Live από Βουλή - Τσίπρας: Ράλι από τα ελληνικά ομόλογα, δεν... βιαζόμαστε για τις αγορές

Live από Βουλή - Τσίπρας: Ράλι από τα ελληνικά ομόλογα, δεν... βιαζόμαστε για τις αγορές

Μόνο η Ελλάδα θα είναι θετική εξαίρεση από το Σύμφωνο Σταθερότητας με τα πλεονάσματα 2% από το 2022 και για το μεσοπρόθεσμο διάστημα

Live από Βουλή - Τσίπρας: Ράλι από τα ελληνικά ομόλογα, δεν... βιαζόμαστε για τις αγορές
Να ωραιοποιήσει τη συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση στο Eurogroup επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας τη συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για όσα συνέβησαν στις 15 Ιουνίου.

Αφού αρχικά υποστήριξε ότι «κατά γενική ομολογία έχουμε μια καλή συμφωνία» στη συνέχεια χρησιμοποίησε ως επιχείρημα το γεγονός ότι «τα ομόλογα σημειώνουν καθημερινό ράλι στις αγορές και οι αποδώσεις βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009».


Κλείσιμο

Δεν παρέλειψε να επιτεθεί στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκη λέγοντας ότι «προκάλεσε τη συζήτηση από κεκτημένη ταχύτητα της προ αξιολόγησης περιόδου, της περιόδου των διαπραγματεύσεων που μπορούσε να εκμεταλλεύεται ένα αληθινό αίσθημα αγωνίας. Όμως έχουμε συμφωνία και κατα γενική ομολογία έχουμε καλή συμφωνία. Αυτός που θα πρέπει να απολογηθεί είναι οι ψευδοπροφήτες της καταστροφής και απέναντι σε λίγους φανατικούς εντός του κόμματος που πίστεψαν ότι έρχεται η καταστροφή και πτώση της κυβέρνησης αλλά κυρίως απέναντι στον λαό».

Ο πρωθυπουργός πανηγύρισε, μάλιστα, για τη συμφωνία πλεονασμάτων ύψους 2% μετά το 2022 (σ.σ. και μέχρι το 2060) επιλέγοντας να τονίσει το γεγονός ότι «θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα θα είναι έτσι η μοναδική χώρα στην ευρωζώνη που θα βρίσκεται σε θετική εξαίρεση από το Σύμφωνο Σταθερότητας».

Ο πρωθυπουργός επέμεινε ακόμα ότι αν και υπάρχει η εικόνα μιας ταλαιπωρημένης Ελλάδας μετά από πολυετή κρίση, υπάρχει τώρα μια εικόνα της Ελλάδας που γυρίζει σελίδα και κάνει σταθερά βήματα από την έξοδο από την επιτροπεία των Μνημονίων.

Στη συνέχεια προχώρησε σε σύγκριση των επιτευγμάτων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την τεχνητή εικόνα επιτυχίας που παρουσίασε η προηγούμενη κυβέρνηση το 2014.

«Το  υποτιθέμενο success story των Σαμαρά-Βενιζέλου να συγκριθεί με τα πραγματικά στοιχεία για τα οποία εμείς δεν πανηγυρίζουμε γιατί θέλουμε να είμαστε συγκεντρωμένοι» ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για τα πλεονάσματα, το ύψος της ανεργίας, τα άδεια ταμεία που παραδόθηκαν. 

«Η επιστροφή της χώρας στις αγορές δεν ήταν δυνατόν να επιτευχθεί χωρίς ρύθμιση για το χρέος αλλά εσείς προτιμήσατε έξοδο στις αγορές για να εξυπηρετήσετε ένα αφήγημα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος μιλώντας για τις κινήσεις της δικής του κυβέρνηση όσον αφορά το θέμα της εξόδου στις αγορές είπε ότι θα γίνει «με προσοχή, χωρίς βιασύνη, όχι για επικοινωνιακούς λόγους αλλά για να εγγυηθούμε τον Αύγουστο του 2018 έξοδο από το πρόγραμμα».

Η δική μας ανάλυση για την έξοδο από την κρίση, δεν εξαντλείται στην έξοδο στις αγορές, είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως ο τόπος χρειάζεται σοβαρό και μελετημένο σχέδιο ανασυγκρότησης. «Η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας δεν μπορεί να στηριχτεί στην απορρύθμιση της αγοράς, με μοντέλα μισθών πείνας», είπε.

Η Ελλάδα είναι μια ανεπτυγμένη χώρα, δεν έχει σχέση με τις υπαναπτυκτες χώρες που το ΔΝΤ επέβαλε ακραίες νεοφιλελευθερες πολιτικές και δεν μπορεί να γίνει ούτε Χιλή του Πινοσέτ, ούτε Βρετανία της Θάτσερ, τόνισε ο κύριος Τσίπρας.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης