Ο Κοντονής επεκτείνει το νόμο Παρασκευόπουλου και μειώνει τις ποινές

Ο Κοντονής επεκτείνει το νόμο Παρασκευόπουλου και μειώνει τις ποινές

Ο υπουργός Δικαιοσύνης εξήγγειλε την κατάθεση νέου Ποινικού Κώδικα που περιλαμβάνει «εξορθολογισμό» ποινών - Αντίδραση υπήρξε από τον κ. Μάκη Βορίδη (ΝΔ) που επισήμανε πως ο νόμος Παρασκευόπουλου «είναι λάθος» και αποτελεί «την εύκολη λύση των υπουργών»

Εκπτώσεις ποινών αποκλειστικά για ποινικούς προανήγγειλε ο κ. Σταύρος Κοντονής
στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης εξήγγειλε την κατάθεση νέου Ποινικού Κώδικα που περιλαμβάνει «εξορθολογισμό» ποινών και που –όπως παραδέχθηκε ο ίδιος– «είναι βέβαιο ότι κάποιοι από τους κρατούμενους θα επωφεληθούν» καθώς επίσης επέκταση του νόμου Παρασκευόπουλου υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως οι ευεργετικές του διατάξεις αφορούν κατάδικους που τιμωρήθηκαν με βαρύτερες ποινές σε σχέση με τι ισχύει σε άλλες χώρες.

Αντίδραση υπήρξε από τον κ. Μάκη Βορίδη (ΝΔ) που επισήμανε πως ο νόμος Παρασκευόπουλου «είναι λάθος» και αποτελεί «την εύκολη λύση των υπουργών» ενώ επιφυλάξεις εξέφρασε και ο κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου (ΔΗΣΥ) σημειώνοντας πως πρέπει να αντιμετωπιστεί με μεγαλύτερη σοβαρότητα το ζήτημα.

«Όσο ανθρωπινότερες είναι οι συνθήκες κράτησης τόσο περιορίζεται το ποσοστό επανεμπλεκομένων σε αξιόποινες πράξεις» υποστήριξε ο κ. Κοντονής για να προσθέσει «Πρώτο ζητούμενο είναι να εξασφαλίσουμε ανθρώπινες συνθήκες κράτησης και εργαλείο για να το εξασφαλίσουμε είναι ο αριθμός των κρατουμένων που συνδυάζεται και με το επίπεδο των ποινών. Το πλαίσιο ποινών που έχουμε αυτή την ώρα και επιβάλλονται από τους δικαστές είναι ιδιαίτερα υψηλό λαμβάνοντας υπόψη τι ισχύει διεθνώς. Γι αυτό και ήρθε ο νομοθέτης και είπε για κάποιους ότι αν έχετε εκτίσει ένα ποσοστό ποινής θα αφεθείτε ελεύθεροι καθώς γι αυτούς υπήρχαν υψηλές ποινές εξ αρχής».

Ο ίδιος προανήγγειλε δε πως με το νέο Ποινικό Κώδικα «έρχεται ένας εξορθολογισμός των ποινών και είναι βέβαιο ότι κάποιοι από τους κρατούμενους θα επωφεληθούν».

Ο υπουργός υποστήριξε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση παρέδωσε τις φυλακές σε απαράδεκτη κατάσταση. «Οι φυλακές με 12 χιλ κρατούμενους ήταν κολαστήρια» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «ήρθε ο νόμος Παρασκευόπουλου για να φέρει την κατάσταση σε λελογισμένο επίπεδο. Πλέον μπορεί να γίνει δουλειά στις φυλακές, μακροπρόθεσμα να μειωθεί το ποσοστό αυτών που αποφυλακίζονται και επανεμπλέκονται σε αδικήματα. Γίνεται ουσιαστική δουλειά στις φυλακές με αποτελεσματικές και ανθρώπινες δομές (σχολεία 2ης ευκαιρίας, ΙΕΚ κ.α.).  Το άμεσο αποτέλεσμα ήταν πως η Ελλάδα από χώρα παρίας που καταγγελλόταν από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πλέον να της δίνουν συγχαρητήρια».

Βορίδης: είστε λάθος

Εκ μέρους της ΝΔ ο κ. Μάκης Βορίδης χαρακτήρισε τον νόμο Παρασκευόπουλου ως «βαριά επικίνδυνο» και συνέχισε «Δυστυχώς για χρόνια η πολιτεία αντί να αντιμετωπίσει το ζήτημα της συμφόρησης έδινε την απαράδεκτη απάντηση «δεν μπορώ να σε κρατήσω θα εκτίσεις μικρότερη ποινή».
 
Ο ίδιος εξήγησε πως ο χρόνος τιμωρίας αποτελεί στοιχείο της ποινής και του σωφρονισμού και δεν μπορεί να μειωθεί και πρόσθεσε «Αν έχουμε ένα τρομοκράτη που μας λέει ότι τα έκανε θαυμάσια και με το νόμο Παρασκευόπουλου πρέπει να αποφυλακιστεί για να τα ξανακάνει εμείς τι θα κάνουμε; Θα τον αποφυλακίσουμε; Θα μπορούσε όμως να υπάρξει διαφορετική μεταχείριση για όσους έχουν σωφρονιστεί».

Παρασκευόπουλος: η μεγάλη ποινή αυξάνει την πιθανότητα να εγκληματήσεις ξανά

Το νομοθέτημά του επιχείρησε να υπερασπιστεί ο κ. Νίκος Παρασκευόπουλος λέγοντας πως σύμφωνα με έρευνα «όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος κράτησης τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να εγκληματήσει ο κατάδικος ξανά. Στα ποσοστά υποτροπής επιδρούν πολύ οι συνθήκες κράτησης και οι συνθήκες επανένταξης. Αρα αναβάθμιση των συνθηκών διότι η συμφόρηση στις φυλακές οδηγεί σε βαρβαρισμό των φυλακισμένων»

ΣΧΟΛΙΑ (36)

πρωην καταδικος

Έλεος πια με αυτή την κυβέρνηση...! Γιατί δεν παίρνουν παράδειγμα απο τις ΗΠΑ, στις οποίες οι ποινές πέφτουν για πλάκα και έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό υποτροπής στο έγκλημα;;; Όποιος μπαίνει μέαα, βγαίνει χειρότερος!!!!! Α, ξέχασα, το σύστημα λέγεται σωφρονιστικό... 50 χρόνια ΔΕΞΙΟΠΑΣΟΚΟΙ, τα έχετε διαλύσει όλα, τώρα ανησυχείτε για τις καρέκλες σας. Μην σκάτε, αν αδειάσουν τα κελιά, μπορείτε να πάτε εσείς μέσα, να δείτε τι ωραία που είναι!

Giorgos

Το σωφρονιστικο σύστημα έχει καταστραφεί. οι φυλακες έχουν γίνει ζούγκλα. Οι σωφρονιστικοι υπάλληλοι έχουν παραδοθεί στις συμμορίες εντός των φυλακών. Ο κοντονης τι ξέρει αυτο και φροντίζει να το κρύβει! Η αποσυμφόρηση ειναι μονόδρομος

89039

"Παρασκευόπουλος: η μεγάλη ποινή αυξάνει την πιθανότητα να εγκληματήσεις ξανά" Αυτοί οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι. Δεν πρέπει μόνον να φύγουν από την κυβέρνηση. Χρειάζονται και πιο δραστικές λύσεις με αυτά τα άτομα.

Ε.Π

Ελα καλέ, αφού το ζητούμενο είναι να μας σφάξουν όλους. Να τον χαίρονται εκεί στη Ζάκυνθο που εξελίσσεται σε 2η Κρήτη. Ζω για τη μέρα που όλα θα γυρίσουν μπούμερανγκ

Η μονη λυση

Η κυβερνησαρα μας δε σκεφτηκε την πιο απλη λυση για την αποσυμφορηση των φυλακων (αν κ κινειται προς αυτη την κατευθυνση): καταργηση ολων των ποινων, και οποιος κανει εγκλημα θα τον βαζουμε να γραφει σε ενα τετραδιο "δε θα το ξανακανω" τοσες φορες αναλογως προς το μεγεθος του εγκληματος. Απλο ειναι.

ΑΑ

Θεε μου... είναι δυνατόν; Ο άλλος αφέθηκε ελεύθερος, πήγε στη Γερμανία και δολοφόνησε την κοπέλα. Και πόσοι άλλοι εγκληματούν απλά δεν παίρνει διεθνείς διαστάσεις και δεν το μαθαίνουμε. Γιατί το κάνουν αυτό; Είναι ότι χειρότερο πέρασε απο τη χώρα. Βάζω μέσα και τη Χούντα. Ελπίζω να μην "ξεπεράσουν" και την κατοχή έτσι όπως πάνε.

Απόλυτα κατανοητό !

Θέλουν μια Ελλάδα τύπου αναρχοκομούνα , για να παρανομούν χωρίς φραγμό και τιμωρία , όταν ο λαός τους εξαποστείλει !!! Εχουν γνώση όμως οι φύλακες ....

zz

Δυο ηλίθιοι στο ίδιο γραφείο .

Ε όχι ...

Συνθήκες κ στα γουρούνια!

Victor

Ελπίζουμε ότι μέχρι να πέσει η χειρότερη κυβέρνηση όλων των εποχών δεν θα έχει προλάβει να καταστρέψει εντελώς την πατρίδα μας.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ts22

Η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια με 21% ανεργία και δεσμεύσεις για πλεονάσματα για τα επόμενα 40 χρόνια... αλλά, έι, ανοίξτε ένα ούζο, αναφέρει το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας

4
agakliamesaaa

Πριν από τρία χρόνια αγκαλιάζονταν γιατί κέρδισαν τις εκλογές και σήμερα αγκαλιάζονται ξανά ισχυριζόμενοι ότι έβγαλαν τη χώρα από τα μνημόνια και την επιτροπεία

8