Μετωπική Πολάκη - Γεωργιάδη στη Βουλή για το ΚΕΕΛΠΝΟ

Μετωπική Πολάκη - Γεωργιάδη στη Βουλή για το ΚΕΕΛΠΝΟ

Άδωνις:Οταν φύγετε από την εξουσία θα σε κλείσω φυλακή  - Πολάκης: Δεν μας έχει στο χέρι κανείς, εσείς να κοιμάστε ανήσυχοι τα βράδια

Μετωπική Πολάκη - Γεωργιάδη στη Βουλή για το ΚΕΕΛΠΝΟ
Σφοδρή σύγκρουση με βαρύτατες καταγγελίες, απειλές και υπονοούμενα για την φαρμακευτική δαπάνη, εξυπηρετήσεις σε πολυεθνικές και διορισμούς στο ΚΕΕΛΠΝΟ διεξήχθη στην Βουλή μεταξύ του κ. Παύλου Πολάκη και του κ. Αδωνη Γεωργιάδη.

«Να με κοιτάς καλά. Όταν θα φύγετε από την εξουσία εγώ θα σε κλείσω φυλακή» είπε μεταξύ άλλων ο βουλευτής της ΝΔ με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας να ανταπαντά «έχουμε μαζέψει πολλά στοιχεία εις βάρος σας. Εμείς δεν χρωστάμε σε κανένα. Δεν μας έχει στο χέρι κανείς. Εσείς, να κοιμάστε ανήσυχοι τα βράδια».

Πάντως, ο κ. Πολάκης, αν και επιχείρησε εως και ανάλυση των πόθεν έσχες, απέφυγε να δώσει εξηγήσεις για το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχει μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη όταν την περίοδο 2011 – 2014 το σχετικό κόστος έπεσε κατά 60,8% ενώ παραδέχθηκε ότι τα έγγραφα με τις προσλήψεις που υποστηρίζει ότι έγιναν από τον κ. Γεωργιάδη, δεν φέρουν υπογραφές.

Κλείσιμο
«Με κατηγορήσατε για δύο πράγματα και είμαι βεβαίως ότι σας βάζει ο Τσίπρας να τα λέτε. Με κατηγορήσατε για την λίστα 23 διορισμών που υπέγραψα εγώ στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Σε εκπομπή του κ. Λιάτσου δεσμευτήκατε ότι θα την καταθέσετε τη λίστα σήμερα στην Βουλή. Φαντάζομαι ότι η λίστα αυτή θα έχει την υπογραφή μου την διασύνδεση των προσλήψεων με το δικό μου πρόσωπο» είπε αρχικά ο κ. Γεωργιάδης αναφορικά με τις προσλήψεις για να προσθέσει για το ζήτημα των φαρμάκων «την περίοδο 2011 – 2014 η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε 60,8%. Εμείς που κατηγορούμαστε για πάρτι μειώσαμε την δαπάνη 60,8%. Εσείς πόσο την μειώσατε;».

Ο βουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένη περίπτωση σκευάσματος λέγοντας «Με κατηγορήσατε για το φάρμακο «Λουσέντις» και πως με δική μου υπογραφή η τιμή διατηρήθηκε στα 750 ευρώ αντί 500 ευρώ. Αυτό είπατε ότι ήταν δώρο σχεδόν 10 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Novartis. Όταν ανέλαβα στο υπουργείο το φάρμακο είχε τιμή 930 ευρώ και μετά από ένα χρόνο όταν έφυγα ήταν στα 830 ευρώ. Μέσα σε ένα χρόνο έπεσε 100 ευρώ. Σήμερα είναι στα 730 ευρώ. Σε δυο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ έπεσε 100 ευρώ. Όμως, αν πιστεύετε ότι η πραγματική του τιμή πρέπει να είναι στα 500 ευρώ γιατί δεν το αλλάζετε και το κρατάτε στα 730;».

Επίσης για τα δελτία τιμών είπε «αν και ο νόμος ορίζει ότι πρέπει υποχρεωτικά το υπουργείο Υγείας να εκδίδει 2 δελτία τιμών το χρόνο με μείωση 7-10 %, είπατε ότι το 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ ξέχασε να εκδώσει το δελτίο τιμών. Είπατε ότι είχατε το μυαλό σας στην διαπραγμάτευση αλλά οι φαρμακοβιομηχανίες κέρδισαν 500 εκατ. ευρώ από αυτό».

Ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε αρχικά με μαντινάδα λέγοντας «όταν σας ακούω να μιλάτε μου έρχεται στο μυαλό αυτό που λέμε στην Κρήτη: είπαμε πολλά ψέματα να πούμε μια αλήθεια φορτώσαμε σε ποντικό εννιά κιλά ρεβίθια». Επι της ουσίας, για τις προσλήψεις είπε: «Ηρθε στη κατοχή μου ένας κατάλογος που δεν έχει την υπογραφή σας γιατί είναι ρουσφέτια. Δίπλα στα περισσότερα ονόματα των 23ων προσληφθέντων  υπάρχει  επι το όνομα του κ. Θεοδωράτου που ήταν διευθυντής του γραφείου σας.  Αυτά τα 23 ονόματα έχουν το όνομα του στενού σας συνεργάτη. Εχει το όνομα το δικό σας και σε ένα από αυτά το όνομα της συζύγους σας».

Ο κ. Πολάκης επέλεξε δε να αναφερθεί και σε συγκεκριμένα ονόματα εκ των προσληφθέντων: «Δεμέντη Ιωάννα, διορίστηκε το 2013 εως 2014 Αυτή η κυρία ήταν άμισθη συνεργάτης του γραφείου σας. Με σπουδές αερόμπικ. Αυτή η κυρία διετέθη στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Την είχατε άμισθη στο γραφείο σας και της κόψατε μηνιάτικο από ΚΕΕΛΠΝΟ. Άλλο όνομα είναι: Θεοδωράτος Ιωάννης και η σύζυγός του, κυρία Ιωαννίδου, μάλλον συγγενείς του διευθυντή σας.  Ένα πιο κραγμένο που είναι ο 24ος στην λίστα είναι ο Βασίλης Μπεσκένης. Ήταν ο υπεύθυνος του γραφείου τύπου σας. Τον είχατε εκεί με μισθό. Φαίνεται ότι στις 30.6. 2014 αναλαμβάνει και υπογράφει σύμβαση στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Ήταν έμμισθος στο γραφείο σας στο υπουργείο και υπογράφει παράλληλα σύμβαση στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Προσλαμβάνεται λέει για να κάνει παρεμβάσεις στην κοινότητα. Μόλις φεύγετε εσείς από το υπουργείο τον βάλατε 6 μήνες στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Αντίστοιχη ιστορία συμβαίνει και στις άλλες περιπτώσεις.  Υπάρχει και μια άλλη, μια κυρία Κατράβα Παρασκευή που επίσης διορίζεται και είναι αδελφή μιας άλλης κυρίας. Με την αδελφή της έχετε μια εταιρεία που λέγεται Ελληνική Αγωγή. Αυτή η εταιρεία έχει το 49% μιας άλλης εταιρείες που λέγεται ΑΛΣ. Αυτή την συστήσατε το 2011 με τον Κισανδράκη και την οποία τα τελευταία χρόνια δεν την δηλώνετε στο πόθεν έσχες σας. Η ΑΛΣ ανήκει σε Κισανδράκη που είναι μέτοχος της Ηρακλής Μίντια και στις Γενικές Επιχειρήσεις Blue Sky που πήραν το 2014 από την διαφημιστική πίτα του ΚΕΕΛΠΝΟ 100.000 ευρώ. Προφανώς προέβαλε κάποια διαφημιστικά μηνύματα. Είναι ηθικό να είστε εσείς υπουργός και ιδιοκτήτης ΕΠΕ με σχεδόν το πλειοψηφικό πακέτο μιας ΑΕ που ο συνεταίρος έχει μια άλλη εταιρεία που παίρνει διαφήμιση από εσάς;».

Εκτός αυτών, ο κ. Πολάκης υποστήριξε ότι οι 23 διορισμένοι στο ΚΕΕΛΠΝΟ αν και εμφανίζονται στις λίστες μισθοδοσίας, δεν εμφανίζονται στα αρχεία της διοικητικής υπηρεσίας και άρα δεν υπάρχουν συμβάσεις εργασίας.

«Αν ακούει κανείς εισαγγελέας αυτό είναι έγκλημα: πληρώνονται χωρίς να έχουν σύμβαση» είπε ο κ. Πολάκης κλείνοντας την πρωτολογία του.

Ακολουθώντας, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι όση αξία έχει η λίστα διορισμών που παρουσίασε ο κ. Πολάκης, «άλλη τόση έχει και το χαρτί που σας εμφανίζω με 23 προσλήψεις που έγιναν τα τελευταία 2 χρόνια και που σας λέω ότι δίπλα από κάθε όνομα υπάρχει αυτό των κ.κ. Παππά, Ξανθού, Κουρουμπλή κ.α.».

Επίσης, εξήγησε ότι στα αρχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ ενδεχομένως να μην υπάρχουν συμβάσεις εργασίας γιατί «Το ΚΕΕΛΠΝΟ χρησιμοποιεί υπαλλήλους που πληρώνονται από ιδιωτικές εταιρείες και μάλλον αυτό αναφέρει το χαρτί».

Αναφορικά με το πόθεν έσχες είπε «Όταν δηλώνω μια εταιρεία ΕΠΕ και αυτή είναι μέτοχος σε μια άλλη εγώ δηλώνω την πρώτη. Είστε στα όρια του αγράμματου. Την ΑΛΣ την έχω πουλήσει εδώ και πολλά χρόνια. Όταν ήμουν υπουργός δεν ήταν δική μου».

Σε σχέση με τα ονόματα που παρέθεσε ο υπουργός, υπογράμμισε «Η κυρία Δεμεντή έμεινε για πολλούς μήνες στο υπουργείο μετά την δική μου φυγή και έμεινε και την πρώτη περίοδο της δική σας κυβέρνησης.

Ο κ. Κώστας Ζαχαριάδης ήταν καλεσμένος σε εκδήλωση που οργάνωσε πρόσφατα η κ.α. Δεμεντή.

Για να μιλήσουμε για τα ονόματα έπρεπε να καταθέσετε τις συμβάσεις τους αλλιώς πετάτε λάσπη στον ανεμιστήρα».

«Αναφερθήκατε στον κ. Μπεσκένη λες και το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν έκανε συμβάσεις με δημοσιογράφους πριν και μετά από εμένα» είπε σε άλλο σημείο ενώ για τις διαφημίσεις του ΚΕΕΠΛΝΟ είπε «απο το Blue Sky  δεν έχει πάρει ακόμα τα χρήματά του ο άνθρωπος. Με παίρνει κάθε μέρα τηλέφωνο να κάνω ερώτηση».

«Ουτε υπογραφή μου υπάρχει, ούτε επιστολόχαρτο δικό μου που να με συνδέουν με τις προσλήψεις. Υπάρχουν μόνο οι δικές σας φαντασιώσεις. Αν συνεχίσετε να δίνετε συνεντεύξεις και να λασπώνετε την υπόληψή μου θα σας κάνω αγωγή καθώς δεν μπορώ να κάνω μήνυση» επισήμανε επιχειρώντας να περάσει στην αντεπίθεση.

«Να με κοιτάς καλά. Όταν θα φύγετε εγώ θα σε κλείσω φυλακή» είπε απευθυνόμενος στον υπουργό για να υπενθυμίσει την υπόθεση με τους διορισμούς στις ΜΕΘ.
«Ο εισαγγελέας ζήτησε τα στοιχεία για τους διορισμούς στις ΜΕΘ από τον Ρόζεμπεργκ του ΚΕΕΛΠΝΟ. Αυτός έστειλε τα στοιχεία στο γραφείο Πολάκη και ο Πολάκης τα έστειλε στον εισαγγελέα χαλκευμένα» υποστήριξε ο κ. Γεωργιάδης.

«Το 2015 σύμφωνα με την νομοθεσία που έκανα έπρεπε να εκδώσετε 2 δελτία τιμών που να αναθεωρούν προς τα κάτω τις τιμές. Δεν καταθέσατε κανένα. Το 2015 κάνατε δώρο στην φαρμακοβιομηχανία πάνω από 500 εκατ. ευρώ. Οι συμπολίτες μας πλήρωναν συμμετοχή μεγαλύτερη από όση θα ήταν αν εσείς εκδίδατε δελτία τιμών» είπε για να επισημάνει «επι δικής μου υπουργίας οι προμήθειες από την Novartis έπεσαν 40 εκατ. ευρώ. Επι των δικών σας ημερών δεν μειώθηκε ούτε ευρώ».

 

«Ο ισολογισμός του 2014 αναφέρει ότι η Ελληνική Αγωγή κατέχει το 40% της ΑΛΣ. Δεν την αφήσατε, την διαχείριση δώσατε. Ακόμα και σήμερα το τηλέφωνο της εταιρείας αυτής στο όνομά σας είναι» απάντησε ο κ. Πολάκης για να προσθέσει «στα 85 δις ευρώ είναι το μαύρο χρήμα του χώρου υγείας από το 1996 εως 2010. Όχι πως σήμερα δεν υπάρχει αλλά έπεσαν τα ποσά.  Φτιάξατε έναν ΕΟΠΥΥ που κληρονόμησε αμέσως 9 δις ευρώ χρέη από το ΙΚΑ. Οι προκάτοχοί σας έπαιρναν χρήμα από τις εισφορές συντάξεων για χρηματοδότηση εκτίναξης της φαρμακευτικής δαπάνης».

«Η τιμή με βάση τις 3 χαμηλότερες τιμές της ΕΕ είναι μπούρδες» υποστήριξε σε άλλο σημείο λέγοντας «όπως φάνηκε οι 3 χαμηλότερες τιμές ήταν τιμές σε Αγγλία, Ελβετία και Δανία. Τα στοιχεία δεν αντλούνταν από επίσημες πηγές. Έβγαιναν αυτές οι 3 χώρες – που έχουν υψηλές τιμές - μετά βγάζαμε εμείς και από την δική μας τιμή έπαιρναν άλλες 56 χώρες» ανέφερε σε άλλο σημείο για να υποστηρίξει ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις κατήργησαν μεταξύ άλλων την ειδική χονδρική τιμή που μείωνε κατά πολύ το κόστος αγοράς ακριβών φαρμάκων από νοσοκομεία και Ταμεία.

«Κάνατε εσωτερική αναδιανομή του ποσού των φαρμάκων υπερ των πολυεθνικών. Όλα αυτά τα νομοθετήσατε εσείς» είπε ο κ. Πολάκης «Είχατε στα χέρια σας την ευθύνη των ασφαλιστικών ταμείων που ήταν ο μόνος αγοραστής. Στην Γερμανία ένα φάρμακο 100 ευρώ το ασφαλιστικό ταμείο το πληρώνει 20 ευρώ. Εμείς το πληρώναμε 100 ή 80 ευρώ. Αυτή είναι προδοτική στάση. Είστε υπηρετικό πολιτικό προσωπικό. Εμείς δεν χρωστάμε σε κανένα. Δεν μας έχει στο χέρι κανείς. Να κοιμάστε ανήσυχοι τα βράδια»

 




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης