Δρίτσας για Cosco: Παραδέχεται τις «λαθροχειρίες» και λέει ότι θα εξεταστούν αλλαγές

Δρίτσας για Cosco: Παραδέχεται τις «λαθροχειρίες» και λέει ότι θα εξεταστούν αλλαγές

Αναστάτωση επικρατεί στο Μαξίμου για την εμπλοκή με την Cosco- «Στο πλαίσιο δικαιοδοσίας μου» οι αλλαγές λέει ο Δρίτσας, αλλά προσθέτει ότι όσα καταγγέλλει η εταιρεία θα μελετηθούν και θα ληφθούν υπόψη

Δρίτσας για Cosco: Παραδέχεται τις «λαθροχειρίες» και λέει ότι θα εξεταστούν αλλαγές
Το περιεχόμενο της επιστολής Cosco με την οποία καταγγέλλει  ουσιώδεις  αλλαγές στο τελικό κείμενο που κατατέθηκε στην Βουλή με αυτό που είχε συμφωνηθεί μεταξύ της εταιρείας και της κυβέρνησης παραδέχθηκε ο κ. Θοδωρής Δρίτσας στην Βουλή επισημαίνοντας ωστόσο ότι έγιναν «στο πλαίσιο δικαιοδοσίας του».

Υπογράμμισε πάντως ότι οι αιτιάσεις της εταιρείας θα «μελετηθούν και θα ληφθούν υπόψη. Θα εξεταστούν και η κυβέρνηση θα προβληματιστεί για  πιθανές βελτιώσεις». Σύμφωνα δε με πληροφορίες ετοιμάζεται ήδη σχετική τροπολογία ενώ ενδεικτική της αναστάτωσης που προκλήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου είναι η έκτακτη παρουσία του κ. Αλέκου Φλαμπουράρη στην συνεδρίαση της επιτροπής.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Ναυτιλίας είπε ότι «Θα διαβάσω την επιστολή πιο συστηματικά γιατί απαιτεί συστηματική μελέτη. Κατ' αρχήν  θα πω ψυχραιμία. Δεν μπορεί μια κοινοβουλευτική επιτροπή, μια νομοθετική διαδικασία να αναστατώνεται και να μπαίνουν ζητήματα αναβολών του πρωθυπουργικού ταξιδιού και της νομοθετικής διαδικασίας», ενώ σε άλλο σημείο επισήμανε ότι «οι σχέσεις μας με την Κίνα είναι σταθερές. Όλη η κυβέρνηση με όλα τα μέλη της υπηρετούμε αυτούς τους σχεδιασμούς με συνέπεια … Όλα τα άλλα είναι παραπολιτικά ειδησεογραφικού χαρακτήρα».

Κλείσιμο
Ο ίδιος επισήμανε ότι οι εκπρόσωποι της εταιρείας εκλήθησαν για ακρόαση από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή «αλλά δεν ήρθαν και έστειλαν επιστολή» ενώ κάλεσε τους βουλευτές να διαπιστώσουν εάν το περιεχόμενο της επιστολής «αντιστοιχεί στον σεβασμό του κοινοβουλίου και της νομιμότητας».

Ο κ. Δρίτσας υπογράμμισε ότι η σύμβαση παραχώρησης προβλέπει ότι η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο έχει την δυνατότητα αλλαγών και νομοτεχνικών βελτιώσεων. «Προβλέπεται ότι το ελληνικό δημόσιο δεν δεσμεύεται πως το σχέδιο του κυρωτικού νόμου θα κατατεθεί στην Βουλή χωρίς αλλαγές» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «το σχέδιο κυρωτικού νόμου σε σύγκριση με αυτό που ήρθε έχει διαφορές στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας που έχει η κυβέρνηση».

Παράλληλα επιτέθηκε στην εταιρεία λέγοντας «τις αναφορές που με στοχοποιούν ή βρίσκουν δε ξέρω τι, είναι ανούσιο να τις συζητάμε. Με προσβάλει και δεν μπορεί να γίνει συζήτηση στην Βουλή μεταξύ μιας εταιρείας και ενός υπουργού με αυτούς τους κανόνες. Ας το αφήσουμε ας μην θυμηθούμε την ταινία του Κούνδουρου «Ο Δράκος». Δεν είναι ο υπουργός «δράκος». Η συζήτηση γίνεται με ολη κυβέρνηση».
Τέλος επισήμανε ότι «Η επιστολή θα ληφθεί υπόψη αλλά να το αντιμετωπίσουμε σε αυτό το επίπεδο. Η κυβέρνηση θα το μελετήσει. Θα δει τις ενστάσεις και τις αντιρρήσεις και θα δούμε πως θα το ρυθμίσουμε. Σε αυτό το πλαίσιο τίθεται το θέμα. Δεν θα κάνω άλλα σχόλια».

 

Πάντως είχε προηγηθεί σφυροκόπημα από την αντιπολίτευση που κατηγόρησε τον κ. Δρίτσα για παρελκυστική τακτική, διγλωσσία και επικίνδυνους τακτικισμούς.

Η κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη απευθυνόμενη προς τον υπουργό είπε «γνωρίζουμε πως λειτουργείτε με την παρελκυστική σας τακτική. Αλλα συμφωνείτε και άλλα φέρνετε. Δεν πέφτουμε στην παγίδα σας. Όποιος βάζετε μαζί σας σκοντάφτει» για αν προσθέσει «Δικαιώνεται η στάση μας όταν είπαμε για επιφυλάξεις. Θα πρέπει ο υπουργός να διευκρινίσει αν ισχύουν όσα αναφέρονται στην επιστολή. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας ζητά να επανέλθει η σύμβαση στην αρχική της συμφωνημένη μορφή. Η επιστολή της Cosco επιβεβαιώνει ότι ψεύδεστε στον λαό, ότι παραπλανάτε το κοινοβούλιο και τους αντισυμβαλλόμενους σας».

Από την «Δημοκρατική Συμπαράταξη» ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος υποστήριξε πως «Ισως η επιστολή απαντά και στο γιατί δεν θέλετε να προσκληθεί εκπρόσωπος της Cosco στην ακρόαση φορέων» και ρώτησε τον κ. Δρίτσα αν τελικά θα αλλάξει τα σημεία του νομοσχεδίου και θα «συμμορφωθεί» στις υποδείξεις της εταιρείας.

Επίσης ο κ. Σπύρος Δανέλλης (Ποτάμι) σημείωσε ότι η επιστολή ανατρέπει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και το επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού στο Πεκίνο. Τόνισε δε ότι υπάρχει ενδεχόμενο ακύρωσης της συμφωνίας παραχώρησης του λιμανιού λέγοντας ότι «οι εκπρόσωποι της εταιρείας μας σημειώνουν ότι το νομοσχέδιο είναι αντίθετο με όσα συμφωνήθηκαν και τα οποία καθόρισαν την οικονομική της προσφορά»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης