Τσίπρας: Έγιναν μόνο 500 πλειστηριασμοί φέτος

Τσίπρας: Έγιναν μόνο 500 πλειστηριασμοί φέτος

Υπόδικος ο Κοντομηνάς - Οι καναλάρχες έμειναν τρία μερόνυχτα στα καμαράκια και το μήνυμα είναι ότι ο νόμος τηρείται - Θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση, γιατί δεν τους κάνει τα χατίρια - Είναι μια πρόοδος ότι ο Μητσοτάκης παραδέχθηκε πως υπάρχει σκάνδαλο Siemens - Εκλογές το 2019, απάντησε στο αίτημα του προέδρου της ΝΔ - «Η διαπλοκή θα βρει τον μάστορά της»

Τσίπρας: Έγιναν μόνο 500 πλειστηριασμοί φέτος
Το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες έκλεισε ο κ. Τσίπρας, ρίχνοντας την αυλαία και στη μαραθώνια προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά και τη διαπλοκή.

«Θα μας κρίνει όλους ο λαός» είπε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει: «Εκλογές δεν γίνονται κάθε τρεις και λίγο, αλλά σε τακτά χρονικά διαστήματα, παρά μόνο αν υπάρξει ζήτημα κυβερνητικής συνοχής. Εμείς όμως έχουμε αποδείξει ότι είμαστε αρραγείς και ενωμένοι στα δύσκολα».

«Όσο και αν κάποιοι που τους στηρίζετε θέλουν να πιστεύουν ότι αυτή η κυβέρνηση θα κάνει πίσω, στέλνω ένα μήνυμα: δεν θα κάνουμε πίσω, παρά μόνο για να πάρουμε φόρα να τελειώσουμε με την διαφθορά. Η διαπλοκή στον τόπο θα βρει τον μάστορά της και θα τελειώσει με θεσμικό τρόπο» επισήμανε σε άλλο σημείο.

Επίσης, και στην τριτολογία του ο κ. Τσίπρας επέλεξε να επιτεθεί προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη για την υπόθεση Siemens και παράλληλα να πείσει ότι οι επιθέσεις του δεν είναι «χυδαίες», όπως κατηγορήθηκε από τον αρχηγό της ΝΔ.

Επίσης, σχολίασε την απουσία από την συζήτηση των κ.κ. Κώστα Καραμανλή, Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Μεϊμαράκη, επιχειρώντας να την συνδέσει με εσωκομματικά ζητήματα. «Μου κάνει εντύπωση αυτή η επιλογή της απουσίας τους. Ισως να υποθέσει κανείς ότι έχει βαθύτερο νόημα, αλλά δεν μπαίνω στα εσωτερικά της ΝΔ» είπε χαρακτηριστικά.
Κλείσιμο

Συνέχισε, δε, τις προσωπικές επιθέσεις στον κ. Μητσοτάκη, λέγοντας: «Δεν ξέρω κανένα αυτοδημιούργητο που μόλις έρχεται στην Ελλάδα αποκτά δουλειά στην Εθνική Τράπεζα με 15 χιλιάδες ευρώ το μήνα».

Αναφορικά με τα κομματικά δάνεια, είπε ότι ακόμα και αν εκχωρηθεί στις τράπεζες το 100 % της κρατικής επιδότησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τότε τα δάνεια της πρώτης θα αποπληρωθούν μετά από 122 χρόνια και του δεύτερου μετά από 443 χρόνια.

Επανερχόμενος στο θέμα των πλειστηριασμών, είπε ότι «από τις αρχές του 2016 δεν έχει εκπλειριαστεί καμία πρώτη κατοικία στην Θεσσαλονίκη».

Σημείωσε επίσης ότι, αν δεν υπήρχε η Εξεταστική για τα δάνεια των κομμάτων, δεν θα ρυθμιζόταν το δάνειο του «Κήρυκα Χανίων».

Δευτερολογία Τσίπρα: 'Εγιναν μόνο 500 πλειστηριασμοί

Με απολογητική διάθεση εμφανίστηκε ο κ. Τσίπρας κατά την δευτερολογία του, απαντώντας σε όλα τα ζητήματα της «λίστας Τσίπρα», που έθεσε νωρίτερα ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε για τους πλειστηριασμούς ότι εντός του 2016 έχουν γίνει μόνο 500, αποφεύγοντας ωστόσο να επισημάνει ότι θα ήταν πολλαπλάσιοι, αν δεν υπήρχε η αποχή των δικηγόρων!

Υπερασπίστηκε τα «πόθεν έσχες» των κ.κ. Γιώργου Σταθάκη και Αλέκου Φλαμπουράρη, ενώ επιχείρησε να αποφύγει την «αμαρτωλή» διάταξη της κυβέρνησής του, που απελευθέρωνε τους υπουργούς να έχουν offshore σε φορολογικούς παραδείσους, λέγοντας ότι επιχείρησε να την διορθώσει με νέα, σκληρότερη διάταξη.

Παράλληλα, αναμάσησε την επιχειρηματολογία που ανέπτυξε και κατά την πρωτολογία του αναφορικά με την υπόθεση της Siemens.

«Τελείωσα την πρωτομιλία με μια μάλλον ασυνήθιστη και βαριά κατηγορία απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Του ζήτησα ένα και μόνο. Να ανέβει στο βήμα της Βουλής και, μιας και επικαλείται την συμφωνία αλήθειας, να ξεκαθαρίσει αν κατά την γνώμη του σε αυτό το τόπο υπάρχει σκάνδαλο Siemens» είπε ο κ. Τσίπρας, για να υποστηρίξει: «Εσείς ανεβήκατε, κάνατε ότι δεν ακούσατε αυτό που είπα και διαβάσατε την ομιλία σας, σαν να μην συνέβη τίποτα».  

Όταν μάλιστα αναφέρθηκε στα δάνεια της ΝΔ, είπε ότι έχουν «κοκκινίσει», ομολογώντας: «Για τα κόκκινα δάνεια κάποιοι πολίτες που δεν προστατεύονται βλέπουνε και βλέπανε να γίνονται πλειστηριασμοί» και αποσπώντας το ειρωνικό χειροκρότημα της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η αντιπολίτευση επιχειρεί, μέσω της «Καλογριτσιάδας», να δείξει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ίδια με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. «Δεν το ήξερα ότι η διαπλοκή 40 χρόνια είχε το όνομα Καλογρίτσας. Τον κ. Καλογρίτσα τον ξέρουν καλύτερα οι δικοί σας συνεργάτες» είπε, για να προσθέσει ωστόσο ότι «ο Καλογρίτσας ήταν φίλος του Φλωράκη».

«Σε τι τον ευνοήσαμε;» αναρωτήθηκε για τον συγκεκριμένο εργολάβο και πρότεινε: «Θέλετε να αντιπαραβάλλουμε όσα έχετε κάνει σε καναλάρχες και εκδότες, που δεν πλήρωσαν ούτε ένα ευρώ; Θέλετε να αντιπαραβάλλουμε αυτά;».

Αν ο Σαββίδης είναι «λαγός» πάμε για κυνήγι να κονομήσουμε

«Φτάσατε στο σημείο να μας πείτε ότι ο διαγωνισμός είναι διαβλητός και ότι έχει ήδη καταρρεύσει και πως ακόμα και ο επόμενος υπερθεματιστής που βγήκε, όταν έφυγε ο Καλογρίτσας, ο κ. Σαββίδης, είναι "λαγός"» συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

«Δεν ξέρω κανέναν λαγό που πληρώνει 20 εκατ. ευρώ και άλλα 40 εκατ. στη συνέχεια. Αν ξέρετε να μας το πείτε να πάμε για κυνήγι να κονομήσουμε σε αυτό τον τόπο» προσέθεσε..

Αναφορικά με τα πόθεν έσχες των υπουργών του, υποστήριξε ότι αθωώθηκαν από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ενώ για την ύπαρξη offshore στο μετοχολόγιο της «Αυγής», είπε «ότι στην Κύπρο δεν υπάρχουν offshore, γιατί η ύπαρξή τους απαγορεύεται στην ΕΕ… Η εταιρεία είναι νόμιμη με έδρα την Κυπρο και ανήκει σε όμιλο εταιρειών με τίτλο Καταπιστευματική».

Αναφορικά με την αμαρτωλή διάταξη που απελευθέρωνε τους υπουργούς να έχουν offshore σε φορολογικούς παραδείσους, είπε ότι, όταν το θέμα αποκαλύφθηκε: «Εμείς σας είπαμε: "έτσι είστε" και φέραμε καθολική απαγόρευση κατοχής μετοχών ξένων εταιρειών και τα μισά στελέχη της ΝΔ έσπευσαν να τις ξεφορτωθούν».

