Κύπρος: Οι εννιά διεκδικητές της προεδρίας

Κύπρος: Οι εννιά διεκδικητές της προεδρίας

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία των δηλώσεων υποψηφιοτήτων ενόψει των εκλογών

Κύπρος: Οι εννιά διεκδικητές της προεδρίας
Τις υποψηφιότητές τους για τις προεδρικές εκλογές της Κύπρου
, υπέβαλαν σήμερα οι εννέα υποψήφιοι. Σε δηλώσεις τους όλοι εξέφρασαν τη βεβαιότητα για την επιτυχία τους προβάλλοντας τις προτεραιότητες τους. Την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας διεκδικούν οι
Νίκος Αναστασιάδης, Σταύρος Μαλάς, Νικόλας Παπαδόπουλος, Γιώργος Λιλλήκας, Χρίστος Χρίστου, Ανδρέας Ευστρατίου, Μιχάλης Μηνά, Χάρης Αριστείδου και Χριστάκης Καπηλιώτης.

Κλείσιμο
Όχι στον ρατσισμό της ομοσπονδίας

Πρώτος υπέβαλε την υποψηφιότητά του ο γιατρός Χάρης Αριστείδου, ο οποίος δήλωσε πως ότι κατέρχεται στις εκλογές «εναντίον της ρατσιστικής, διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με λάθος ή σωστό περιεχόμενο». «Τιμώντας τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη και του Γρηγόρη Αυξεντίου, πιστεύω», είπε «στο κατοχυρωμένο από διεθνείς συμβάσεις ιερό δικαίωμα των γηγενών για αυτοδιάθεση». Υποστήριξε παράλληλα ότι κατέρχεται στις εκλογές «εναντίον των εμπόρων ναρκωτικών» και της αστυνομίας, την οποία χαρακτήρισε «διεφθαρμένη», και εναντίον «της πολιτικής ηγεσίας που τους προστατεύει».

Αγανακτισμένος

Ακολούθησε ο Χριστάκης Καπηλιώτης, ο οποίος απευθυνόμενος σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, σημείωσε ότι διακατέχεται από αισθήματα αγανάκτησης λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής αδιαλλαξίας και της στασιμότητας του Κυπριακού εδώ και 44 σχεδόν χρόνια.

Να πάρουμε την Πόλη

Ο Ανδρέας Ευστρατίου ανέφερε ότι δεν βάζει υποψηφιότητα για την καρέκλα και τα λεφτά, σημειώνοντας πως θα είναι άμισθος Πρόεδρος και θα δουλεύει σκληρά για τη φτωχολογιά. Είπε πως ενώ μαστίζουν τον τόπο μας εδώ και αρκετό καιρό η φτώχεια, η κρίση και το κούρεμα «αυτοί οι κύριοι έκαναν γιγαντοαφίσες για να φανούν στον κόσμο, για να τους ψηφίσουν. Όμως έχουν χάσει το παιγνίδι». Πρόσθεσε ακόμη πως «τα σύνορά μας δεν είναι στο Λήδρα Πάλας, είναι στην Κερύνεια, είναι στην Αμμόχωστο, είναι στην Μόρφου, είναι στην Κωνσταντινούπολη».

Διεφθαρμένα ΜΜΕ

Λίγη ώρα αργότερα υπέβαλε την υποψηφιότητά του ο Μιχάλης Μηνά, ο οποίος παρουσιάστηκε επικριτικός κατά των ΜΜΕ και διατύπωσε ισχυρισμούς για «παρανομίες και χρηματισμό» ψηφοφόρων. Ισχυρίστηκε επίσης ότι τα ΜΜΕ δεν παρουσιάζουν τη σωστή εικόνα και ότι ενώ έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου δεν έλαβε καμία απάντηση γιατί «έχει βρεγμένη τη φωλιά του», κατά την έκφρασή του.

Μόνη καθαρή φωνή

Με το μήνυμα πως η μόνη καθαρή φωνή είναι η φωνή του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (ΕΛΑΜ) υπέβαλε την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές ο Πρόεδρος του κόμματος Χρίστος Χρίστου. Παράλληλα, απηύθυνε μήνυμα στον κόσμο ότι «αν θέλουν αλλαγή και θέλουν να τελειώσουν με το παλιό, το σάπιο, το διεφθαρμένο, η μόνη καθαρή φωνή είναι η φωνή του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου».

Κατά της διαφοράς

Υποψηφιότητα που θα πολεμήσει τη διαφθορά και τη διαπλοκή, χαρακτήρισε την υποψηφιότητά του ο Σταύρος Μαλάς. Λίγο μετά την υποβολή της υποψηφιότητάς του, ο κ. Μαλάς ανέφερε μεταξύ άλλων ότι πρώτιστο μέλημά του είναι η λύση του Κυπριακού, βάσει το συμφωνημένου πλαισίου. Παράλληλα, είπε ότι στόχος της κυβέρνησής του θα είναι να επουλώσει τις πληγές που άφησε πίσω της η οικονομική κρίση. Η υποψηφιότητα του κ. Μαλά, προτάθηκε από τον πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργο Βασιλείου.

Ευχαριστίες στον απόντα Λυσσαρίδη

Με τη συνοδεία δεκάδων υποστηρικτών του υπέβαλε την υποψηφιότητά του ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Βάσο Λυσσαρίδη που τον πρότεινε. Ο 98χρονος Βάσος Λυσσαρίδης δεν μπόρεσε να παρευρεθεί. Παράλληλα, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι στόχος του είναι να εφαρμόσει μία νέα στρατηγική στο Κυπριακό, αλλά και σε όλους τους τομείς της κυπριακής κοινωνίας. 

Σύγχρονο κράτος

Από την πλευρά του ο Γιώργος Λιλλήκας, είπε ότι στόχος του είναι μία σύγχρονη οικονομία και η ανάπτυξη, που θα μετατρέψουν τη χώρα σε ένα σύγχρονο κράτος, με θέσεις εργασίες για τους νέους και πολλές ευκαιρίες. Τον κ. Λιλλήκα πρότειναν πολίτες.

Δεύτερη και τελευταία θητεία

Τελευταίος που κατέθεσε την υποψηφιότητά του ήταν ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος στις δηλώσεις του ανέφερε πως διεκδικεί μία δεύτερη και τελευταία θητεία. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε ακόμη ότι με βάση τα όσα πέτυχε η Κυβέρνησή του, είναι αισιόδοξος ότι θα πάρει τη λαϊκή εντολή για ακόμη μία πενταετία. Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι και το τέλος των εκλογών, θα υπάρξει ένα ήπιο κλίμα μεταξύ των υποψηφίων.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης