Τσίπρας στο υπουργικό: Εμείς δεν δεσμευτήκαμε σε θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα

Τσίπρας στο υπουργικό: Εμείς δεν δεσμευτήκαμε σε θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα

Επιμείναμε στο ζήτημα του χρέους και «πήραμε λύση», δήλωσε ο πρωθυπουργός προς τους υπουργούς του, παρουσιάζοντας τις επιτυχίες της κυβέρνησής του

Τσίπρας στο υπουργικό: Εμείς δεν δεσμευτήκαμε σε θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα
Απόδραση από την σκληρή οικονομική πραγματικότητα, που διαμορφώνει η βροχή των φόρων αυτή την περίοδο, μέσω νέων υποσχέσεων για παροχές στο τέλος του 2017, επιχείρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο υπουργικό συμβούλιο.

Αποκρύπτοντας έντεχνα την υστέρηση των εσόδων και την εμφανή πλέον φοροδοτική κόπωση των Ελλήνων, που ανάγκασαν το υπουργείο Οικονομικών να μιλάει την περασμένη εβδομάδα για νέα δημοσιονομικά μέτρα το 2018, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε βέβαιος ότι στο τέλος της χρονιάς η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να δώσει κοινωνικό μέρισμα υπέρ των αδυνάτων – που θα προκύψει προφανώς από την φορολογική εξάντληση όσων μπορούν και φροντίζουν να ανταποκρίνονται στις υπερβολικές φορολογικές τους υποχρεώσεις!

«Αντί για νέα μέτρα, θα φέρουμε κοινωνικό μέρισμα» είπε με βεβαιότητα για να καλύψει προφανώς το θόρυβο, που προήλθε από το εσωτερικό της κυβέρνησης και απειλεί το success story, που τόσο επίμονα πλασάρει το Μέγαρο Μαξίμου.

Η παροχολογία και η υποσχεσιολογία όμως προσκρούει στις ίδιες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι των δανειστών και παραδέχθηκε προ ημερών και το υπουργείο Οικονομικών και προβλέπουν ότι ακόμη και σε περίπτωση υπέρβασης των στόχων, τότε το υπερπλεόνασμα θα διατεθεί, όπου διατεθεί, με τη σύμφωνη γνώμη των Θεσμών και κατά προτίμηση στην πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους ή έστω στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και όχι όπως πέρσι στους χαμηλοσυνταξιούχους, όπως υπονόησε ο πρωθυπουργός σήμερα.
Κλείσιμο

Ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε της άποψης ότι η κυβέρνηση τα πάει καλά στο πεδίο της οικονομίας και επικαλέστηκε τα στοιχεία για την ανάπτυξη, την ανεργία, αλλά και την καλή πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ.

Μίλησε και πάλι για έξοδο της χώρας από τα μνημόνια το 2018, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, χάρη σε μία κοπιώδη προσπάθεια και σκληρή διαπραγμάτευση.

«Η χώρα βαδίζει στο τέλος της καταστροφικής περιόδου, που θα κλείσει με το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2019 (σ.σ. αυτήν την χρονολογία ανέφερε και διόρθωσε το λάθος αμέσως μετά), τον Αύγουστο του 2018», είπε. Η Ελλάδα σήμερα έχει μετατραπεί από μαύρο πρόβατο και αναξιόπιστο εταίρο έχει μετατραπεί σε χώρα που παίζει κεντρικό ρόλο, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Αντέκρουσε δε την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν δεσμεύτηκε σε θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα, όπως οι προηγούμενες – αφήνοντας στην άκρη φυσικά την υποχρέωση για 3,5% τα επόμενα πέντε χρόνια και για 2% έως το… 2060! Δεν παρέλειψε δε να αναφέρει ως επιτυχία της κυβέρνησής του το ότι «επιμείναμε στο ζήτημα του χρέους» και «πήραμε λύση», όπως είπε χαρακτηριστικά. 

Κατηγόρησε μάλιστα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι υπόσχεται ένα «μνημόνιο, μετά το μνημόνιο», δηλαδή ένα νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα ελληνικής ιδιοκτησίας, που θα περιλαμβάνει όμως όλες τις ακραίες ιδεολογικές θέσεις των δανειστών.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε στους υπουργούς του ότι πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης έως τον Νοέμβριο, ώστε να μην δοθεί πάτημα σε καμία πλευρά να καθυστερήσει την εξέλιξη της διαδικασίας. «Να κλείσουμε την τρίτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «είναι τόσο κρίσιμα τα επίδικα αυτής της περιόδου, που δεν χωρούν καθυστερήσεις».

Κατά τα άλλα, μίλησε για την επιστροφή των επενδύσεων στη χώρα και τα ρεκόρ, που σημειώνονται όπως είπε από το 2016 στο πεδίο αυτό, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το κυβερνητικό έργο του καλοκαιριού (όχι, δεν αναφέρθηκε ούτε στις πυρκαγιές, ούτε στο αλαλούμ στην Παιδεία, ούτε στην επιδημία ιλαράς…), ενώ κάλεσε τους υπουργούς να έχουν καλύτερο συντονισμό, χωρίς αρρυθμίες και να αντιληφθούν ότι κρίνονται αυστηρά από την κοινή γνώμη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης