Αλέξης Τσίπρας: «Τα δύσκολα είναι πίσω μας, η Ελλάδα είναι χώρα φιλική προς τους επενδυτές»

Αλέξης Τσίπρας: «Τα δύσκολα είναι πίσω μας, η Ελλάδα είναι χώρα φιλική προς τους επενδυτές»

Με επίσκεψη στο Σινικό Τείχος συνεχίστηκε το τουριστικό πρόγραμμα του πρωθυπουργού στην Κίνα

Αλέξης Τσίπρας: «Τα δύσκολα είναι πίσω μας, η Ελλάδα είναι χώρα φιλική προς τους επενδυτές»
«Τα δύσκολα είναι πίσω μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
αναφερόμενος στην «δύσκολη οικονομική κρίση», σε συνέντευξη που έδωσε στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι της Κίνας στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην χώρα.
Κλείσιμο

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο  κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο ελληνικός λαός έδειξε αντοχή και υπομονή, αλλά πλέον έκλεισε η πρώτη και πιο δύσκολη αξιολόγηση και ότι για πρώτη φορά ανοίγει ο δρόμος για τη μείωση του χρέους.  Πρόσθεσε ότι η χώρα επιστρέφει στην ανάπτυξη κατά το β' εξάμηνο 2016 και υποστήριξε ότι υπάρχουν προϋποθέσεις «για επενδυτική εμπιστοσύνη».  

Ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην COSCO μιλώντας για «αμοιβαία, επωφελή συμφωνία που ανοίγει το δρόμο για την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας». Αναφέρθηκε στα ολοκληρωμένα επενδυτικά σχέδια που εκπονεί η Ελλάδα και στις δυνατότητες συνεργασίας των δυο χωρών στους τομείς του Τουρισμού και του Πολιτισμού.

Ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα αποτελεί προορισμό για τους Κινέζους πολίτες, καθώς επίσης ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε στρατηγική θέση και αυτό συμπίπτει με την κινεζική στρατηγική «μια ζώνη, ένας δρόμος» κάτι που είναι σημαντικό καθώς η Ελλάδα γίνεται πύλη εισαγωγής εμπορευμάτων αλλά και πολιτιστική πύλη.

Σημείωσε ακόμη ότι επιδίωξη αποτελεί η εισαγωγή τεχνογνωσίας και καινοτομίας, η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών και η περαιτέρω συνεργασία εξαγωγές στον τομέα της Ναυτιλίας. Η Ελλάδα επιδιώκει επισκευές κινεζικών πλοίων σε ελληνικά ναυπηγεία και συνέργειες ελληνικών και κινεζικών ναυτιλιακών εταιρειών. Καθώς η Ελλάδα αποτελεί τον πρώτο σταθμό στην Ευρώπη, μπορούν να αναπτυχθούν επενδύσεις, όπως logistic center στο λιμάνι του Πειραιά, υποδομές για συναρμολόγηση προϊόντων και εν γένει ανοίγονται δυνατότητες για να αναβαθμισθεί το λιμάνι.

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι η Ελλάδα επιδιώκει την προσέλκυση επενδύσεων και ότι είναι φιλική προς τους επενδυτές που αποσκοπούν στην αμοιβαία επωφελή συνεργασία. Σημείωσε ότι η χώρα αποφάσισε να γίνει μέλος της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων, προκειμένου να αναπτυχθούν δυνατότητες χρηματοδότησης ελληνικών επενδύσεων σε ασιατικές χώρες και ασιατικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Αναφέρθηκε δε και στην προοπτική συνεργασίας της Ελλάδας με την τράπεζα των Brics.


Τουρισμός στο Σινικό Τείχος

Με την επίσκεψη στο Σινικό Τείχος συνεχίστηκε την Κυριακή το τουριστικό πρόγραμμα της πενθήμερης επίσκεψης του πρωθυπουργού και της κυβερνητικής αποστολής στην Κίνα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ο πρωθυπουργός ανέβηκε στον ψηλότερο πυργίσκο του νοτίου τμήματος του Τείχους και στην συνέχεια όπως συνηθίζεται έγραψε στο βιβλίο των επισκεπτών. «Με βαθύ θαυμασμό σε ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς εκφράζω την απεριόριστη εκτίμησή μου στα μεγάλα κατορθώματα του Ανθρώπου».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Wang Jianlin, πρόεδρο του χρηματο-οικονομικού κολοσσού της Κίνας Wanda Group, που δραστηροποιείται στους τομείς των εμπορικών ακινήτων, των επιχειρήσεων Πολιτισμού και των χρηματοδοτήσεων. Το 2015 το ενεργητικό του ομίλου ήταν 85,65 δισ. ευρώ και τα έσοδα του ανήλθαν σε 39 δισ. ευρώ. Ειδικά η Wanda Cultural Industry Group είναι ο μεγαλύτερος πολιτιστικός οργανισμός της Κίνας, με τέσσερεις τομείς δραστηριοτήτων: παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, αθλητικές διοργανώσεις, τουριστικές επιχειρήσεις, παιδική διασκέδαση.

Κατά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της Wanda Group, εξέφρασε το ενδιαφέρον του για επενδύσεις στον τουρισμό και τη δημιουργία υποδομών ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης. Επίσης, συζητήθηκε το ενδεχόμενο δημιουργίας στούντιο κινηματογραφικών παραγωγών στην Ελλάδα. Μάλιστα, συμφωνήθηκε κλιμάκιο της Wanda Group να επισκεφθεί την Ελλάδα μετά από δυο μήνες και αφού γίνει η σχετική προετοιμασία.


 

Την Δευτέρα το επίσημο πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Την Δευτέρα το απόγευμα 15.45 (ώρα Κίνας) αρχίζει και το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού με την συνάντησή του με τον πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, Ζανγκ Ντετζιάνγκ. Στις 16.30 θα γίνει η τελετή υποδοχής και στις 16.45 θα πραγματοποιηθεί κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας Λι Κεκιάνγκ με προβλεπόμενη διάρκεια μισή ώρα. Θα ακολούθήσουν διευρυμένες διαβουλεύσεις των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπειών, υπογραφή διμερών συμφωνιών και συμμετοχή σε επιχειρηματικό φόρουμ.

Την Τρίτη ο πρωθυπουργός και η αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει θα επισκεφθούν την Απαγορευμένη Πόλη ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο των Ηρώων του Λαού στην Πλατεία Τιεν Αν Μεν και συνάντηση με τον πρόεδρο της  Κίνας Ξι Γινπίνγκ.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργου ολοκληρώνεται τηνΤετάρτη, στην Σαγκάη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνάντηση με τον πρόεδρο της κινεζικής εταιρείας ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου Alibaba και τον πρόεδρο της COSCO. Ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της ΖΤΕ, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της εταιρείας. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Σαγκάης Γιανγκ Ξιονγκ, θα επισκεφθεί το Μουσείο της Σαγκάης, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της κινεζικής επενδυτικής εταιρείας Fosun και άλλους Κινέζους επιχειρηματίες.
    
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης