«Πόλεμος» Μαξίμου - ΝΔ για την ΕΡΤ με αφορμή σχόλιο δημοσιογράφου

«Πόλεμος» Μαξίμου - ΝΔ για την ΕΡΤ με αφορμή σχόλιο δημοσιογράφου

Η Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο για προσπάθεια εξίσωσης του Εμανουέλ Μακρόν με την Λεπέν - Η κυβέρνηση την κατηγόρησε ότι επιχειρεί για μια ακόμη φορά να αποδομήσει τον ρόλο της δημόσιας τηλεόρασης- Έντονες αντιδράσεις από ΠΟΣΠΕΡΤ και ΕΣΗΕΑ - Παρέμβαση και από το Ποτάμι

«Πόλεμος» Μαξίμου - ΝΔ για την ΕΡΤ με αφορμή σχόλιο δημοσιογράφου
Πόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας, της κυβέρνησης, του Ποταμιού, της
ΕΡΤ και της ΠΟΣΠΕΡΤ προκάλεσε ένα σχόλιο που έκανε στον αέρα δημοσιογράφος της ΕΡΤ για τις Γαλλικές εκλογές και το οποίο θεωρήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία ως προσπάθεια εξίσωσης του Εμανουέλ Μακρόν με την Λεπέν.  

Συγκεκριμένα ο δημοσιογράφος της δημόσιας τηλεόρασης σημείωσε στο σχόλιο του ότι «μεταξύ των δύο πολύ κακών υποψηφίων, επικράτησε ο λίγο χειρότερος, ο εκπρόσωπος των τραπεζών και του συστήματος».  Αποτέλεσμα ήταν η Νέα Δημοκρατία να εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία της, η κυβέρνηση να αντεπιτεθεί με ανακοίνωση που εξεδόθη από το Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, την ΕΡΤ και τους εργαζόμενους να μιλούν για προσπάθεια κατασυκοφάντησης της δημόσιας τηλεόρασης. Στον πόλεμο αυτό ενεπλάκη και το Ποτάμι με ανακοίνωση του. 
Κλείσιμο

ΝΔ: Πολιτικές αθλιότητες
«Οι πολιτικές αθλιότητες της Ε.Ρ.Τ. συνεχίζονται. Σήμερα, προσπάθησαν να εξισώσουν το νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Γαλλίας κ. Μακρόν με την επικεφαλής των ακραίων εθνικιστών και πολέμια της Ε.Ε. κυρία Λεπέν. Το έκανε δημοσιογράφος της Δημόσιας Τηλεόρασης στην εκπομπή “10 στην ενημέρωση” λέγοντας ότι “μεταξύ των δύο πολύ κακών υποψηφίων, επικράτησε ο λίγο χειρότερος, ο εκπρόσωπος των τραπεζών και του συστήματος”. Εάν ακολουθούν το παράδειγμα του κ. Μελανσόν, ας καταλάβουν επιτέλους ότι πλανώνται», ανέφερε η ΝΔ. 

ΨΗΠΤΕ: Η ΝΔ προσπαθεί να πλήξει την αξιοπιστία της ΕΡΤ σε κάθε ευκαιρία

Στην ανακοίνωση της ΝΔ απάντησε διαμέσου πηγών το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής: 
«Ουδεμία έκπληξη προκαλεί η σημερινή ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας που στρέφεται εναντίον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Έχουμε συνηθίσει πλέον από το -κατ' όνομα- "φιλελεύθερο" κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ξεχνά επιλεκτικά την ελευθερία έκφρασης γνώμης των δημοσιογράφων, όταν διαφωνεί με την άποψή που εκφράζουν. Ούτε βέβαια εκπλήσσει η προσπάθεια απόδοσης συλλογικής ευθύνης στο σύνολο των εργαζομένων της ΕΡΤ για σχόλιο ενός εξ αυτών», αναφέρουν πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, απαντώντας σε ανακοίνωση της ΝΔ που κάνει λόγο για «πολιτικές αθλιότητες» της ΕΡΤ που «προσπάθησε να εξισώσει τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Γαλλίας κ. Μακρόν με την κα Λεπέν».

«Υπενθυμίζουμε ότι η κ. Λε Πεν υποστηρίχθηκε στο δεύτερο γύρο από το 1/3 των ψηφοφόρων του Φρανσουά Φιγιόν, τον οποίον στήριξε η Νέα Δημοκρατία λόγω κοινού αγώνα "ενάντια στο λαϊκισμό" αλλά και κοινής ημέρας γενεθλίων με τον πρόεδρό της», σημειώνουν οι ίδιες πηγές και τονίζουν: «Φαίνεται, τέλος, πως το κόμμα του Κεδίκογλου, του Άδωνι Γεωργιάδη και του συνοδοιπόρου του Λεπέν Μάκη Βορίδη δεν έχει ξεπεράσει ακόμα την κατακραυγή που δέχτηκε για το "μαύρο" που έριξε στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, και προσπαθεί να πλήξει την αξιοπιστία της ΕΡΤ σε κάθε ευκαιρία, εφευρίσκοντας ζητήματα εκεί που δεν υφίστανται. 
Σε δουλειά να βρισκόμαστε, δηλαδή, μέχρις ότου να βρουν στη Νέα Δημοκρατία πολιτικό αφήγημα, σε αντικατάσταση του παλαιού που εγκαταλείφθηκε με το κλείσιμο της αξιολόγησης.» 

ΕΡΤ: Η ΝΔ αποδομεί τον ρόλο της δημόσιας τηλεόρασης στην ενημέρωση
Στην ανακοίνωση της ΝΔ απάντησε και η ΕΡΤ.  «Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ δεν "παίρνουν γραμμή" ούτε λογοκρίνονται», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Επιπλέον, η διοίκηση της Αγ. Παρασκευής καταλογίζει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόθεση αποδόμησης της προσπάθειας της ΕΡΤ να επιτελέσει το ρόλο της στην ενημέρωση.

«Η ΕΡΤ με διαρκείς ανταποκρίσεις, με απεσταλμένους δημοσιογράφους, με ζωντανές συνδέσεις, με εκπομπές απευθείας από τη γαλλική πρωτεύουσα, με εξειδικευμένους σχολιαστές, κάλυψε και τους δύο γύρους των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Σήμερα, την εγκαλούν, γιατί σε μία από τις εκπομπές της, τα όσα ελέχθησαν από δημοσιογράφο της δεν τους ήταν αρεστά. Για μία ακόμα φορά δηλώνουμε ότι οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ δεν "παίρνουν γραμμή", ούτε λογοκρίνονται. Ο καθένας έχει την ευθύνη των λόγων του και των σχολίων του», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΕΡΤ.

Τέλος, η ΕΡΤ επισημαίνει ότι ο δημοσιογράφος της πρωινής εκπομπής δεν εξέφρασε προσωπική άποψη, αλλά μετέφερε σχόλια που έχουν αναπαραχθεί στα μεγαλύτερα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα, και για του λόγου του αληθές, το απόσπασμα μπορεί να αναζητηθεί στο site της.

ΠΟΣΠΕΡΤ: Οι απόγονοι του Γκέμπελς ξαναχτύπησαν
«Οι γνωστοί κοινοί συκοφάντες που διυλίζουν το κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλο ξιφούλκησαν πάλι σήμερα εναντίον της ΕΡΤ» επισημαίνει το συνδικαλιστικό όργανο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με αφορμή την επίθεση από πολιτικά κόμματα προς δημοσιογράφους της ΕΡΤ. Η ΠΟΣΠΕΡΤ σημειώνει ότι συγκεκριμένα κόμματα με φίλια προς αυτά ΜΜΕ, προσπαθούν να απαξιώσουν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και τους εργαζόμενους της, νομίζοντας ότι έτσι κάνουν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.

«Κύριοι του "μαύρου" σας έχουμε απαντήσει πολλαπλώς και τεκμηριωμένα. Δεν θα σας δώσουμε την ικανοποίηση να ασχοληθούμε με συκοφαντίες που διακινείτε και την δήθεν πολιτική που παράγετε, όταν είσαστε ‘σεις οι ίδιοι της Νέας Δημοκρατίας και των δορυφόρων σας έχετε φέρει το λαό στη φτώχεια και στην εξαθλιώσει και επιβάλατε, λόγω της ιδεολογίας σας, αυτές τις θανατηφόρες πολιτικές. Στο κατήφορο χρησιμοποιούμε τα φρένα, σεις όμως δεν "έχετε σώας τας φρένας" που δεν διορθώνεται, πώς να σας πάρουμε σοβαρά και που θα σταματήσετε;», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΣΠΕΡΤ.

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ και η κοινωνία δεν θα ακολουθήσουν σε αυτόν τον «κατήφορο της λασπολογίας», προσθέτει η ΠΟΣΠΕΡΤ, και τονίζει ότι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης απερίσπαστοι στο καθήκον τους, χωρίς να αποδέχονται κανενός είδους καθοδήγηση.

Ποτάμι:  Στη σαγήνη της «άφθαρτης» Λεπέν 
Στην αντιπαράθεση προστέθηκε και το Ποτάμι το οποίο έσπευσε να επικρίνει τη στάση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ και να σημειώσει σε ανακοίνωση του:   
 
«Παραβλέπουμε τα κομματικά (;) κλισέ που χρησιμοποιεί «η εκπρόσωπος των δημοσιογράφων της τηλεόρασης» και πάμε στην ουσία. Άλλο είδηση, άλλο σχόλιο, άλλο ρεπορτάζ, άλλο διαδόσεις και άλλο ψέμα. Ορισμένοι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ φαίνεται να μην μπορούν να ξεχωρίσουν αυτές τις έννοιες. Και στις γαλλικές εκλογές πήραν ξανά τον κατήφορο. Μίλησαν για την «κρυφή προσωπική ζωή» του Εμμανουέλ Μακρόν, για την «ύποπτη χρηματοδότηση» του, για τις «σχέσεις του με τις τράπεζες», για τις «νεοφιλελεύθερες ιδέες» του. Όλα αυτά δηλαδή που έλεγε και ξανάλεγε η εκπρόσωπος πασών των λαϊκιστών κυρία Λεπέν. Η οποία στα ίδια «ρεπορτάζ» συνοδευόταν συνήθως με το προσωνύμιο «άφθαρτη». Έχει όμως το δικαίωμα ένας δημοσιογράφος της ΕΡΤ να είναι με την Λεπέν; Και βέβαια έχει. Αλλά στο παραβάν ή στον ελεύθερο χρόνο του. Όταν είναι στον «αέρα» της δημόσιας τηλεόρασης πρέπει να προβάλει τεκμηριωμένες απόψεις και στην περίπτωση που θέλει να αναφέρει κάτι ακραίο και αρνητικό είναι υποχρεωμένος να αναφέρει την πηγή. Και τέλος πάντων είναι αδιανόητο την ώρα που όλη η προοδευτική Ευρώπη βγάζει αναστεναγμούς ανακούφισης εσύ να επιλέγεις να πεις τα χειρότερα για τον νέο Γάλλο Πρόεδρο. Όλα αυτά βέβαια τα γνωρίζουν κάποιοι άλλοι δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι της ΕΡΤ. Μπορεί να είναι λίγοι (όπως λίγοι ήταν και οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ) αλλά αξίζει να τα υπερασπιστούν και τελικά να αντισταθούν στις εμμονές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.»

 Παρέμβαση της Ένωσης Συντακτών 
Σε ανακοίνωση της η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών επεσήμανε: 
«Κόμματα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση οφείλουν να σεβαστούν τον δημόσιο χαρακτήρα της ΕΡΤ.
Κανείς πολιτικός ή άλλος παράγοντας δεν νομιμοποιείται, να επιχειρεί να διαμορφώσει την ατζέντα της ενημέρωσης, υποκαθιστώντας τον ρόλο των δημοσιογράφων.
Οι συνάδελφοι μετά την τραυματική εμπειρία της περιόδου 2013-2015 πρέπει να αφεθούν απερίσπαστοι στα καθήκοντά τους.
Η εμπειρία του Μαύρου οφείλει να μας κάνει σοφότερους και επιτέλους να τεθούν οι προϋποθέσεις για μια ΕΡΤ ανοιχτή στην κοινωνία». 

Η απάντηση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ 
«Όλοι γνωρίζουμε τη μαγική δύναμη του μοντάζ. Όταν λοιπόν από την τοποθέτηση του συναδέλφου Νίκου Αγγελίδη αφαιρείται η εισαγωγή «είναι πολλοί που λένε ότι…..» προφανώς το νόημα αλλάζει!
Αφού μετράτε τις κουβέντες μας, τουλάχιστον να τις μετράτε σωστά τόσο εσείς κ. Θεοδωράκη και όσο και εσείς κύριοι της ΝΔ.  Να είστε  πιο προσεκτικοί πριν τιτιβίσετε ή βγάζετε ανακοινώσεις για τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ, στους οποίους συνεχίζετε να επιτίθεστε ανερυθρίαστα για λόγους εντυπωσιασμού.  Εκτίθεστε!
Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και προσωπική άποψη του δημοσιογράφου να ήταν , η φράση -όπως σωστά ή λανθασμένα έχει  αποδοθεί στον Βολταίρο-  «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες» , κωδικοποιεί την έννοια του δημοκρατικού ήθους και της ελευθερίας του λόγου». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης