Δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη σκιά της κόντρας για τη Δικαιοσύνη

Δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη σκιά της κόντρας για τη Δικαιοσύνη

Μετά την σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση γύρω από τη δικαιοσύνη, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών 

Δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη σκιά της κόντρας για τη Δικαιοσύνη
Ανοίγει απόψε τις πύλες του το Προεδρικό Μέγαρο για την επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, με δεξίωση που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Όπως και πέρσι, η τελετή θα είναι λιτή και οι καλεσμένοι ανέρχονται περίπου στους 1.500, χωρίς να συνοδεύονται από συζύγους.   

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η ομιλία του Προέδρου, αλλά και οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών στην καθιερωμένη συνάντηση στο κιόσκι, σε μια περίοδο όπου το πολιτικό κλίμα είναι ιδιαίτερα τεταμένο. Η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη και το σφυροκόπημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την υπόθεση Καμμένου, όπως και οι αντιδράσεις με αφορμή το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη ανεβάζουν το ενδιαφέρον στα ύψη για το πως θα κυλήσει η βραδιά τους κήπους του Μεγάρου.

Στη δεξίωση έχουν κληθεί επίσης οι πρώην υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί Βασιλική Θάνου, Παναγιώτης Πικραμμένος και ο Λουκάς Παπαδήμος που είναι άγνωστο ακόμα, αν θα κάνει την πρώτη δημόσια εμφάνιση από  την τρομοκρατική επίθεση

43 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας 

Κλείσιμο
Συμπληρώνονται σαράντα τρία χρόνια  από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Στις 23 Ιουλίου 1974, η επτάχρονη δικτατορία της 21ης Απριλίου, υπό το βάρος της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, κατέρρευσε. Οι στρατιωτικοί παρέδωσαν την εξουσία στους πολιτικούς και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ορκίστηκε πρωθυπουργός της χώρας, επικεφαλής της κυβέρνησης «Εθνικής Ενότητας» τις πρώτες πρωινές ώρες της 24ης Ιουλίου. 

Από την ημέρα αυτή αρχίζει η εποχή της «Μεταπολίτευσης», η λαμπρότερη, ίσως, περίοδος της πολιτικής ιστορίας του ελληνικού κράτους. Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου αποτέλεσε την ιστορική καμπή για την πτώση της χούντας στην Ελλάδα και την αλλαγή του πολιτεύματος στην χώρα μας. Τα γεγονότα μετά την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο άρχισαν να τρέχουν σε καταιγιστικούς ρυθμούς.  Στην βραδινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών επικυρώθηκε η απόφαση για την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. 

Για την άμεση επιστροφή του στην χώρα, ο φίλος του και Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ντ’ Εστέν διέθεσε το προσωπικό του αεροπλάνο. Το νέο μεταδίδεται από στόμα σε στόμα, και σιγά σιγά αρχίζουν οι πρώτες μαζικές συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας, μετά από επτά χρόνια δικτατορίας. Ο Καραμανλής έφθασε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού στις 2 το πρωί της 24ης Ιουλίου κι έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από ένα τεράστιο πλήθος πολιτών, που τον αντιμετώπισε περίπου ως Μεσσία. Στις 4 το πρωί, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ορκίστηκε πρωθυπουργός από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, στρατηγού Φαίδωνα Γκιζίκη. 

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας ορκίστηκε ένα μέρος από την κυβέρνησή του, αποτελούμενο από πολιτικά πρόσωπα της Δεξιάς και του Κέντρου, ενώ λίγες ημέρες μετά, στις 26 Ιουλίου, συμπληρώθηκε η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, με την ορκωμοσία και των υπολοίπων υπουργών.  Αμέσως μετά, ανακοινώθηκαν τα πρώτα μέτρα για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, με απόλυση όλων των κρατουμένων, αμνήστευση των πολιτικών αδικημάτων, κλείσιμο της Γυάρου και όλων των στρατοπέδων και επιστροφή της εθνικότητας σε όλους όσους η δικτατορία είχε στερήσει την ελληνική ιθαγένεια. Στις άμεσες επίσης προτεραιότητες ήταν και η αντιμετώπιση της κρίσης στην Κύπρο αλλά και η αποκατάσταση της πολιτικής ομαλότητας σε όλη την ελληνική κοινωνία (και ιδίως στις Ένοπλες Δυνάμεις).

Από τα βασικά χαρακτηριστικά των πρώτων μηνών της μεταπολίτευσης όπως συνηθίστηκε να ονομάζεται, ήταν η νομιμοποίηση του Κουμμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος καθώς και τον υπόλοιπων αριστερών και κομμουνιστικών κομμάτων (ΕΔΕ, ΚΚΕ Εσωτ., ΕΚΚΕ, κ.λπ.), η ψήφιση του νέου συντάγματος, καθώς και το δημοψήφισμα του 1974 με το οποίο αποφασίστηκε ότι η μορφή του πολιτεύματος θα ήταν η Προεδρευομένη Δημοκρατία κλείνοντας οριστικά την παρουσία της Βασιλείας στην ελληνική πολιτειακή ιστορία.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης