"Η Μέρκελ έχασε το στοίχημα"
"Μόνη στην Ευρώπη", είναι ο τίτλος της Suddeutsche Zeitung , η οποία γράφει ότι η αρνητική στάση της καγκελαρίου "οδήγησε στην πλήρη απομόνωση της γερμανικής κυβέρνησης".
Ο γερμανικός τύπος αναφέρεται σήμερα στο χαμένο στοίχημα της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ, η οποία, αφού για μεγάλο χρονικό διάστημα επέμεινε να αρνείται την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, τώρα πρέπει να τη δικαιολογήσει στους ψηφοφόρους της.
"Η στρατηγική της Αγγελα Μέρκελ δεν απέφερε", αναφέρει η εφημερίδα Die Welt, ενώ σύμφωνα με την Tagesspiegel "η μεγάλη μπλόφα απέτυχε". Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, και κυρίως η γερμανική, "ένευσαν με τα μάτια και ίδρωσαν, αμφιταλαντεύθηκαν και διαπραγματεύθηκαν", όπως σε μία παρτίδα πόκερ, αλλά "τώρα οι παίκτες θέλουν να δουν" το χρώμα του χρήματος, γράφει η εφημερίδα.
"Η 'σιδηρά καγκελάριός' μας υπόσχεται ότι δεν θα υπάρξει βοήθεια, παρά μόνο εάν οι Ελληνες αρχίσουν να κάνουν σοβαρές περικοπές δαπανών, αλλά ποιος μπορεί να πιστέψει τώρα τους Ελληνες", αναρωτιέται η Bild.
Αυτές οι ίδιες εφημερίδες που πανηγύρισαν για την αδιαλλαξία της στις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους της για τη διάσωση της Ελλάδας, σχολιάζουν σήμερα το γεγονός ότι "η κ. Μέρκελ δεν κατόρθωσε να διαχωρίσει το θέμα των δισεκατομμυρίων για την Ελλάδα από την προεκλογική εκστρατεία στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία" και, σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung, θα τιμωρηθεί γι΄αυτό.
Εκτός από το ότι εξόργισε τους ψηφοφόρους, η στάση της Αγγελα Μέρκελ απομόνωσε τη Γερμανία στη διεθνή σκηνή, σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές.
"Μόνη στην Ευρώπη", είναι ο τίτλος της Suddeutsche Zeitung , η οποία γράφει ότι η αρνητική στάση της καγκελαρίου "οδήγησε στην πλήρη απομόνωση της γερμανικής κυβέρνησης". "Με τη σκληρή στάση της εκκίνησης, προκάλεσε την αναζωπύρωση των αντι-γερμανικών αισθημάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη", γράφει η Die Welt. "Το πρόβλημα της καγκελαρίου ήταν, και συνεχίζει να είναι, ότι η διπλή της στρατηγική, απέναντι στις Βρυξέλλες και απέναντι στους πολίτες της, είναι επικοινωνιακά αντιπαραγωγική", γράφει η Suddeutsche Zeitung.
Την ίδια ώρα πάντως μία Γερμανίδα ιστορικός και συγγραφέας εξεγέρθηκε με τα επιτιμητικά δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου για την Ελλάδα. Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε, πρόκειται για τη Λεονόρα Ζέελινγκ, η οποία ζήτησε να επιβληθεί ένας έκτακτος, πολιτιστικός φόρος για τη δημοσιονομική διάσωση της Ελλάδας. Η ιστορικός έχει εκδώσει ένα βιβλίο σε μικρό εκδοτικό οίκο της Στουτγάρδης το οποίο είναι γραμμένο σε μορφή αγόρευσης προς τους πολίτες και φέρει τον τίτλο: «5 σεντ, ώστε να σώσουμε την Ελλάδα». Πρόκειται δε - σύμφωνα με το δημοσίευμα - «για μια άνευ όρων θερμή συνηγορία υπέρ της Ελλάδος από γερμανική γραφίδα».
Αφορμή για τη δημόσια τοποθέτηση της Γερμανίδας συγγραφέως αποτέλεσε ο ενοχλητικός - σύμφωνα με την ίδια - τόνος των δημοσιευμάτων για την Ελλάδα. Άλλωστε, το ζήτημα για την κ. Ζέελινγκ δεν είναι να επισημανθούν οι αδυναμίες της ελληνικής δημοσιονομικής πολιτικής αλλά να βρεθούν πάση θυσία λόγοι, ώστε να σωθεί η Ελλάδα, την οποία θεωρεί πολύτιμη ως κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Για το λόγο αυτό, η κ. Ζέελινγκ πρότεινε την επιβολή - σε ευρωπαϊκό επίπεδο - ενός μηδαμινού, συμβολικού πολιτιστικού φόρου: όποιος χρησιμοποιεί σήμερα ελληνικές λέξεις να πληρώνει πέντε «ευτελή» λεπτά του ευρώ για κάθε μία από αυτές. Δηλαδή, μόλις ο Γερμανός πει Idee, μόλις ο Γάλλος προφέρει idee ή ο Άγγλος ξεστομίσει idea, να κατακυρώνονται αμέσως 5 σεντ στον ελληνικό δημόσιο κορβανά. Το ίδιο για τις λέξεις ψυχή και ψυχανάλυση, δημοκρατία και πολιτική, μουσείο, Ευρώπη και ευρώ και πάει λέγοντας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr