Σε ποια σημεία διαφωνούν Παρίσι και Βερολίνο ενόψει της Συνόδου για το Brexit

Σε ποια σημεία διαφωνούν Παρίσι και Βερολίνο ενόψει της Συνόδου για το Brexit

Ούτε επί του χρονοδιαγράμματος δεν φαίνεται να υπάρχει σύμπλευση στον Γάλλο-Γερμανικό άξονα - Τα... «αγεφύρωτα» σημεία μεταξύ Ολάντ-Μέρκελ - Ο ρόλος της Ιταλίας

Σε ποια σημεία διαφωνούν Παρίσι και Βερολίνο ενόψει της Συνόδου για το Brexit
Ξεκινάει μια κρίσιμη Σύνοδος με κύριο θέμα της φυσικά την επικείμενη αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την τελευταία να μην έχει ένα ολοκληρωμένο πλάνο για την επόμενη ημέρα της Ένωσης.

Γαλλο-Γερμανική ασυμφωνία

Ούτε επί του χρονοδιαγράμματος δεν φαίνεται να υπάρχει σύμπλευση στον Γάλλο-Γερμανικό άξονα, με τον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να θέλει την άμεση επίκληση του Άρθρου 50, του Άρθρου που προβλέπει την έξοδο ενός κράτος μέλους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Γαλλία βλέπει την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας ως μια ευκαιρία εμβάθυνσης και μεταρρύθμισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναβαθμίζοντας παράλληλα τον δικό της ρόλο.

Από την άλλη πλευρά η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται να είναι σαφώς πιο συγκρατημένη και ρεαλίστρια, θέλοντας να δώσει αρκετό χρόνο στη Μεγάλη Βρετανία να σπεύδοντας να δηλώσει το Σάββατο ότι δε χρειάζεται βιασύνη στην έναρξη των διαπραγματεύσεων αποχώρησης της.

Παράλληλα το Βερολίνο φαίνεται για τώρα να απορρίπτει μια μεταρρυθμιστική πρόταση για εμβάθυνση των δομών της ΕΕ και δεν έχει γίνει κάποια κίνηση για να «τιμωρηθεί» το Ηνωμένο Βασίλειο. Το κύριο μέλημα τώρα του Βερολίνου στρέφεται προς την διατήρηση της καλής οικονομικής κατάστασης της Γερμανίας και τον περιορισμό των οικονομικών ζημιών από την έξοδο.
Κλείσιμο

Πάντως στο τέλος της Συνόδου δεν μπορούν οι δύο να δώσουν την εικόνα διαφωνιών καθώς αυτό δίνει επίσης μια γενικότερη εικόνα διάσπασης, κάτι που θα δώσει αρνητικότατα σήματα στις αγορές και θα δυσχεράνει περεταίρω τη κατάσταση.

Μια αναβαθμισμένη Ιταλία;

Με τον Πρόεδρο Ολάντ πολιτικά αδύναμο στο εσωτερικό του και έχοντας σκληρές εκλογές το επόμενο έτος, δεν αποτελεί έκπληξη πως η Ιταλία έλαβε μέρος στην συνάντηση στο Βερολίνο, σηματοδοτώντας μια πιθανή πολιτική αναβάθμιση της Ρώμης.

«Για πρώτη φορά, η Ιταλία προσεκλήθη στο «διευθυντήριο», ένα σημάδι ότι σε μια στιγμή όπως αυτή, η Γερμανίδα Καγκελάριος έχει συνειδητοποιήσει ότι ο γαλλογερμανικός άξονα δεν είναι επαρκής», έγραψε χαρακτηριστικά η ιταλική εφημερίδα Κοριέρε Ντε λα Σέρα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης