Μέτρα ή εκλογές το δίλημμα της κυβέρνησης με φόντο τη σύγκρουση με τους δανειστές

Μέτρα ή εκλογές το δίλημμα της κυβέρνησης με φόντο τη σύγκρουση με τους δανειστές

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται κατά την ομιλία του για τον προϋπολογισμό να στείλει νέα μήνυμα στους δανειστές ότι δεν πρόκειται να δεχθεί νέα μέτρα για μετά το 2018

Μέτρα ή εκλογές το δίλημμα της κυβέρνησης με φόντο τη σύγκρουση με τους δανειστές
Οριακές μοιάζει να γίνονται και πάλι οι σχέσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, ανοίγοντας όλα τα σενάρια για τις πολιτικές εξελίξεις.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
Κλείσιμο
αναμένεται το βράδυ του Σαββάτου κατά την ομιλία του για τον προϋπολογισμό να στείλει νέα μήνυμα στους δανειστές ότι δεν πρόκειται να δεχθεί νέα μέτρα για μετά το 2018, καθώς ο κλοιός γύρω από την ελληνική κυβέρνηση σφίγγει όλο και περισσότερο. Μόλις το βράδυ της Παρασκευής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης επιβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ απαιτεί μέτρα 4,5 δισ. ευρώ μόνο για το 2019
, την ώρα που οι γερμανοί δεν υποχωρούν από την αξίωση για πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ για αρκετά χρόνια μετά το 2018.

Το κλίμα στις σχέσεις της Αθήνας με τους ευρωπαίους εταίρους έγινε ακόμη πιο βαρύ μετά την αιφνιδιαστική και μονομερή, όπως την χαρακτήρισαν οι δανειστές, ενέργεια του κ. Τσίπρας να ανακοινώσει το βοήθημα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους. Από πολλές πλευρές καλλιεργείται μία σχεδόν πολεμική διάθεση απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση και ζητείται να γίνει ακόμη πιο αυστηρή η στάση της Τρόικας στις εξελισσόμενες συζητήσεις για τη β' αξιολόγηση.

Όλο και περισσότεροι εκτιμούν ότι αργά ή γρήγορα και παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να αποφύγει τις κάλπες, ειδικά σε μία περίοδο δημοσκοπικής πτώσης, να θα βρεθεί προ του διλήμματος «επώδυνη συμφωνία με νέα μέτρα ή προσφυγή σε εκλογές». Ορισμένοι ίσως και φοβούνται ότι το Βερολίνο μπορεί να έχει επιλέξει μία στάση πολιτικού ρεβανσισμού απέναντι στον κ. Τσίπρα, για λόγους που προέρχονται από το 2015.

Είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο (μιλώντας στην ΕφΣυν) των εκλογών στην περίπτωση που οι δανειστές δεν αλλάξουν στάση στην αξιολόγηση. Εκφράζει πάντως την εκτίμηση ότι αυτό θα αποφευχθεί τελικά. «Οι θεσμοί επιβεβαιώνουν την πολιτική σταθερότητα της κυβέρνησης και κατά τη γνώμη μου θα αποφύγουν την αβεβαιότητα και την αποσταθεροποίηση της χώρας με νέες εκλογές, ιδιαίτερα τώρα με τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ΕΕ με το Brexit και τα αποτελέσματα του ιταλικού δημοψηφίσματος και την αστάθεια του τραπεζικού συστήματος στην Ιταλία» δηλώσει ο κ. Παπαδημητρίου, ο οποίος ωστόσο δεν αποκλείει το σενάριο να αποτύχει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης