Η αγάπη του Τσίπρα για τον Ανδρέα εξοργίζει τους «53», που απαντούν με άρθρο

Η αγάπη του Τσίπρα για τον Ανδρέα εξοργίζει τους «53», που απαντούν με άρθρο

Το άρθρο της Κατέ Καζάντη έχει τίτλο «'Ήταν ο Ανδρέας τροτσκιστής;», μια παράφραση με νόημα του τίτλου «ήταν ο Ανδρέας Ψεύτης;» που είχε το άρθρο του πρωθυπουργού

Αναταραχή επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ
, εξαιτίας του άρθρου του Αλέξη Τσίπρα
για τον Ανδρέα Παπανδρέου, το οποίο θεωρήθηκε από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος περίπου ως ύμνος στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ
και επιτομή της διολίσθησης της ριζοσπαστικής αριστεράς στη σοσιαλδημοκρατία – ήττοι “πασοκοποίηση” του ΣΥΡΙΖΑ!

Έτσι μετά τον Γιώργο Κυρίτση, που εξέφρασε την αντίθεσή του με την προσέγγιση του κ. Τσίπρα στο φαινόμενο Ανδρέα, αλλά και τις πληροφορίες ότι κι άλλοι βουλευτές κινούνται σε αυτή τη λογική (Φίλης, Καβαδία κ.α.) η ιστοσελίδα http://commonality.gr η οποία εκφράζει τις απόψεις των «53» του ΣΥΡΙΖΑ, δημοσίευσε σήμερα άρθρο της Κατέ Καζάντη, υπό τον τίτλο «'Ήταν ο Ανδρέας τροτσκιστής;» - μία παράφραση με νόημα του τίτλου «ήταν ο Ανδρέας Ψεύτης;» που είχε το άρθρο του κ. Τσίπρα.

Στο άρθρο της Κατέ Καζάντη, ουσιαστικά αποδομείται ο Ανδρέας Παπανδρέου και η πολιτική του διαδρομή. Μεταξύ των άλλων, αναφέρει ότι ο Ανδρέας δεν ήταν αριστερός, ότι μόνο σε ορισμένα μέτωπα προώθησε κάποια «περίπου ριζοσπαστικά» μέτρα, ενώ στα περισσότερα άλλα έβαλε νερό στο κρασί του και υποχώρησε, διαρρηγνύοντας το «συμβόλαιο με τον λαό», όπως σημειώνει.

Το άρθρο αποδίδει κάποιες τομές και πολιτικές που έδωσαν ανάσα σε λαϊκά στρώματα, στις συνθήλες της εποχής και τις συμμαχίες του Ανδρέα Παπανδρέου με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία – μίας ιδιότυπη σχέση με την τροτσκιστική λογική, κατά την εκτίμηση της αρθρογράφου. Παρουσιάζει δε τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ περίπου ως σταλινικό, με αφορμή τις εσωκομματικές εκκαθαρίσεις και την κυριαρχία του στο Κϊνημα.

Και για να μην μείνει καμία αμφιβολία για τον τρόπο που βλέπουν ιστορικά οι... κανονικοί συριζαίοι το ίνδαλμα του κ. Τσίπρα τον Ανδρέα Παπανδρέου, το άρθρο καταλήγει ως εξής:
«Για τα κόμματα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα, με όλα τα ρηξικέλευθά του, ήταν μια όλως άλλη, ενίοτε και αντιθετική, περίπτωση. Επί της ουσίας, στην άλλη μεριά του ποταμού».

Ολόκληρο το άρθρο έχει ως εξής:


«Ήταν ο Ανδρέας τροτσκιστής;

Τον Σεπτέμβριο του 1938 –λέγεται πως ήταν στις 3 του μηνός-, λίγο πιο έξω απ’ το Παρίσι, διεξήχθη το ιδρυτικό συνέδριο της Τέταρτης Διεθνούς, υπό τον Λέοντα Τρότσκι, προκειμένου να υπηρετηθεί, στον αντίποδα του σταλινισμού, το πρόταγμα της διαρκούς παγκόσμιας επανάστασης για τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό. Αν η υπόμνηση της ημέρας υπήρχε στο πίσω μέρος του μυαλού του πολυμήχανου Ανδρέα Παπανδρέου, για την επιλογή της Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη, είναι κάτι που η ιστορία δεν θα το μάθει ποτέ.

Ο Α. Παπανδρέου ήταν η εποχή του: χαρισματικός διότι η εποχή του ευνοούσε τους «χαρισματικούς», πρωτοπόρος διότι η εποχή του, του μεγάλου για την Ελλάδα μετασχηματισμού, υπήρξε η εποχή των πρωτοπόρων ιδεολογικοπολιτικών ρευμάτων για την Ευρώπη γενικώς, καταφανώς ρεφορμιστής. Και διόλου, μα διόλου, αριστερός –ουδέποτε αυτοορίστηκε τέτοιος-, κάτι που εξάλλου δεν ευνοούσε η εποχή (αυτή των διώξεων των αριστερών) ούτε, βέβαια, η ταξική και η πολιτική του καταγωγή. Χωρίς όμως ταυτόχρονα όλα ετούτα να μειώνουν τον ιστορικό του ρόλο.

Ο Α. Παπανδρέου πέτυχε κάμποσα, πολλά απ’ τα οποία σήμερα, στην εποχή της οπισθοδρόμησης για τα δικαιώματα λαών, φαντάζουν περίπου ριζοσπαστικά. Άλλα αυτονόητα –θα γίνονταν έτσι κι αλλιώς- και άλλα όχι. Το ΕΣΥ, το οικογενειακό δίκαιο, η αποχουντοποίηση του κράτους, η –σχετική- αναδιανομή του πλούτου είναι κάποια από αυτά. Η πολιτική του, φυσικά, επικρίθηκε από τους δεξιούς αντιπάλους του όπως επίσης και από τους νεοδεξιούς επιγόνους του, με τη γνωστή ρητορική: υπερχρέωσε τη χώρα, εξαιτίας των κοινωνικών παροχών και του κρατισμού. Αλλά η μερική διόγκωση του δημόσιου χρέους και ο δανεισμός εντάσσεται στην οικονομική φιλοσοφία της σοσιαλδημοκρατίας συλλήβδην. Και ο Α. Παπανδρέου δεν έκανε τίποτε περισσότερο από ό,τι οι λοιπές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις της εποχής. Συμβάδισε, δηλαδή, με τους σοσιαλδημοκράτες κυβερνώντες την τελευταία δεκαετία της επικυριαρχίας τους, η οποία και σταδιακά θάφτηκε στα ερείπια του σοβιετικού μπλοκ. Οι μικρές ανάσες, πάντως, για τον μέσο Έλληνα, και τον μέσο Ευρωπαίο, της μεταπολεμικής, ψυχροπολεμικής εποχής, ήταν γεγονός.

Αλλά σε άλλα ο Α. Παπανδρέου μετέτρεψε το κρασί του σε σκέτο, γάργαρο νεράκι. Στις σχέσεις κράτους – εκκλησίας, επί παραδείγματι. Στην περιβόητη κρίση του 1987, με επίδικο τον «νόμο Τρίτση» για την εκκλησιαστική και μοναστηριακή περιουσία, ο Α. Παπανδρέου οπισθοχώρησε ιδεολογικά και πρακτικά. Και έχασε. Ενώ ο νόμος υπερψηφίστηκε –μαζί με ΚΚΕ και ΚΚΕεσωτ-, όχι μονάχα δεν εφαρμόστηκε ποτέ αλλά εν τέλει τη μεγάλη νίκη την κατήγαγε ο τότε αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ. Ο Τρίτσης παραιτήθηκε, ενώ στο υπουργείο Παιδείας τον διαδέχτηκε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου. Ο δε νόμος Τρίτση παραμένει φάντασμα, καθώς ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί.

Για πολλούς, το κόμμα του Α.Π., το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, κατηγοριοποιήθηκε δίπλα στα άλλα ποπουλίστικα κινήματα. Επένδυσε στην αθέατη μάζα, που δεν έβλεπε το πρόσωπό της στους λοιπούς πολιτικούς σχεδιασμούς, έβαλε στο τραπέζι χειραφετητικά προτάγματα, αλλά τα εγκατέλειψε αμέσως μόλις πιέστηκε από τις κατεστημένες δυνάμεις. Αφομοίωσε δηλαδή και εμπέδωσε τον «κακό» λαϊκισμό, παραμερίζοντας τις προσδοκίες της όντως λαϊκής του βάσης και διαρρηγνύοντας το «συμβόλαιο με τον λαό». Στο εσωτερικό θριάμβευε, λενινιστικώ αλλά και σταλινικώ τω τρόπω. Με τις διαδοχικές εκκαθαρίσεις – διαγραφές, κυρίως στελεχών και μελών με σταθερό αριστερό προσανατολισμό, ο Α.Π. έγινε ο απόλυτος κυρίαρχος του, πολλά άλλα υποσχόμενου, κόμματος. Τα πάντα δε διυλίζονταν από την «τρόικα»: μονάς εν τη τριάδι, Γεννηματάς, Λαλιώτης, Τσοχατζόπουλος έγιναν το σιδηρούν χέρι κόμματος και κυβέρνησης, ενώ σταδιακά απαξιώνονταν θεσμοί και καταστατικά. Οι συλλογικές αποφάσεις και οι διαδικασίες από τη βάση πέρασαν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Αλλά ο Ανδρέας Παπανδρέου διείδε πως θα γράψει ιστορία εκμεταλλευόμενος, όχι την πρωτοπορία των ιδεών, αλλά τις συνθήκες της εποχής. Ό,τι κατάφερε δεν ήταν μόνο υπόθεση των πολιτικών επιθυμιών του, αλλά, κυρίως, αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών συμμαχιών. Κι επειδή «σοσιαλισμός δεν γίνεται σε μία μόνο χώρα», ως ένα ανθρωπολογικό είδος ιδιότυπου τροσκιστή, πέτυχε –αν πέτυχε, ό,τι πέτυχε- για τον λαό διότι η ιστορική συγκυρία της σοσιαλδημοκρατικής Ευρώπης, η οποία και έδινε τη δυνατότητα πολλαπλών συμμαχιών, τον ευνόησε πέρα για πέρα. Μόλις όμως άλλαξε η ιστορική συνθήκη, από το «Τσοβόλα δωσ’ τα όλα» πέρασε στην εποχή της λιτότητας, το κόμμα του, τέκνο της εποχής του, διολίσθησε επίσης. Και έγινε το ίδιο συστημικό κατεστημένο, αποκαθιστώντας τάχιστα τις σχέσεις του με τη μεγαλοαστική τάξη. Δημιουργώντας επιπλέον και νέους εκπροσώπους του κεφαλαίου.

Για τα κόμματα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα, με όλα τα ρηξικέλευθά του, ήταν μια όλως άλλη, ενίοτε και αντιθετική, περίπτωση. Επί της ουσίας, στην άλλη μεριά του ποταμού.

Κατέ Καζάντη»

ΣΧΟΛΙΑ (45)

HLI

Όπως τα γράφεις είναι περίπου αλλά κοίταξε και την καμπύλη του χρέους σε ποια χρόνια ανέβηκε πολύ και συγκεκριμένα στο διάστημα Μητσοτακη 90-93 και καραμανλη 2004 2009.

κτλ

Ο Τσίπρας σκάει από τη στεναχώρια του με τους πενηντατρείς, όχι για αυτά που λένε, αλλά γιατί δεν έχει ένα Μπούλκες να τους στείλει για διαφώτιση.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ

τώρα η καββαδία εάν είναι δυνατόν να μπορεί να κρίνει τον Ανδρέα Παπανδρέου τι να πει κανείς αυτοί οι άνθρωποι είναι στην βουλή

Ε.Π

Πόσο βαρετοί και εκτός κοινωνίας... Εχέσθημεν αν ήταν τροτσκιστής, μαρξιστής, σταλινιστής, ποιόν ενδιαφέρει σήμερα; Αντιθέτως το καλιαρντό όνομα Κατέ, είναι case study

Ξαφνικός έρωτας ...

Ανδρέα μου ......Αλέξη μου !!!!!!!!!

εχει νουμερα η ελλαδα!!!!

ο τσιπρας ειναι ο νεος ΑΝΔΡΕΑΣ και ο καμμενος ο νεος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ , ο καρανικας ο νεος λιβανης και η κουντουρα η νεα ΜΕΛΙΝΑ!! τι 40 χρονια τους λες, εγω αμφιβαλλω αν αν χασουν καθολου τον 21ο αιωνα, οι ιδιοι βεβαια ειναι σιγουροι! γι αυτο υπεγραψαν μετρα μεχρι το 2060, συνεπεις μεσα στη θητεια τους!

μ.πασοκ

ΧΑΦΙΕΔΕΣ ΑΚΟΜΗ ΤΡΩΤΕ ?ΑΚΟΜΗ ΡΕ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ ΑΛΗΤΕΣ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΤΕ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΙ ΣΥΡΙΖΕΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ?ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ ΜΗΝ ΞΑΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΣΤΟ ΒΡΩΜΟΣΤΟΜΑ ΣΟΥ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΗΚΕΣ.

Αντιελληναράς

Τί ανεπτυγμένος λαός αυτοί οι νεοέλληνες! Βρίσκονται σε παρακμή εδώ και 8 χρόνια για αμαρτίες των τελευταίων 35 ετών. Αντί να εχουν βρει το τί έφταιξε και μα το αλλάζουν τσακώνονται οι μισοί για το ποιός ειναι περισσότερο Ανδρέας - αρχιερέας της λαμογιάς δηλαδή που ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση από το 81 και μετά... Συνεχιστε ρε γίδια! Μου θέλατε και ευρώπη!

Intellectual masturbation

Η αριστερά των μνημονίων! Η αριστερά των μνημονίων που συμμαχεί με ακροδεξιούς!

Πάρτε το απόφαση

Ο Αλέξης είναι ο νέος Ανδρέας και θα κυβερνά 40 χρόνια, σ'όποιον δεν αρέσει να πάει στον Λαφαζάνη του 1%

Panos

Θα φατε καλα..για να γινουν εκλογές τζουτζουκο και τα λεμε..

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4932330

Τουλάχιστον 15 χώρες, έπρεπε να εμφανίσουν στέρεο μέτωπο μέσα στο Συμβούλιο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην ΕΕ είπε ο πρώην υπουργός μιλώντας απόψε σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ

2
7dfc754bcc0ce3d544bab7f919801d8c

Οι ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο άλλαξαν με τα γεωτρύπανα της Τουρκίας αναφέρει στο πρακτορείο Ανατολού - Αδειάζει ξανά τον Ακιντζί ο Τούρκος ΥΠΕΞ - Συγκρίνει την εισβολή στη Συρία με τον Αττίλα στην Κύπρο! -Ξεκαθαρίζει ότι μόνο αν ικανοποιηθούν οι όροι που έχει θέσει η Άγκυρα θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό 

4
pm0

H ρύθμιση αφορά σε όλες τις άδειες που εκδόθηκαν από 1-1-2006   - Στόχος η αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων - Ανακοίνωσε ότι εντός του 2020 θα τεθεί υπό συζήτηση με τους εταίρους το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος - Έστειλε μήνυμα στους τραπεζίτες ενόψει της αυριανής του συνάντησης: «Είναι άδικες οι χρεώσεις» - H ομιλία του πρωθυπουργού στο δείπνο του Economist

54
komision_main

Λόγω της επιθετικότητας απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο - Η Επιτροπή Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εγκρίνει ή απορρίπτει κάθε χρηματοδοτική δράση της Ένωσης, υιοθέτησε μία επιθετική διατύπωση εναντίον της Άγκυρας

5