Αλέξης Μητρόπουλος: Η κυβέρνηση έχει υπογράψει ότι αν φύγει το ΔΝΤ πάμε σε νέο μνημόνιο!

Αλέξης Μητρόπουλος: Η κυβέρνηση έχει υπογράψει ότι αν φύγει το ΔΝΤ πάμε σε νέο μνημόνιο!

Τι αποκαλύπτει η επιστολή Τσακαλώτου στην Λαγκάρντ τον Ιούλιο του 2015 - Ουσιαστικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει αποδεχθεί αυτό που ζητάει ο κ. Σόιμπλε και εμπαίζει τον ελληνικό λαό, τονίζει ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής

Αλέξης Μητρόπουλος: Η κυβέρνηση έχει υπογράψει ότι αν φύγει το ΔΝΤ πάμε σε νέο μνημόνιο!
Τη διάταξη, που υπάρχει στο τρίτο μνημόνιο
, - αυτό του Ιουλίου του 2015 - και σύμφωνα με την οποία εάν αποχωρήσει το
ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα τότε οδηγούμαστε σε νέο, τέταρτο μνημόνιο, αποκαλύπτει ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής
Αλέξης Μητρόπουλος
Κλείσιμο
. Ο επικεφαλής της ΕΝΥΠΕΚΚ, τονίζει ότι ουσιαστικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει αποδεχθεί αυτό που ζητάει ο κ. Σόιμπλε
και εμπαίζει τον ελληνικό λαό.

Όπως δηλώνει ο κ. Μητρόπουλος η συμφωνία του 2015 προβλέπει την υποχρεωτική συμμετοχή του ΔΝΤ (για τεχνική στήριξη και χρηματοδότηση) στο τρίτο πρόγραμμα, την οποία μάλιστα έχει και γραπτώς ζητήσει, αλλά και την αυτόματη διακοπή τού τρέχοντος προγράμματος και τη συνομολόγηση άλλου στην περίπτωση που το ΔΝΤ δεν μετάσχει σ’ αυτό.

Μάλιστα στη σχετική ανακοίνωση παραθέτει και αυτούσιο το κείμενο όπως έχει συμπεριληφθεί στον ν. 4334/2015 (ΦΕΚ Α 80/16-7-2015, σελ. 746 και 753):
«A euro area Member State requesting financial assistance from the ESM is expected to address, wherever possible, a similar request to the IMF. This is a precondition for the Eurogroup to agree on a new ESM programme. Therefore Greece will request continued IMF support (monitoring and financing) from March 2016.» (σελ. 746) 

με την ελληνική μετάφραση:  
«Ένα μέλος της Ευρωζώνης, το οποίο αιτείται οικονομική βοήθεια από τον Ε.Μ.Σ., αναμένεται να υποβάλει, όποτε είναι δυνατόν, ένα ανάλογο αίτημα στο Δ.Ν.Τ.. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να συμφωνηθεί ένα νέο πρόγραμμα. Κατά συνέπεια η Ελλάδα θα ζητήσει τη συνέχιση της υποστήριξης του Δ.Ν.Τ. (υποστήριξη και χρηματοδότηση) από τον Μάρτιο του 2016». (σελ. 753 ν. 4334/2015).

Ο κ. Μητρόπουλος καλεί την κυβέρνηση, έστω την ύστατη στιγμή, να πει όλη την αλήθεια στους Έλληνες. «Ο ελληνικός λαός απαιτεί την αλήθεια και τον σεβασμό αφού έχει κάνει όλες τις τεράστιες θυσίες που του ζητήθηκαν άδικα και παράλογα, χωρίς να ευθύνεται! Η ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί την κυβέρνηση μαζί με τα λοιπά κόμματα του μνημονιακού τόξου να δώσουν εξηγήσεις στον λαό και να δηλώσουν πού θέλουν επιτέλους να οδηγήσουν τη χώρα και τί μέλλον επιφυλάσσουν στη νεολαία μας που συνεχίζει να μεταναστεύει!» καταλήγει ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής.


Η πρόσκληση Τσακαλώτου στο ΔΝΤ
Προς επίρρωση όλων των παραπάνω, υπενθυμίζεται και η επιστολή που είχε αποστείλει στις 24 Ιουλίου του 2015 ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προς το ΔΝΤ, προκειμένου το Ταμείο να μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, κατ’ εφαρμογήν του τρίτου μνημονίου.

Παρατίθεται η επιστολή, που αποδεικνύει ότι το τρέχον πρόγραμμα προβλέπει σαφώς τη συμμετοχή του ΔΝΤ και άρα τυχόν αποχώρηση του Ταμείου θεωρείται αυτόματα ως στοιχείο λήξης της συμφωνίας και άρα ανάγκης για μία νέα:     

Το κείμενο της επιστολής του κ. Τσακαλώτου προς την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ τον Ιούλιο του 2015:
«Αγαπητή Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,
Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί να εφαρμόσουν μία σειρά από πολιτικές, οι οποίες θα ενδυναμώσουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, θα ενισχύσουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και, κυρίως, θα κατανείμουν το κόστος της οικονομικής προσαρμογής με τρόπο δίκαιο, διορθώνοντας έτσι τις αδικίες του παρελθόντος.
Βεβαίως, κάποια από αυτά τα μέτρα έχουν ήδη νομοθετηθεί. Εκτιμούμε, όμως, ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος πριν η ελληνική οικονομία μπορέσει να ανταποκριθεί και να επιστρέψει σε ένα δυναμικό και βιώσιμο δρόμο ανάπτυξης με δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή.
Με βάση τα παραπάνω και με στόχο να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις, έχουμε αιτηθεί μίας νέας τριετούς δανειακής σύμβασης, η οποία έχει ήδη γίνει κατ’ αρχήν δεκτή, και οι όροι της οποίας είναι σήμερα υπό διαπραγμάτευση.
Ως εκ τούτου, και κατ’ εφαρμογή της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου 2015, σας ενημερώνουμε ότι αιτούμεθα μίας νέας δανειακής διευκόλυνσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Προσδοκούμε τη συνέχιση της συνεργασίας μας με το Ταμείο
».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης