«Επίπληξη» του ΥΠΕΞ στον επίτροπο Χαν επειδή αποκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία»

«Επίπληξη» του ΥΠΕΞ στον επίτροπο Χαν επειδή αποκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία»

«Τα επαναλαμβανόμενα εκ μέρους του ατοπήματα δεν συμβάλλουν στην επίτευξη προόδου στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό», αναφέρεται από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

«Επίπληξη» του ΥΠΕΞ στον επίτροπο Χαν επειδή αποκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία»
Ανακοίνωση για τις αναφορές του Γιοχάνες Χαν στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αναφορικά με το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας τον Επίτροπο να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα και να μην παραβιάζει τις αποφάσεις και τις δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου: «Καλούμε τον Επίτροπο Χαν να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα και να μην παραβιάζει, μεταξύ άλλων, τις αποφάσεις και τις δεσμεύσεις της ίδιας της ΕΕ. Ιδιαίτερα σε μια κρίσιμη συγκυρία όπως η σημερινή όπου σχετικές διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη. Τα επαναλαμβανόμενα εκ μέρους του ατοπήματα δεν συμβάλλουν στην επίτευξη προόδου στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό. Δεν συνάδουν δε, με τον εποικοδομητικό ρόλο που οφείλουν να έχουν τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Υπενθυμίζεται ότι ο Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Der Spiegel», χρησιμοποίησε επανειλημμένα τον όρο «Μακεδονία» για την ΠΓΔΜ, μιλώντας για την πρόταση ενταξιακών διαπραγματεύσεων που θα απευθύνει σύντομα η ΕΕ στα Σκόπια. 

Στη συνέντευξη, η οποία δόθηκε με αφορμή την παρουσίαση την Τρίτη της Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα Δυτικά Βαλκάνια, ο κ. Χαν καταθέτει την εκτίμηση ότι το 2025 θα μπορούσαν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση η Σερβία και το Μαυροβούνιο, και επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση σχεδιάζει σύντομα να εισηγηθεί την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη «Μακεδονία».

«Ο ρυθμός εξαρτάται από τα μεταρρυθμιστικά βήματα του καθενός. Η διεύρυνση της ΕΕ είναι σαν μια ιστιοδρομία: αυτή την στιγμή η Σερβία και το Μαυροβούνιο προηγούνται, η ΕΕ έχει αρχίσει μαζί τους τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Το 2025 θα μπορούσαν, θεωρητικώς, να ενταχθούν εφόσον εκπληρώσουν αυστηρά τα κριτήρια», δήλωσε ο κ. Χαν στο περιοδικό «Der Spiegel» που κυκλοφόρησε εχθές, Σάββατο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης