Θανάσης Καρτερός: Πώς ο αρθρογράφος της «Αυγής» προήχθη σε επικεφαλής στο γραφείο τύπου του πρωθυπουργού

Θανάσης Καρτερός: Πώς ο αρθρογράφος της «Αυγής» προήχθη σε επικεφαλής στο γραφείο τύπου του πρωθυπουργού

Απολαμβάνει της απόλυτης εμπιστοσύνης του Τσίπρα - Αναμένονται «πολιτικά μποφόρ» καθώς αναμένεται να είναι «καυστικός» προς τους εσωκομματικούς αντιπάλους

Θανάσης Καρτερός: Πώς ο αρθρογράφος της «Αυγής» προήχθη σε επικεφαλής στο γραφείο τύπου του πρωθυπουργού
Το μόνο σίγουρο με την αλλαγή φρουράς στο Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού είναι ότι ο νέος διευθυντής του Θανάσης Καρτερός δεν θα χρειαστεί καμία περίοδο προσαρμογής στο Μέγαρο Μαξίμου. Από την εκλογική νίκη του Ιανουαρίου 2015 η Ηρώδου Αττικού αποτελεί για εκείνον οικείο χώρο. Πολύ πριν την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία ο παλαίμαχος δημοσιογράφος και στέλεχος της Αριστεράς αποτελεί έναν από τους προνομιακούς συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα. Η μόνη διαφορά είναι ότι τώρα πια από άτυπος σύμβουλος και κατά μία έννοια πολιτικός μέντορας, μπαίνει και θεσμικά στο προσκήνιο.

Πριν αναλάβει επικεφαλής του Γραφείου Τύπου, ο αρθρογράφος της Αυγής είχε επιφορτιστεί με πολλές και δύσκολες αποστολές. Απολάμβανε, άλλωστε, την απόλυτη εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού, τον οποίο λέγεται ότι είχε προπονήσει στο σπορ της πολιτικής. Εξάλλου, θεωρείται προεδρικός και ως τέτοιος συμμετείχε στον λεγόμενο πρωινό καφέ, αλλά και σε σημαντικές συσκέψεις, στις οποίες εξέφραζε τη γνώμη του, χωρίς ενδοιασμούς. «Έχει κατακτήσει αυτό το δικαίωμα», επισημαίνει στέλεχος του Μαξίμου. «Η στήλη του στην Αυγή περισσότερο έδινε γραμμή παρά τη μετέφερε». Άλλο ένα σημαντικό ατού του, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ότι ο Θανάσης Καρτερός δεν έκανε καριέρα μόνο στο κομματικό έντυπο. Έχει περάσει από κεντρικά μιντιακά μαγαζιά και μάλιστα συχνά από διευθυντικές θέσεις. Στο Μαξίμου θεωρούν ότι ξέρει καλά την δημοσιογραφική πιάτσα και η πιάτσα τον ξέρει επίσης καλά.

Αν και έχει μακρά θητεία στο ΚΚΕ, ανήκει στα στελέχη που μετά τη ρήξη παρέμειναν στον Συνασπισμό και εργάσθηκαν για να μετεξελιχθεί σ’ αυτό που είναι σήμερα. Γνωρίζει ως εκ τούτου πρόσωπα και πράγματα από την όψη και την ανάποδη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα παίξει και την γέφυρα μεταξύ Μαξίμου και Κουμουνδούρου. Από τη μεγάλη πλειονότητα των κυβερνητικών και κομματικών στελεχών αντιμετωπίζεται με σεβασμό.

Ο προκάτοχός του Θοδωρής Μιχόπουλος είχε ανακοινώσει εδώ και αρκετό καιρό την πρόθεσή του να αποχωρήσει για προσωπικούς λόγους. Δεν επιθυμούσε πλέον να ασκεί τυπικά αυτό τον ρόλο. Από τον Ιανουάριο του 2015, άλλωστε, με ελάχιστα διαλείμματα, δεν έχει σταματήσει να δίνει το παρόν. Ήταν ο άνθρωπος πίσω από τα περιβόητα κυβερνητικά non paper και επανειλημμένως παρενέβη για να κάνει με επιτυχία damage control σε δύσκολες στιγμές. Η σχέση του με τον πρωθυπουργό παραμένει άριστη και δεν χωράει αμφιβολία ότι συνεχίζει να είναι μάχιμος. Ακούγεται, μάλιστα, ότι θα αναλάβει πολύ σύντομα κομβικό ρόλο στην ΕΡΤ.
Κλείσιμο
Ο Καρτερός είχε κριθεί εξαρχής ως ο πιο κατάλληλος αντικαταστάτης του, αν και ο ίδιος προτιμούσε να μην μπει και επισήμως στην πολιτική σκηνή. Κάθε φορά που ετίθετο θέμα, ο παλαίμαχος δημοσιογράφος αρνιόταν ευγενικά, επισημαίνοντας ότι συμβάλει περισσότερο, «κάνοντας αυτό που έκανε μία ζωή: να γράφει».

Χρειάστηκε η ίδια η επέμβαση του Αλέξη Τσίπρα για να αλλάξει στάση. Ο πρωθυπουργός επιδιώκει να δώσει νέα πνοή στην επικοινωνιακή πολιτική του Μαξίμου, θεωρώντας ότι το επόμενο διάστημα θα είναι από κάθε άποψη κρίσιμο και με όρους εθνικής πολιτικής και με όρους κομματικής επιρροής. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, ο Καρτερός είχε εδώ και αρκετό καιρό πάρει το τιμόνι στο επικοινωνιακό επίπεδο. Τώρα, έγινε ο επίσημος εσωτερικός ανασχηματισμός.

Η αλλαγή σκυτάλης μπορεί να επιφέρει "πολιτικά μποφόρ". Αν και περιγράφεται ως πολιτικός ρεαλιστής, παραμένει ιδιαίτερα καυστικός όχι μόνο με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και με εσωκομματικούς αντιπάλους. Έχει, άλλωστε, δώσει δείγματα γραφής με άρθρα του. Στο Γραφείο Τύπου αναμένεται να θέσει πιο αυστηρούς κανόνες, περιορίζοντας την επικοινωνιακή χαύρα, την πολυφωνία και την τάση υπουργών και βουλευτών να αυτοσχεδιάζουν, δημιουργώντας κάποιες φορές πολιτική σύγχυση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης