Offshore υπουργών: Το Μαξίμου διορθώνει και την τροπολογία αλλά η ζημιά έχει γίνει

Offshore υπουργών: Το Μαξίμου διορθώνει και την τροπολογία αλλά η ζημιά έχει γίνει

Η κυβέρνηση δημιούργησε «γκρίζα ζώνη» αμνήστευσης πολιτικών που έχουν offshore - Πώς οι «ενδιαφερόμενοι» πολιτικοί μεεξωχώριες εταιρείες μπορούν να μεταβιβάσουν τις μετοχές που κατέχουν σε offshore και να απαλλαγούν από τις ποινικές ευθύνες

Offshore υπουργών: Το Μαξίμου διορθώνει και την τροπολογία αλλά η ζημιά έχει γίνει
Την «γκρίζα» ζώνη που δημιούργησε η κυβέρνηση με τον συνολικό χειρισμό της στο θέμα της σκανδαλώδους διάταξης για τις offshore εταιρείες παρέχοντας ποινική αμνήστευση σε πολιτικά πρόσωπα παραδέχθηκε η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης στην ολομέλεια της Βουλής χωρίς ωστόσο να δώσει πειστικές απαντήσεις για το αν έγινε από νομοθετική προχειρότητα ή σκοπιμότητα.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση μαζί με τις 7.500 σελίδες του πολυνομοσχεδίου έφερε προκλητική διάταξη που απελευθέρωσε τα πολιτικά πρόσωπα να έχουν offshore εταιρείες ακόμα και σε φορολογικούς παραδείσους. Το ζήτημα αποκαλύφθηκε από το «Πρώτο Θέμα» και εκ τοτε το Μέγαρο Μαξίμου με σπασμωδικές και αλληλοσυγκρουόμενες ενέργειες επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Κλείσιμο


Η ολική μεταστροφή της κυβέρνηση ολοκληρώθηκε με την τροπολογία που κατέθεσε σήμερα στην Βουλή η οποία επιχειρεί να διορθώσει την δική της αρχική διάταξη. Ωστόσο και η νέα ρύθμιση δημιούργησε νέους προβληματισμούς και «πονοκεφάλους» στο Μέγαρο Μαξίμου. Συγκεκριμένα, η νέα  διάταξη προβλέπει καθολική απαγόρευση σε υπουργούς και βουλευτές να μετέχουν σε διοίκηση ή μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών που εδρεύουν στο εξωτερικό.

Δίνει μάλιστα περιθώριο 60 ημερών προκειμένου όσοι έχουν μετοχές – ακόμα και offshore – να σπεύσουν να τις μεταβιβάσουν. Στην πράξη προβλέφθηκε η αρχική σκανδαλώδης ρύθμιση  θα έχει διάρκεια ζωής 60 ημερών!.

Το θέμα αυτό θίχτηκε από την αντιπολίτευση με αποτέλεσμα ο υπουργός Δικαιοσύνης να επανέλθει με νέα διόρθωση.

Ωστόσο όπως επισημαίνουν έμπειροι νομικοί «η ζημιά έχει ήδη γίνει» εξηγώντας ότι από την στιγμή που πήρε ΦΕΚ η πρώτη προκλητική ρύθμιση εως ότου να δημοσιευτεί στο φύλλο κυβερνήσεως η δεύτερη που επαναφέρει το αυστηρό πλαίσιο, οι «ενδιαφερόμενοι» μπορούν να μεταβιβάσουν τις μετοχές που ενδεχομένως κατέχουν σε offshore και να απαλλαγούν από τις βαρύτατες ποινικές ευθύνες.



Με την νομοτεχνική βελτίωση επι της τροπολογίας που κατέθεσε ο κ. Παρασκευόπουλος προβλέπεται ότι «η μεταβίβαση δεν επηρεάζει και δεν αίρει το αξιόποινο για τις ήδη συντελεσθείσες παραβάσεις…». Ωστόσο το μόνο αδίκημα που απέμεινε μετά το «ξέπλυμα» που επέφερε η αρχική σκανδαλώδης ρύθμιση είναι η ανειλικρινής δήλωση πόθεν έσχες. Δηλαδή εάν σήμερα ένας υπουργός εντοπιστεί με offshore και ταυτόχρονα σπεύσει να μεταβιβάσει τις μετοχές του τότε το μόνο αδίκημα που θα τον βαρύνει θα είναι η ψευδής δήλωση πόθεν έσχες.

Επίσης, με την βελτίωση Παρασκευόπουλου επιχειρείται να περιοριστεί «το παράθυρο αμνήστευσης» ώστε να μην το χρησιμοποιηθεί κατά την δίμηνη παράταση που δίνεται στα πολιτικά πρόσωπα να μεταβιβάσουν κάθε μετοχή εταιρείας στο εξωτερικό.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης