Κύπρος: Προβλέπεται ντέρμπι Αναστασιάδη - Μαλά στον δεύτερο γύρο των εκλογών

Κύπρος: Προβλέπεται ντέρμπι Αναστασιάδη - Μαλά στον δεύτερο γύρο των εκλογών

Συνεδρίασαν τα συλλογικά όργανα των κομμάτων που στήριξαν τον Νικόλα Παπαδόπουλο χωρίς να λάβουν οριστικές αποφάσεις, καταλήγοντας όμως στη πρόθεση να τηρήσουν κοινή στάση

Κύπρος: Προβλέπεται ντέρμπι Αναστασιάδη - Μαλά στον δεύτερο γύρο των εκλογών
Απροθυμία διαπιστώνεται από τα κόμματα που στήριξαν την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου στο α’ γύρο των προεδρικών εκλογών στη Κύπρο, για διαβουλεύσεις και συνεργασία είτε με τον Νίκο Αναστασιάδη είτε με τον Σταύρο Μαλά που θα αναμετρηθούν την ερχόμενη Κυριακή 4 Φεβρουαρίου στον β’ γύρο των εκλογών.

Χθες συνεδρίασαν τα συλλογικά όργανα των κομμάτων που στήριξαν τον Νικόλα Παπαδόπουλο χωρίς να λάβουν οριστικές αποφάσεις, καταλήγοντας όμως στη πρόθεση να τηρήσουν κοινή στάση.

Από την άλλη, τόσο ο Νίκος Αναστασιάδης όσο και ο Σταύρος Μαλάς, έχοντας υπόψη ότι υπάρχει χάσμα στις θέσεις τους για το Κυπριακό με τον Νικόλα Παπαδόπουλο και τα κόμματα που τον υποστήριξαν θεωρούν ότι οποιαδήποτε διαβούλευση με σκοπό την διαμόρφωση προγραμματικής συμφωνίας είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Για τον λόγο αυτό, το μήνυμα που δίνουν οι συνεργάτες των Αναστασιάδη – Μαλά είναι ότι θα απευθυνθούν στους ψηφοφόρους και όχι στις ηγεσίες των κομμάτων, χωρίς αυτό να σημαίνει πως αν τους ζητηθεί θα αποφύγουν συναντήσεις.

Εν πολλοίς η στάση και των υποψηφίων και των κομμάτων καθορίζεται από την αποστροφή που έχουν δείξει οι πολίτες στα «παζάρια» με σκοπό την εξασφάλιση υπουργικών θώκων και τον διαμοιρασμό της εξουσίας, μεταξύ πολιτικών δυνάμεων που έχουν διαφορετικές διακηρυγμένες θέσεις.

 
Κλείσιμο

Είναι ντέρμπι

Η αναμέτρηση Αναστασιάδη – Μαλά την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, δεν θα είναι περίπατος για τον Κύπριο πρόεδρο όπως αρχικώς πίστευαν οι συνεργάτες του και έδειχναν οι δημοσκοπήσεις. Τα ποσοστά που έλαβε ο κ, Αναστασιάδης στο α’ γύρο των εκλογών δεν δημιουργούν την απόσταση ασφαλείας που επιθυμούσε. Το 5% που χωρίζει τα ποσοστά του με τον Σ. Μαλά θα μπορούσε εύκολα να ανατραπεί και να φέρει τον εκλεκτό του ΑΚΕΛ στην εξουσία. Το ζητούμενο είναι τι θα κάνουν οι ψηφοφόροι του Νικόλα Παπαδόπουλου, οι οποίοι ακόμα και αν δεν κληθούν επισήμως να στηρίξουν τον ένα ή τον άλλο, ίσως πάρουν «γραμμή» που θα δημιουργήσει δυναμική είτε για τον Ν. Αναστασιάδη είτε για τον Σ. Μαλά. Είναι πολλοί πιθανόν πολλοί από τους υποστηρικτές Παπαδόπουλου να επιλέξουν την αποχή, η οποία εικάζεται ότι θα ευνοήσει στον Σταύρο Μαλά. Από την άλλη το επιτελείο Αναστασιάδη θα επιχειρήσει να φέρει στις κάλπες όσους απείχαν στο α’ γύρο θεωρώντας ότι δεν ήταν ανάγκη να ψηφίσουν καθώς ο Κύριος Πρόεδρος περνούσε άνετα στο β’ γύρο. Αυτή τη Κυριακή θα διαπιστωθεί και αν υπήρξε η φημολογούμενη πριμοδότηση του Σ. Μαλά στο α’ γύρο από ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ που ήθελαν να τιμωρήσουν τον Πρόεδρο του κόμματος τους Νικόλα Παπαδόπουλο. Αν υπήρξε τέτοια πριμοδότηση τότε ίσως στο β’ γύρο μέρος αυτών να στηρίξει Ν. Αναστασιάδη. Όπως και αν εξελιχθούν τα πράγματα, όποιος και αν καταφέρει να κερδίσει της εκλογές, θα πετύχει μια «στενή» πλειοψηφία, όπως εκτιμούν και τα δύο επιτελεία.

 

Το ΕΛΑΜ

Το 5,5% που κέρδισε ο Χρίστος Χρίστου, Πρόεδρος του ΕΛΑΜ (Χρυσή Αυγή Κύπρου) είναι κρίσιμο. Για τον λόγο αυτό το ΕΛΑΜ ανέφερε πως θα απευθυνθεί στο Νίκο Αναστασιάδη και τον Σταύρο Μαλά με ερωτηματολόγιο και στη συνέχεια θα αποφασίσει αν θα στηρίξει έναν εκ των δύο. Τα επιτελεία των δύο υποψηφίων αναφέρουν πως δεν τίθεται θέμα συνεργασίας με το ΕΛΑΜ σε καμία περίπτωση, από τη στιγμή που ο Πρόεδρος του, πρώην σωματοφύλακας του Ν. Μιχαλολιάκου, έχει δηλώσει ότι είναι η Χρυσή Αυγή της Κύπρου. Το ερωτηματολόγιο του ΕΛΑΜ, δεν προκειται να το απαντήσει ο Σταύρος Μαλάς και αυτό το είχε ξεκαθαρίσει πριν από τον α’ γύρο. Από την άλλη ο Νίκος Αναστασιάδης, ανέφερα στο protothema.gr στενοί συνεργάτες του θα απαντήσει δημοσίως παραπέμποντας το ΕΛΑΜ στο προεκλογικό του πρόγραμμα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως όσοι ψήφισαν ΕΛΑΜ στη πλειοψηφία τους, στον β’ γύρο θα ψηφίσουν Νίκο Αναστασιάδη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης