Η επιτροπή της Βουλής αποφάσισε να μην καταθέσει ο Ψυχάρης

Η επιτροπή της Βουλής αποφάσισε να μην καταθέσει ο Ψυχάρης

Διαπιστώθηκε αδυναμία του εκδότη- προέδρου του ΔΟΛ να καταθέσει λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει και είχε αποκαλύψει με έγγραφό του στην επιτροπή

Η επιτροπή της Βουλής αποφάσισε να μην καταθέσει ο Ψυχάρης
Με πλειοψηφία αποφάσισε η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που ερευνά τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ να απαλλάξει τον κ. Σταύρο Ψυχάρη από την διαδικασία της προφορικής εξέτασης λόγω αδυναμίας προφορικής επικοινωνίας που προκαλούν προβλήματα της υγείας του.  

Ο γνωστός εκδότης παρέστη στη συνεδρίαση και εξέφρασε την επιθυμία του να εξεταστεί. Παράλληλα κατέθεσε μια επιστολή με την οποία εξηγεί τους λόγους για τους οποίους εμφανίστηκε στην Βουλή, παρά τα προβλήματα της υγείας του και ένα εισαγωγικό σημείωμα που υπογραμμίζει ότι έχει το δικαίωμα της σιωπής για ζητήματα που αφορούν δάνεια του Τηλέτυπου, καθώς εναντίον του έχει ήδη ασκηθεί σχετική δίωξη.

Υπενθυμίζεται, ότι πριν από δύο ημέρες με άλλη γραπτή επιστολή που συνοδευόταν από ιατρική γνωμάτευση, ενημέρωνε τον πρόεδρο της εξεταστικής Σωκράτη Φάμελλο ότι δεν δύναται να παραστεί καθώς προβλήματα υγείας καθιστούν αδύνατη την προφορική επικοινωνία.

Ωστόσο ένα 24ωρο μετά ενημέρωσε τηλεφωνικά ότι θα εμφανιζόταν κανονικά στην Βουλή.

Ο ίδιος με την σημερινή του επιστολή υποστηρίζει ότι άλλαξε την αρχική του απόφαση αναφέροντας: «Είχα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής και της Επιτροπής να αναβληθεί η εμφάνισή μου στην Επιτροπή και να βρεθεί ένας άλλος τρόπος εξετάσεώς μου διότι έχω προφανή δυσχέρεια μακράς συνομιλίας. Οι καλοθελητές άρχισαν να με περιγράφουν στο διαδίκτυο ως μέλλοντα μακαρίτη. Κατόπιν αυτού θεώρησα υποχρέωσή μου να εμφανιστώ προς χάριν των άπιστων Θωμάδων». Άφησε δε «αιχμές» για την διαρροή της αρχικής του επιστολής που περιείχε προσωπικά δεδομένα, στο προεδρείο της επιτροπής.
Κλείσιμο

Από την πλευρά της επιτροπής ο κ. Σωκράτης Φάμελλος υποστήριξε απευθυνόμενος στον κ. Ψυχάρη: «Το σύνολο της επιστολής σας και η γνωμάτευση του γιατρού δεν διέρρευσε. Προστατεύτηκε και δεν αναγνώστηκε η ασθένειά σας. Αυτό που είπα είναι ότι η κατάσταση της υγείας σας δημιουργεί αδυναμία επικοινωνίας.  Καμία επιβουλή εναντίον σας. Δεν προέκυπτε από κανένα έγγραφο οποιαδήποτε αναβολή της εξέτασή σας. Δεν το φανταστήκαμε αλλά δεν το ζητήσαμε. Δεν θέλουμε να ταλαιπωρήσουμε κανένα, αλλά να διαπιστώσουμε την αλήθεια.

Σας ρωτώ. Είστε ικανός να απαντήσετε; Ο γιατρός σας ή εσείς έχετε δίκιο; Κρίνω ότι δεν μπορείτε να εξεταστείτε. Έχετε συμβουλευτεί το γιατρό σας για την παρουσία σας; Εμείς έχουμε εναλλακτική να καλέσουμε άλλο μάρτυρα».

Στ. Ψυχάρης: Θα εξεταστώ.  Θα συνεχίσουμε.

Σπ. Λάππας  (ΣΥΡΙΖΑ) : αυτό που ζητά ο κ. Ψυχάρης δεν μπορεί να γίνει. Δηλαδή οι γραπτές ερωταποκρίσεις. Η διαδικασία δεν εξαρτάται από την βούληση του μάρτυρα αλλά από την ικανότητά του να εξεταστεί.

Μ. Βορίδης: Να απαλλάξουμε τον κ. Ψυχάρη από την διαδικασία λόγω της υγείας του.

Ηλ. Κασιδιάρη να εξεταστεί ο μάρτυρας. Παίζει θέατρο.

Αν. Λοβέρδος: Ένας μάρτυρας μπορεί να παράσχει γραπτώς συμπληρωματικές εξηγήσεις διευκρινιστικού χαρακτήρα.  Είμαστε υποχρεωμένοι να σεβόμαστε τις ανθρώπινες αξίες και τα δικαιώματα και να μην είμαστε βασανιστικοί και να μην υπερβαίνουμε τα όρια πολιτικής σύγκρουσης και αναμέτρησης. Υπάρχει ένα θέμα που προκύπτει από τις πρώτες απαντήσεις του κ. Ψυχάρη. Ο μάρτυρας δεν μπορεί να εξεταστεί

Δ. Καμμένος: Έχουμε γραπτή δήλωση του κ. Ψυχάρη ότι αδυνατεί να παραστεί ας μας εξηγήσει σήμερα γιατί τελικά άλλαξε την απόφασή του. Έρχεται σε αντίθεση η επιστολή του με την παρουσία του εδώ.

Λάππας: Πρέπει να σεβαστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο μάρτυρας δεν μπορεί να εξεταστεί.

Ν.Νικολόπουλος: Αυτό που θα γίνει σε λίγο ας γίνει από την αρχή. Κανείς δεν θα εξετάσει ένα μάρτυρα παρά την θέλησή του. Η θέλησή του όμως τον έφερε μπροστά μας. Είπε εγώ θέλω να έρθω να σας απαντήσω. Εμείς τον βασανίζουμε το μάρτυρα; Αποχωρώ.

Σ. Φάμελλος: Εκτιμούμε την παρουσία σας. Όμως τιμούμε και την εντολή της Βουλής για να πάρουμε  απαντήσεις. Οι επιστολές σας μάς διακόπτουν οποιαδήποτε πρόσβαση σε πληροφορίες. Αναφορικά με τα σχόλια που γράφηκαν στο Τύπο σας λεω ότι πέσατε και εσείς θύμα κακής δημοσιογραφίας όπως πολλοί που ασχολούνται με τα δημόσια πράγματα.

Καλείται να καταθέσει ο γιος του Στ. Ψυχάρη

Μετά την αποχώρηση του γνωστού εκδότη από την συνεδρίαση, τα μέλη της επιτροπής αποφάσισαν να καλέσουν τον κ. Παναγιώτη Ψυχάρη, διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΟΛ και διοικητικό μέλος του Τηλέτυπου. Η εξέταση του μάρτυρα θα γίνει την Τρίτη 30 Αυγούστου ενώ ανάλογα με τις απαντήσεις που θα λάβουν, θα αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν σε γραπτή εξέταση του κ. Σταύρου Ψυχάρη ή αν θα καλέσουν άλλον μάρτυρα από τον Τηλέτυπο.

Εκτός αυτών, ο κ. Φάμελλος υπενθύμισε ότι οι εργασίες της επιτροπής λήγουν στις 19 Σεπτεμβρίου, ωστόσο σημείωσε ότι μπορεί να ζητηθεί παράταση έως τα μέσα Οκτωβρίου ή Νοεμβρίου.

Πάντως, αρκετά μέλη της επιτροπής έθεσαν ζήτημα επικαιροποίησης της λίστας μαρτύρων καθώς από τις εως τώρα εξετάσεις δεν έχουν λάβει επαρκείς απαντήσεις από τους μεγαλομετόχους των ΜΜΕ. Συγκεκριμένα εξήγησαν ότι πρέπει να κληθούν εκείνα τα στελέχη των ΜΜΕ που έχουν γνώση των δανειακών συμβάσεων και των οικονομικών καταστάσεων των επιχειρήσεων.
    

 Η δήλωση του Σταύρου Ψυχάρη

Με δήλωσή του ο πρόεδρος του ΔΟΛ  εξηγεί στην Επιτροπή  γιατί προσήλθε για να καταθέσει:

«Καλημέρα σας.

Ονομάζομαι Σταύρος Ψυχάρης, δημοσιογράφος για περισσότερο από 50 χρόνια (από το 1963). Διευθυντής της εφημερίδας «Το Βήμα» και Πρόεδρος του Δ.Σ.του ΔΟΛ τα τελευταία 20 χρόνια. Ανέλαβα τη γενική διεύθυνση του μεγαλυτέρου δημοσιογραφικού οργανισμού της χώρας μετά το θάνατο του Χρήστου Δ. Λαμπράκη τον Δεκέμβριο του 2009.

Ευρίσκομαι εδώ ενώπιόν σας με πρόσκληση που μου απηύθυνε η Επιτροπή σας και αφού μεσολάβησαν δυσάρεστα και ευχάριστα γεγονότα. Θα σας τα αφηγηθώ όλα, τόσο τα κακά όσο και τα καλά. Τα κακά νέα είναι ότι όσοι προσκαίρως ήλπιζαν σε αίσιο γι’ αυτούς τερματισμό του βίου μου απατήθηκαν. Τα καλά νέα επιβεβαίωσαν την εκτίμηση ότι είμαι τυχερός: όχι μόνον έχω από ετών δαμάσει μια ήπια μορφή πάρκινσον αλλά ενάμιση χρόνο μετά την εγχείρηση καρδιάς (αλλαγή βαλβίδας) η υγεία μου είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Η εγχείρηση έγινε στο νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης και έμεινε άγνωστη έως τα σήμερα. Τη φέρνω σήμερα στο φως της δημοσιότητας εις πείσμα όσων ήλπιζαν ξαφνικά να απαλλαγούν από εμέ. Την προσμονή αρκετών φανέρωσε η προθυμία ορισμένων μόλις έγινε γνωστή η χρονία νόσος μου. Το έμαθαν προφανώς από διαρροή από τη Βουλή. Μερικοί μάλιστα επεδόθησαν σε δηλητηριώδεις φήμες ότι ο Ψυχάρης απέδρα (και συνεπώς ένας λιγότερο ενοχλητικός στην πολιτική σκηνή).

Είχα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής και της Επιτροπής να αναβληθεί η εμφάνισή μου στην Επιτροπή και να βρεθεί ένας άλλος τρόπος εξετάσεώς μου διότι έχω προφανή δυσχέρεια μακράς συνομιλίας.

Οι καλοθελητές άρχισαν να με περιγράφουν στο διαδίκτυο ως μέλλοντα μακαρίτη. Κατόπιν αυτού θεώρησα υποχρέωσή μου να εμφανιστώ προς χάριν των απίστων Θωμάδων. Θα μπορούσα αν ήθελα και μόνο λόγω της κατάστασης της καρδιάς μου να τερματίσω τις προσδοκίες εκείνων που άλλα έχουν στο μυαλό τους.

Είμαι εδώ ενώπιον σας για να απαντήσω σε οποιαδήποτε νόμιμη ερώτηση. Διότι σήμερα μπορώ να απαντήσω μόνο μέσα στα όρια του νόμου. Στον Πρόεδρο της παρούσης Επιτροπής παραδίδω την επιστολή η οποία επισυνάπτεται προς κοινοποίηση όπου δει».

Δείτε τα έγγραφα που κατέθεσε ο Σταύρος Ψυχάρης





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης