Αλλαγή νομοθετικού πλαισίου για εθνικά κληροδοτήματα

Αλλαγή νομοθετικού πλαισίου για εθνικά κληροδοτήματα

Με στόχο, την καλύτερη αξιοποίηση τους, αλλά και τον αποτελεσματικότερο έλεγχο και διαφάνεια στη διαχείριση τους, η κυβέρνηση προχωρά στην πλήρη καταγραφή όλων των εθνικών κληροδοτημάτων της χώρας. 

Αλλαγή νομοθετικού πλαισίου για εθνικά κληροδοτήματα
Με στόχο, την καλύτερη αξιοποίηση τους, αλλά και τον αποτελεσματικότερο έλεγχο και διαφάνεια στη διαχείριση τους, η κυβέρνηση προχωρά στην πλήρη καταγραφή όλων των εθνικών κληροδοτημάτων της χώρας. 

Αυτό ανακοίνωσε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη, τονίζοντας την ανάγκη αλλαγής του τρόπου που ελέγχονται μέχρι σήμερα και συμφωνώντας ότι η σωστή και με διαφάνεια αξιοποίηση του δημόσιου πλούτου θα μπορούσε να συμβάλει στην μείωση ενός μέρους του δημοσίου χρέους και να δώσει ένα οικονομικό έναυσμα στην αναπτυξιακή πορείας της χώρας.

Ταυτόχρονα, ο κ Παπανδρέου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της επιβολής φόρου στην κινητή και ακίνητη περιουσία των εθνικών κληροδοτημάτων, σημείωσε πάντως ότι υπάρχουν κάποιοι συνταγματικοί περιορισμοί, ενώ δήλωσε ανοικτός σε προτάσεις για την καλύτερη αξιοποίησης τους καθώς όπως είπε μέχρι σήμερα δεν είναι δυνατή η αποτίμηση της συνολικής αξίας τους.

 Όπως είπε ο κ Παπανδρέου υπάρχουν κληροδοτήματα αλλά ακόμα και καταθέσεις που είναι αδρανοποιημένα 20ετία και 30ετία, όμως δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή τους ,ενώ το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο για τον έλεγχο των 10.000 εθνικών κληροδοτημάτων είναι αναποτελεσματικό.

Από την πλευρά του, ο κ Καρατζαφέρης αναφέρθηκε καταρχήν στην οικονομική κρίση και στα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας περί δανεισμού της χώρας καλώντας τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει «αν πράγματι έχουμε μπει ή αν είμαστε με το ένα πόδι ή και με τα δύο στο ΔΝΤ»
Κλείσιμο

«Θα ήταν άδικο για εσάς, γιατί είστε λίγους μήνες στη διακυβέρνηση της χώρας, να είστε ο δεύτερος πρωθυπουργός που θα αναγκαστείτε να πείτε δυστυχώς πτωχεύσαμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Ακόμα ο κ Καρατζαφέρης μίλησε για αναξιοπιστία και έφερε ως παράδειγμα το νέο πρεσβευτή μας στη Σεούλ ο οποίος όταν πήγε να νοικιάσει σπίτι του ζητήθηκε να καταβάλει 50.000 ευρώ γιατί, όπως του εξήγησαν η χώρα μας είναι ανυπόληπτη.

«Έχετε δίκιο κ Καρατζαφέρη γιατί αυτό που συνάντησε ο πρεσβευτής μας στη Σεούλ αλλά και αλλού είναι το μεγάλο έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας μας. Δυστυχώς η πορεία της αδικεί τις πραγματικές δυνατότητες που έχει η Ελλάδα», σχολίασε ο κ Παπανδρέου.

Ακόμα, ο κ Καρατζαφέρης δήλωσε ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να στηρίζει τα μέτρα εκείνα που θεωρεί ότι θα βοηθήσουν τη χώρα, σημειώνοντας ότι ο ελληνικός λαός το επικροτεί και αυτό διαπιστώνεται και σε σχετική δημοσκόπηση.

Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ανέφερε ότι 70 χρόνια έχει να γίνει εκκαθάριση των εθνικών κληροδοτημάτων της χώρας που είναι γύρω στα 10.000 και υποστήριξε ότι αν τα ξεκαθαρίζαμε και τα αξιοποιούσαμε για δύο χρόνια δεν θα αναγκαζόμασταν να πάρουμε δάνεια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης