Τζανακόπουλος: «Όχι» σε νέα μέτρα μετά το 2018

Τζανακόπουλος: «Όχι» σε νέα μέτρα μετά το 2018

Χαμηλώνει τον πήχη: «Συμβιβασμός» τα ανακοινωθέντα του Eurogroup - «Δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα, μέχρι να συμφωνηθούν όλα» είπε χαρακτηριστικά

Τζανακόπουλος: «Όχι» σε νέα μέτρα μετά το 2018
Να παίξουν εποικοδομητικό ρόλο και να σταματήσουν να επιμένουν στη λιτότητα κάλεσε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το ΔΝΤ η κυβέρνηση δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο η κυβέρνηση στο Eurogroup της Δευτέρας δεν αποδέχθηκε την πρόταση πρόταση για 3,5% πλεονάσματα για 10 έτη και το αίτημα του ΔΝΤ για επιπλέον μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος από το 2018 έως το 2020.

Όπως είπε η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη μάχη για συνολική συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους υποστηρίζοντας ότι είναι εφικτή και αναγκαία για να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έως το πρώτο τρίμηνο το 2017.

«Το ΔΝΤ να κατανοήσει ότι δεν θα αποδεχθούμε τη λήψη μέτρων μετά τη λήξη του προγράμματος. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση από την ευρωπαϊκή κανονικότητα για τις εργασιακές σχέσεις» συμπλήρωσε στην εισήγησή του ο κ. Τζανακόπουλος.

«Η μπάλα βρίσκεται στα χέρια του ΔΝΤ. Αυτό πρέπει να αποφασίσει τι θέλει να κάνει με το ελληνικό πρόγραμμα. Ο Τόμσεν στην ομιλία του στο Eurogroup φαίνεται να αποδέχθηκε το 10 ετες πλάνο για 3,5% πλεόνασμα και να πιέζει μόνο την Ελλάδα για τη λήψη μέτρων. Αν το ΔΝΤ εννοεί αυτό που λέει ότι δεν υποστηρίζει τη συνέχιση της λιτότητας, οφείλει να πιέσει τους ευρωπαίους εταίρους για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων» συνέχισε για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων ο κ. Τζανακόπουλος.
Κλείσιμο

Υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση έχει κάνει συγκεκριμένους συμβιβασμούς για να κλείσει η αξιολόγηση. Κάθε ένας που έχει ευθύνη για την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος πρέπει να λάβει τις αποφάσεις του».

Επιτέθηκε στη ΝΔ ότι έχει εθνικά επικίνδυνη στάση τασσόμενη υπέρ της λιτότητας. «Κάνει κακό στη χώρα» συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
 
Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που θα λάβει ο Αλέξης Τσιπρας είπε ότι πέραν της σύνοδου Κορυφής στις 15-16 Δεκεμβρίου, θα πάρει πρωτοβουλίες για να συναντήσει ευρωπαίους αξιωματούχους και να τους ξεκαθαρίσει ότι επιδιώκουμε το τέλος της β΄ αξιολόγησης χωρίς να κάνουμε πίσω σε θέματα αρχής όπως τη λήψη νέων μέτρων και τα εργασιακά.

Επανερχόμενος στο θέμα των αποφάσεων του Eurogroup και τα όσα αναφέρει για τη λήψη μέτρων και του «κόφτη» ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «κανείς δεν αποδέχεται τίποτα μέχρι όλοι να τα αποδεχθούν όλα». «Σας είπα ότι οι ανακοινώσεις του Eurogroup αποτελούν συμβιβασμούς ώστε να συνεχιστεί η συζήτηση. Όταν λέει ότι θα πρέπει να υπάρξουν μηχανισμός και διαρθωτικά μέτρα αυτά είναι αντιφατικά. Ή θα πρέπει να υπάρξει το ένα ή το άλλο. Αυτή τη στιγμή η συζήτηση συνεχίζεται, στόχος δικός μας είναι να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς νέα μέτρα μετά το τέλος του προγράμματος. Πρόκειται για μια συζήτηση που είναι σε εξέλιξη και με αυτή την έννοια σας λέω ότι δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα μέχρι να συμφωνηθούν όλα. Για τα πρωτογενή πλεονάσματα λέμε ότι οφείλουν να μειωθούν» πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο εκλογών αν επιμείνει το ΔΝΤ για τη λήψη νέων μέτρων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «πρέπει να γίνει σαφές ότι μια επιμονή σε παράλογα μέτρα οδηγεί σε περίοδο αβεβαιότητας που προστίθεται σε μια σειρά γεγονότων τα οποία έχουν συγκλονίσει την Ευρώπη το τελευταιό διάστημα και δεν βοηθά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Τα σενάρια των εκλογών τα βλέπετε εσείς, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ποια είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης».

Για το Κυπριακό ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι η πρόσκληση για διμερή συνάντηση με τον Ερντογάν είναι ανοιχτή από ελληνικής πλευράς διευκρινίζοντας ότι είναι προϋπόθεση για να υπάρξει μια πολυμερής συνάντηση. 

Σε ερώτηση για την απεργία της ΠΝΟ είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση αύξησης της φορολογίας ναυτικών και με αυτή την έννοια το κεντρικό ζήτημα που θέτει η ΠΝΟ είναι ανυπόστατο.

Για το ζήτημα της δικαστικής απόφασης της μη έκδοσης στην Τουρκία των αξιωματικών που κατηγορούνται από τις τουρκικές αρχές για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου ο κ. Τζανακόπουλος ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση σέβεται και δεσμεύεται από τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Δεν δίνουμε άσυλο σε οποιονδήποτε θεωρεί ότι εμπλέκεται στο πραξικόπημα. Σεβόμαστε τις αποφάσεις της δικαιοσύνης ανεξαρτήτως του πολιτικού κόστους που μπορεί να έχει αυτό».

Σε ερώτηση για την κοινή παρουσία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής κατά την περιοδεία Καμμένου στα ακριτικά νησιά τη Δευτέρα ο κ. Τζανακόπουλος αρκέστηκε στο σχόλιο ότι «δεν θα σπουδαιολογήσω μια επίσκεψη βουλευτών σε ακριτικό νησί».

Ερωτηθείς, τέλος, αν θα υπάρξουν νέα νομοσχέδια μετά την κατάθεση και ψήφιση του προϋπολογισμού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι εξαρτάται από την εξέλιξη των διαπραγμάτευσεων προσθέτοντας ότι αν υλοποιηθεί ο σχεδιασμός μας είναι πιθανό να υπάρξουν νομοσχέδια μετά τον προωυπολογισμό για να υλοποιούν την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης