«Εμφύλιος» στην κυβέρνηση για τους «κοπανατζήδες» που προσελήφθησαν στα hot spots

«Εμφύλιος» στην κυβέρνηση για τους «κοπανατζήδες» που προσελήφθησαν στα hot spots

Αντωνοπούλου κατά Βίτσα επειδή είπε ότι αυτοί που προσελήφθησαν στα hotspots δεν πήγαν

«Εμφύλιος» στην κυβέρνηση για τους «κοπανατζήδες» που προσελήφθησαν στα hot spots
Σε μείζον πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση εξελίσσεται η αποκάλυψη του «Πρώτου Θέματος» για τους «κοπανατζήδες» εργαζόμενους στα κέντρα φιλοξενίας
προσφύγων και μεταναστών, καθώς η Ράνια Αντωνοπούλου στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα άδειασε τον
Δημήτρη Βίτσα.

Κλείσιμο
Η αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, απαντώντας στην Βουλή
σε σχετική ερώτηση του Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος εκτός από το δημοσίευμα επικαλέστηκε και την
σχετική παραδοχή του κ. Βίτσα, μίλησε για παραπληροφόρηση υποστηρίζοντας πως δεν ισχύει ότι μόλις το 20% των προσληφθέντων προσέρχεται στις θέσεις εργασίας. 

Παραδέχθηκε όμως ότι το 35-37% δεν απασχολείται πλέον στις δομές φιλοξενίας και πως έχουν μεταφερθεί σε άλλες θέσεις, καθώς οι προσφυγικές ροές έχουν μειωθεί. Τόνισε δε ότι «αν τα ΜΜΕ ή όποιος άλλος είχε την καλοσύνη να έρθει να μας κάνει μια ερώτηση ή μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου ή απευθείας στο υπουργείο, θα του είχαμε απαντήσει και δεν θα υπήρχε αυτή η παραφιλολογία».

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι ο κ. Βίτσας είχε επιβεβαιώσει πλήρως το δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος λέγοντας: «Στο μέτρο της δικής μου εμπλοκής, περίπου πέρσι το Μάρτιο βγήκε ένα πρόγραμμα από το υπ. Εργασίας για την συμμετοχή για τις προσλήψεις για δουλειά στα κέντρα φιλοξενίας και στα hot spots. Ήδη έχουμε παρατηρήσει πως αυτό που καταγγέλλεται σε πολλές περιοχές είναι αλήθεια, δηλαδή ενώ προσλήφθηκαν μέσω των δήμων για τα κέντρα φιλοξενίας δεν πηγαίνουν όλοι στα κέντρα φιλοξενίας, κατά κύριο λόγο γιατί δεν υπάρχει μια οργανωμένη δομή για το πώς θα λειτουργήσουν στα κέντρα φιλοξενίας. Το θέμα δεν είναι πού κάθονται αλλά πού δουλεύουν και σε αυτό προσανατολιζόμαστε με τον Γιάννη το Μουζάλα και την Έφη την Αχτσιόγλου και την Ράνια την Αντωνοπούλου, για το πώς θα λυθεί».
 
Πιο αναλυτικά ο κ. Κεγκέρογλου είπε απευθυνόμενος στην κ. Αντωνοπούλου πως «είδαν το φως της δημοσιότητας καταγγελίες ακόμα κι από τον κ. Βίτσα σε σχέση με την απασχόληση των εργαζομένων του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας για τα κέντρα φιλοξενίας. Αναφέρεται ότι δεν διατίθενται ή δεν παρουσιάζονται στις εργασίες τους ή ότι έχουν προσληφθεί για δομές φιλοξενίας που πλέον δεν υπάρχουν».

Απαντώντας η υπουργός είπε: «Η κοινωφελής εργασία στα κέντρα φιλοξενίας ήταν ένα έκτακτο πρόγραμμα. Σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής  καταγράφηκαν οι ανάγκες που υπήρχαν τον Μάρτιο του 2016 αι ερχόμαστε σταδιακά να δούμε ευτυχώς να μειώνονται οι εισροές προσφύγων. Εγιναν λοιπόν προσλήψεις με 8μηνα και με χρήματα του ΕΣΠΑ.
»Μειώθηκαν αυτές οι ανάγκες όμως όπως μας λένε οι ίδιοι οι δήμαρχοι. Ο μέσος όρος τοποθετήσεων στα κέντρα φιλοξενίας σήμερα είναι περίπου 63% με 65% και όσοι δεν εργάζονται εκεί καλύπτουν άλλες ανάγκες που έχουν προκύψει λόγω του προσφυγικού.
»Για παράδειγμα στη Ριτσώνα και για το αν απασχολούνται εκεί μόνο το 20% ο Δήμαρχος το απορρίπτει κάθετα λέγοντας ότι εργάζεται το 55% των προσληφθέντων. Στον Δήμο Λαρισαίων λέει ότι από τους 90 προσληφθέντες οι 50 εργάζονται στο κέντρο του Κουτσόχερου. Οι υπόλοιποι έχουν πάει σε άλλες δομές όπως το κοινωνικό παντοπωλείο κ.α.» για να επισημάνει στο τέλος «για να σταματήσει η παραπληροφόρηση είμαστε σε συνεχή επαφή με τους δημάρχους και παίρνουμε μια καταγραφή. Κι αν τα ΜΜΕ ή όποιος άλλος είχε την καλοσύνη να έρθει να μας κάνει μια ερώτηση, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου ή στο υπουργείο θα είχαμε απαντήσει και δεν θα υπήρχε αυτή η παραφιλολογία».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης