Τζανακόπουλος: Θέλουμε η επίσκεψη Ερντογάν να χτίσει γέφυρες και όχι να υψώσει τείχη

Τζανακόπουλος: Θέλουμε η επίσκεψη Ερντογάν να χτίσει γέφυρες και όχι να υψώσει τείχη

Οι πρώτες αντιδράσεις των πολιτικών για τη συνέντευξη Ερντογάν - «Αδιαπραγμάτευτη η Συνθήκη της Λωζάνης», λένε πηγές της ΝΔ

Τον προβληματισμό της κυβέρνησης για όσα δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες πριν την άφιξή του στην Ελλάδα, εξέφρασε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, τονίζοντας πως η ελληνική κυβέρνηση «επιθυμεί η επίσκεψη να αποτελέσει αφορμή για να χτιστούν γέφυρες και όχι να υψωθούν τείχη».

Αναλυτικά η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου: 
«Η σημερινή συνέντευξη του κ.  Ερντογάν εγείρει έντονο προβληματισμό και ερωτήματα. Η Ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός επιθυμούν η επίσκεψη του να αποτελέσει αφορμή να χτιστούν γέφυρες όχι να υψωθούν τείχη.

Ο σεβασμός της συνθήκης της Λωζάνης αποτελεί τον αποκλειστικό και αδιαπραγμάτευτο  θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ειλικρινής συνεργασία των δυο χωρών.

Οι αναφορές περί αναθεώρησης της δε συμβάλλουν στο κλίμα που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε στις σχέσεις μας και στην περιοχή».

Πηγές ΝΔ: Αδιαπραγμάτευτη η Συνθήκη της Λωζάνης

 Πηγές της Νέας Δημοκρατίας από την πλευρά τους, εστίασαν στην αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, την οποία επιχειρεί ο Τούρκος πρόεδρος, λέγοντας πως «είναι αδιαπραγμάτευτη».

Λοβέρδος: Έντονος προβληματισμός

Τον εντονότατο προβληματισμό του για τις θέσεις που εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και τον Αλέξη Παπαχελά, λίγες ώρες πριν την επίσκεψή του στην Ελλάδα, εξέφρασε με δήλωσή του ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος.

Πιο αναλυτικά η δήλωσή του: 
«Η ΔΗΣΥ υπογράμμισε με ανακοινώσεις της οτι η ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να έχει εξασφαλίσει πως η επίσκεψη Ερντογάν θα είναι συμφέρουσα και για τις δύο χώρες.
 
Πέραν του οφέλους που σκοπεύει να έχει ο ίδιος ο Ερντογάν, που είναι η επανάκτηση διεθνούς και ευρωπαϊκού κύρους, πρέπει η χώρα μας να αντλήσει τα οφέλη που δικαιούται στα μεγάλα θέματα της παραβίασης των συνόρων και της τήρησης των διεθνών συμφωνιών, του Κυπριακού, του μεταναστευτικού και της αδικαιολόγητης παρέμβασης της Τουρκίας στην Θράκη.
 
Και πάντως, η επίσκεψη Ερντογάν να συμβάλει στη βελτίωση κι όχι να οδηγήσει στην επιδείνωση των σχέσεών μας με την Τουρκία.
 
Η συνέντευξη, όμως,  Ερντογάν στον κ. Παπαχελά και στον Σκάι δημιουργεί έντονο προβληματισμό. 
 
Οι αναθεωρητικές του βλέψεις για την Λωζάνη και οι τουρκικές διεκδικήσεις υπογραμμίστηκαν από τον Τούρκο Πρόεδρο και δεν αμβλύνθηκαν.

Ελπίζουμε πως η ελληνική Κυβέρνηση ξέρει τί κάνει και θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας μας.

Η συνέντευξη Ερντογάν όμως δεν είναι καλός οιωνός. Κι ακόμη ο Τούρκος Πρόεδρος δεν παρέλειψε να θυμίσει τις εξευτελιστικές υποσχέσεις του έλληνα Πρωθυπουργού για την έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών».

Γεννηματά: Οι απόψεις του Ερντογάν προμήνυμα για τις συνομιλίες

Δήλωση έκανε και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, η οποία υποστήριξε: 
«Οι απόψεις που ανέπτυξε ο Τούρκος Πρόεδρος για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτελούν δυστυχώς ένα έντονα αρνητικό προμήνυμα για το πλαίσιο εντός του οποίου προτίθεται να κινηθεί στις εδώ συνομιλίες του και για την έκβαση των συνομιλιών αυτών.

Διότι φανερώνουν αναλλοίωτη και αμετακίνητη επιμονή, στις πλέον σκληρές τοποθετήσεις της Τουρκικής πολιτικής, σε όλο το φάσμα των Ελληνοτουρκικών θέσεων και επιβεβαιώνουν την απόφασή του ,να χρησιμοποιήσει την επίσκεψη για την επισημοποίηση στο ανώτατο επίπεδο των απαράδεκτων αξιώσεων της Τουρκίας περί αναθεώρησης της συνθήκης της Λοζάνης, περί επαναχάραξης συνόρων και περί αλλαγών στο καθεστώς των νησιών του Αιγαίου.

Επιπλέον ο Τούρκος Πρόεδρος επαναλαμβάνει απερίφραστα και τον ισχυρισμό περί του Τουρκικού χαρακτήρα της μειονότητας της Θράκης την οποία αποφεύγει επιμελώς να αποκαλέσει θρησκευτική.

Είναι προκλητική έλλειψη διπλωματικής προετοιμασίας από πλευράς Κυβέρνησης για την επίσκεψη Ερτογάν.
Κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο χωρίς προηγουμένως να έχει εξασφαλίσει τα ελάχιστα και αυτονόητα- το σεβασμό των συνόρων και ακεραιότητας της χώρας μας

Είναι φανερό ότι ο σκοπός του κ Ερτογάν είναι να μετακινήσει τη βάση των σχέσεων των δυο χωρών από το επίπεδο της διεθνούς νομιμότητας στο επίπεδο της διμερούς και άνευ δεσμεύσεων συνεννόησης όπου θα επικρατεί η αρχή της ισχύος και της εκβιαστικής επιβολής.

Καλούμε την κυβέρνηση και κάθε άλλο παράγοντα να αρνηθεί να μπει σε οποιαδήποτε σχετική συζήτηση».

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Έλληνες Κομμουνιστές = προδότες

Ακριβώς ηλίθιε, στήνεται η γέφυρα ανάμεσα στις δυο ακτές, οι πυλώνες όμως που τη στηρίζουν θα πατάνε μόνο πάνω σε ελληνικά νησιά.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

erdogan_mak_friendly1

«Η ειρήνη με την Ελλάδα αξίζει όσο καμία άλλη» δηλώνει ο Τούρκος πρόεδρος - Τι  λέει για Τσίπρα και Παυλόπουλο - Αφήνει ωστόσο «αιχμές» για την υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών

40
tsipr_009

Αναμένεται με ενδιαφέρον η τοποθέτηση Φίλη -  Ο Τσίπρας δέχεται κριτική ότι δεν έχουν συζητηθεί επαρκώς ούτε οι λεπτομέρειες του μεταμνημονιακού προγράμματος, ούτε οι προτεραιότητες που θα δοθούν ως αντιστάθμισμα των μέτρων που εφαρμόζονται

3