Επιπροσθέτως, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι προτιμήθηκε η επιλογή των τεσσάρων αδειών γιατί «η περιορισμένη αγορά αυξάνει το τίμημα. Επειδή περιορίσαμε την προσφορά, δημιουργήσαμε τον ανταγωνισμό. Τους κλείσαμε στην Γενική Γραμματεία και δεν ήξεραν ούτε οι ίδιοι που έφτασε ο λογαριασμός».

Αναφορικά με τις προσπάθειες της κυβέρνησης για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, είπε ότι «θέλει γενναιότητα ψυχής να το  κανείς αυτό. Όμως, δώσαμε υπόσχεση να πάμε εως τέλους. Αυτό που μας ενώνει είναι η εντιμότητα και η καθαρότητά μας. Εσείς είστε για την καρέκλα και δεν αντέχετε ούτε ενάμιση χρόνο μακριά της».

«Αν λέγαμε ελάτε όλοι και δώστε ένα εκατ. να πάρετε άδειες θα μας λιβάνιζαν» είπε, για να υποστηρίξει ότι τα ΜΜΕ που σήμερα ασκούν κριτική στην κυβέρνηση σιωπούσαν για τις παρενέργειες των πρώτων μνημονίων.

«Σήμερα ανακάλυψαν ότι υπάρχει ζήτημα πλειστηριασμών» είπε χαρακτηριστικά και για να πείσει ότι και η ΝΔ έχει παρόμοιες απόψεις για τους πλειστηριασμούς, υποστήριξε ότι «στον Σκάι στον Παπαχελά έλεγε ο κ. Μητσοτάκης: "υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να υπάρχουν πλειστηριασμοί επιχειρηματιών όχι μόνο στην πρώτη κατοικία, αλλά και σε εξοχικά σπίτια στην Μύκονο και όπου αλλού;"».

Ανέφερε, δε, ότι από το 2008 εως το 2010 έγιναν χιλιάδες πλειστηριασμοί.

«Το 2011 έγιναν 44 χιλ. Το 2012 26 χιλ, την επόμενη χρονιά 19 χιλ και το 2014 16 χιλ. Το 2015 κανένας γιατί είμαστε εμείς κυβέρνηση και το 2016 έγιναν 500. Αυτή είναι η αλήθεια αλλά ο ελληνικός λαός τώρα έμαθε για τους πλειστηριασμούς. Σας έπιασε ο πόνος» ανέφερε.

Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι «υπάρχουν και ζητήματα, αλλά δεν αφορούν πλειστηριασμούς τραπεζών, αλλά από ΔΟΥ και Δήμους και πρέπει να υπάρξει συνεργασία να δούμε με ποιο τρόπο να προστατέψουμε την πρώτη κατοικία για χρέη προς το Δημόσιο».

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για bullying στους ανώτατους δικαστές, ενώ υπερασπίστηκε τις δηλώσεις του προέδρου του ΣτΕ, λέγοντας: «Επιτεθήκατε και στον πρόεδρο του ΣτΕ. Διότι είχε -κατά εσάς το θράσος κατά εμάς την γενναιότητα-, λέγοντας ότι αφουγκράζεται την κοινωνία. Δεν γνωρίζετε ότι και αυτό είναι συνταγματικό αυτονόητο. Αρ. 1 παρ 1 που λέει ότι όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό...».

Απάντηση σε Γεννηματά για τα «ορφανά του Τσοχατζόπουλου»

Απευθυνόμενος στην κυρία Γεννηματά και στην κριτική της ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μαζέψει τα ορφανά του Τσοχατζόπουλου, είπε: «Οφείλετε να μιλήσετε με ονόματα και διευθύνσεις, γιατί αλλιώς είστε κοινοί συκοφάντες. Θίγετε υπολήψεις ανθρώπων και χιλιάδες αγωνιστές που κάποια στιγμή δεν έβλεπαν τα ιδανικά και συνάντησαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Πείτε ονόματα. Ποιοι είναι να τους πείτε. Δεν έχετε το δικαίωμα να μιλάτε αόριστα και να θίγετε υπολείψεις. Σας προκαλώ να μη ρίχνετε λάσπη και να αναφερθείτε σε ονόματα και διευθύνσεις».

«Μιλάτε εσείς για ορφανά Τσοχατζόπουλου, όταν είστε φυσικά τέκνα των πολιτικών Τσοχατζόπουλου. Την περίοδο που εξετράφησαν αυτά τα σκάνδαλα δεν ήμουν εγώ πρωθυπουργός. Μαθαίνω ότι οργανώνει τελευταία και δείπνα με μενού την ίδια. Μαθαίνω ότι συμμετέχουν και γάτες Ιμαλαΐων. Δεν πρόκειται  για σκελετούς στις ντουλάπες. Είναι τα καλά σας πολιτικά φορέματα. Μη νομίζετε ότι τώρα τελευταία που που μιλάτε γλώσσα που θυμίζει Λαφαζάνη ότι αλλάξατε και φορέματα. Τα φορέματα είναι αυτά της εποχής Σημίτη και τον σκανδάλων της εποχής» κατέληξε.

Η πρωτολογία Τσίπρα: Τώρα το νταβατζιλίκι τελείωσε πραγματικά

Νωρίτερα, κατά την πρωτολογία του, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε πρωτοφανή προσωπική επίθεση -για μη προεκλογική περίοδο- κατά του αρχηγού της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Αν εγώ είμαι παιδί των καταλήψεων -που είμαι- τότε εσείς είστε παιδί της Siemens και της διαπλοκής» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός γα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία με την «αρωγή του κ. Χριστοφοράκου».

Επιπροσθέτως, το αφήγημα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει δύο κόσμους, όπου στη μια πλευρά βρίσκονται οι δυνάμεις τις διαπλοκής και η ΝΔ και στην άλλη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οι υγιείς κοινωνικές δυνάμεις. Υποστήριξε μάλιστα πως οι δυνάμεις της διαπλοκής επιχειρούν να ανατρέψουν την κυβέρνηση με «μια μορφή μεταμοντέρνου πραξικοπήματος»

Επισήμανε, δε, ότι «το νταβατζηλίκι τώρα τελείωσε κανονικά», υπογραμμίζοντας ότι αυτό αποδεικνύεται από την διαδικασία που ακολουθήθηκε στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.

«Χάρηκα πιο πολύ γιατί αυτοί οι ογκόλιθοι (σ.σ. καναλάρχες) πήραν την βαλιτσούλα τους και κλείστηκαν για τρία μερόνυχτα μέσα στα καμαράκια της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και δεν βγήκε κανείς. Γιατί τηρείται ο νόμος! Αυτό είναι το μήνυμα. Εδώ τηρείται ο νόμος. Το νταβατζηλίκι τελείωσε κανονικά» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι πριν από δέκα μέρες οι φορολογικές αρχές της χώρας παρέλαβαν από το κρατίδιο της Ρηνανίας-Βεστφαλίας νέο CD με 475 μεγαλοκαταθέτες ευρωπαϊκής τράπεζας. Σημείωσε, δε, ότι τα στοιχεία είναι του 2010, που σημαίνει ότι πιθανά αδικήματα δεν έχουν παραγραφεί.

«Είμαστε η τελευταία ελπίδα για να καθαρίσει ο τόπος»

«Διεξάγεται ένας μεγάλος πόλεμος» είπε ο πρωθυπουργός, για να εξηγήσει: «Από τη μια οι δυνάμεις της διαπλοκής - διαφθοράς και φοροδιαφυγής προσπαθούν για παλινόρθωση του παλιού συστήματος. Από την άλλη βρίσκονται οι υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας και με αυτές θέλει να είναι η κυβέρνηση. Προσπαθούμε να βάλουμε τάξη σε αυτό τον τόπο και κάθε Έλληνας πολίτης γνωρίζει ότι αυτή είναι η μοναδική ευκαιρία για την πατρίδα. Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να βάλουμε λιθαράκι σε αυτή την διαδικασία. Είμαστε η τελευταία ελπίδα για να καθαρίσει ο τόπος από τους κόπρους του Αυγεία».

Υπάρχει σκάνδαλο Siemens, ναι ή όχι;

Κλείνοντας, δε, την ομιλία του κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει για την υπόθεση Siemens. «Όταν εγώ ήμουν στις καταλήψεις, εσείς ξεκινάγατε τα πολιτικά σας βήματα με την στενή αρωγή του κ. Χριστοφοράκου και της Siemens. Μιλάτε εδώ για συμφωνία της αλήθειας. Σας καλώ να αποκαταστήσετε αυτή την αλήθεια. Αν εγώ είμαι παιδί των καταλήψεων -που είμαι- εσείς είστε παιδί της Siemens και της διαπλοκής. Ανεβείτε στο βήμα για να απαντήσετε σε ένα πράγμα. Υπάρχει στη χώρα σκάνδαλο Siemens, ναι ή όχι;» ανέφερε.

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας άνοιξε την πρωτολογία με τον τρόπο που την έκλεισε. Δηλαδή, με προσωπική επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεν θα αποδράσετε

«Δεν θα σας αφήσουμε να αποδράσετε» είπε, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, για να συνεχίσει: «Σήμερα θα  απολογηθείτε και για τα ψεύδη και για τις συκοφαντίες και για τα πεπραγμένα σας. Δεν εμφανιστήκατε χθες. Ο καθένας έχει την δική του ιστορία και εσείς την δική σας. Από την πρώτη στιγμή εκλογής σας στο αξίωμα του αρχηγού σπεύσατε να το αποδείξετε, συμμαχώντας με το πιο παλιό και διεφθαρμένο κομμάτι της κοινωνίας. Με όσους είχαν μάθει να έχουν το κράτος πελάτη, παίρνοντας θαλασσοδάνεια με εγγυήσεις αέρα» ανέφερε, για να συμπληρώσει: «Ενώ βρεθήκατε τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές και με νωπή την λαϊκή ετυμηγορία που έδωσε ξεκάθαρη εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ, εσείς σχεδόν από την πρώτη μέρα ζητήσατε εκλογές, αδιαφορώντας για την οικονομία και την κατάσταση της χώρας».

Μεταμοντέρνα απόπειρα πραξικοπήματος

Κατηγόρησε τη ΝΔ για «απόλυτη ταύτιση με το παλιό μιντιακό σύστημα. Εχετε επιδοθεί σε λυσσώδη επίθεση, αδυσώπητο πόλεμο κατά της προσφάτως εκλεγμένες κυβέρνησης της χώρας», ενώ πρόσθεσε: «Αυτό που συντελείται από το μιντιακό σύστημα δεν είναι κάτι απλό. Θα είναι αντικείμενο μελέτης για τους ιστορικούς του μέλλοντος. Πρόκειται για μια διαρκή απόπειρα αλλοίωσης της λαϊκής βούλησης και της πολλάκις εκπεφρασμένης στην κάλπη λαϊκής εντολής. Πρόκειται για μια διαρκή απόπειρα μιας μεταμοντέρνας μορφής πραξικοπήματος -όχι στρατιωτικού, αλλά μιντιακού, με όπλα την συκοφαντία την προπαγάνδα και το ψεύδος».

Θέλετε να ρίξετε την κυβέρνηση

«Σήμερα παρακολουθούμε την 3η πράξη την λυσσαλέα προσπάθεια του παλιού συστήματος και των συνεργατών τους στα ΜΜΕ να κρατήσουν την χώρα στο σκοτάδι. Τηρείτε την αρχή ότι το ψεύδος που συνεχώς αναπαράγεται καθίσταται στο τέλος αλήθεια. Το κάνετε, γιατί θέλετε να συγκαλύψετε και να ρίξετε την κυβέρνηση. Γιατί η κυβέρνηση έπαψε να τους κάνει τα χατίρια» συνέχισε και πρόσθεσε: «Στο τέλος όμως δεν θα μείνει τίποτα να παίξετε, γι' αυτό και δίνετε μάχη οπισθοφυλακών. Ολες σας οι ελπίδες να καταρρεύσει η χώρα σβήνουν. Τα μεγέθη συνηγορούν ότι περάσαμε σε φάση ανάκαμψης».

Αναγκαστήκαμε να υπογράψουμε το 3ο Μνημόνιο για να πληρώσουμε τα δικά σας σπασμένα

Ο κ. Τσίπρας επέρριψε στις προηγούμενες κυβερνήσεις την ευθύνη για το τρίτο Μνημόνιο που υπέγραψε η δική του κυβέρνηση. «Μας κατηγορήσατε ότι χρεώσαμε την χώρα επειδή αναγκαστήκαμε να πάρουμε 3ο δάνειο, για να πληρώσαμε τα σπασμένα τα δικά σας 40 ετών.

