Ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να συζητηθεί στη Βουλή η πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία

Ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να συζητηθεί στη Βουλή η πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία

Βενιζέλος σε Χριστοδουλοπούλου: Βάλτε τα στήθη σας και προστατέψτε τον κ. Καμμένο αλλά μην εξευτελίζετε τους Θεσμούς - Αθανασίου: Αν η επιτροπή μας είναι αναρμόδια τότε γιατί κάνατε το πρώτο ερώτημα στο επιστημονικό συμβούλιο για τις προμήθειες

Ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να συζητηθεί στη Βουλή η πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία
Σε μεθοδεύσεις και άγαρμπους τακτικισμούς κατέφυγε για μια ακόμα φορά η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Τασία Χριστοδουλοπούλου
με την στήριξη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ προκειμένου να αποκρούσει για μια ακόμα φορά το αίτημα της αντιπολίτευσης για διερεύνηση της υπόθεσης πώλησης βλημάτων στην Σαουδική Αραβία.
Κλείσιμο

Η κυρία Χριστοδουλοπούλου αφού εξάντλησε κάθε κοινοβουλευτικό τερτίπι προκειμένου να αποφύγει την κλήση για ακρόαση του
Πάνου Καμμένου έσπευσε σήμερα να υποστηρίξει πως η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας δεν είναι αρμόδια για τα ζητήματα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Υπενθυμίζεται πως την πρώτη φορά, όταν η υπόθεση της πώλησης βλημάτων ταλάνιζε την κοινή γνώμη, η πρόεδρος «ακύρωσε» το σχετικό αίτημα της ΝΔ υποστηρίζοντας ότι δεν έχει συνταχθεί με τον ορθό τρόπο. Όταν η αντιπολίτευση επανέφερε γραπτώς το αίτημα για κλήση σε ακρόαση όλων των εμπλεκομένων η κυρία Χριστοδουλοπούλου υποστήριξε πως η υπόθεση αφορά πώληση υλικού και όχι αγορά και άρα δεν εντάσσεται  στον περι προμηθειών νόμο. Όταν δε, η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής διέψευσε την πρόεδρο, εξηγώντας ότι ο νόμος για τις προμήθειες περιλαμβάνει και αγορές και πωλήσεις, η κυρία Χριστοδουλοπούλου κατέφυγε στο επιχείρημα της αναρμοδιότητας της επιτροπής να ερευνά υποθέσεις του υπουργείου αμύνης.

«Στον βωμό της σκοπιμότητας να προστατευτεί ο κ. Καμμένος μην καταστρέφετε την θεσμική οργάνωση του κράτους δικαίου. Βάλτε τα στήθη σας και προστατέψτε τον κ. Καμμένο αλλά μην εξευτελίζετε τους Θεσμούς»  ανέφερε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος για να εξηγήσει πως αποτελεί κατοχυρωμένο δικαίωμα της μειοψηφίας (2/5) να καθορίζει το περιεχόμενο συνεδριάσεων στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

«Η ανάγνωση του Κανονισμού εκ μέρους σας κατατείνει στον περιορισμό των δικαιωμάτων της μειοψηφίας. Παίζετε με τον Κανονισμό. Εχετε σκεφτεί ότι μπορεί το κόμμα σας να είναι ξανά μειοψηφία;» τόνισε ο ίδιος σε άλλο σημείο. «Βεβαίως αυτά είναι κυμαινόμενα. Απορρίπτω το αίτημα σας λόγω αναρμοδιότητας. Η αρμοδιότητα για το θέμα σας ανήκει στην επιτροπή εξοπλισμών». Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Γιάννης Τραγάκης επισήμανε «η επιτροπή υπέστη μείωση ανευ προηγουμένου του κύρους της. Είμαι 20 χρόνια στην επιτροπή. Με την τοποθέτησή σας καταβαραθρώσατε το κύρος της επιτροπής λέγοντας ότι η επιτροπή δεν έχει δικαιώματα παρά όσα της παρέχει η Διάσκεψη των Προέδρων. Με νομικιστικούς όρους και καθυστερήσεις επιχειρείτε να υποβαθμίσετε το γεγονός και να αποφύγετε την ακρόαση των υπουργών και των εμπλεκομένων. Με την συμπεριφορά σας ακυρώνετε το δικαίωμα της μειοψηφίας.

«Ο υπουργός Άμυνας δεν ανήκει στα καθήκοντά μας. Τι να κάνουμε;» αντέτεινε η κυρία Χριστοδουλοπούλου ενώ η κυρία Αννέτα Καββαδία (ΣΥΡΙΖΑ) υποστήριξε πως το θέμα έχει «εξαντληθεί» και γι αυτό δεν έχει νόημα να συζητηθεί περαιτέρω.

Τελικά, η πρόεδρος πετώντας για μια ακόμα φορά την μπάλα στην εξέδρα και προκειμένου να αποφύγει πάση θυσία την κλήτευση του κ. Καμμένου είπε πως θα απευθύνει νέο ερώτημα στην επιστημονική επιτροπή της Βουλής προκειμένου να αποφανθεί εάν η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει δεσμεύσεις ως προς την κλήτευση προσώπων.

«Θα στείλω ερώτημα στην επιστημονική επιτροπή της Βουλής και η απάντηση θα ενεργοποιήσει έναν αντικειμενικό διάλογο για το αν η επιτροπή μας μπορεί να καλεί εδώ όποιον ζητούν τα 2/5» είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν  αναγνωρίζω το δικαίωμα της πλειοψηφίας να απορρίπτει αίτημα που στηρίζεται στο άρθρο για τα δικαιώματα της μειοψηφίας. Δεν θα παραστώ σε διαδικασία που η πλειοψηφία κρίνει το αίτημα της μειοψηφίας» αντέδρασε ο κ. Μάκης Βορίδης και συνέχισε «Εχετε βρει την ιδανική φάμπρικα για την κατάργηση των δικαιωμάτων της μειοψηφίας».

Επίσης, ο κ. Βενιζέλος εξήγησε πως «η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας λειτουργεί 25 χρόνια και τώρα θα μας πει το επιστημονικό συμβούλιο ποιες είναι οι αρμοδιότητές μας. Αυτό είναι εκθεμελίωση της επιτροπής. Αν δεν σας αρέσουν οι αρμοδιότητες της επιτροπής πηγαίνετε στην Ολομέλεια να τις αλλάξετε. Αποχωρώ καταγγέλλοντας την στάση σας. Επισημαίνω ότι έχετε ναρκοθετήσει την λειτουργία ενός θεμελιώδους θεσμού. Θα σας βαραίνει και θα σας βαραίνει πολύ περισσότερο στο μέλλον μετά τις εκλογές».

«Δεν πειράζει» απάντησε η κυρία Χριστοδουλοπούλου για να επανέλθει ο κ. Βενιζέλος λέγοντας «δεν τα λέω σε εσάς. Δεν ματαιοπονώ».

«Αν η επιτροπή μας είναι αναρμόδια τότε γιατί κάνατε το πρώτο ερώτημα στο επιστημονικό συμβούλιο για τις προμήθειες» ρώτησε ο κ. Χαράλαμπος Αθανασίου (ΝΔ). «Τι να κάνουμε τώρα το καταλάβαμε» είπε η πρόεδρος με τον κ. Αθανασίου να καταγγέλλει πραξικόπημα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης