Ερωτήματα για την αναβάθμιση των F-16 από την εκδοχή Καμμένου για το «σούπερ deal»

Ερωτήματα για την αναβάθμιση των F-16 από την εκδοχή Καμμένου για το «σούπερ deal»

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει συμφωνία για τα F-16» ενώ για να πείσει την εθνική αντιπροσωπεία και την κοινή γνώμη ότι η συμφωνία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, ισχυρίστηκε ότι δεν είναι δεδομένο ποια θα είναι η αμερικανική εταιρεία που θα κάνει τον εκσυγχρονισμό των F-16 - Εριστικοί διάλογοι με τον Άδωνι 

Ερωτήματα για την αναβάθμιση των F-16 από την εκδοχή Καμμένου για το «σούπερ deal»
«Οροφή» στα 1,1 δισ. δολάρια μόνο για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 έβαλε ο κ. Πάνος Καμμένος χωρίς, όμως, να αποκλείει την αύξηση του τελικού κόστους της συνολικής διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ μέσω των λεγόμενων αντισταθμιστικών.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι όλες οι επίσημες ανακοινώσεις των Αμερικάνων για το θέμα υπολογίζουν το συνολικό τίμημα της συμφωνίας σε 2,404 δισ. δολάρια.

Με προσεκτικές τοποθετήσεις ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε αρχικά πως «θα ξεκινήσουμε με την προσφορά για την αναβάθμιση των F-16, με
δέσμευση της Κυβέρνησης ότι θα είναι τα 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια μάξιμουμ.
Κλείσιμο
Εγώ σας λέω ότι των συγκεκριμένων, που πιστεύω ότι τελικά θα γίνει, θα είναι και κάτω από 700-800 εκατομμύρια» για να προσθέσει σε άλλο σημείο αναφορικά με τα αντισταθμιστικά «θα μπορούσε να είναι κάτι, όπως αυτό που έχουμε ήδη ζητήσει, δηλαδή οι κινητήρες των Sikorsky του Πολεμικού Ναυτικού, τους οποίους αντιπροσωπεύει η ίδια εταιρεία η οποία έχει κάνει την προσφορά για την αναβάθμιση των F-16».

Με τον τρόπο αυτό ο κ.
Καμμένος αποκάλυψε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της προς τις αμερικανικές αρχές και για νέους κινητήρες των ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού. Το γεγονός δε ότι η εν λόγω προμήθεια ενδέχεται να ενταχθεί στην συνολική συμφωνία ως «αντισταθμιστικό όφελος» δεν σημαίνει ότι θα παραχωρηθούν δωρεάν.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Καμμένος, μετά από περίπου μια εβδομάδα από την ημέρα που
ο κ. Ντόναλντ Τραμπ «αποκάλυψε» το εξοπλιστικό deal των 2,4 δισ. δολαρίων,  βρέθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής για την συζήτηση νομοσχεδίου που αφορά την εξέλιξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και όπως ήταν φυσικό κλήθηκε από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης να δώσει εξηγήσεις.

Αρχικά, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υποστήριξε ότι «Δεν υπάρχει συμφωνία για τα F-16» ενώ για να πείσει την εθνική αντιπροσωπεία και την κοινή γνώμη ότι η συμφωνία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, ισχυρίστηκε ότι δεν είναι δεδομένο ποια θα είναι η αμερικανική εταιρεία που θα κάνει τον εκσυγχρονισμό των F-16. «Θα σας πω ότι ακόμη και η εταιρεία που κάνει την αναβάθμιση των F-16 δεν είναι δεδομένη! Αυτό θα το επιλέξουν οι Αμερικανοί, μπορεί να επιλέξουν ότι είναι η... Boeing» είπε ο κ. Καμμένος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ο εκσυγχρονισμός των F-16 που κατασκευάζει η Lockheed Martin να γίνει από τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή της που είναι η Boeing...

«Δεν υπάρχει συμφωνία, υπάρχει ένα Letter of Request» είπε ο κ. Καμμένος για την ανακατασκευή των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας στην έκδοση «V».
 
«Αναμένουμε την απάντηση των Αμερικανών. Για να πάρουν την έγκριση από το Κογκρέσο είπαν ότι για την αναβάθμιση 123 ελληνικών F-16, δηλαδή και της έκδοσης Block 30, Block 50, Block 52 plus θα χρειαστούν 2,4 δισ.δολάρια» είπε ο κ. Καμμένος και συνέχισε: «Αναμένουμε την LOA, δηλαδή την απάντηση των Αμερικανών».
 
«Είχαμε πει ευρώ, δολάρια είπα εγώ, σας λέω ότι πιστεύω ότι δεν θα ξεπεράσει τα 1,1 δισ. δολάρια» συνέχισε ο κ. Καμμένος και απευθύνθηκε στον αντιπρόεδρο της ΝΔ ο οποίος παρενέβη λέγοντας: «Κύριε Γεωργιάδη, οι τιμές, οι τιμές οι οποίες δίδονται έχουν σχέση και με το κράτος στο οποίο δίδονται» και συνέχισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας: «Δηλαδή οι τιμές της Κορέας με το Μπαχρέιν είναι στο 1/4»...
 
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι με βάση τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό για την αναβάθμιση των F-16 δεν μπορούμε να δίνουμε πάνω από 100 εκατ. τον χρόνο, περιγράφοντας με τον τρόπο αυτό και την αποπληρωμή του έργου η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον μια δεκαετία. 
 
«Δεν θα σας πω τώρα τι θα πάρουμε, θα κάνουμε μια κλειστή συνεδρίαση της επιτροπής και θα σας ενημερώσω» τόνισε ο Πάνος Καμμένος και συμπλήρωσε: «Έχουμε εμπιστοσύνη στα επιτελεία, δεν διαπραγματεύεται ο υπουργός...».
 
«Είναι άδικο όλο το ταξίδι να μπαίνει κάτω από μία ταμπέλα» ανέφερε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον. Μάλιστα, για να προβάλλει τον ισχυρισμό ότι οι συναντήσεις ήτα επιτυχημένες, ο κ. Καμμένος είπε ότι «είναι η πρώτη φορά από το 1994 που είχε πάει ο Ανδρέας Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον που άνοιξε το Blair House» αναφερόμενος στο οίκημα που φιλοξενήθηκε ο κ. Τσίπρας στην Ουάσιγκτον.
 
Καμμένος: Μπορεί να μην κάνουμε ούτε ένα αντισταθμιστικό...
 
«Ακούγονται διάφορα για αντισταθμιστικά ωφελήματα» υπογράμμισε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχουν αντισταθμιστικά όπως γίνονταν στο παρελθόν, ζητάμε το μεγαλύτερο έργο να γίνει στην ΕΑΒ, τα υλικά να παρθούν από ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες».
 
Για να προβάλλει τον ισχυρισμό του ότι το deal δεν έχει ακόμη κλείσει, θέλοντας να σταματήσει τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης ότι οι αποφάσεις για τη διάθεση δισεκατομμυρίων για όπλα λαμβάνονται εν κρυπτώ, είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας: «Θα σας πω ότι ακόμη και η εταιρεία που κάνει την αναβάθμιση των F-16 δεν είναι δεδομένη».
«Αυτό θα το επιλέξουν οι Αμερικανοί, μπορεί να επιλέξουν ότι είναι η... Boeing» είπε ο κ. Καμμένος.
 
Αναφερόμενος στα αντισταθμιστικά ωφελήματα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ακόμη: «Αν δηλαδή κρίνουμε ότι τα Sikorsky (σσ αναφέρεται σε ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού) μπορούμε να τα φτιάξουμε με μικρότερες τιμές μπορεί να μην κάνουμε ούτε ένα αντισταθμιστικό για τα F-16» και κατέληξε απευθυνόμενος στους βουλευτές: «Όταν έρθει το LOA θα ξανασυνεδριάσουμε και εσείς θα έχετε γνώση και θα συναποφασίσουμε με βάση την εισήγηση των γενικών επιτελείων».

Δείτε την τοποθέτηση του κ. Καμμένου στη Βουλή 


Σύγκρουση Άδωνι - Καμμένου στη Βουλή

Εν τω μεταξύ η εκρηκτική σχέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη επιβεβαιώθηκε και χθες στη Βουλή, κατά τη διάρκεια συζήτησης για το πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Μετά την ομιλία του κ. Καμμένου από το βήμα της Βουλής, στην οποία ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επιχειρηματολόγησε ότι οι λεπτομέρειες της συμφωνίας με τους Αμερικανούς δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ έλαβε τον λόγο για να απαντήσει.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του  ο κ. Γεωργιάδης παρατήρησε πως «την περασμένη Δευτέρα είχε προγραμματιστεί η συζήτηση της ερώτησης του κ. Τσιάρα για το ταξίδι σας στο Λονδίνο. Ενημερώσατε την Βουλή ότι θα λείπετε στο εξωτερικό, αλλά το βράδυ πήγατε στην συναυλία της Κάρλα Μπρούνι. Κρύβεται ο υπουργός και είναι απαράδεκτο να μην απαντά σε ερώτηση για το Λονδίνο».

Εκεί παρενέβη ο κ. Καμμένος από τα υπουργικά έδρανα όπου βρισκόταν, φωνάζοντας: «Πήγαινε να πάρεις το μεροκάματό σου από τον Πειραιά».

«Μεροκάματα από τον Πειραιά;» αναρωτήθηκε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και συνέχισε: «Εννοείτε το γραφείο του κ. Μαρινάκη;  Άλλος πήγαινε στον Πειραιά. Εσύ με την γυναίκα σου πηγαίνατε στον κ. Μαρινάκη και προ των εκλογών του 2012 εσύ με τον οικονομικό σου διευθυντή πήγες και είδες τον κ. Κουρτάκη».

Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Καμμένου σύμφωνα με τα πρακτικά της Βουλής έχει ως εξής:

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας-Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τη Βουλή για την εποικοδομητική συζήτηση η οποία έγινε σήμερα αλλά και για τις συζητήσεις που έγιναν στη Διαρκή Επιτροπή για το σχέδιο νόμου. Και ο Αναπληρωτής Υπουργός, αλλά και εγώ κάναμε την προσπάθεια να εντάξουμε αρκετές από τις παρατηρήσεις των φορέων, αλλά και των κομμάτων, των Βουλευτών στο σχέδιο νόμου, το οποίο διαμορφώνεται προς ψήφιση στη Βουλή. Το νομοσχέδιο τακτοποιεί αρκετά θέματα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με νέους θεσμούς, όπως το «Εσωτερικών Υποθέσεων», με τη δυνατότητα της παραμονής αξιωματικών μέχρι το πεντηκοστό όγδοο έτος της ηλικίας τους με τη δική τους θέληση. Τακτοποιεί παλιές υποθέσεις, οι οποίες είχαν να κάνουν με αδικίες σε βάρος προσωπικού, με τροπολογίες οι οποίες προστίθενται και προέκυψαν κατά τη διάρκεια του διαλόγου και οι οποίες ρυθμίζουν αρκετά θέματα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Πριν μπω, όμως, στην υπόθεση του νομοσχεδίου, θα μου επιτρέψετε –επειδή ειπώθηκαν αρκετά και σήμερα, αλλά και τις προηγούμενες μέρες- να μιλήσω για την περίφημη προμήθεια των αεροσκαφών F-16, διότι πράγματι δεν περίμενα να υπάρχει τόσο μεγάλη παρανόηση, αν και είδα μέσα από τον Τύπο και από συγκεκριμένους δημοσιογράφους ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα κλίμα, το οποίο δεν έχει καμμία σχέση με την πραγματικότητα. Μίλησα προηγουμένως για το άρθρο του κ. Ηλία Κανέλλη, το οποίο μιλάει για υπογραφή συμφωνίας στις ΗΠΑ, για υπερτιμημένη, όπως διαφάνηκε κατά τη συζήτηση στη Βουλή, αναβάθμιση των αεροσκαφών και μετά λέει για τους ευέλπιδες οι οποίοι φορούσαν στολή. Το καταθέτω για τα Πρακτικά. (Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Πάνος Καμμένος καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν δημοσίευμα, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής) Η Χρυσή Αυγή, ο κ. Κανέλλης, το συγκεκριμένο συγκρότημα Τύπου έχουν αυτού του είδους τις απόψεις. Όμως, δυστυχώς, είδα ότι και ορισμένοι συνάδελφοι παρακολουθούν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, τα οποία είναι φυσικό να προκαλούνται ιδίως από εκείνους που έχουν κάποια συμφέροντα σε σχέση με τη συμφωνία.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Υπάρχει συμφωνία;

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας-Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Για να είμαστε ξεκάθαροι, λοιπόν, δεν υπάρχει συμφωνία. Βεβαίως και δεν υπάρχει συμφωνία. Κύριε Κουμουτσάκο, δεν είστε μέλος της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και το αντιλαμβάνομαι.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Εγώ ακούω τι λέτε.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας-Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Ωραία, ακούστε τι λέω. Κύριε Κουμουτσάκο, στις 20 Σεπτεμβρίου οι συνάδελφοί σας της Νέας Δημοκρατίας, που είναι μέλη της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων, ήταν σε μια απόρρητη συνεδρίαση. Και την κάναμε απόρρητη, χωρίς μάλιστα και την ύπαρξη τηλεφώνου, προκειμένου να μοιραστούμε πληροφορίες, οι οποίες είναι και απόρρητες και αφορούν τα εξοπλιστικά της χώρας. Εκεί, λοιπόν, έγινε ξεκάθαρο -και το ξεκαθαρίζω πλέον και εδώ επίσημα στη Βουλή- ότι αυτό που υπάρχει είναι ένα Letter of Request, ένα LoR, το οποίο απευθύνεται στην αμερικανική κυβέρνηση και στο οποίο στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας, δηλαδή συμφωνίας στην οποία δεν περιλαμβάνονται μεσάζοντες, ζητάμε να μας δώσουν μια τιμή για την αναβάθμιση του συνόλου του στόλου ή μέρους του στόλου των F-16 που έχουμε. Και παράλληλα, έφυγε και μια άλλη επιστολή προς την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία ζητάει να μας δώσουν διαθεσιμότητα και τιμές για νέο αεροσκάφος, όπως -συγκεκριμένα ζητείται στην επιστολή- το αεροσκάφος F-35. Σε απάντηση του letter of request το οποίο κάναμε, είχαμε μία πρώτη πληροφόρηση από την αμερικανική πλευρά ότι θα μας απαντήσουν με LOA και με επιστολή, η οποία βεβαίως θα έρθει στην Επιτροπή Εξοπλισμών, όπως δεσμεύτηκα -αυτή είναι η διαδικασία- στις 3 Νοεμβρίου, όπου οι Αμερικανοί θα μας λένε τιμές και την ακριβή περιγραφή της αναβαθμίσεως που αφορά είτε τα αεροσκάφη F16 τύπου Block 50, τα αεροσκάφη F16 τύπου Block 52 plus και τα αεροσκάφη τα F16 τύπου Block 52 Plus Advance. Tο σύνολο των αεροσκαφών για το οποίο ζητήθηκε το Letter of Request ήταν εκατόν είκοσι τρία αεροσκάφη για τα οποία η αμερικανική πλευρά, έτσι όπως προβλέπεται προκειμένου να μας απαντήσει η εταιρεία, ζήτησε από το Κογκρέσο για το σύνολο των αεροσκαφών μία έγκριση προκειμένου να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση. Η έγκριση που ζητήθηκε από το Κογκρέσο για το σύνολο των εκατόν είκοσι τριών αεροσκαφών, δηλαδή και τα Block 30 και τα Block 50 και τα Block 52 plus και τα Block 52 Plus Advance, ανέρχεται στα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Όπως ξεκαθάρισα όμως και στην Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής στην προηγούμενη συνεδρίαση της 20ής Σεπτεμβρίου, οι δικές μας δυνατότητες στο πλαίσιο της εκτέλεσης του εγκεκριμένου προϋπολογισμού δεν μπορεί να υπερβούν την καταβολή 100 εκατομμυρίων τον χρόνο και μάξιμουμ το 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα δεν το είχα ξεκαθαρίσει εάν είναι ευρώ ή δολάρια. Σας λέω ότι τα δολάρια είναι αυτά που συζητάμε τώρα. Έτσι, λοιπόν, στη μετάβαση στην Αμερική έγινε η συζήτηση για το θέμα της αναβαθμίσεως των F16 και είπαμε ότι αναμένουμε την LOA, την απάντηση δηλαδή των Αμερικανών για την αναβάθμιση των αεροσκαφών. Από τη μεριά του Προέδρου Τραμπ ανακοινώθηκε ότι με χαρά η αμερικανική κυβέρνηση εγκρίνει το σύνολο, το μέγιστο δηλαδή της αναβάθμισης των εκατόν είκοσι τριών αεροσκαφών αυτών και ότι το σύνολο της πιθανής αναβάθμισης θα είναι τα 2,4 δισεκατομμύρια, ποσό που βεβαίως και δεν πρόκειται να φτάσουμε ποτέ, διότι ούτε αυτές τις οικονομικές δυνατότητες έχουμε, αλλά ούτε και αυτές τις ανάγκες. Είναι πολύ πιο χρήσιμο μέρος των χρημάτων αυτών, εάν υπήρχαν, να δίνονταν για καινούριο αεροσκάφος. Όσον αφορά τώρα τις συνομιλίες στις Ηνωμένες Πολιτείες θα σας ενημερώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Δεν πήγαμε εκεί για να κάνουμε deal για τα F16. Πήγαμε εκεί προκειμένου κατ’ αρχάς να συναντήσει ο Πρωθυπουργός Έλληνες ομογενείς, επιχειρηματίες, funds, ανθρώπους που έρχονται να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα, ανθρώπους που έχουν κάνει επενδύσεις στην Ελλάδα. Η επιτυχία του ταξιδιού μπορώ να σας πω ότι είναι αποδεκτή από όλους. Όχι από εμάς, ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, αλλά από τον ίδιο τον Αμερικανό πρέσβη. Ξένα οικονομικά περιοδικά αναφέρθηκαν σε ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα. Έγιναν συναντήσεις, πέραν του Προέδρου Τραμπ, με τον Αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, τον κ. Πενς και μάλιστα κλείστηκε ότι η αποστολή η οποία θα έλθει για την Έκθεση της Θεσσαλονίκης, η οποία θα είναι αφιερωμένη στις Ηνωμένες Πολιτείες –φέτος ήταν στην Κίνα, πέρσι ήταν στη Ρωσία- θα είναι πολύ μεγάλη, προκειμένου να έλθουν πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα. Εκτός των επενδύσεων, συζητήθηκε και η συνεργασία σε επίπεδο γεωστρατηγικό, όπως εσείς το λέτε. Βεβαίως και η θέση της χώρας είναι πολύ αναβαθμισμένη. Είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα πλέον είναι ένας πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, που συνδέεται με διμερείς σχέσεις προς τα νότια με το Ισραήλ, με την Αίγυπτο, με την Ιορδανία, με τα Αραβικά Εμιράτα, προς τον βορρά με τη Βουλγαρία, με τη Ρουμανία, με τη Σερβία. Συζήτησε ο Πρωθυπουργός -αλλά και σε συναντήσεις σε επίπεδο επιτελών έγιναν πολλές συζητήσεις- για τις συνεργίες και τις επενδύσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και για το ενδιαφέρον για την ενέργεια, για θέματα των αγωγών, για θέματα της εξόρυξης του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. Η εταιρεία «Exxon» επισήμως έχει καταθέσει αιτήματα για να συμμετέχει σε όλα αυτά. Όλο αυτό το πακέτο των συζητήσεων είναι θετικό για την πατρίδα μας, όχι για τον Αλέξη τον Τσίπρα ή γι’ αυτήν την Κυβέρνηση. Για την Ελλάδα είναι. Είναι για πρώτη φορά που μια ελληνική κυβέρνηση γίνεται αποδεκτή με τέτοιους όρους από το 1994, που ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και άνοιξε το Blair House για όλη την ελληνική αποστολή. Μπορώ να σας πω ότι ήταν θετικοί και οι Δημοκρατικοί, είδαμε το Κογκρέσο, είδαμε τους senators, είδαμε την Επιτροπή η οποία ασχολείται με τις χρηματοδοτήσεις των χωρών και τους είπαμε ότι εδώ, αν πράγματι πιστεύουν -που το πιστεύουν- ότι η χώρα πρέπει να είναι ένας πυλώνας σταθερότητος, δεν έχουμε μεγάλες δημοσιονομικές δυνατότητες και ζητάμε την ενίσχυση της χώρας και από οπλισμό, ο οποίος διατίθεται πολλές φορές σαν στρατιωτική βοήθεια. Όλα αυτά, όμως, ξεκίνησαν ένα πλέγμα διαπραγματεύσεων και συζητήσεων, χωρίς τίποτα να είναι δεδομένο. Και θα ξεκινήσουμε με την προσφορά για την αναβάθμιση τωνF-16, με δέσμευση της Κυβέρνησης ότι θα είναι τα 1,1 δισεκατομμύρια μάξιμουμ. Εγώ σας λέω ότι των συγκεκριμένων, που πιστεύω ότι τελικά θα γίνει, θα είναι και κάτω από 700-800 εκατομμύρια.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ευρώ; Ευρώ λέτε τώρα;

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας-Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Ναι, ευρώ.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Κάτω από 700-800 εκατομμύρια ευρώ; Άρα, 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας-Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Πιστεύω ότι 1,1 δισεκατομμύρια…

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Δολάρια.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας-Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Είχαμε πει ευρώ εδώ. Δολάρια είπα εγώ.Σας λέω, λοιπόν, ότι δεν θα ξεπεράσει τα 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια και πιστεύω ότι θα είναι ακόμη μικρότερη.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Άρα, 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Να ξέρουμε πού είναι ο πήχυς.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας - Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Όμως, είμαι…

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Για πόσα αεροσκάφη μιλάμε;

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας - Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Δεν θα σας πω τώρα. Την ώρα που διαπραγματεύομαι, δεν θα σας πω. Κύριε Γεωργιάδη, θα σας πω μόνο κάτι…

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Αν είναι για ένα αεροσκάφος, είναι ακριβό, αν είναι…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Γεωργιάδη, θα πάρετε τον λόγο μετά ούτως ή άλλως. Ορίστε, κύριε Καμμένο, προχωρήστε.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας-Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Κύριε Γεωργιάδη, θα σας πω ένα μόνο στοιχείο. Οι τιμές οι οποίες δίνονται έχουν μεγάλη σχέση και με το κράτος που δίνονται. Δηλαδή, οι τιμές της Κορέας με τις τιμές του Μπαχρέιν, εάν τις δείτε -μπείτε στο ίντερνετ, είναι ανοικτές προσφορές αυτές- είναι το ένα τέταρτο. Έχει μεγάλη σημασία το τι θα μπει μέσα από συγκεκριμένα τα οποία δεν θα σας πω τώρα. Θα σας τα πω στην Επιτροπή Εξοπλισμών. Είστε καλοδεχούμενοι όλοι να έρθετε στο Υπουργείο να τα συζητήσουμε, αλλά να βγω δημόσια και να πω αυτή τη στιγμή και να μας ακούν και οι απέναντι τι θα πάρουμε, δεν πρόκειται να το πω. Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στα Επιτελεία. Δεν διαπραγματεύεται ο Υπουργός, τα Επιτελεία διαπραγματεύονται. Εμείς, σαν πολιτική αρχή, τους λέμε ότι αυτό είναι το πλαφόν και από εκεί και πέρα, τα Επιτελεία αποφασίζουν. Θέλω, όμως, να σας διαβεβαιώσω ότι όλο το ταξίδι είναι άδικο να μπαίνει κάτω από μια ταμπέλα που κάποιοι, που έχουν πιθανώς συμφέροντα να έχουν πρόσβαση και κέρδη από μια τέτοια σύμβαση, έχουν αρχίσει να φτιάχνουν. Θα σας πω δε και το άλλο. Ακούγονται διάφορα πράγματα για αντισταθμιστικά ωφελήματα κ.ο.κ. Δεν υπάρχουν ουσιαστικά αντισταθμιστικά ωφελήματα που υπήρχαν στο παρελθόν. Τι ζητάμε; Τι έχουμε ζητήσει μέχρι τώρα να μας κάνουν ως προσφορά στην πιθανότητα των λεγόμενων αντισταθμιστικών ωφελημάτων; Είναι, πρώτον, η λειτουργία της ΕΑΒ, δηλαδή το μεγαλύτερο έργο να γίνει στην ΕΑΒ, στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, τα υλικά να παρθούν από ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες και από εκεί και πέρα, αν είναι κάτι αντισταθμιστικό, θα μπορούσε να είναι κάτι, όπως αυτό που έχουμε ήδη ζητήσει, δηλαδή οι κινητήρες των Sikorsky του Πολεμικού Ναυτικού, τους οποίους αντιπροσωπεύει η ίδια εταιρεία η οποία έχει κάνει την προσφορά για την αναβάθμιση των F-16. Θα σας πω δε ότι ούτε και η εταιρεία που θα κάνει την αναβάθμιση των F-16 είναι δεδομένη. Εμείς κάνουμε διακρατική συμφωνία με την Αμερική. Αύριο μπορεί η Αμερική να πει ότι κρίνει ότι την αναβάθμιση των F-16, αφού είναι διακρατική συμφωνία, θα την κάνει άλλη εταιρεία ή και άλλες εταιρείες.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Αφού λέει «Lockheed».

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας-Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Η «Lockheed» είναι αυτή την οποία ζητήσαμε. Σας λέω, λοιπόν, ότι υπήρξε προσφορά και από την Boeing να κάνει την αναβάθμιση. Αυτό δεν θα το επιλέξουμε εμείς. Αυτό θα το επιλέξουν οι Αμερικάνοι και θα μας στείλουν τις προσφορές, γι’ αυτό γίνεται η διαδικασία μέσω των Κυβερνήσεων. Γι’ αυτό είναι «G to G Agreement». Και βεβαίως, δεν θα υπάρχουν αντισταθμιστικά εκπαιδεύσεων στην Κορέα ή διάφορα τα οποία υπέκρυπταν μίζες. Αν θέλετε και την προσωπική μου άποψη, αν η τιμή είναι να πέσει πάρα πολύ χαμηλά και να γλιτώσουμε πολλά χρήματα, τα οποία βεβαίως και έχουμε ανάγκη, να μην υπάρχει ούτε ένα αντισταθμιστικό. Αν δηλαδή, κρίνουμε ότι τα Sikorsky μπορούμε να τα φτιάξουμε με φθηνότερες τιμές, να μην υπάρχει κανένα. Αυτή είναι η αλήθεια και κλείνω με το θέμα των F-16, που έχουν ακουστεί πολλά πράγματα. Κύριοι συνάδελφοι, λοιπόν, ό,τι έχουμε πει στην Επιτροπή Εξοπλισμών ισχύει και είναι μόνο αυτό που είναι επίσημο. Όταν θα έρθει το LoA στις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου, θα συνεδριάσει ξανά η Επιτροπή και εσείς θα έχετε γνώση όλων των κειμένων τα οποία υπάρχουν και μαζί θα συναποφασίσουμε με την εισήγηση των Επιτελείων. Αυτή θα είναι η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος. Καμία συμφωνία δεν έχει γίνει ούτε έχουμε μιλήσει κάτω από τα τραπέζια ούτε πρόκειται να κάνουμε κάτι εις βάρος της χώρας. Όσον αφορά το νομοσχέδιο, άκουσα πολλές παρατηρήσεις σε σχέση με το θέμα των Εσωτερικών Υποθέσεων. Θέλω, λοιπόν, να ξεκαθαρίσω όσον αφορά κατ’ αρχάς αυτά που ειπώθηκαν από τον κ. Λοβέρδο, ότι η Ανεξάρτητη Αρχή ΕΛΤΕ, το ΙΕΣΟΕΛ και Καθηγητές Ελεγκτικής, όπως ο κ. Φίλος ο οποίος μας έστειλε και επιστολή, έδωσαν όχι μόνο σύμφωνη γνώμη, αλλά και συγχαρητήρια για την ίδρυση του Σώματος, με επιστολές τους. Το ότι η Νομική Υπηρεσία της Βουλής δεν σχολίασε τα άρθρα, δεν σημαίνει ότι διαφωνεί, αλλά αντιθέτως ότι συμφωνεί. Όπου διαφωνεί η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, τότε κάνει τις παρατηρήσεις. Όσον αφορά το πού υπάγεται η Υπηρεσία, θα σας πω ότι αν διαβάσετε το άρθρο 12, παράγραφος 5, εδάφιο β΄, σε συνδυασμό με το άρθρο 11, παράγραφος 5 του β΄ εδαφίου, η Εσωτερικών Υποθέσεων εποπτεύεται από τον Εισαγγελέα του Αναθεωρητικού και συνεργάζεται με τις διωκτικές εισαγγελικές Αρχές. Σύμφωνα με το άρθρο 12, παράγραφος 5, εδάφιο β΄, μέχρι να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα, διενεργεί τους ελέγχους υπό την εποπτεία του Στρατιωτικού Εισαγγελέα. Αυτό το λέω γιατί…

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Τώρα το βάζετε αυτό;

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας-Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Αν το διαβάσετε, θα το δείτε. Είναι μπροστά σας. Διαβάστε το. Λέει ότι υπάγεται απευθείας στον Υπουργό για τη δημιουργία του. Θα σας πω και για ποιο λόγο. Σύμφωνα με τον ν. 2713/1999, η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας υπάγεται στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας. Εάν κάναμε το ίδιο και υπαγόταν στον Αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, δεν θα μπορούσε να ελέγξει Υπηρεσίες του Υπουργείου. Εμένα, η κύρια Υπηρεσία που με ενδιαφέρει να ελέγξει, πέραν των άλλων, είναι η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών. Η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών, λοιπόν, είναι εκτός οργανογράμματος του Αρχηγού του ΓΕΕΘΑ. Ανήκει στο Υπουργείο. Το πρώτο που τους είπα, λοιπόν, με το που ανέλαβα, όταν έγινε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, ήταν «Παιδιά, πρώτα θα ελέγξετε το γραφείο μου». Πρέπει να μπορούν να ελέγχουν και τον ίδιο τον Υπουργό. Το ότι υπάγεται στον Υπουργό δεν έχει σχέση με τον έλεγχο και την εποπτεία του, την οποία δεν την έχει ο Υπουργός, αλλά την έχει κατευθείαν, όπως σας είπα, ο Στρατιωτικός Εισαγγελέας. Αυτό γίνεται, διότι έτσι διασφαλίζεται η ανεξαρτησία της και ελέγχει τις Υπηρεσίες του Υπουργείου. Εδώ, μάλιστα, σας έχω στοιχεία από την Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών της Αστυνομίας, για να δείτε τη διαφορά που έχει η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων. (Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Πάνος Καμμένος καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής). Θα ήθελα να σας πω δε, ότι έχει κάνει μία εξαιρετική δουλειά. Μέχρι τώρα, δέκα εννέα υποθέσεις από τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών, η Υφιστάμενη Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων τις έχει πάει στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Στη δε Εισαγγελία Διαφθοράς, εννέα αξιωματικοί από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων βρίσκονται μαζί με την Εισαγγελέα Διαφθοράς και βοηθούν στη διεκπεραίωση των φακέλων των παλαιών εξοπλιστικών. Έτσι άνοιξαν όλες οι υποθέσεις και προχώρησε η διερεύνηση και κυκλοφορούν οι μισοί έμποροι όπλων με βραχιολάκια, διότι αν αξιωματικοί της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, που ξέρουν και την υπόθεση, δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση απευθείας στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών, δεν θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε υποθέσεις, οι οποίες ήταν επί δεκαετίες κολλημένες στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Θα σας πω και το άλλο. Προκειμένου να βοηθήσουμε το έργο της Εισαγγελίας Διαφθοράς, καθώς οι άνθρωποι δεν είχαν ούτε κομπιούτερ, φροντίσαμε να αγοράσουμε εμείς κομπιούτερ και «server» να τους δώσουμε, για να κάνουν τη δουλειά τους. Επίσης, όποτε χρειάζονται εξειδικευμένο προσωπικό, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δια της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων δίνει εμπειρογνώμονες. Δεν μπορεί να ξέρει, για παράδειγμα, ένα τεθωρακισμένο ή ένα αεροσκάφος τι ιδιαιτερότητα μπορεί να έχει ένα από τα άλλα ανταλλακτικά. Γι’ αυτό, λοιπόν, γίνεται η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων. Θέλω να είστε βέβαιοι ότι η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων θα είναι προς το καλό της διαφάνειας στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. (Στο σημείο αυτό χτυπά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού).

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Υπουργέ, με συγχωρείτε, αλλά πρέπει να ολοκληρώσετε σιγά-σιγά.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας-Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Με συγχωρείτε, κύριε Πρόεδρε. Σε τρία λεπτά ολοκληρώνω. Θέλω, επίσης, να σας πω ότι άκουσα με προσοχή τους συναδέλφους που αναφέρθηκαν στο θέμα της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, στις συντάξεις και στα υπόλοιπα. Να σας πω κατ’ αρχήν ότι όσον αφορά τα οφειλόμενα -δηλαδή τα εκτός έδρας και τα λοιπά- αυτά δίνονται εντός του έτους. Και της παραμεθορίου, μην ανησυχείτε, όπως τα δίνουμε πάντα, τα δίνουμε. Το 2013 και το 2014 δεν δόθηκαν. Και δεν δόθηκαν ποτέ. Μέχρι τώρα έχουν δοθεί κανονικά. Θα δοθούν ακόμα πιο κανονικά. Θα μπουν και μέσα στη μισθοδοσία. Σε αυτό να σας διαβεβαιώσω ότι έχουμε προβλέψει κιόλας και τα εφάπαξ που δεν προλαβαίνουν να τα δώσουν, να τα δώσουμε εμείς από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και να τα πάρουμε. Τις συντάξεις δεν τις παραδώσαμε εμείς στο Υπουργείο Εργασίας. Η Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου τις παρέδωσε. Μακάρι να τις είχαμε εμείς τις συντάξεις. Τώρα όσον αφορά το ποιοι είναι κατά των συμβάσεων, τον κ. Κύρτσο πρέπει να τον «μαζέψετε». Πήγε να μας καρφώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί δεν πήραμε Eurofighter και Mirage. Νομίζω ότι το να «μαζέψετε» λίγο τον κ. Κύρτσο δεν είναι και κακό, καλό θα σας κάνει. Κύριοι συνάδελφοι, θέλω να μου πείτε για την τροπολογία της τάξης του ’90. Την κατέθεσαν ο κ. Καραγιαννίδης, ο κ. Κατσίκης και η κ. Κοζομπόλη. Εγώ νομίζω ότι πρέπει να την περάσουμε. Διαφωνούν τα Επιτελεία μεν, αλλά θέλω να σας πω εδώ το εξής, για να είμαι και εντάξει σε αυτά που είπε και ο κ. Κικίλιας…

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Για ποια τροπολογία λέτε, κύριε Υπουργέ;

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας-Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Για την τάξη του ’90.

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Μα, υπήρχε μία. Τώρα είναι άλλη αυτή;

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας-Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Όχι. Αυτή που ήταν υπουργική την απέσυρα και την κατέθεσαν βουλευτική.

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Για ποιο λόγο;

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας-Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Διότι αντιλαμβάνεστε ότι η βουλευτική δεν χρειάζεται να έχει οικονομικό κόστος αυτή τη στιγμή, το οποίο εμείς το έχουμε προβλέψει. Εάν η τροπολογία είναι υπουργική, χρειάζεται έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Εμείς το κόστος το έχουμε υπολογίσει. Κατατίθεται ως βουλευτική. Εάν στηριχθεί και από τα άλλα κόμματα, έχει μεγαλύτερη πολιτική ισχύ. Η τροπολογία αυτή, λοιπόν, καταργεί το άρθρο 4. Αυτό σημαίνει ότι με αυτή την τροπολογία, από τη στιγμή που συμφωνούμε, απαλείφεται το άρθρο 4 του νομοσχεδίου, γιατί είναι για το ίδιο θέμα. Να σας πω ότι τελικά υπάρχει η διαφορά από τα Επιτελεία, αλλά για να είμαι δίκαιος, τα Αρχηγεία και οι αρχηγοί των Επιτελείων προέρχονται από τις εξ αξιωματικών σχολές. Συνήθως υπάρχει εκεί μια μικρή διαφορά με τους εξ υπαξιωματικών, για τους οποίους αναφέρεται το άρθρο αυτό και η τροπολογία. Πιστεύω ότι πρέπει να την κάνουμε δεκτή. Συμφωνείτε, κύριοι συνάδελφοι; Τοποθετηθείτε για να τελειώνουμε δηλαδή, να τα περάσουμε πιο γρήγορα.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Μπορούμε να παρέμβουμε;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Υπουργέ, ολοκληρώσατε;

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας-Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Όχι, σε ένα λεπτό ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Να τελειώσει τότε, κύριε Δημοσχάκη, ο κύριος Υπουργός. Θα δώσουμε τον λόγο, αν θέλετε διευκρινιστικές ερωτήσεις. Θα δώσουμε τον λόγο, κύριε Δημοσχάκη, αν θέλετε, στους εισηγητές. Ας τελειώσει ο Υπουργός, να μαζέψει ενδεχόμενα ερωτήματα. Να το πάμε έτσι. Δεν νομίζω να υπάρχει αντίρρηση σε αυτό. Κύριε Υπουργέ, ολοκληρώστε σάς παρακαλώ.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας-Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Τώρα, όσον αφορά το θέμα της αρχαιότητας των αξιωματικών των διαφόρων κατηγοριών, έχετε δίκιο. Εδώ, λοιπόν, ζητήσαμε από το ΓΕΕΘΑ να επανεξετάσει το θέμα της αρχαιότητας των αξιωματικών των διαφόρων κατηγοριών. Αναμένουμε την εισήγησή του στις 31 του μηνός για να εξετάσουμε το ζήτημα του επανακαθορισμού της αρχαιότητας ή όχι. Αυτά είναι που ήθελα να αναφέρω για το θέμα του νομοσχεδίου. Να σας πω ότι οι υπουργικές τροπολογίες έγιναν δεκτές. Οι βουλευτικές τροπολογίες έγιναν δεκτές. Αλλάζει το άρθρο 4, όπως είπαμε. Μάλιστα, δηλώνω στη Βουλή ότι αποδεχόμαστε και την τροπολογία την οποία υποστήριξε ο κ. Τόσκας, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Σε ποια τροπολογία αναφέρεστε, κύριε Υπουργέ;

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας-Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Μιλάω για την τροπολογία του κ. Τόσκα. Είναι η τροπολογία με γενικό αριθμό 1309 και ειδικό 75, 23 Οκτωβρίου. Θέλω να πω ότι υπάρχει και ένα θέμα το οποίο είναι άδικο και αφορά τους αστυνομικούς των κομμάτων. Οι αστυνομικοί οι οποίοι είναι στα κόμματα έπαιρναν ένα πολύ μικρό επίδομα για τις έξτρα ώρες που έκαναν. Βγήκε, λοιπόν, ένας νόμος ο οποίος το διέκοψε και μάλιστα τους ζητάει αναδρομικά να φέρουν τα λεφτά πίσω εδώ και κάποια χρόνια. Είναι άδικο.

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Για ποιο επίδομα μιλάτε;

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας-Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Για ένα επίδομα που παίρνουν στα κόμματα.

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Δεν είστε ακριβής. Επιτρέψτε μου. ...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης