Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό

Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό

Ακόμα και αύριο οι αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο - Πρόθυμος να μετακινηθεί όπου επιθυμεί ο πρωθυπουργός δηλώνει ο Γιώργος Κατρούγκαλος - Προς την έξοδο ο Πάνος Σκουρλέτης μετά τα δύο νέα «χτυπήματα» με τη ΔΕΗ και την επένδυση στις Σκουριές - Τα σενάρια για Γεροβασίλη και Παππά - Δείτε ποια υπουργεία συστήνονται, ποια μετονομάζονται και ποια αλλάζουν αρμοδιότητες

Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό
Αντίστροφα μετράμε πλέον για τον ανασχηματισμό
της κυβέρνησης, στον οποίο αναμένεται να προχωρήσει ακόμα και αύριο -ή, το αργότερο, μέχρι την Τρίτη- ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ συνήλθε εκτάκτως απόψε στο Μέγαρο Μαξίμου, για τρίτη φορά μέσα στις τελευταίες ημέρες και για περίπου πέντε ώρες, με αντικείμενο τις εξελίξεις για τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά και τον ανασχηματισμό, ο οποίος αναμένεται να ανακοινωθεί, σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, ακόμα και αύριο -και πάντως, όχι αργότερα από την προσεχή Τρίτη (σ.σ. δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ήσσονος σημασίας το γεγονός ότι για τη Δευτέρα είναι προγραμματισμένη η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, στην οποία αναμένεται εκ νέου να δοθεί «μάχη» για τη συγκρότηση του ΕΣΡ).

Κλείσιμο
Ο πρωθυπουργός, κατά πληροφορίες, «σβήνει και γράφει» ονόματα τις τελευταίες ημέρες και ώρες, ακούγοντας τις εισηγήσεις των συνεργατών του για τα χαρτοφυλάκια που θα πρέπει να αλλάξουν χέρια. Όπως προκύπτει, στο πλαίσιο της ονοματολογίας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, θα βρεθεί εκτός κυβέρνησης, καθώς ο ίδιος έχει διαμηνύσει ότι επιθυμεί να είναι «ή στο υπουργείο Ενέργειας ή απλός βουλευτής».

Σήμερα, δε, ο κ. Σκουρλέτης προέβη σε άλλες δύο κινήσεις, οι οποίες σίγουρα κάθε άλλο παρά ικανοποίησαν το Μέγαρο Μαξίμου. Από τη μία,
«μπλόκαρε» εκ νέου την επένδυση στις Σκουριές, απορρίπτοντας την αίτηση θεραπείας της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, ενώ, από την άλλη, επισκεπτόμενος το εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Κοζάνη, επέμεινε στην άποψη κατά της ιδιωτικοποίησης του 17% της Επιχείρησης
.

Από την πλευρά του, συναισθανόμενος ίσως το δυσμενές κλίμα που διαμορφώνεται εις βάρος του εξαιτίας των κοινωνικών αντιδράσεων για την «σφαγή» των συνταξιούχων, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, δήλωσε πρόθυμος να μετακινηθεί όπου επιθυμεί ο πρωθυπουργός.

Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM: «Θεωρώ ότι υπηρετώ μία συλλογική προσπάθεια, ο κ. Τσίπρας έχει μεγαλύτερη εποπτεία από εμένα, όπου νομίζει ο πρωθυπουργός ότι μπορεί να είμαι χρήσιμος. Όπου νομίζει ο πρωθυπουργός, εγώ δεν έχω βάλει κανέναν όρο. Ό,τι μου έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός μέχρι τώρα, να φύγω από την Ευρωβουλή και να πάω στο υπουργείο Εσωτερικών, να φύγω από το υπουργείο Εσωτερικών και να πάω στο υπουργείο Εργασίας, έχω εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό. Θεωρώ τον εαυτό μου στρατιώτη».

Καθώς φαίνεται, αλλαγή θα υπάρξει και στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, καθώς χρέη θα αναλάβει πιθανότατα ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού, κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος, παίρνοντας τη θέση της Όλγας Γεροβασίλη. Η τελευταία, δε, ενδέχεται να μετακινηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών.

Αλλά και ο Νίκος Παππάς φαίνεται πως δύσκολα θα παραμείνει στο ίδιο υπουργείο. Κατά πληροφορίες, προορίζεται να αναλάβει το νέο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, αλλά θα έχει στην αρμοδιότητά του και όλα τα ΜΜΕ.

Σε κάθε περίπτωση, οι προθέσεις του κ. Τσίπρα για τις αλλαγές στη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να αποκαλυφθούν αύριο, Παρασκευή ή, το πολύ, μέχρι την προσεχή Τρίτη.

Υπενθυμίζεται, δε, ότι, σύμφωνα με προεδρικά διατάγματα που ενέκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας πριν από λίγες ημέρες, θα ορκιστούν επιπρόσθετα πέντε νέοι υπουργοί, με το υπουργικό συμβούλιο να είναι διευρυμένο.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συστήνει νέα υπουργεία, ενώ σε άλλα υπουργεία αφαιρεί ή δίνει αρμοδιότητες και άλλα τα μετονομάζει.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης