50 χρόνια από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου

50 χρόνια από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου

Πώς ο... γύψος του συνταγματαρχών οδήγησε στη Γ' Ελληνική Δημοκρατία, την ισχυρότερη από την επανάσταση του 1821 - Spiegel: Η ιδεολογία της χούντας στην Ελλάδα βρίσκει νέους εκφραστές και λόγω της λιτότητας

Οι πρόωρες εκλογές του Μαΐου του 1967 απείχαν κάτι λιγότερο από 40 ημέρες, αλλά το πρωινό της 21ης Απριλίου έμελλε να αλλάξει τον ρου της ιστορίας. Ένα πρωινό διαφορετικό από όλα όσα είχαν προηγηθεί και μεσολαβήσει από την αποχώρηση των Γερμανών και τη λήξη του εμφυλίου πολέμου μέχρι εκείνη την αποφράδα ημέρα. Την ημέρα που τα τανκς βγήκαν ξανά στους δρόμους της Αθήνας και η ανατριχιαστική φωνή του Γεωργίου Παπαδόπουλου μπήκε στη ζωή των Ελλήνων. Η δημοκρατία είχε μπει σε γύψο, για το... καλό της, σύμφωνα με τον δικτάτορα που θα καθόριζε τη μοίρα του έθνους για τα επόμενα 7 χρόνια.

Οι συνταγματάρχες πρόλαβαν τους στρατηγούς, εκμεταλλεύθηκαν τις πολιτικές έρριδες της εποχής, τον αδύναμο νεαρό βασιλιά και αξιοποίησαν στο έπακρο την εμμονή των ΗΠΑ με τον κομμουνιστικό κίνδυνο. 

Οι πρωταγωνιστές..
Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, στο στρατό έφθασε μέχρι τον βαθμό του συνταγματάρχη, ως πραξικοπηματίας, όμως, έχρισε τον εαυτό του, υπουργό, πρωθυπουργό, αντιβασιλέα και πρόεδρο δημοκρατίας. Πολέμησε τους Ιταλούς στο αλβανικό μέτωπο, στην κατοχή είχε διπλό ρόλο συμμετέχοντας στα τάγματα ασφαλείας αλλά ως πληροφοριοδότης των συμμάχων και φυσικά συμμετείχε στον εμφύλιο πόλεμο. Τιμήθηκε με χρυσό αριστείο ανδρείας, μετάλλιο εξαίρετων πράξεων και πολεμικό σταυρό. Κατά τη δεκαετία του '50 υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες σε υψηλή θέση και μετεκπαιδεύτηκε στις ΗΠΑ. Την 1η Ιουλίου του 1973 σε άρθρο της εφημερίδας Observer εμφανίστηκε ο ισχυρισμός από ανώνυμη πηγή της εφημερίδας ότι ο Παπαδόπουλος ήταν έμμισθος πράκτορας της CIA. Στο άρθρο του Observer παραπέμπει και το άρθρο του Political Science quarterly, vol 89, 3-4, 1974 Σε επίσημη ακρόαση στην Αμερικάνικη Γερουσία, η CIA αρνήθηκε ότι ο Γ. Παπαδόπουλος υπήρξε ποτέ πράκτοράς της, και ισχυρίστηκε ότι η οποιαδήποτε σχέση είχαν αυτή ήταν στα πλαίσια της πάγιας συνεργασίας (από την εποχή του εμφυλίου πολέμου) CIA και ΚΥΠ την περίοδο που ο Παπαδόπουλος υπηρετούσε στην ΚΥΠ. Στην ίδια ακρόαση ενώπιον της Γερουσίας ο διευθυντής της CIA ισχυρίστηκε ότι ο Παπαδόπουλος ουδέποτε εκπαιδεύτηκε στις ΗΠΑ από την CIA.

Ο Στυλιανός Γ. Παττακός έλεγε πως καταγόταν από κλάδο της βυζαντινής οικογένειας των Σκορδιλών. Ξεκίνησε τη στρατιωτική του καριέρα ως υπαξιωματικός και εισήλθε στην Σχολή Ευελπίδων το 1934, απ' όπου αποφοίτησε το 1937 με το βαθμό του ανθυπιλάρχου (ανθυπολοχαγού Ιππικού). Συμμετείχε στον ελληνοϊταλικό πόλεμο ως διοικητής ίλης της 11ης Ομάδος Αναγνωρίσεως της 11ης Μεραρχίας Πεζικού, ενώ κατά τη διάρκεια της Κατοχής ήταν μέλος της αντιστασιακής οργάνωσης «Όμηρος».Έλαβε μέρος στα Δεκεμβριανά, συμμετείχε στον εμφύλιο πόλεμο ως διοικητής της ίλης αρμάτων μάχης Κένταυρος σε αρκετά σημεία της Βόρειας Ελλάδας και παρασημοφορήθηκε με τρία αριστεία ανδρείας, επτά πολεμικούς σταυρούς, δύο μετάλλια εξαίρετων πράξεων καθώς και με όλα τα προβλεπόμενα σε καιρό ειρήνης μετάλλια και παράσημα. Στη συνέχεια σπούδασε στη Σχολή Πολέμου και κατάφερε να φτάσει μέχρι τον βαθμό του ταξιάρχου, αναλαμβάνοντας τη διοίκηση του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων με έδρα το Γουδή.

Ο Νικόλαος Μακαρέζος εκτός της στρατιωτικής του καριέρας είχε σπουδάσει οικονομικές και πολιτικές επιστήμες και είχε 3 πανεπιστημιακά πτυχία από την A.Σ.O.E.E. από την Πάντειο και από την Ανωτάτη Σχολή Βιομηχανικών Σπουδών. Πήρε μέρος στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και έλαβε τον βαθμό του συνταγματάρχη. Διετέλεσε υπουργός Συντονισμού και αντιπρόεδρος στις περισσότερες από τις επόμενες δικτατορικές κυβερνήσεις και ήταν υπεύθυνος για την οικονομία της χώρας. Παραιτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 1973.


Το ιστορικό υπόβαθρο...
Μετά τον Εμφύλιο του 1946-49 ήταν διάχυτος ο φόβος της επικράτησης του κομμουνισμού παρά την ήττα του ΔΣΕ και την εξορία των ηγετικών στελεχών του ΚΚΕ. Οι κυβερνήσεις λάμβαναν μέτρα όπως η απαγόρευση του ΚΚΕ, η εκτόπιση αντιφρονούντων κ.λπ. Ορισμένοι αξιωματικοί στο στρατό, στην αστυνομία/χωροφυλακή, στην ΚΥΠ και αλλού θεωρούσαν ότι οι πολιτικοί δε λάμβαναν αρκετά μέτρα ή ότι δεν ήταν αρκετά ικανοί να αποτρέψουν τον κίνδυνο και είχαν ουσιαστικά αυτονομίσει τη δράση τους, δημιουργώντας το λεγόμενο «παρακράτος». 

Οι κυβερνήσεις της εποχής κατά τις δεκαετίες '50 και '60 δε στάθηκε δυνατόν να ελέγξουν αυτούς τους παρακρατικούς μηχανισμούς είτε διότι δεν αντιλαμβάνονταν τη σοβαρότητα του κινδύνου για τη δημοκρατία, είτε διότι πολλές φορές τα ανάκτορα παρενέβαιναν υπέρ τους, νομίζοντας ότι οι παρακρατικοί είναι ως επί το πλείστον ορκισμένοι φιλομοναρχικοί. Δείγματα της δράσης των παρακρατικών ήταν το σχέδιο «Περικλής», ως ένα βαθμό η «βία και νοθεία» στις εκλογές του 1961 και η δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη το 1963.

Η δράση των αντιδημοκρατικών ακροδεξιών ομάδων αυτών εντάθηκε μετά τη νίκη στις εκλογές του 1963 της Ενώσεως Κέντρου με αρχηγό τον Γεώργιο Παπανδρέου, ο οποίος ήταν μεν αντικομμουνιστής, πίστευε όμως ότι η πολιτική διώξεων κατά των κομμουνιστών μάλλον τους ενίσχυε παρά τους αποδυνάμωνε. Οι πραξικοπηματίες φοβούνταν την πιθανότητα νέας νίκης της Ενώσεως Κέντρου στις προσεχείς εκλογές. Μια νίκη της θα σήμαινε ενίσχυση της πτέρυγας του Ανδρέα Παπανδρέου και πιθανή κάθαρση του στρατεύματος από τα υπερδεξιά στοιχεία.

Κωνσταντίνος: Ο μοιραίος άνθρωπος...
Στο πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά του για το 1966, ο νεαρός τότε μονάρχης δήλωσε ότι "ο κομμουνισμός αποτελεί μίασμα γεννηθέν έξω της Ελλάδος, εμπνεόμενον και κινούμενον έξωθεν. Ηθική του είναι το ψεύδος και η προδοσία. Μολύνει και καθιστά ανύποπτον εχθρόν της Πατρίδος πάντα ερχόμενον εις επαφήν με αυτόν, άτομον ή ομάδα, πάντα καλόν Έλληνα, μη διαβλέποντα τον κίνδυνον".

Το ντόμινο των γεγονότων που οδήγησαν στη δικτατορία...
Η Ένωση Κέντρου είχε νικήσει στις βουλευτικές εκλογές του 1964 με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην ιστορία των ελληνικών εκλογών (52,72%) και ο Γεώργιος Παπανδρέου είχε σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση με 171 βουλευτές. Αφορμή για την παραίτησή του από την πρωθυπουργία τον Ιούλιο του 1965 υπήρξε η διαμάχη του με τον τότε βασιλιά Κωνσταντίνο για το πρόσωπο του υπουργού Εθνικής Άμυνας και την αλλαγή του αρχηγού ΓΕΣ. 

Η συνάντηση του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου με τον βασιλιά Κωνσταντίνο, αργά το απόγευμα της 15ης Ιουλίου του 1965, δεν διήρκεσε περισσότερο από ένα τέταρτο της ώρας. Τα πάντα ήταν προαποφασισμένα και από τις δύο πλευρές. "Επήλθε διαφωνία. Αύριο θα υποβάλω παραίτησιν και θα προβώ εις ανακοινώσεις", δήλωσε ο πρωθυπουργός προς τους δημοσιογράφους εξερχόμενος του ανακτόρου της Ηρώδου του Αττικού. 

Ο νεαρός μονάρχης, όμως, δεν ήταν διατεθειμένος να του αφήσει αυτό το περιθώριο κινήσεων. Πριν φθάσει ο Γεώργιος Παπανδρέου στην κατοικία του, στο Καστρί Αττικής, ο πρόεδρος της Βουλής και ηγετικό στέλεχος της Ένωσης Κέντρου Γεώργιος Αθανασιάδης - Νόβας, ο οποίος περίμενε ήδη σε κάποιο δωμάτιο των ανακτόρων κατά τη διάρκεια της συνάντησης Κωνσταντίνου-Παπανδρέου, έλαβε από τον βασιλιά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και λίγα λεπτά αργότερα, στις 20:25, ενώπιον του αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, ορκίστηκε τριμελές κυβερνητικό κλιμάκιο, με τον Γ. Αθανασιάδη-Νόβα πρωθυπουργό, τον Σταύρο Κωστόπουλο υπουργό Άμυνας και τον ναύαρχο Ιωάννη Τούμπα υπουργό Δημόσιας Τάξης.

Η δήλωση του παραιτηθέντος πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου ήταν εξαιρετικά σκληρή και δεν άφησε κανένα περιθώριο συμβιβασμού:

"Συνετελέσθη σήμερον παραβίασις του πολιτεύματος. Η κυβέρνησις του λαού εξηναγκάσθη εις παραίτησιν. Και εκλήθη να κυβερνήση μία ομάς προδοτών της Ενώσεως Κέντρου. Αρχίζει από σήμερον νέος ανένδοτος αγών υπέρ της δημοκρατίας".

Η κυβέρνηση των "αποστατών" προχώρησε μαζικές εκκαθαρίσεις αξιωματικών πιστών στην Ένωση Κέντρου, με πρόσχημα και τις ανακρίσεις για τον ΑΣΠΙΔΑ, και προώθησε σε θέσεις-κλειδιά ακροδεξιούς αξιωματικούς, πολλοί εκ των οποίων έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, ενώ άλλοι προετοίμαζαν ενεργά το "πραξικόπημα των στρατηγών", το οποίο δεν πρόλαβε να εκδηλωθεί.Η CIA ήξερε...
Όπως αποκαλύπτεται από μία σημαντική έκθεση της CIA από την Αθήνα, με ημερομηνία 7 Μαρτίου 1966, ο Γεώργιος Παπαδόπουλος διερεύνησε και πάλι τη δυνανότητα πραξικοπήματος τον Φεβρουάριο του 1966:

"Λίγο πριν από τη συγκέντρωση της Ένωσης Κέντρου στην Αθήνα στις 16 Φεβρουαρίου 1966, ο αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Παπαδόπουλος ήρθε στην Αθήνα και επικοινώνησε με τους άλλους συνταγματάρχες. Συζήτησαν το ενδεχόμενο οργάνωσης πραξικοπήματος εφόσον κρινόταν αναγκαίο για να αποτραπούν εκδηλώσεις βίας που θα προκαλούνταν από την ΕΔΑ ή και τον Γεώργιο Παπανδρέου κατά τη συγκέντρωση".

Τέτοια ανάγκη όμως δεν παρουσιάστηκε καθώς τα μεγάλα πλήθη που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος για να εορτάσουν τα δύο χρόνια από την εκλογική νίκη της Ένωσης Κέντρου και να ακούσουν τον Γεώργιο Παπανδρέου υπάκουσαν στην εντολή του: "Θα διαλυθείτε ησύχως".

Υποτίμησε τον κίνδυνο ο Γέρος της Δημοκρατίας...
Ο Γεώργιος Παπανδρέου αγνοούσε την έκταση των κινήσεων προετοιμασίας πραξικοπήματος. Αντιθέτως, η προαναφερθείσα έκθεση της CIA δίνει πολύ καλύτερη εικόνα των κινήσεων αυτών:

"Οι κάτωθι αξιωματικοί - μέλη της συνωμοτικής ομάδας επέστρεψαν πρόσφατα στην περιοχή της Αττικής:
Ο αντισυνταγματάρχης Κώστας Παπαδόπουλος, αδελφός του Γεωργίου, τοποθετήθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου του 1966 αρχηγός του συντάγματος στον Διόνυσο.
Ο αντισυνταγματάρχης Δημήτρης Σταματελόπουλος διορίστηκε διοικητής του συντάγματος της Αγίας Παρασκευής, στα μέσα Οκτωβρίου του 1965.
Ο αντισυνταγματάρχης Αντώνιος Μέξης αναμένεται να αναλάβει σύντομα τη διοίκηση συντάγματος στην Αθήνα.
Ο αντισυνταγματάρχης Ιωάννης Λαδάς είναι τώρα διοικητής της Ελληνικής Στρατιωτικής Αστυνομίας (ΕΣΑ) που εδρεύει στο αρχηγείο Στρατού.
Ο αντισυνταγματάρχης Δημήτριος Ιωαννίδης αναμένεται να αναλάβει σύντομα διοίκηση συντάγματος στην Αθήνα.
Ο αντισυνταγματάρχης Θεόδωρος Πατσούρος αναμένεται να αναλάβει τη διοίκηση μονάδας διαβιβάσεων στην Αθήνα.
Ο αντισυνταγματάρχης Μιχάλης Ρουφογάλης τοποθετήθηκε προσωρινά επικεφαλής του τμήματος ασφαλείας της ΚΥΠ αλλά αναμένεται να αναλάβει σύντομα τον Α κλάδο της υπηρεσίας.
Ο αντισυνταγματάρχης Αντώνιος Λέκας αναμένεται να αναλάβει σύντομα διοίκηση μονάδας στην Αθήνα".

Όλοι οι αναφερόμενοι αξιωματικοί στην έκθεση της CIA έπαιξαν πρωτεύοντα ρόλο στο πραξικόπημα και διετέλεσαν στελέχη του δικτατορικού καθεστώτος

Η κόντρα Ανδρέα- Γιώργου Παπανδρέου...
Η προσπάθεια του Γέρου της Δημοκρατίας να ισορροπήσει προκάλσε την αντίδραση του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος διαχώρισε τη θέση του ανοιχτά τον Δεκέμβριο του 1966:

"Με άπειρο σεβασμό για τον αρχηγό της Ενώσεως Κέντρου, τον μεγάλο δημοκράτη, τον ηγέτη των δύο Ανένδοτων αγώνων για τη δημοκρατία, την πρόοδο και την εθνική μας υπερηφάνεια και με άπειρη στοργή και αγάπη για τον πατέρα μου, του απευθύνω έκκληση να αναθεωρήσει την πρόθεσή του να υποστηρίξει το βασιλικό κατασκεύασμα που πρόκειται να παρουσιασθεί στη Βουλή... Η Κίρκη δεν πρέπει να αφεθεί να μαγέψει όλους τους δημοκράτες. Η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει άλλους Οδυσσείς. Υπερψήφιση της κυβερνήσεως Παρασκευοπούλου ισοδυναμεί με πλήρη γελοιοποίηση των θέσεων της Ενώσεως Κέντρου. Σημαίνει υιοθέτηση των θέσεων της Δεξιάς".

Η απάντηση του Γεωργίου Παπανδρέου ήταν ξεκάθαρη: "Εάν μετά την απόφασιν της πλειοψηφίας του κόμματος υπάρχουν βουλευταί επιμένοντες εις την διαφωνίαν των, τίθενται αυτομάτως εκτός κόμματος".

Και οι στρατηγοί πιάστηκαν στον ύπνο...
Στο μεταξύ, όπως αποκαλύφθηκε αργότερα από αμερικανικά έγγραφα, από τα μέσα του 1966 ο αρχηγός ΓΕΣ Γρ. Σπαντιδάκης και έντεκα αντιστράτηγοι έδωσαν την έγκρισή τους να καταστρωθεί ένα σχέδιο πραξικοπήματος, με τον στρατό να καταλαμβάνει την εξουσία, να διαλύει τη Βουλή και να διορίζει πρωθυπουργό τον Παναγιώτη Πιπινέλη. Ο Κωνσταντίνος είχε δώσει την έγκρισή του για την κατάρτιση του σχεδίου αυτού, αλλά προτιμούσε να αναλάβει ο ίδιος την πρωθυπουργία του δικτατορικού καθεστώτος, αναφέρουν τα αμερικανικά έγγραφα, που είχαν ως προέλευσή τους βρετανικές πηγές, οι οποίες με τη σειρά τους είχαν πληροφορηθεί τα σχέδια απευθείας από αξιωματικούς που συμμετείχαν στη συνωμοσία. 

Το ξήλωμα του πουλόβερ...
Η δικακτορία διήρκεσε εφτά χρόνια. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου προκάλεσε μια σειρά γεγονότων που έβαλαν ένα απότομο τέλος στις προσπάθειες του Γεώργιου Παπαδόπουλου για επιφανειακή φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος της Χούντας. Ο ταξίαρχος Δημήτριος Ιωαννίδης, ένας δυσαρεστημένος αδιάλλακτος χουντικός, χρησιμοποίησε την εξέγερση ως πρόφαση για να αποκαταστήσει τη δημόσια τάξη, και οργάνωσε πραξικόπημα με το οποίο ανατράπηκε ο Παπαδόπουλος και η κυβέρνηση Μαρκεζίνη, στις 25 Νοεμβρίου 1973.

Με την επιβολή στρατιωτικού νόμου, η νέα χούντα διόρισε τον στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον οικονομολόγο Αδαμάντιο Ανδρουτσόπουλο Πρωθυπουργό, αν και ο Ιωαννίδης παρέμεινε ο ισχυρός άνδρας των παρασκηνίων. 

Το τέλος...
Στις 24 Ιουλίου 1974, η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο ανάγκασε το καθεστώς της χούντας του Ιωαννίδη ο οποίος είχε ανατρέψει τον Παπαδόπουλο, να εγκαταλείψει την εξουσία. Η Ε΄ Αναθεωρητική Βουλή των Ελλήνων, με το Δ΄ ψήφισμα στις 8 Ιανουαρίου 1975 χαρακτήρισε την κίνηση της 21ης Απριλίου 1967 πραξικόπημα. Οι τρεις πρωταίτιοι καταδικάστηκαν σε θάνατο ως στασιαστές, ποινή που μετατράπηκε σε ισόβια με απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή. 

Η επόμενη μέρα: Η Γ' Ελληνική Δημοκρατία...
Η ελληνική μετάβαση στη δημοκρατία έχει σαν αφετηρία την 24η Ιουλίου 1974, ημέρα που ο Κ. Καραμανλής επέστρεψε στην Ελλάδα και σχημάτισε κυβέρνηση, μετά από πρόσκληση του στρατηγού Γκιζίκη. Τα σημαντικότερα γεγονότα της μετάβασης υπήρξαν η νομιμοποίηση του ΚΚΕ τον Σεπτέμβριο, οι πρώτες ελεύθερες εκλογές τον Νοέμβριο, το δημοψήφισμα του Δεκεμβρίου, η έγκριση του νέου συντάγματος τον Ιούνιο του επόμενου έτους και η δίκη των πρωταίτιων της 21ης Απριλίου τον Ιούλιο- Αύγουστο του 1975.

ΣΧΟΛΙΑ (489)

eros greek

Μονο ο Ανδρεας Παπανδρεου ηταν ο πραγματικος Ελληνας Πατριωτης,,Αλλαξε την εικονα της Ελλαδας,,της Κοινωνιας,της Οικονομιας ολοι καλοπερναγανε τοτε,ολοι βολεμενοι, κλπ,,,,ΟΛΑ τα αλλα που λετε,,εινε μπουρδες,,Ο Ανδρεας ηταν ο ΗΓΕΤΗς,,

Έκλεισε όμως τα εργοστάσια

Ο Ανδρέας έκλεισε τα εργοστάσια και αποβιομηχάνισε τη χώρα. Δυστυχώς.

Γιώργος

ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΧΟΥΝΤΑ ΠΟΥ ΕΞΑΘΛΙΩΣΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΕ ΣΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ !!!

Δόξα και Τιμή στον Λαεθνάρχη Ανδρέα Παπανδρέου!

Μόνο ο Ανδρέας ξερίζωσε το βαθύ κράτος και παρακράτος της δεξιάς που κηδεμόνευε τον τόπο για 150 χρόνια μετά την απελευθέρωσή του από την τουρκοκρατία. Μόνο ο Ανδρέας έδωσε ψωμάκι στους Έλληνες οι οποίοι έως τη δεκαετία του 80 τρώγαν καθημερινά μόνο όσπρια και κρέας μία φορά την εβδομάδα. Μόνο ο Ανδρέας αναβάθμισε την ελληνική ύπαιθρο με δρόμους, πλατείες, σχολεία και κέντρα υγείας σε κάθε χωριό. Επί ΠΑΣΟΚ (ΟΛΩΝ των κυβερνήσεών του) η Ελλάδα απόλαυσε βιοτικό επίπεδο επιπέδων Δυτικής Ευρώπης. Υπήρξαν ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΟΙ Πρωθυπουργοί τόσο ο Ανδρέας όσο και ο Σημίτης και ο Γιώργος Παπανδρέου. Αν οι Έλληνες δεν είχαν αποδειχτεί τόσο αχάριστοι να εκλέξουν τον Κωστάκη τον Καραμανλή (το νεότερο) πρωθυπουργό, ο οποίος ήταν ο μοιραίος καταστροφέας της ελληνικής οικονομίας, δεν θα είχαμε μπει στα μνημόνια και την κρίση των τελευταίων ετών. Αλλά το λέει και το ρητό: "ουδείς χειρότερος του αχάριστου ευεργετηθέντος" ( δηλ. στην προκειμένη περίπτωση του ελληνικού λαού...).

Ρε φίλε πες μας

Που τα βρήκε τα 500 εκατομμύρια δολάρια η κα Μάργκαρετ;

@

Δεν τα βρήκε γιατί δεν υπάρχουν. Όση λάσπη κι αν ρίξετε, ο Ανδρέας αγαπήθηκε από τον Ελληνικό Λαό όσο κανένας άλλος ηγέτης του.

Μπα;

Η λίστα Λαγκάρτ άλλα λέει μεγάλε.

CHRISTOS

ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΕ Ο ΑΝΤΡΕΑΣ ΗΤΑΝ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΡΧΟΝΤΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΤΟΝ ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΛΟΓΟ ΧΩΡΙΑΤΗ ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ ΜΕ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΣΤΗ ΜΑΣΑ, ΕΦΑΓΕ ΟΤΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΕΞΥΠΝΑΔΕΣ ΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΟΥ. ΚΛΕΦΤΟΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Δεν

Δεν ξέρεις τι λες ρωτήστε και μας τους 50ανταριδες είχαμε δουλειά και ζούσαμε αξιοπρεπώς!Τώρα ανεργία και ανέχεια!

Μιχάλης Φ.

Αν φτιάξω ένα δίκτυο ηλεκτρισμού (κολώνες, μετασχηματιστές), αλλά δεν το συνδέσω με καλώδια για να ρθει το ρεύμα από το εργοστάσιο παραγωγής, αυτό το δίκτυο θα είναι χρήσιμο; Αυτό έκανε ο Ανδρέας, χρέωσε την χώρα κι έκανε νοσοκομεία, σχολεία και δρόμους, χωρίς όμως αντίκρυσμα, αφού δεν ανέπτυξε καμία παραγωγή είτε βιομηχανική, είτε αγροτική. Τουναντίον, ότι προϋπήρχε το κατέστρεψε με την ενδυνάμωση των συνδικαλιστών και την παράλογη ενίσχυση του δημοσίου (κανείς δεν ήθελε να δουλέψει στον ιδιωτικό τομέα, όλοι ήθελαν να βολευτούν στο Δημόσιο) και αυτή ήταν η κύρια συνεισφορά του ένα νέο τεράστιο δημόσιο και ένα επίσης μεγάλο χρέος.

Φιλισ μαμονος

και τον ανδρεα πληρωνουμε τωρα που οι υπολοιποι ταρπαξανε ολα τι ψωμι φαγανε πλακα μας κανης?

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΦΙΛΕ.ΜΕΧΡΙ ΤΟ 81 Ο ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΑΣ ΗΤΑΝ Ο ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ ΟΤΡΟΜΟΣ ΟΧΙ ΤΩΝ ΚΑΚΟΠΟΙΩΝ ΑΛΛΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΜΟΝΟ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ.

ΑΛΛΟΙ ΕΙΧΑΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ(ΧΟΥΝΤΑ) ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΤΗΝ "ΧΑΡΗ"

Σήμερα που κυβερνά την Ελλάδα μια πραγματική αριστερή ΧΟΥΝΤΑ δεν ξεσηκώνεται κανείς. Αποκαλούν χουντικούς αυτούς που έδωσαν ψωμί στον τόπο, που εδωσαν ατοκα δάνεια στους φτωχούς, δωρεάν άδειες φορτηγών αυτοκινήτων, δωρεάν άδειες ταξί, έφτιαξαν δρόμους και εθνικές οδούς με την ΜΟΜΑ από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα, πήγαν ρεύμα και στην τελευταία παράγκα του καραγκιόζη Ελληνα πάνω στα βουνά, και δοξάζουν αυτούς που τους κατάκλεψαν π.χ τον αρχι-ληστη Ανδρέα παπανδρέου-Μινέϊκο και τον Τσίπρα. Αυτός ο τόπος είναι τρελός και για φτύσιμο. Με αυτά τα μυαλά είναι ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ οι εν Ελλαδι Ελληνες πάντα σκλαβωμένοι , ΔΟΥΛΟΠΡΕΠΕΙΣ ΡΑΓΙΑΔΕΣ

dora

Ντροπή σου να βάζεις ένα κομμάτι τσιμέντο πάνω από την ελευθερια σου

christos

ποιά ελευθερία? του χαβαλέ που μας κάνουν οι συριζαίοι? τότε υπήρχε ελευθερία να δουλέψεις να πας οπου ήθελες να κάνεισ ότι ήθελες, εκτός από το να λες χοντροκομμένες κομμουνιστικες [...] σαν αυτή που πέταξες εσύ Τώρα ποιά είναι η ελευθερία σου? Την γνώμη σου την έχουν φτιάξει οι πρετεντέρηδες .... δικαίωμα να δουλέψεις δεν έχεις... να πας οπου θέλεις δεν μπορεις γιατί δεν εχεις λεφτά ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΥΠΗΡΧΕ ΤΟΤΕ... ΤΩΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΑΥΡΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

Στέφανος

Aκριβώς όπως τά λές !

dora

Σήμερα είσαι ελεύθερος μπορεις να πεις ότι θέλεις μπορεις να γράψεις ότι θέλεις ναι τα ΜΜΕ χειραγωγούν αλλά εχεις την επιλογή να κλείσεις την τβ ή να αλλάξεις κανάλι. Επίσης μπορεις να κυκλοφορήσεις όπου κ όποτε θέλεις κ επίσης να ταξιδέψεις στο εξωτερικό για μια καλύτερη τύχη. Απλά σήμερα οι κυβερνήσεις μας έχουν εξαθλιώσει οικονομικά κ υπάρχει ανεργία κ υποτέλεια στους ξένους. Τότε όμως δεν ειχες τέτοιες ελευθερίες ούτε με την παρεούλα σου μπορούσες να κυκλοφορήσεις σε συλλαμβάνανε αμέσως. Στο περίπτερο έπρεπε να φοράς παντελόνι για να κρύψεις την διπλωμένη εφημερίδα στην τσέπη σου κ έπρεπε πάντα να προσέχεις τι λες μιας κ η ρουφιανιά βασίλευε παντού η ανεργία δεν υπήρχε αφού 500.000 είχαν τότε μεταναστεύσει έξω δε ξέρω ποια χούντα νοσταλγείτε αλλά σίγουρα δε ζήσατε εκείνη την περίοδο ίσως θα έπρεπε να διαβάσετε μερικά βιβλία ατόμων που έζησαν κ εξιστορούν πόσο μαύρη ήταν εκείνη η περίοδος για την Ελλάδα. Ελπίζω να είστε απλά ανιστόρητοι κ όχι εκείνοι που επωφελήθηκαν από το βρωμερό χουντικό καθεστώς γιατί αυτοί που το υποστηρίζουν έφαγαν καλά πλούτισαν εις βάρος του φτωχού λαού κ για αυτό κ λησμονούν τις μέρες αυτές αλλά πιστεύω απλά ότι εχετε άγνοια.

christos

ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΛΕΣ. ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΖΟΥΣΕΣ ΤΟΤΕ Η ΕΙΣΟΥΝ ΜΙΚΡΗ, ΘΑ ΣΤΑ ΕΙΠΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ ΠΑΠΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕΣ. ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΣΑΝ ΗΤΑΝ ΝΟΜΙΜΕΣ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΤΙΣ ΠΑΡΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΓΙΑ ΡΟΥΦΙΑΝΙΑ ΜΗΝ ΜΙΛΑΣ, ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΕΙ ΓΕΜΙΣΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΑΠΟ ΡΟΥΦΙΑΝΑΚΙΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΛΜΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΟΥΤΕ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΥΜΝΟ ΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΕΙΣ ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ ΤΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΣΕ ΚΑΝΟΥΝ ΜΠΑΟΥΛΟ ΣΤΟ ΞΥΛΟ. ΤΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΖΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ. ΞΕΧΝΑΣ ΟΤΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΠΛΥΤΑ ΑΠΟΒΡΑΣΜΑΤΑ ΛΗΣΤΕΣ ΜΑΖΙΩΤΕΣ ΡΟΥΠΕΣ ΞΗΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΒΓΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΥΝΟΜΟΥΜΕΝΟ ΣΑΣ ΚΡΑΤΟΣ. ΣΑΝ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ ΛΙΓΟ ΛΕΩ ΕΓΩ

@dora

Είναι σήμερα οι Έλληνες ελεύθεροι;;; Η ντροπή είναι όλη δική σου.

5Zalis

Tο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου εγινε γιατι οι τοτε ανοητοι και αναξιόπιστοι  πολιτικοι το επέτρεψαν να γινει, μαλιστα καλλιέργησαν το εδαφος για αυτο. Δυστυχώς όμως ο ελληνας πολιτικος ειναι πολυ δυσμαθης ως προς τα μαθηματα της ιστοριας.

Μονάρχες στο χρονοντούλαπο της ιστορίας

Η χούντα είναι "γνωστή"...Η ποντικομαμη ο Κωνσταντινος ομως ?Οι μονάρχες ,οι ολετήρες της Ελλάδας...Κωνσταντινος το 1966,Κωνσταντινος και το 1921 με τον διχασμό έδωσε το προσχημα στους συμμαχους να εγκαταλειψουν την Ελλάδα...και η χούντα είναι ...ανοιχτό βιβλίο με τις διώξεις και τις αυθαιρεσίες...Οι τσιπασμενοι μονάρχες με τα φουσκωμένα τους μυαλα,κατεστρεψαν την χώρα,τουλάχιστον τους στείλαμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.... Καντε και αρθρα για την περίοδο που διαμορφώθηκε η Ελλαδα στα σημερινά όρια,την μικρασιατικη καταστροφη του διχασμού,και του Βενιζέλου...

ass

Κ.Συνταγματάρχα μου,θα βλέπεις από ψηλά την κατάντια της χώρας,την κατάντια της λεγόμενης υποτίθεται μεταπολίτευσης των λαμογιών του πολυτεχνείου και της αριστεροσύνης και θα γελάς,τέτοια ζώα που είμαστε. ΠΑΤΡΙΣ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

gre777

Δεν υπάρχει σωτηρία για το κράτος 'Ελλαδα'. Μαλώνουν όλοι για το αν η Χούντα ήταν καλή, η τώρα αυτή η δημοκρατία είναι χειρότερη.. Το ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες ήμαστε ΧΩΡΙΣ ΠΑΙΔΕΙΑ ,πόσο δύσκολο είναι να το αντιληφθούμε.. Ήμαστε σάπιοι...

αμαν

Λεβεντες πατριωτες και ελληνες ,fidel maduro ?????????????? αλεξηηηηηη ψευτηηηηηηηηηηηηηηη

dora

Σε όλους τους ηλίθιους που λησμονούν εκείνες τις ημέρες σας παραπέμπω στην ιστοσελίδα ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ 21 Απριλίου 1967 ζήτω η επέτειος των ηλιθίων

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kouroublis

Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι προωθείται η ένταξη των Λιμενικών Ταμείων «στα ανταποδοτικά» ώστε να γίνει δυνατή η στελέχωσή τους για να προωθούνται οι εισπράξεις τελών και άλλων οφειλών, ώστε να προχωρήσουν αναπτυξιακά έργα

kouvelis

«Οι δηλώσεις μου δεν απείχαν από την πραγματικότητα, αλλά η πραγματικότητα δεν είναι στατική. Υπήρχε η εκδοχή να έρθουν το καλοκαίρι οι φρεγάτες» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας

2514477

«Κυρίαρχο και πρωτεύον είναι το δικαίωμα του παιδιού και της σωστής ψυχικής και σωματικής ανάπτυξής του» είπε η εκπρόσωπος του κόμματος Μανταλένα Παπαδοπούλου - Υποστήριξε ότι από πουθενά δεν προκύπτει πως δεν είναι καλές οι σχέσεις του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας 

6
mitsos26

Στη 40λεπτη κατ΄ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε με έμφαση ότι δεν τον δεσμεύει το αναπτυξιακό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο ίδιος και το κόμμα του έχουν επεξεργαστεί πλήρως της δική τους αναπτυξιακή πρόταση

1