Κοτζιάς: Ψεύτης και συκοφάντης ο Κουμουτσάκος - Λέει ότι γνώριζα ανύπαρκτα πράγματα

Κοτζιάς: Ψεύτης και συκοφάντης ο Κουμουτσάκος - Λέει ότι γνώριζα ανύπαρκτα πράγματα

Ο ΥΠΕΞ γνώριζε λεπτομέρειες της υπόθεσης για την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία δήλωσε ο τομεάρχης της ΝΔ νωρίτερα στη Βουλή

Κοτζιάς: Ψεύτης και συκοφάντης ο Κουμουτσάκος - Λέει ότι γνώριζα ανύπαρκτα πράγματα
Για «αμετροέπεια» που «ξεπέρασε κάθε όριο» καταγγέλλει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς
τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο
Κλείσιμο
, με αφορμή τη σημερινή τοποθέτησή του στη Βουλή. Μάλιστα, τον καλεί «να αποδείξει όλα όσα ισχυρίστηκε. Αλλιώς θα έχει ομολογήσει ότι είναι ένας κοινός συκοφάντης».
 
«Oρισμένοι», τονίζει με δήλωσή του, «αντιλαμβάνονται τη στάση ευθύνης που κρατώ, έχοντας θέσει τα συμφέροντα της χώρας πάνω από όλα, ως αδυναμία. Νομίζουν ότι μπορούν να με υβρίζουν, όπως καθημερινά κάνουν, άνευ απαντήσεων. Αλλά όλα έχουν τα όριά τους. Ο κ. Κουμουτσάκος σήμερα στη Βουλή εψεύσθη συνειδητά και συκοφάντησε σκοπίμως. Η αμετροέπειά του ξεπέρασε κάθε όριο».
 
Και προσθέτει: «Το να ψεύδεται κάνεις για λόγους εντυπωσιασμού στα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι ένα πράγμα. Το να ψεύδεται από το βήμα της Βουλής είναι άλλο».
 
Ο υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι ο κ. Κουμουτσάκος «εδώ και καιρό δρα ως προβοκάτορας στην εξωτερική πολιτική απαιτώντας να ανακοινώσω πριν από κάθε διαπραγμάτευση τη διαπραγματευτική στρατηγική, τις θέσεις και την τακτική της χώρας. Ακόμα, επικαλείται ανύπαρκτες δηλώσεις ξένων αρχηγών κυβερνήσεων, προκειμένου η χώρα να μην προχωρήσει στη λύση προβλημάτων. Στη συνέχεια, επικαλούμενος τα ψεύδη του, προσπαθεί να στηρίξει τους συκοφαντικούς ισχυρισμούς του. Σήμερα δε, ξεπερνώντας κάθε όριο, ισχυρίστηκε ότι γνωρίζω ανύπαρκτα πράγματα για να μου αποδώσει ευθύνες που δεν υπάρχουν».

Κουμουτσάκος: Ο υπουργός Εξωτερικών γνώριζε λεπτομέρειες της υπόθεσης

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια βαριά περίπτωση διαφθοράς», δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. σήμερα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της επερώτησης της Ν.Δ. για την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία.

Ο κ. Κουμουτσάκος επέρριψε ευθύνες στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, διότι -όπως είπε- «δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουν ο υπουργός Άμυνας και ο υπουργός των Εξωτερικών και να μην γνωρίζει ο Πρωθυπουργός».

«Και εάν δεν γνωρίζει ο Πρωθυπουργός, αυτό σημαίνει κάτι πάρα πολύ σοβαρό. Ότι δύο κορυφαίοι υπουργοί του τον αγνοούν. Ότι κινούνται τουλάχιστον ύποπτα πίσω από την πλάτη του. Αλλά αν κρίνω από την παρουσία του Πρωθυπουργού σήμερα εδώ, προφανώς και γνώριζε και γνωρίζει αφού και το ΚΥΣΕΑ έχει δώσει πράσινο φως σε μια υπόθεση που εξελίχθηκε σε μαύρη και σκοτεινή», πρόσθεσε.

Δείτε παρακάτω τα πλήρη πρακτικά της τοποθέτησης του τομεάρχη της ΝΔ

«Ένας καταδικασμένος λαθρέμπορος ως μεσάζοντας, δύο κορυφαίοι Υπουργοί, 66 εκατομμύρια ευρώ, μυστικές υπηρεσίες, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Διπλωματική Υπηρεσία της χώρας και πάνω απ’ όλα και, δυστυχώς, η εξωτερική πολιτική και εθνικά συμφέροντα της χώρας, όλα μπλεγμένα σε ένα σκοτεινό «κουβάρι» και στη μέση ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Για ακόμα μία φορά, ενέργειες, παραλείψεις και συμπεριφορές του υποχρεώνουν τη Βουλή, μας υποχρεώνουν να ασχοληθούμε με μία βαριά, «σκοτεινή» υπόθεση, μία υπόθεση που –προσέξτε- η ίδια η δικαιοσύνη την αντιμετωπίζει ως υπόθεση διαφθοράς. Είναι μία εικόνα θλιβερή, εικόνα παρακμής και εικόνα διασυρμού της χώρας.

Η ουσία είναι ότι για να εξυπηρετηθεί και να κερδίσει ένας λαθρέμπορος μεσάζον και όλοι όσοι τον βοηθούν, συνομιλούν και συναλλάσσονται μαζί του, τι συμβαίνει; Εξαπατάται η Βουλή των Ελλήνων. Χάνονται 66 εκατομμύρια ευρώ για τη χώρα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις στερήθηκαν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν αυτό το ποσό για να αγοράσουν υλικό που χρειάζονται. Πλεονάζον στρατιωτικό υλικό που θα μπορούσε να πουληθεί παραμένει στις αποθήκες και η εικόνα της χώρας έχει καταρρακωθεί.
Γιατί, κύριοι συνάδελφοι, ποια κυβέρνηση θα ήθελε να συναλλαγεί με την Ελλάδα πλέον στον αμυντικό τομέα, όταν, δυστυχώς, την εκπροσωπεί ένας Υπουργός που κινείται μεταξύ μεσαζόντων και διαπλεκόμενων συμφερόντων; Όλα αυτά συνιστούν τη μεγάλη ζημιά που έχει υποστεί η χώρα από αυτή την υπόθεση και αυτή είναι και η απάντηση.

Αυτό ακυρώνει το φαιδρό επιχείρημα ότι αφού δεν έγινε αγοραπωλησία, δεν υπάρχει και πρόβλημα. Πρόκειται για φαιδρό επιχείρημα, γιατί τα ερωτήματα είναι αμείλικτα. Θα εστιάσω κυρίως σε αυτά που σχετίζονται με το Υπουργείο των Εξωτερικών.

Πρώτη ερώτηση. Γνώριζε ο Υπουργός των Εξωτερικών το σύνολο, αλλά και τις λεπτομέρειες τις υπόθεσης; Ναι, γνώριζε. Και γνώριζε, διότι, βάσει των διαδικασιών του Υπουργείου των Εξωτερικών, ο Υπουργός λαμβάνει, ως πρώτος αναγνώστης, υπόψη του όλα τα διαβαθμισμένα έγγραφα του Υπουργείου του.

Επομένως, γνώριζε ο Υπουργός των Εξωτερικών. Και τι έκανε; Τίποτα. Διότι, όπως φαίνεται τώρα, σκόπιμα αγνόησε, σκόπιμα υποβάθμισε και αδιαφόρησε για τις πληροφορίες, για τις επίσημες ενημερώσεις, ήδη από το 2016, που στέλνει η Πρεσβεία του Ριάντ, και έτσι δίνει «λευκή επιταγή» στον κ. Καμμένο για να προχωρήσει σε «σκοτεινούς» χειρισμούς, χειρισμούς που πλέον γνωρίζει όλο το Πανελλήνιο και, δυστυχώς, και όλος ο κόσμος.  
 
Και για να ξεκαθαρίσουμε. Οι ευθύνες διαφύλαξης του απορρήτου των πληροφοριών ανήκουν αποκλειστικά σε εσάς, στην Κυβέρνηση, στον Πρωθυπουργό, στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, στον Υπουργό Εξωτερικών, στις αρμόδιες υπηρεσίες. Να μέμφεστε, λοιπόν, εαυτούς για τις διαρροές που έγιναν και κανέναν άλλον. Εσείς έχετε την ευθύνη.
Ακούστηκε, μάλιστα, πριν λίγο ειπώθηκε, το απολύτως φαιδρό, το ανήκουστο, ότι απόρρητα έγγραφα έρχονται στη δημοσιότητα μέσω πράκτορα των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, μέσω της ΜΙΤ. Και ποιος το λέει αυτό; Το λέει ένας δημοσιογράφος, ένας αναλυτής, ένας περαστικός; Όχι. Ο ίδιος ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της χώρας παραδέχεται ότι υπάρχουν απόρρητες πληροφορίες στα χέρια των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Και δεν παραιτείται, αυτοστιγμεί, ο ίδιος και όλοι όσοι υπεύθυνοι γι’ αυτό.
Κι ενώ σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα της διαφύλαξης του απορρήτου εμφανίζεται η Κυβέρνηση παντελώς ανίκανη, οι Υπουργοί της έχουν το θράσος –προσέξτε- να διασύρουν και να τιμωρούν εκδικητικά αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων και διπλωματικούς υπαλλήλους, γιατί τόλμησαν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Διότι ο κ. Κλουβάτος, ο Πρόξενός μας στο Ριάντ, το μόνο που έκανε -και γι’ αυτό τιμωρήθηκε- ήταν να ενημερώσει, ως όφειλε, ότι οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας δεν δέχονται κανέναν μεσάζοντα, δεν γνωρίζουν τον κ. Παπαδόπουλο και δεν ήθελαν και καμία άλλη συμφωνία, παρά μόνο απευθείας συμφωνία μεταξύ δύο κυβερνήσεων.
Και αυτόν τον διπλωματικό υπάλληλο σπεύσατε εσείς, κύριε Καμμένο, να τον απαξιώσετε. Βγαίνει –λέει- φωτογραφίες με καμήλες και σπαθιά. Στη Σαουδική Αραβία με τι να βγει φωτογραφία; Σε καζίνο;
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Και μην αρνηθείτε ότι παρεμβήκατε στο Υπουργείο Εξωτερικών. Διότι ακόμα και οι τοίχοι του Υπουργείου γνωρίζουν -και γι’ αυτό η ηγεσία του προσπαθεί να τρομάξει και να τρομοκρατήσει- τι ακριβώς έγινε.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Θα πάρω και τη δευτερολογία μου, κυρία Πρόεδρε.
Εν κατακλείδι, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στη συνείδηση της κοινής γνώμης, της ελληνικής κοινωνίας, ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μία βαριά περίπτωση διαφθοράς κι ότι οι κάθε είδους ευθύνες είναι άμεσα ή έμμεσα όλες δικές σας. Κι όταν λέω δικές σας, εννοώ τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον Υπουργό Εξωτερικών, στον βαθμό που του αναλογεί και βεβαίως, του ίδιου του Πρωθυπουργού.
Είναι δυνατόν να μην γνώριζε; Είναι ένα ερώτημα αυτό. Προφανώς, δεν είναι δυνατόν, διότι γνωρίζουν οι δύο κορυφαίοι Υπουργοί του. Εάν δεν γνώριζε, το θέμα είναι ακόμα πιο βαρύ, διότι δύο κορυφαίοι Υπουργοί του λειτουργούν ύποπτα πίσω από την πλάτη του, τον αγνοούν δηλαδή. Είμαι, όμως, πεπεισμένος ότι αυτό δεν συμβαίνει, διότι η προαναγγελθείσα παρουσία του εδώ επιβεβαιώνει ότι γνώριζε. Και γνώριζε γιατί συμμετείχε και στο ΚΥΣΕΑ.
Συνεπώς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και κλείνω με αυτό, το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρότερο, πολύ βαθύτερο, πολύ ευρύτερο. Ξεπερνάει ακόμα και την έννοια του σκανδάλου.  Η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρότατες προκλήσεις άμυνας και ασφάλειας. Προσέξτε! Μόνο το 2017, μέχρι τώρα, έχει υποστεί πρωτόγνωρο για δεκαετίες αριθμό παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου και των χωρικών της υδάτων: τρεις χιλιάδες παραβιάσεις στον εθνικό εναέριο χώρο, χίλιες εξακόσιες στα χωρικά ύδατα.
Κι ενώ αυτά συμβαίνουν στην ασφάλεια της χώρας, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας βυθίζεται σε μία κατάσταση ανυποληψίας. Η άμυνα της χώρας έχει επικεφαλής έναν λειτουργό του οποίου η συνολική στάση επιβεβαιώνει ό,τι ακριβώς όλοι πια ξέρουν. Δηλαδή, δεν δύναται, δεν μπορεί, δεν έχει συνείδηση του βάρους της ευθύνης που αναλαμβάνει ούτε και μπορεί να ανταποκριθεί στη σοβαρότητα της αποστολής του. Κι αυτό είναι το μείζον θέμα, πάνω απ’ όλα. Κι αυτό αφορά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Γνωρίζει ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας καταλήγει να φαίνεται μικρός για τον μεγάλο του ρόλο.      
Παρ’ όλα αυτά τον κρατάει στη θέση του, γιατί τους κρατά ποικιλότροπα στην εξουσία.
Έχει, λοιπόν, ευθύνες ο Πρωθυπουργός. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Να τις αναλάβει όχι λεκτικά, αλλά με πράξεις. Διότι το τίμημα είναι μεγάλο για τη χώρα. Δεν το πληρώνετε εσείς. Το πληρώνουν τα εθνικά συμφέροντα.»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης