήταν εξουσιοδοτημένος από το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, ενώ σύμφωνα με τον Πάνο Καμμένο ο Βασίλειος Παπαδόπουλος δεν είναι «μεσάζων» αλλά ο αντιπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας

Εκτός από την αγορά πυρομαχικών για άρματα μάχης, στη διακρατική συμφωνία περιλήφθηκε και πρόβλεψη για πιθανή πώληση στο Ριάντ και αεροπορικών βομβών τύπου MK-82 και MK-83, αφού ο αντιπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας το έθετε ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης