Επιμένει ο Κοτζιάς για τα απόρρητα έγγραφα της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία

Επιμένει ο Κοτζιάς για τα απόρρητα έγγραφα της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία

Επιτίθεται στην αντιπολίτευση και αφήνει βαριά υπονοούμενα

Νέα ανακοίνωση για την υπόθεση των απορρήτων εγγράφων που αφορούν την υπόθεση των όπλων στη Σαουδική Αραβία εξέδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς
υπενθυμίζοντας το νόμο που απαγορεύει τη δημοσιοποίηση τέτοιων εγγράφων.

Ο υπουργός Εξωτερικών επιτίθεται στην αντιπολίτευση και θέτει ερωτήματα κατηγορώντας την άθλια μορφή κομματικοποίησης του κράτους.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Κάλεσα την αντιπολίτευση να φερθεί σε ζητήματα εθνικού συμφέροντος και νομιμότητας με νηφαλιότητα, ευθύνη και σοβαρότητα. Και τα τρία τα θεώρησε κίνδυνο για τα συμφέροντα που εκπροσωπεί. Της υπενθύμισα ότι ο νόμος απαγορεύει την δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων και ακόμη περισσότερο άκρως απόρρητων.
 
Δήλωσε ότι θεωρεί το νόμο στενό κορσέ για τις επιδιώξεις της. Ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Σημειώνω, ότι κάθε τέτοιο έγγραφο που δημοσιοποιείται δίνει τη δυνατότητα σε τρίτους να αποκτήσουν στοιχεία για το σύστημα κρυπτογράφησης της χώρας.
 
Τα κεντρικά ερωτήματα είναι, λοιπόν, απλά: Αποτελεί η παράδοση απόρρητων εγγράφων από δημόσιους λειτουργούς σε τρίτους παρανομία ή όχι; Γίνεται αυτή η παράνομη παράδοση από κομματικές και μόνο φιλοδοξίες ή και με χρηματισμό; Σε μία τέτοια περίπτωση, υποστηρίζει η αντιπολίτευση τη δυνατότητα δημόσιοι λειτουργοί να πωλούν δημόσια έγγραφα σε τρίτους;
 
Είναι φανερό, ότι πριν αποκτήσει η αντιπολίτευση απόρρητα δημόσια έγγραφα, κάποιος που νόμιμα τα κατείχε τους τα παρέδωσε. Και αυτή είναι η πιο άθλια μορφή κομματικοποίησης του κράτους.

Με τη νέα ανακοίνωση ο υπουργός Εξωτερικών επιχειρεί να πολιτικοποιήσει την αντιπαράθεση που έχει δημιουργηθεί για το θέμα υποβαθμίζοντας τις απειλές περί εφαρμογής του άρθρου 146 του Ποινικού Κώδικα που προβλέπει ποινή κάθειρξης μέχρι 10 ετών για πολιτικούς ή δημοσιογράφους που δημοσιεύουν απόρρητα έγγραφα για την υπόθεση της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία.

Η προηγούμενη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στις 22 Νοεμβρίου έχει ως εξής:
«Σύμφωνα με το άρθρο 146 του ποινικού κώδικα, «Όποιος με πρόθεση του και παράνομα παραδίδει ή αφήνει να περιέλθουν στην κατοχή ή τη γνώση άλλου έγγραφα, σχέδια ή άλλα πράγματα ή ειδήσεις που τα συμφέροντα της πολιτείας ή των συμμάχων της επιβάλλουν να τηρηθούν απόρρητα απέναντι σε ξένη κυβέρνηση, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών». Παράλληλα, ο Εθνικός Κανονισμός Ασφαλείας στο άρθρο 26 προβλέπει ότι «απαγορεύεται αυστηρά η ανατύπωση ολοκλήρου ή μέρους εγγράφου ΕΤΝΑ».

Η εξωτερική πολιτική και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας υπερβαίνουν τις οποίες κομματικές διαμάχες και αντιπαραθέσεις. Δεν δύναται κατά συνέπεια η αντιπολίτευση, στο όνομα κομματικών αντιπαραθέσεων, να παραβιάζει τον ποινικό κώδικα που η ίδια ψήφισε και τον Εθνικό Κανονισμό Ασφαλείας που η ίδια υιοθέτησε τον Ιούνιο του 2004.

Με μεγάλη υπομονή και αίσθημα ευθύνης, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς έχει τηρήσει στάση σιωπής μέχρι τούδε, με γνώμονα τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας και των εθνικών συμφερόντων, τα οποία δυστυχώς άλλοι δίνουν βορά στην υπηρεσία μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

Όμως τώρα πλέον βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να καλούμε δημόσια τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμπεριφερθούν επιτέλους με υπευθυνότητα, σωφροσύνη και νηφαλιότητα».Επικαλούνται το απόρρητο και φανερώνουν την αδυναμία τους
Η επίκληση του απορρήτου στην υπόθεση της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία αποκαλύπτει την αμηχανία των κυρίων Καμμένου και Τσίπρα για το πώς θα χειριστούν τον φάκελλο της εκποίησης αμυντικού υλικού στο Ριάντ.

Από τις 5 Νοεμβρίου που αποκαλύφθηκε από το ΘΕΜΑ, η υπόθεση της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία προκαλεί το δικαιολογημένο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης που ζητά να ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες της υπόθεσης. Στο πλαίσιο αυτό, το ΘΕΜΑ αλλά και το www.protothema.gr έχουν δημοσιεύσει σειρά από έγγραφα που δείχνουν τα λάθη, τις αστοχίες αλλά και τις παραλείψεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας στην υπόθεση.

Ο χαρακτηρισμός «απόρρητο» προφανώς αφορά το περιεχόμενο των πληροφοριών που περιέχονται σε ένα έγγραφο. Όταν οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε ένα τηλεγράφημα ή άλλο έγγραφο -για παράδειγμα στο τηλεγράφημα του πρεσβευτή της Ελλάδας στο Ριάντ από 24 Αυγούστου δεν είναι πραγματικά απόρρητες, η αρμόδια αρχή όπως είναι το υπουργείο Εξωτερικών μπορεί να αποχαρακτηρίσει το έγγραφο που έχει διαβαθμιστεί σαν απόρρητο. 

Συγκεκριμένα, το τηλεγράφημα του πρεσβευτή Πολυχρόνη Πολυχρονίου που είχε τον χαρακτηρισμό «απόρρητο» ανέφερε ότι η συμφωνία που υπεγράφη στις 13 Ιουνίου μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλου για την πώληση βλημάτων στους Σαουδάραβες δεν θεωρείται διακρατική από το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.

Μπορεί το τηλεγράφημα του κ. Πολυχρονίου να είχε χαρακτηριστεί σαν «απόρρητο», όμως επί της ουσίας στο σημείωμά του ο πρεσβευτής της Ελλάδας στη Σαουδική Αραβία επαναλάμβανε όσα είχε αναφέρει από τις 13 Ιουνίου του 2017 σε απλό email του ο πρόξενος της Ελλάδας στο Ριάντ. «Σαουδάραβες στρατιωτικοί δήλωσαν πλήρη άγνοια για δραστηριότητα κ. Παπαδόπουλου και εξέφρασαν την επιθυμία συνομιλίες να γίνονται Government to Government», ενημέρωνε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ο κ. Κλουβάτος σε ένα αδιαβάθητο email. Την ίδια πληροφορία απέστειλε στην Αθήνα ο κ. Πολυχρονίου με τηλεγράφημα που διαβάθμισε σαν απόρρητο. Είναι όμως; 

Επισημαίνεται ότι αντίστοιχες πληροφορίες με αυτές που θεωρούνται απόρρητες στο τηλεγράφημα του πρεσβευτή της Ελλάδας στη Σαουδική Αραβία περιλαμβάνονται σε μια σειρά από έγγραφα των αξιωματικών της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών που χειρίστηκαν την υπόθεση της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία. Πώς γίνεται όλοι οι αξιωματικοί να μην χαρακτήρισαν σαν διαβαθμισμένες τις ίδιες πληροφορίες; Μήπως δεν ήταν πραγματικά απόρρητες πληροφορίες και γι' αυτό δημοσιεύθηκαν σαν αδιαβάθμητες στην αλληλογραφία της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων;

 

ΣΧΟΛΙΑ (6)

Ο κοτζιας ειναι ο μονος που θα λυπηθω

που θα φυγει οταν τελειωσει η μαυρη εποχη του συριζα. Πραγματικα καλος υπ.εξ.

LOLITOS

Συμφωνώ μαζί σου. Πολύ καλή δουλειά στο ΥΠΕΞ. Κριμα που έτυχε να ειναι σε κυβερνηση άχρηστων

Να σε ρωτήσω

λοιπόν και 'γω κύριε: γιατί η πώληση πολεμικού υλικού που δεν χρησιμοποιείται πλέον από τις Ένοπλες Δυνάμεις να χαρακτηριστεί απόρρητη πληροφορία? Δεν μπορούσατε να βγάλετε ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό όπως τόσους που δημοσιεύονται από τα τρία όπλα και να ζητάτε πλειοδότη αγοραστή για τα πυρομαχικά αρμάτων που πλέον δεν χρησιμοποιούνται? Μήπως δεν ξέρουν όλοι τι και πόσα άρματα έχουμε και σε τι κατάσταση και που βρίσκονται? Μην κρίνεις από τα ηλίθια κομματόσκυλα με τα οποία συναναστρέφεσαι, δεν τρώμε όλοι κουτόχορτο. Άντε μπράβο.

ΚΩΣΤΑΣ

ρε φίλε αν δεν ξερεις ΜΗΝ γραφεις. Υπάρχει εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία απο την ΕΕ. Και απο τον Οκτώβριο προβλημα στις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία. Πως θα πουλουσαν φανερά? καποια πραγματα ακομα και εαν ειναι όπως τα λεει ο καθε πολιτικός, σε κάθε κόμμα, κυβέρνηση ή αντιπολίτευση, πρεπει να μένουν ΜΑΚΡΥΑ απο τα φωτα της δημοσιότητας.

JCvD

Γιατί τέτοια κάψα για τον μη αποχαρακτηρισμό τους? Φοβάσαι μην σε κάψει κάποια παράγραφος??

Corruption!

Κανένα έγγραφο που αφορά διακρατική συμφωνία δεν θα έπρεπε να είχε χαρακτηρισθεί απόρρητον.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4918375

«Όπως αποδείχτηκε, είτε δεν πίστευε είτε δεν καταλάβαινε το σχέδιό μας - Άνοιγε μέτωπα με όλους, συχνά αχρείαστα ή σε δευτερεύοντα θέματα» είπε για τον Γιάνη Βαρουφάκη - Απάντησε και στον Τσακαλώτο για την μόλυνση από την «Πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ» - «Η μόλυνση έρχεται και από την αδράνεια» είπε 

9
223

«Παρακολουθούμε έναν Αττίλα νούμερο 3 στην κυπριακή ΑΟΖ και στα κυπριακά χωρικά ύδατα - Παρακολουθούμε την, κατά παράβαση των αποφάσεων του ΟΗΕ, προώθηση εποικισμού της Αμμοχώστου» τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ από την Κύπρο

1
theoxaris

Συνομιλία με φορείς και κατοίκους του νησιού είχε ο υπουργός Τουρισμού -  «Το υπουργείο θα στηρίξει πρωτοβουλίες φορέων του νησιού που αφορούν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου»  ανέφερε μεταξύ άλλων

dendias2

Μετά το τέλος των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η Ευρώπη πήγε ένα βήμα παραπέρα από προηγούμενες αποφάσεις με τα μέτρα κατά νομικών και φυσικών προσώπων