Έχετε την ευθύνη για την συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 25 μονάδες. Εμεις το 2016 επιστρέψαμε σε θετικούς ρυθμούς. Ακόμα και οι πιο σκληροί από τους πιστωτές μας προβλέπουν ανάπτυξη κοντά στο 3%.

Μας κατηγορήσατε ότι θα εφαρμοστεί ο κόφτης και εμείς παρά τις δυσκολίες καταφέραμε πλεόνασμα μεγαλύτερο από αυτό που αφήσατε εσείς. Η πρώτη αξιολόγηση κλείνει οριστικά και σύντομα θα εκταμιευτούν τα χρήματα της δόσης».

Πιο εύκολα πείθετε ότι ήσασταν έξι μηνών πολιτικός κρατούμενος παρά μη διαπλεκόμενος

Ο ίδιος υποστήριξε ότι το πρόγραμμα της ΝΔ για την έξοδο από την κρίση δεν πείθει τους πολίτες, γι' αυτό και «στοιχηθήκατε πίσω από τους χρεοκοπημένους καναλάρχες και δυσαρεστημένους εκδότες που περνούν για πρώτη φορά από το δημόσιο ταμείο, γι' αυτό και εξαπολύουν πρωτοφανή πόλεμο λάσπης. Δεν παλεύετε για να πείσετε ότι δεν είστε διαπλοκόμενος. Πιο εύκολα πείθετε ότι ήσασταν έξι μηνών πολιτικός κρατούμενος. Ο στόχος σας δεν είναι να πείσετε ότι δεν έχετε σχέση με την διαπλοκή, αλλά ότι "όλοι το ίδιο είμαστε. Όμως, δεν είμαστε το ίδιο».

Ύβρις η απόπειρα σπίλωσης του ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς

«Για λογαριασμό σας το σύστημα διαπλοκής επιχείρησε να λερώσει το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς και της σημερινής κυβέρνησης και αυτό είναι ύβρις. Όμως μετά έρχεται η Νέμεσις» είπε ο κ. Τσίπρας, για να συνεχίσει υποσχόμενος να αναφερθεί σε «ονόματα και διευθύνσεις».

Ειδικότερα, είπε ότι επί 27 χρόνια οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν φρόντισαν να προχωρήσουν σε αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών.

«Πέραν από τα 50 εκατ. ευρώ που εισπράξαμε, έγινε και ένας διαγωνισμός που έφερε 255 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία. Ήδη στο σύνολό τους κατευθύνονται σε δράσεις εξαιρετικά αναγκαίες για την οικονομία. Αυτή είναι η διαφορά μας. Εσείς χαρίζατε δάνεια με αέρα, ενώ εμείς τους περνάμε από το ταμείο και πληρώνουν. Ο διαγωνισμός αποδείχθηκε αδιάβλητος» είπε μεταξύ άλλων, για να κατηγορήσει τη ΝΔ ότι επιχείρησε να υπονομεύσει την διαγωνιστική διαδικασία.

Κάνετε bullying στους δικαστές

«Απειλήσατε υπουργούς με ειδικά δικαστήρια. Τα μέλη της επιτροπής διαγωνισμού με διώξεις. Καλλιεργείτε κλίμα μπούλινγκ κατά των δικαστικών λειτουργών» ανέφερε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει: «Ξαφνικά ανακαλύψατε Συριζαίο καναλάρχη και τον Συριζαίο επιχειρηματία και την αριστερή διαπλοκή. Ποια ήταν η χάρη που υποτίθεται κάναμε; Του συμπεριφερθήκαμε με τον ίδιο τρόπο που συμπεριφερθήκαμε στο Mega, το Ε και τον Καρατζαφέρη... Αν θέλετε να μάθετε κάτι για τον συγκεκριμένο επιχειρηματία, καλύτερα να ρωτήσετε τον κ. Θεοδωρικάκο γιατί είναι εταίροι. Μην ρωτάτε εμένα».

Είμαι ευτυχής

«Ξέρετε γιατί είμαι ευτυχής με τον διαγωνισμό; Γιατί όλοι διαπίστωσαν ότι αυτοί που για χρόνια φάνταζαν τεράστιοι και ογκόλιθοι δεν ήταν τίποτε άλλο από απλοί επιχειρηματίες σαν τους άλλους και πρέπει και αυτοί να τηρήσουν το νόμο. Χάρηκα πιο πολύ, γιατί αυτοί οι ογκόλιθοι κλείστηκαν για τρία μερόνυχτα μέσα στα καμαράκια της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και δεν βγήκε κανείς. Γιατί τηρείται ο νόμος. Το νταβατζιλίκι τώρα τελείωσε κανονκά» είπε.

Και συμπλήρωσε: «Το δεύτερο που με ενθουσιάζει είναι ό,τι βγαίνει από την περιβόητη εξεταστική επιτροπή. Έχει γίνει ο τόπος του μαρτυρίου σας, γιατί πηγαίνουν ένας-ένας εκεί οι ογκόλιθοι και μιλάνε και παρακολουθεί ο κόσμος. Και ποιοι σκελετοί δεν έχουν αποκαλυφθεί. Να σταχυολογήσω τι ειπώθηκε εκεί: Ο Ψυχάρης ομολόγησε ότι πήρε δάνειο 15 εκατ. ευρώ με εγγυήσεις αέρα. Σε αυτή την επιτροπή ο κ. Μπόμπολας παραδέχθηκε ότι οι τράπεζες έδιναν δάνεια χωρίς εγγυήσεις και ότι το Mega έκλεισε γιατί οι μέτοχοι δεν θέλησαν να βάλουν χρήματα στο κανάλι.  Ο κ. Βαρδινογιάννης ομολόγησε ότι η συνήθης πρακτική για δανειοδότηση είναι γκρίζα πρακτική. Ο κ. Αλαφούζος παραδέχθηκε ότι οι τρέπζες δάνειζαν πέραν κάθε λογικής τα ΜΜΕ. Θα έχει και συνέχεια. Θα παρελάσουν κι άλλοι».

Είστε απελπισμένοι συνήγοροι υπεράσπισης της διαπλοκής

- Ο Κοντομηνάς βγήκε στο μεσημεριανό για μακαρονάδα

«Έρχεστε σήμερα εσείς μετά από όλα αυτά να μιλήσετε για διαπλοκή, κατηγορώντας εμάς. Οι ίδιοι παραδέχθηκαν τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια και εσείς εμφανίζεστε ως απελπισμένοι δικηγόροι της διαπλοκής» είπε, για να προσθέσει: «Έρχεται μαζί με εσάς ο κ. Κοντομηνάς, που μας αποκάλυψε σε μια μεσημεριανή εκπομπή που βρέθηκε εκεί για να φάει καμία μακαρονάδα γιατί του κόψαμε την σύνταξη. Ο κ. Κοντομηνάς, που απολογείται στη Δικαιοσύνη, εμφανίζεται τιμητής νομιμότητας και στέλνει κασκαντέρ με περούκες... απειλεί ότι θα ρίξει την κυβέρνηση, όπως το έκανε και στο παρελθόν».

Νομίζετε ότι θα φοβηθώ;

«Ακούστε κάτι στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ... Νομίζετε ότι εγώ θα φοβηθώ; Θα κάνω πίσω;» είπε ανεβάζοντας τους τόνους και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται να κάνω πίσω. Ξέρετε γιατί; Γιατί εμάς δεν μας έχει κανένας στο τσεπάκι του. Δεν δίνω λογαριασμό σε κανένα. Δεν θα κάνουμε πίσω, όσο κι αν μας απειλούν. Αυτή είναι η διαφορά μας. Ξέρετε γιατί δεν έχω δεσμεύσεις; Γιατί όσο κι αν ψάξετε στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα βρείτε εξοπλιστικά, μίζες και θαλασσοδάνεια. Γι' αυτό και δεν θα κάνουμε πίσω».

Αναφορικά με την Τράπεζα Αττικής, είπε: «Πήγατε να στήσετε σκευωρία και με την Τράπεζα Αττικής. Αλλά πήγατε για μαλλί και βγήκατε κουρεμένοι. Ψάξτε κι άλλο, αλλά ηθικό αυτουργό του ΣΥΡΙΖΑ για θαλασσοδάνειο δεν θα βρείτε. Οποιο θαλασσοδάνειο δόθηκε από Αγροτική και Αττικής δόθηκε από δικά σας στελέχη προς δικούς σας φίλους»..

Επιπροσθέτως, για τα κομματικά δάνεια υποστήριξε ότι η αρχή του «σκανδάλου» ξεκίνησε το 2012 με την τροπολογία Γιαννίτση, που προέβλεπε ότι οι επιχορηγήσεις προς τα κόμματα θα είναι ακατάσχετες, προκειμένου να μην τα δεσμεύσουν οι τράπεζες για τις δανειακές υποχρεώσεις.

«Θα τα επιστρέψετε τα λεφτά ή θα συνεχίσετε να λειτουργείτε παρασιτικά εις βάρος του ελληνικού λαού;» είπε και πρόσθεσε «Τι τα κάνατε τα λεφτά; Τα φάγατε; Βγάλατε φωτογραφίες από τα νέα γραφεία. Αυτή είναι η εξυγίανση; Θα πληρώσετε; Θα πληρώστε τα 210 εκατ. ευρώ που χρωστάτε στον λαό και έχετε το θράσος να μιλάτε για διαπλοκή. Δανεικά και αγύριστα, όπως δανεικά και αγύριστα είναι και τα προσωπικά σας δάνεια στον Κήρυκα Χανίων κατά 300.000 ευρώ» είπε, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη.

Αν χάσω κανένα 50ευρω θα ψάξω να το βρω

Απευθυνόμενος, δε, προς την αρχηγό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, είπε: «Έρχομαι και σε εσάς κυρία Γεννηματά . Δεν ξέρω αν θα απαντήσετε εσείς ή ο κ. Βενιζέλος. Τι έγινε με τα 15 εκατ. ευρώ που εξαφανίστηκαν, σύμφωνα με το πόρισμα ορκωτών λογιστών. Δεν τα είχατε αυτά τα χρήματα στα βιβλία σας. Εγώ σε κανά παλιό σακάκι μπορεί να ξεχάσω κανά 5ευρω ή 10ευρω. Το 50ευρω θα το ψάξω όμως! Θα πω κάπου το είχα και το έχασα. Εσείς δεν ενδιαφερθήκατε για τα 15 εκατ. ευρώ; Πείτε κάτι. Μια αλήθεια. Και εσείς αυτά τα χρήματα δεν είναι σαν τα οικόπεδα που κληρονομεί κάποιος από τους παππούδες, αλλά χρήματα που τα δανειστήκατε από τις τράπεζες και είναι το αίμα του ελληνικού λαού και πρέπει να τα επιστρέψετε πίσω».

Η Δικαιοσύνη να ξαναβρεί το θάρρος της

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για την Δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι στο παρελθόν γίνονταν παρεμβάσεις. «Σε αυτό το ρεσιτάλ υποκρισίας κατηγορείτε εμάς για παρέμβαση στην Δικαιοσύνη. Όμως, όλοι γνωρίζουν ότι και τα δύο κόμματα υπήρξατε γραφεία διεκπεραίωσης δικαστικών υποθέσεων. Καμία υπόθεση όμως σήμερα δεν θα πάει στο αρχείο. Κανένας δικαστής δεν θα νιώσει πάνω από το κεφάλι του τη δαμόκλειο σπάθη της κυβέρνησης. Μία είναι η ευθύνη του δικαστή. Να ξαναβρεί το θάρρος να κάνει το καθήκον του με αυταπάρνηση. Κάθε έντιμος δικαστής που θα αρθεί στο ύψος της περίστασης, θα μας έχει δίπλα του. Αυτό δεν είναι παρέμβαση» είπε.

«Για εσάς ανεξάρτητη Δικαιοσύνη είναι η ακρωτηριασμένη Δικαιοσύνη. Για εμάς είναι η Δικαιοσύνη που ερευνά ευθύνεςμ όσο ψηλά και αν βρίσκονται» τόνισε σε άλλο σημείο, ενώ και για την φοροδιαφυγή είπε: «Το πάρτι τελείωσε. Ελέγχονται θα λογοδοτήσουν και θα πληρώσουν όσοι έχουν κρύψει χρήματα».


Η προ ημερησίας συζήτηση
Η συζήτηση -που ξεκίνησε περίπου στις 15:10, ενώ ήταν προγραμματισμένη για τις 14:30 και πραγματοποιείται έπειτα από αίτημα που είχε καταθέσει ο πρωθυπουργός- διεξάγεται σε κλίμα σφοδρής πολιτικής σύγκρουσης που έχει διαμορφωθεί όλες τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία, με επίκεντρο τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και τη Δικαιοσύνη.
 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης