Παρουσία «ελεγκτή» του ΔΝΤ η επεξεργασία των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ

Παρουσία «ελεγκτή» του ΔΝΤ η επεξεργασία των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ

«Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε» τόνισε ο διοικητής της υπηρεσίας στη Βουλή μετά από ερώτηση των Χ. Σταϊκούρα και Γ. Αμυρά σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ

Την παρουσία «ελεγκτή» του ΔΝΤ
στην επεξεργασία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων αποδέχθηκε η ΕΛΣΤΑΤ όπως αποκάλυψε ο διοικητής της Θανάσης Θανόπουλος στην Βουλή.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι ο πρόσφατος διάλογος εργασίας ενόψει των τελικών αποτελεσμάτων για την ελληνική οικονομία στις 21 Απριλίου μεταξύ της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας και της eurostat έγινε παρουσία εκπροσώπου του ΔΝΤ μετά από αίτημα του Ταμείου.

«Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα τόσο για τις πηγές όσο και τις μεθόδους μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θανόπουλος για να προσθέσει πως «υπάρχουν κάποια θέματα εμπιστευτικότητας που τα σεβόμαστε. Θέλουμε να μας εμπιστεύεται το ΔΝΤ, το οποίο είναι ένα μεγάλος χρήστης των στοιχείων μας».
 
Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ στην τελευταία έκθεση για την Ελλάδα επισήμαινε μεταξύ άλλων ότι «η ποιότητα των επίσημων στατιστικών στοιχείων συνεχίζει να βελτιώνεται και τα επιτεύγματα πρέπει να προστατευτούν από τις τρέχουσες πολιτικές πιέσεις» (σ.σ. σελ.27 «The quality of official statistics has continued to improve, and the gains must be preserved in the face of ongoing political pressures.)

Επίσης, στις αρχές του τρέχοντος μήνα, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, συμμετέχοντας σε εκδήλωση του Atlantic Council στην Ουάσιγκτον ανέφερε για την χώρα μας πως δεν γνωρίζει «αν η δουλειά στο σκέλος της στατιστικής διαφάνειας έχει ολοκληρωθεί».

Το ζήτημα των παρατηρήσεων που περιλαμβάνει η έκθεση του ΔΝΤ αλλά και των δηλώσεων της κυρίας Λαγκάρντ έθεσαν οι Χρήστος Σταϊκούρας και Γιώργος Αμυράς.

Απαντώντας ο κ. Θανόπουλος, είπε: «Μπορώ ωστόσο να πω, ότι στην τελευταία επίσκεψη που έκανε η Eurostat- επίσκεψη διαλόγου- όσον αφορά τον προσδιορισμό του πρωτογενούς αποτελέσματος της 21ης Απριλίου μας ζήτησαν να υπάρχει παρατηρητής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Φυσικά, με τους λόγους και με τον τρόπο με τον οποίο προβλέπεται, όσον αφορά τη δήλωση εμπιστευτικότητας και όλα αυτά, με μεγάλη χαρά και για λόγους διαφάνειας, εμείς δεχθήκαμε να υπάρχει παρατηρητής, οπότε εμείς είμαστε απόλυτα διαφανείς.

Δεν υπάρχει κάτι να φοβηθούμε, όσον αφορά τόσο τις πηγές μας, αλλά και τις μεθόδους μας. Φυσικά, όπως αντιλαμβάνεστε, υπάρχουν κάποια «θεματάκια» εμπιστευτικότητας, μη-αποκάλυψης ταυτότητας μονάδων ή Φορέων, τα οποία εννοείται ότι τα σεβόμαστε και ισχύουν και για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως ισχύουν και για όλους τους άλλους χρήστες. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ένας μεγάλος και σημαντικός χρήστης των στατιστικών στοιχείων της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και θέλουμε να μας εμπιστεύεται. Όπως όλα δείχνουν μας εμπιστεύονται και τα «στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ.» είναι ισοδύναμα με τα  «στοιχεία Eurostat», δείχνει ότι τα εμπιστεύεται».

Επανερχόμενος δε στο ζήτημα της έκθεσης του ΔΝΤ ανέφερε «δεν μπορώ να φανταστώ καμία συσχέτιση αυτού του πράγματος με το «ongoing political pressures». Εγώ, πρέπει να σας πω ότι δεν έχω καμία πολιτική πίεση, μπορεί να είμαι τυχερός, μπορώ να χρησιμοποιήσω και τον προσδιορισμό, μέχρι στιγμής, αλλά θεωρώ ότι αυτό είναι κάτι πολύ θετικό για μένα. Ελπίζω, εύχομαι και θεωρώ ότι θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Αυτό σημαίνει, ότι δεν νομίζω ότι αυτό το«ongoing political pressures» έχει να κάνει με μένα, με το έργο μου και με την άσκηση του δικού μου έργου στην Ελληνική Στατιστική Αρχή».

Διευκρινήσεις από την ΕΛΣΤΑΤ

Ουδέποτε ελέχθη από τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Αθανάσιο Θανόπουλο, κατά την ακρόασή του από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στην ανακοίνωση στατιστικών στοιχείων, ούτε ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει εφεξής σε παρόμοιες ή αντίστοιχες διαδικασίες διευκρινίζεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο Αθανάσιος Θανόπουλος ενημέρωσε τους βουλευτές - μέλη της Επιτροπής ότι, στέλεχος του ΔΝΤ ζήτησε να συμμετάσχει, με καθεστώς παρατηρητή, στην συνήθη τεχνική επίσκεψη διαλόγου της Eurostat, που έλαβε χώρα στις 31 Ιανουαρίου και 1 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος.

Σημειώνεται ότι στον διάλογο με τη Eurostat μετέχουν ήδη ως παρατηρητές εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECFIN) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το αίτημα ικανοποιήθηκε, με γνώμονα τη διαφάνεια που χαρακτηρίζει τον εν λόγω διάλογο


 
Το σχετικό απόσπασμα της τελευταίας έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα
ΣΧΟΛΙΑ (5)

Πολίτης

Είναι ντροπή για την χώρα και προσβολή για τους Έλληνες πολίτες εντός και εκτός της επικρατείας η παρουσίαση ψευδών στοιχείων είτε εσκεμμένα είτε λόγω ανικανότητος. Δυστυχώς το θέμα δεν είναι κομματικό καθότι στο σύνολό του το πολιτικό σύστημα γέμει απατεώνων και ανθρωποειδών με μηδενική αυτοεκτίμηση.

Σασα

καλά κάνουν, οι δικοι μας μαγειρευουν τα νούμερα

Den

"Δεν έχουμε να κρύψουμε τπτ, κατά λάθος λέμε συνέχεια ψέμματα εδώ και χρόνια, αλήθεια!"

xan4625

Ελλαδάρα ..

μας καταλαβαν

η ελστατ εχει μηδενικη αξιοπιστία...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

papandreou_fwfi_arthro_new2

«Δεν δεχόμαστε υποδείξεις» ξεκαθάρισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής στον Στανίσεφ του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος - «Για μεγάλη ευκαιρία, που δεν θα πρέπει να πάει χαμένη» κάνει λόγο η Σοσιαλιστική Διεθνής

7
kammenosmesa

Μόνη πράξη τήρησης της αξιοπρέπειας μας είναι η υποβολή των παραιτήσεων μας αναφέρουν 12 στελέχη από τη Δυτική Μακεδονία - Στη Ροδόπη παραιτήθηκε η  Συντονιστική Επιτροπή του κόμματος: Η συμφωνία αντίκειται στην ιδρυτική μας διακήρυξη αναφέρουν - Παραιτήθηκε και ο πολιτευτής Μανώλης Αλιφιεράκης 

35
fwfi_papandreou_arthro2

Νέο μεγάλο πρόβλημα για την Φώφη και το Κίνημα Αλλαγής - Η Σοσιαλιστική Διεθνής χαιρετίζει τη συμφωνία Τσίπρα με Ζάεφ και «ενθαρρύνει όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να σταθούν αλληλέγγυες σε αυτή την προσπάθεια για ανάπτυξη και σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων»

18
main_vouli_tsipras_mitsotakis

Διαψεύδει η ΝΔ δημοσίευμα της FAZ που μιλά για δέσμευση Μητσοτάκη να μην ακυρώσει τη συμφωνία για το ονοματολογικό - Επιμένει ο Γερμανός δημοσιογράφος - Πατριδοκάπηλος και τσάμπα μάγκας, λέει το Μαξίμου για τον Κυριάκο - ΝΔ: Ο Τσίπρας χαμογελούσε, όταν ο Ζάεφ μιλούσε για «Μακεδόνες»

109
dimotiko-simvoulio-thessalonikis

Διεκόπη προσωρινά η συνεδρίαση - «Είναι θετική η συμφωνία, η κυβέρνηση προχώρησε με τόλμη» είπε ο Μπουτάρης - «Η συμφωνία απελευθερώνει τον αλυτρωτισμό των γειτόνων μας» υποστήριξε ο Καλαφάτης

4