ΝΔ: Ερώτηση για τα ρουσφέτια ΣΥΡΙΖΑ στα εφάπαξ

ΝΔ: Ερώτηση για τα ρουσφέτια ΣΥΡΙΖΑ στα εφάπαξ

Zητούν στοιχεία για το πόσες ήταν οι αιτήσεις που εγκρίθηκαν βάσει των ευνοϊκών διατάξεων για την κατά προτεραιότητα χορήγηση της εφάπαξ παροχής και από ποια δικαιολογητικά αυτές συνοδευόντουσαν

ΝΔ: Ερώτηση για τα ρουσφέτια ΣΥΡΙΖΑ στα εφάπαξ
Στην Βουλή φέρνουν την αποκάλυψη του Πρώτου Θέματος για την χορήγηση των εφάπαξ σε φίλους και ημέτερους του ΣΥΡΙΖΑ κατά παράβαση της σχετικής επετηρίδας 30 βουλευτές της ΝΔ με ερώτηση  και αίτημα κατάθεσης αναλυτικών εγγράφων προς την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτζιόγλου.

Συγκεκριμένα ζητούν στοιχεία για το πόσες ήταν οι αιτήσεις που εγκρίθηκαν βάσει των ευνοϊκών διατάξεων για την κατά προτεραιότητα χορήγηση της εφάπαξ παροχής και από ποια δικαιολογητικά αυτές συνοδευόντουσαν.
 
Σχετικά με την κατατεθείσα ερώτηση ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ κ. Γιάννης Βρούτσης και ο αναπληρωτής τομεάρχης αρμόδιος για θέματα κοινωνικής ασφάλισης κ. Νότης Μηταράκης έκαναν την ακόλουθη δήλωση:
 
«Τριάντα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητήσαμε σήμερα να ενημερωθούμε για τον τρόπο που εφαρμόζεται η ευνοϊκή διάταξη περί της κατά προτεραιότητα χορήγησης εφάπαξ του δημοσίου. Η διάταξη αυτή πρέπει να εφαρμόζεται με εξαιρετική προσοχή και με όρους δικαιοσύνης και διαφάνειας, χωρίς να κατηγοριοποιεί τους ασφαλισμένους σε φίλους και υμέτερους. Δε μπορεί τη στιγμή που 55.000 συμπολίτες μας περιμένουν έως και τέσσερα χρόνια για να πάρουν τα χρήματά τους, να υπάρχουν υπόνοιες ότι κάποιοι παρακάμπτουν την επετηρίδα με τις ευλογίες του Υπουργείου Εργασίας και των διοικήσεων των Ταμείων.
Κλείσιμο
 
Στα δύο χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ οι χορηγήσεις των εφάπαξ προχωράνε με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, ενώ αξίζει να θυμίσουμε ότι τη διετία 2012-2014 η κυβέρνηση Σαμαρά, κάτω από πολύ δυσμενέστερες δημοσιονομικές συνθήκες είχε χορηγήσει 96.750 εφάπαξ αξίας 3,1 δις.»
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
 
ΕΡΩΤΗΣΗ και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
 
Προς
 
1.την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
 
2.τον Υπουργό Οικονομικών
 
Θέμα: «Διαδικασία χορήγησης εφάπαξ δημοσίου»
 
Με την παράγραφο 10 του αρ. 35 του ν.4387/2016 προβλέφθηκε ότι την εφάπαξ παροχή του δημοσίου λαμβάνουν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα δικαιούχοι που είναι άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις, ή γονείς αυτών ή άτομα που συνταξιοδοτούνται με βάση ειδικές διατάξεις περί αναπηρίας.
 
Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα (Πρώτο Θέμα, 22/1/2017), η διάταξη του ν.4387/2016 έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα με αδιαφανή τρόπο, οδηγώντας σε εύλογα ερωτήματα ως προς το αν οι αποφάσεις περί της κατά προτεραιότητα χορήγησης εφάπαξ όντως αφορούν σε άτομα που δικαιούνται την ευνοϊκή μεταχείριση.
 
Με δεδομένο δε ότι:
 
α) περίπου 55.000 συνταξιούχοι περιμένουν έως 3 και 4 χρόνια να τους χορηγηθεί το εφάπαξ, πολλοί δε εξ’ αυτών έχουν, ή αποκτούν σοβαρά προβλήματα υγείας
 
β) κατά τη διετία 2015-2016 επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ οι χορηγήσεις εφάπαξ κινήθηκαν με «ρυθμούς χελώνας»,
 
γ) το διάστημα 2012-2014 επί κυβερνήσεως Σαμαρά σε πολύ δυσμενέστερη δημοσιονομική συγκυρία οι χορηγήσεις εφάπαξ είχαν φτάσει τις 96.750 και το ποσό των 3,1 δις
 
Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
 
1.Πόσες ήταν οι αιτήσεις για κατά προτεραιότητα χορήγηση εφάπαξ βάσει της παρ. 10 του αρ. 35 του 4387/2016;
 
2.Πόσες από αυτές αφορούσαν αιτήσεις εφάπαξ των ετών 2015-2016 και πόσες προγενέστερες αιτήσεις;
 
3.Πώς αποδεικνύεται για κάθε μία από τις περιπτώσεις που έγιναν δεκτές για κατά προτεραιότητα χορήγηση εφάπαξ, ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις της παραγράφου 10 του άρθρου 35 του ν. 4387/2016; Με ποια δικαιολογητικά συνοδεύονται οι αιτήσεις αυτές;
 
Παρακαλούνται οι αρμόδιοι υπουργοί να μας χορηγήσουν τα σχετικά έγγραφα (Κατάθεση Εγγράφων) και ειδικότερα έγγραφα που να αποδεικνύουν τον αριθμό αιτήσεων, τις αιτήσεις που εγκρίθηκαν, σε ποιους αφορούσαν και με ποιες προϋποθέσεις δόθηκαν.
 
Οι ερωτώντες βουλευτές
 
Βρούτσης Ιωάννης
Μηταράκης Νότης
Αναστασιάδης Σάββας
Αντωνίου Μαρία
Ασημακοπούλου Άννα-Μισέλ
Κώστας Αχ. Καραμανλής
Βαγιωνάς Γιώργος
Βαρβιτσιώτης Μιλτιάδης
Βούλτεψη Σοφία
Γεωργιάδης Άδωνις
Γιαννάκης Στέργιος
Γκιουλέκας Κωνσταντίνος
Κακλαμάνης Νικήτας
Καράογλου Θεόδωρος
Κατσανιώτης Ανδρέας
Κατσαφάδος Κώστας
Κεδίκογλου Σίμος
Κέλλας Χρήστος
Κεραμέως Νίκη
Κόνσολας Μάνος
Κουκοδήμος Κώστας
Κουμουτσάκος Γεώργιος
Κυριαζίδης Δημήτρης
Μπακογιάννη Ντόρα
Μπουκώρος Χρήστος
Σκρέκας Κώστας
Σταϊκούρας Χρήστος
Σταμάτης Δημήτρης
Φορτσάκης Θεόδωρος
Χατζηδάκης Κωστής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης