Αλβανική πρόκληση: Τσάμηδες διαδηλωτές υποδέχθηκαν τον Κοτζιά στα Τίρανα

Αλβανική πρόκληση: Τσάμηδες διαδηλωτές υποδέχθηκαν τον Κοτζιά στα Τίρανα

Σε κλοιό τσάμηδων διαδηλωτών βρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς- Δυναμίτισαν το κλίμα οι δηλώσεις του Έντι Ράμα

Την ευκαιρία στους Αλβανούς να προβάλλουν και επισήμως τις διεκδικήσεις τους έναντι της Ελλάδος για τη δήθεν Τσαμουριά έδωσε η ελληνική κυβέρνηση με την απροετοίμαστη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στα Τίρανα, η οποία αναδεικνύει τα προβλήματα και τις αξιώσεις των Αλβανών σε μια εποχή που οι γείτονες θεωρούν ότι μπορούν να ασκήσουν πιέσεις στην Αθήνα, λόγω και της οικονομικής κρίσης.

Σε μια αμήχανη κίνηση, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας πρότεινε στον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών να συμφωνηθεί οδικός χάρτης για να συζητηθούν όλα τα διμερή θέματα, τακτική που ο κ. Κοτζιάς ακολούθησε και στην περίπτωση των Σκοπίων χωρίς όμως αποτελέσματα.

Να μπει από την πίσω πόρτα στο κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών της Αλβανίας, φέρονται να πρότειναν οι Αλβανοί στο Νίκο Κοτζιά, προκειμένου να αποφύγει να έρθει σε επαφή με ομάδες τσάμηδων διαδηλωτών που ετοίμασαν θερμή υποδοχή στον Ελληνα υπουργό!

Αν και η ελληνική διπλωματική αποστολή διέψευδε τη συγκεκριμένη πρόταση, εντούτοις το κλίμα είναι δυναμιτισμένο από τις πρόσφατες δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ο οποίος για μία ακόμη φορά και μάλιστα την παραμονή της επίσκεψης Κοτζιά, έθεσε θέμα τσάμηδων.

Οι ομάδες περίπου 150 αυτοποκαλούμενων «Τσάμηδων» διαδηλωτών, και μάλιστα υπό την ανοχή των αλβανικών αρχών, επιχείρησαν να εμποδίσουν την είσοδο του Νίκου Κοτζιά στο κτίριο του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών, με σκοπό να συναντηθεί με τον ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι.

Οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στην είσοδο του αλβανικού ΥΠΕΞ και φώναζαν συνθήματα όπως «Τσαμουριά μητέρα μας περίμενέ μας» και «καταργείστε το εμπόλεμο». Ενώπιον όμως του κινδύνου να τιναχθεί στον αέρα η επίσκεψη του κ. Κοτζιά στα Τίρανα, δόθηκε από την αλβανική κυβέρνηση εντολή στην αστυνομία να τους απομακρύνει σε μικρή απόσταση όπου παρέμειναν συνεχίζοντας να φωνάζουν ανθελληνικά συνθήματα μέχρι το τέλος της συνάντησης των δύο υπουργών Εξωτερικών, η οποία ολοκληρώθηκε περίπου στις 14:30.

Στις επίσημες κοινές δηλώσεις, η πρώτη ερώτηση των Αλβανών δημοσιογράφων ήταν για την Τσαμουριά, ενδεικτικό του ότι το θέμα που δημιουργήθηκε από τις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Ράμα και τη διαδήλωση έξω από το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών την ώρα της συνάντησης των δύο υπουργών ήταν προφανώς στημένο από τα Τίρανα. Ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι προσπάθησε να εμφανιστεί και σαν... υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λέγοντας ότι το υποτιθέμενο θέμα των Τσάμηδων δεν αφορά εδαφικές διεκδικήσεις αλλά είναι θέμα δικαιωμάτων.

Σε άλλη ερώτηση για την ακύρωση της συμφωνίας οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας, ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η συμφωνία έθιγε τα συμφέροντα της χώρας του.

Οργανωτής της κινητοποίησης, που περιλάμβανε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία το πρωί και πορεία στο αλβανικό ΥΠΕΞ με σκοπό την «θερμή υποδοχή» στον Έλληνα ΥΠΕΞ που ανταποδίδει την επίσκεψη του κ. Μπουσατι στην Αθήνα, ήταν το κόμμα των Τσάμηδων Δικαιοσύνης Ένταξης και Ενότητας, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση Ράμα με υφυπουργούς. Επικεφαλής της συγκέντρωσης και της πορείας που είχε προηγηθεί, μάλιστα, είναι ο πρόεδρος του κόμματος Στετίμ Ιντρίζι, που κατέχει θέση του αντιπροέδρου στη Βουλή.

Σημειώνεται, ότι η ελληνική πλευρά έχει επιχειρήσει έως τώρα να διατηρήσει χαμηλούς τόνους προκειμένου να διευκολυνθούν οι συζητήσεις, ωστόσο, είναι άγνωστο τί θα ακολουιήσει με δεδομένη τη θερμή υποδοχή του Νίκου Κοτζιά στο αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Κοτζιάς- Μπουσάτι: Συμφωνία για κοινή ατζέντα

Να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις τόσο από τις εμπρηστικές δηλώσεις Ράμα, όσο και από τη θερμή υποδοχή που επιφύλαξαν στα Τίρανα τσάμηδες διαδηλωτές στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, επιχείρησαν ο Νίκος Κοτζιάς και ο Αλβανός ομόλογός του Ντικμίρ Μπουσάτι, μετά τη συνάντησή τους.
Οπως διαρρέεται και από τις δύο πλευρές, το κλίμα μεταξύ των δύο υπουργών ήταν καλό, ενώ κατέληξαν σε συμφωνία για τη δημιουργία ενός κοινού μηχανισμού, ο οποίος θα κινηθεί εντατικά για την επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων, με βάση μία κοινή δέσμευση και μία κοινή ατζέντα.

«Δεν ήταν εύκολο να φτάσουμε μέχρι εδώ», παραδέχθηκε ο Αλβανός Υπουργός, ενώ αφού ευχαρίστησε τον κ. Κοτζιά και επισήμανε ότι «δεν υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική επιλογή από το να βρούμε λύσεις. Δεν είναι προς το συμφέρον της Αλβανίας να μην έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα, την οποία θεωρεί στρατηγικό της εταίρο».

Ο κ. Νίκος Κοτζιάς, σημείωσε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να κινηθούν με κουλτούρα διαλόγου και συναίνεσης, δηλαδή με ευρωπαϊκό τρόπο.  Πρόσθεσε ότι η πρόταση για τον οδικό χάρτη στηρίζεται στα εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δύο χώρες, είπε ο κύριος Κοτζιάς, πρέπει να σηκώσουν το μεγάλο βάρος της ενταξιακής πορείας των δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. βγάζοντας τα βαρίδια του παρελθόντος από πάνω τους και συμβάλλοντας σε αυτή την κατεύθυνση. Μάλιστα, ο κ.Κοτζιάς ευχαρίστησε τον Αλβανό ομόλογό του για τους ανοιχτούς ορίζοντες - που όπως είπε- έχει ο κύριος Μπουσάτι και πρόσθεσε ότι όταν συζητούν για τις διαφορές των δύο πλευρών, αυτό γίνεται πάντα με βάση την κουλτούρα του δημοκρατικού διαλόγου.

Ουσιαστικά ο υπουργός Εξωτερικών κινήθηκε στις δηλώσεις του στο ίδιο μήκος κύματος με την χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου του για τις εμπρηστικές δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα για τσάμικο ζήτημα. Ομως, παρά την προσπάθεια της Αθήνας να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι μπροστά στις προκλήσεις η ένταση που επικράτησε έξω από το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών την ώρα της επίσκεψης Κοτζιά δυναμιτίζουν το κλίμα.ΣΧΟΛΙΑ (183)

The Justice

Κλαίω με το 99% των σχολίων εδώ μέσα πραγματικά δεν υπάρχετε, να στε καλά για το άφθονο χιούμορ που προσφέρετε! Και όπως λέει μια παροιμία, όποιος έχει την μύγα μυγιάζεται! Μπράβο στον κ.Έντι Ράμα για τις δηλώσεις του!

Qwerty

Ο σύλλογος Αλβανών τσαμηδων "Ο Κατσαπλιάς"προσκαλεί σε επισημο δείπνο τον συντροφο του Σύριζα κύριο Κοτζιά προς τιμη του θα χορέψει παραδοσιακούς κλέφτικους χορούς της πατρίδας του, συγκρότημα από τα Άνω Βουτηχτά Τιράνων. Ο Αλβανός τραγουδιστής Τσογλάν Ξεφτίλι θα τραγουδήσει τη μεγάλη επιτυχία του "Κάθε βράδυ κάνω γιούρια στο χωράφι με τα αγγούρια". Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για την ανέγερση μνημείου για "Τω άγνωστο Αλβανό Κλέπτη".

Λίνα

Τι σαχλαμάρα! Πόσες ... μέρες σούφαγε να την σκεφτείς;

Σωραίος

Χαχαχαχαχαχαχαααααααα!!!!!!!!!!!!!

joy

As vroune tous suggeneis ton alvanon tsampoukalidon pou vriskonte stin Ellada kai as tous steiloun piso stin agapimeni Albania na thimithoun ta pedika tous hronia. Efoson theloun tsampouka na afstiropoiithoun ta metra tis kartas paramonis olon ton geitonon stin hora mas pou tous dinei psomaki.

ΝΙΚΟΣ

ΠΟΛΥ ΚΑΚΩΣ ΠΗΓΕ Ο ΥΠΕΞ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΙΤΑΜΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ! ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΤΙ ΠΗΓΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ!!!

@

Πήγε να ξεπουλησει γη και ύδωρ στους κατσιπαλιαδες

Ποιοι μιλάνε!

Συνεργάστηκαν με τους Ναζί, τι να τους έκαναν;

ρε τι λετε

αντε να ψελλισουν οι νεομπολσεβικοι για βορεια ηπειρο απο την μια αποεθνικοποιουν και αποχριστιανοποιουν την εκπαιδευση,ανοιγουν τα συνορα και απο την αλλη περιμενετε να μιλησουν για την αγια σοφια και την βορεια ηπειρο ή τα σκοπια; θα περιμενετε πολυ οτι και στην οικονομια,παντου αποκαιδια αφηνουν με τις εμφυλιοπολεμικες εμμονες τους

Ντίνος

Καλά το την ηθελε τηβολτα ο Κοτζιας στα Τίρανα? Μήπως ήθελε να αγοράσει μαύρο? ή καλάσνικοφ? γιατί δεν εχει και τίποτε άλλο στην Αλβανία.

Σακις

Αμεση απελαση ολων των Αλβανων απο την Ελλαδα τωρα! Αυτο ειναι στημενο....

αλεξ

εμεις γιατι δεν διεκδικουμε την βορειο ηπειρο να τελειωνει το παραμυθι; εχω μια αδελφη κουκλιτσα αληθινη τη λενε βορειο ηπειρο την αγαπω πολυ

τέως αρβυλοφύλακας

Μ αυτο το τελευταίο τραγουδώντας το κάναμε το βήμα στο στρατό και με το "Μαρία, Μαρία, τα μπούτια σου..ένα αριστερό.ένα κι ένα δυο .. πέντε κι αλλαγή... και ξανά Μαρία Μαρία.... και να σηκώνεται σκόνη από τα κτυπήματα της αρβύλας..!!!!

Προσγείωση και λύση

Η λογική λείπει εκεί που απαιτείται και το συναίσθημα ξεχειλίζει εκεί που δεν χρειάζεται. Μιλάμε για 150 άτομα μόνο διαδηλωτές (οι αντίστοιχοι ΧΑγίτες της Αλβανίας), που εκεί προφανώς είναι ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΙ και πολύ λιγότεροι φανατικοί από τους αντίστοιχους δικούς μας (φασίστες, κομμουνιστές, μπαχαλάκηδες κλπ., αν τους βάλουμε όλους αυτούς μαζί). Προφανώς κι εδώ μπορεί να υπάρχουν 150 φανατικοί που να θέλουν να καταλάβουν τα νότια της Αλβανίας; τι να τους κάνουμε όλους αυτούς του ακραίους τρελλιάρηδες; μια λύση θα ήταν (μιας και είναι ΤΟΣΟ ΛΙΓΟΙ), να τους βάλουμε όλους μαζί σε ένα γήπεδο (αυτούς τους 150 της Αλβανίας μαζί με 150 ακροεθνικιστές δικούς μας) και να λύσουν τις διαφορές μεταξύ τους χωρίς την παρουσία αστυνομίας. Α, μπορούμε να βάλουμε και καμιά εκατοστή αναρχοαριστερούς μπαχαλάκηδες μαζί με όλους αυτούς! τότε, όταν θα έχουμε ξεφορτωθεί όλους αυτούς, τότε θα έχουμε σίγουρα στη συνέχεια καλύτερες κοινωνίες, και στην Αλβανία, και στην Ελλάδα..

απελαση

τσιπρα εσυ;

@

Ουτε το τραγούδι δεν αφήνουν οι απατρηδες αλήτες του Σύριζα που παριστάνουν τους "πατριώτες" (σε ότι έχει σχέση με το χρήμα,δάνεια,χρέη κτλπ)

Αγύριγο κεφάλι

Ορίστε! Και ΠΑΛΙΝ "πριν αλέκτορ φωνήσαι" ΕΔΙΚΑΙΩΘΗΝ εις τα σχόλια μου. Όπως άλλωστε ΠΑΝΤΟΤΕ γίνεται. Και οι ΦΑΣΙΣΤΕΣ πάντοτε καταρακώνονται και ταπεινούνται. Ήδη απόψε ο Υπουργός των ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ της Αλβανίας εδήλωσε ότι δημιουργείται "ΜΕΓΑΛΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ με την ΕΛΛΑΔΑ"! Ο Κοτζιάς (ΕΠΙΜΕΝΩΝ) ΝΙΚΗΣΕ! Η Ειρήνη ΝΙΚΗΣΕ! Η Ελλάδα ΝΙΚΗΣΕ! (Οι ...βλακο-ΦΑΣΙΣΤΕΣ; Ε αυτοί ...ΗΤΤΗΘΗΣΑΝ! Περίμενες εσύ να προκύψει γι αυτούς τίποτα άλλο;).

ΑΧ ΚΑΛΕ

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΙΛΗΣΕ ΚΑΙ Η ''ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ'' ΤΟΥ ΑΓΥΡΙΓΟΥ ΛΑΘΡΟΛΑΓΝΟΥ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ !!! ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΠΑΡΤΙ ΜΕ ΟΥΖΑ ΣΕ ΠΙΟ ΗΟΤ ΣΠΟΤ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ?

@Αγύριγο κεφάλι

Ρε καραγκιόζηδες, εκλιπαρείτε για μια π...ά που θα σας πετάξουν σαν ξεροκόμματο τα Αλμπάνια; Πόσο χαμηλά έχετε πέσει πια βρε ξεφτίλες;

Συμπέρασμα

Αγυριγο Κεφάλι = Φασίστας

@Αγυριγο κεφαλι

[...] αριστεροφασιστα στα 4!

Πλατεία Κοτζιά

χαχαχαχαχαχαχαχα αποτυχημένε

@

Τώρα με την ζέστη ξέφυγε η κατασταση σου

Σοφία

Έχει δίκιο το "Αγύριγο κεφάλι". Ηττηθήκατε οι φασίστες. Και έχετε σκυλιάσει εναντίον του από την ζήλεια σας. Τα σχόλια του δικαιώνονται πάντοτε. Απ ότι βλέπω.

ΠΟΝΤΙΟΣ

ΕΓΩ ΑΝΑΡΩΤΕΜΑΙ ΟΙ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΩΝ ΝΑΖΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΑ 4 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΝΤΙΟΙ, ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΕΣ, ΣΜΥΡΝΙΟΙ ΠΟΥ ΣΦΑΓΙΑΣΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΕΚΔΙΩΧΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΡΠΑΞΑΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ; ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΥΣΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ!!

Γιάννης Γ

@ ΠΟΝΤΙΟΣ06/06/2016 23:37 ............ Βρε μεγάλε, τόσο ανιστόρητος εισαι? δεν έμαθες δεν ακουσες τίποτε για συμφωνίες περι ανταλλαγής πληθυσμών, ανταλλαγής περιουσιών, και άλλων συνθηκών? ....... Πήρε το Ελληνικό κράτος τις περιουσίες των Τουρκόφωνων , των Τουρκοαιγυπτίων, τους εδιωξε από την Ελλάδα, το ίδιο και οι Τούρκοι εκαναν για τους Ελληνόφωνες χριστιανούς της Τουρκίας. Με τι αιτιολογία θα διεκδικήσουμε τις περιουσίες των Ελλήνων της Μικράς Ασίας ή του Πόντου ;h oi Τούρκοι τις εδώ δικές τους?. ........... Οι Τσάμηδες οντως εθνοπροδότες μετά την απελευθέρωση εφυγαν οσοι πρόφτασαν για την Αλβανία για να γλυτώσουν από το λεπίδι του Ναπολέοντα Ζέρβα. ..... Και το Ελληνικό κράτος αφου έκανε την εθνοκάθαρση στην Θεσπρωτία οπου κατοικούσαν αυτοί τους δήμευσε τις περιουσίες και τους αφαίρεσε την Ελληνική ιθαγένεια. Δεν υπήρξε κάποια συμφωνία μεταξύ Αλβανίας Ελλάδος τότε και τώρα οι απόγονοι εκείνων των Τσάμηδων διεκδικούν πίσω τις περιουσίες .

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mitsotakis_kikilias_mian

Ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό - Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε εντολή να προχωρήσουν οι προγραμματισμένες από το ΑΣΕΠ προσλήψεις εντός του 2019, με προτεραιότητα τις 2.450 θέσεις που αφορούν το υπουργείο Υγείας, αλλά και να δρομολογηθούν άμεσα 1.500 προσλήψεις αστυνομικών - Την Παρασκευή το ΚΥΣΕΑ για την επιλογή νέου αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.

4847119

«Η Νέα Δημοκρατία γύρισε τα ρολόγια της δημόσιας διοίκησης χρόνια πίσω, στις εποχές που βασίλευε η αδιαφάνεια» αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση αναφερόμενη στους γενικούς και ειδικούς γραμματείς

2
2499969

«Η αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης είναι απαίτηση των Ελλήνων πολιτών - Αυτό δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό από τον κ. Αλεξιάδη, την κ. Αχτσιόγλου και τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ο υφυπουργός Οικονομικών

3
siriza

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε τους βουλευτές -τομεάρχες  που θα αναλάβουν την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου - Φίλης στο Παιδείας, Σπίρτζης και Πολάκης στο Εσωτερικών και Νοτοπούλου στο Τουρισμού

11