Βουλή: Ο «Ντομπροβόσκις», οι «Αριστερές» του Κατρούγκαλου και οι... Joy Division

Ο Τσίπρας έκανε τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν... ποδοσφαιριστή - Τα νέα ελληνικά του Τσακαλώτου - Το «πηγαδάκι» Καμμένου-Μητσοτάκη - Το επεισόδιο με τον πολίτη στα θεωρεία

Βουλή: Ο «Ντομπροβόσκις», οι «Αριστερές» του Κατρούγκαλου και οι... Joy Division
Ο «Ντομπροβόσκις», τα ελληνικά του Ευκλείδη Τσακαλώτου, οι «Αριστερές της Γαλλίας» του Γιώργου Κατρούγκαλου ήταν λίγα από τα «ευχάριστα» διαλείμματα των επεισοδιακών συνεδριάσεων της Βουλής
για το πολυνομοσχέδιο που χαρακτηρίστηκαν από τα δάκρυα θλίψης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο που δίνουν σε μέτρα με τα οποία διαφωνούν.

Ο Τσίπρας έκανε τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν… δεξί εξτρέμ
Κλείσιμο

 Παρά την μεγάλη πλέον εμπειρία του για την ανθρωπογεωγραφία των Βρυξελλών ο πρωθυπουργός
Αλέξης Τσίπρας
δεν απέφυγε το σαρδαμ σε μια αναφορά που επιχείρησε να κάνει στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις. Ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας τον αποκάλεσε «Ντομπροβόσκις» προκαλώντας ισχυρά γέλια από τους βουλευτές της ΝΔ.  «Σε ποια ομάδα παίζει ρε παιδιά αυτός;» ακούστηκε να λέει βουλευτής για να αναρωτηθεί γελώντας ο πρωθυπουργός «Αυτό είναι το πρόβλημα, τι πάθατε σήμερα;».  «Σιωπή. Ξέρουμε ότι μιλάτε άψογα Λετονικά» είπε ο προεδρεύων της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος προσπαθώντας να επιβάλλει την τάξη.

Τα ελληνικά του Τσακαλώτου

Μπορεί στα οικονομικά ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος να είναι εξπέρ, ωστόσο η ελληνική γλώσσα είναι το αδύνατό του σημείο. Ωστόσο, αυτή την φορά οι «νέες λέξεις» του υπουργού Οικονομικών δεν έγιναν αντικείμενο σχολιασμού από την αντιπολίτευση αλλά από τους συναδέλφους του υπουργούς και τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

Ο διάλογος από τα πρακτικά έχει ως εξής:
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Ευχαριστώ.
Για ένα λεπτό έχει τον λόγο ο κ. Σταθάκης και ύστερα ο κ. Χουλιαράκης.
ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών): Εγώ, κύριε Πρόεδρε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Ο κ. Τσακαλώτος ήθελα να πω. Είδατε; Στα ελληνικά μου εγώ έχω πρόβλημα.
ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών): Έτσι. Αντί να καλυτερεύω εγώ, χειροτερεύετε εσείς.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ (Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού): Βελτίωσε τα ελληνικά στην Αίθουσα ραγδαία ο κ. Τσακαλώτος.

Επεισόδιο στα θεωρεία: Πολίτης φώναξε στον Τσίπρα να αφήσει τους αριθμούς

Ενα απρόοπτο σημάδεψε την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή. Όταν ο Αλέξης Τσίπρας ανέλυε την ύφεση επισκέπτης του φώναξε: «Την πολιτική μάχη ποτέ θα την δώσετε κύριε πρωθυπουργέ; Αφήστε τους αριθμούς .Εγώ είμαι ο αριστερός».

Ο πρωθυπουργός διέκοψε για λίγο την ομιλία του λέγοντας ότι δεν πρέπει να διακοπεί η συνεδρίαση γιατί δεν είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. Στη συνέχεια η φρουρά απομάκρυνε τον πολίτη, δίνοντας τέλος στην ένταση.



Ο διάλογος Μητσοτάκη – Καμμένου

Διάλογο ολίγων λεπτών είχαν στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αρχηγό των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο.
 
Η συζήτηση έγινε παρουσία του βουλευτή Καρδίτσας της ΝΔ Κωνσταντίνου Τσιάρα, ο οποίος απεικονίζεται δεξιά του κ. Μητσοτάκη και του Νίκου Δένδια ο οποίος κάθεται παραδίπλα, στην πρώτη σειρά των εδράνων της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται σχεδόν ανέκφραστος, ενώ ο κ. Καμμένος μοιάζει σαν να προσπαθεί να εξηγήσει κάτι στον συνομιλητή του. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απευθύνεται στον πρόεδρο της ΝΔ χειρονομώντας ενώ στο δεξί του χέρι κρατά κάποιες σημειώσεις και ένα... κομπολόι.










Ο Κατρούγκαλος διαβάζει τις «Αριστερές της Γαλλίας»

Μπορεί να εισηγούνταν ένα νέο Μνημόνιο με δρακόντειες διατάξεις και μέτρα που φτωχοποιούν ακόμη περισσότερο τους Έλληνες όμως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ νιώθουν ακόμη αριστεροί.

Τη γραμμή που ακολουθούν στη Βουλή τις τελευταίες ημέρες αλλά και σήμερα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, την δίνουν οι... αγκιτάτορες της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο εικονιζόμενος Γιώργος Κατρούγκαλος.

Αντί για την αναμενόμενη από πολλές πλευρές αυτοκριτική, στην πλειονότητά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησαν και πάλι τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για το πακέτο μέτρων των 5,4 δισ.ευρώ, ενώ μετά... δακρύων και κλάδων προσπαθούν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι τα φορομπηχτικά μέτρα που επιβάλλουν είναι κοινωνικά δίκαια (ξεχνώντας προφανώς ότι οιέμμεσοι φόροι πλήττουν τα ασθενέστερα στρώματα της κοινωνίας).










Ένας πολιτικός της Αριστεράς όπως ο Γιώργος Κατρούγκαλος δεν θα μπορούσε λοιπόν να κάνει οτιδήποτε άλλο παρά να διαβάζει ένα βιβλίο για την Αριστερά. Ο υπουργός Εργασίας που έχει δηλώσει βαυκαλιζόμενος ότι είναι Αριστερός και έχει αποκηρύξει την ομάδα των... μεγαλοδικηγόρων στους οποίους ανήκει αυτοαναγορευόμενος ως «ταξικός αποστάτης» εικονίζεται να διαβάζει το βιβλίο του Ζακ Ζιλιάρ με τίτλο: «Οι Αριστερές της Γαλλίας».

Κι όπως φαίνεται το βιβλίο «οι Αριστερές της Γαλλίας» που μπορεί και να έστειλαν στον υπουργό Εργασίας οι υπεύθυνοι του εκδοτικού οίκου «Πόλις» δεν γοήτευσε μόνο τον Γιώργο Κατρούγκαλο αλλά και τον έτερο υπουργό Χρστόφορο Βερναρδάκη. Θα μου πείτε τώρα, είναι δυνατόν ο κ. Κατρούγκαλος να διαβάσει την ώρα της κοινοβουλευτικής μάχης ένα βιβλίο 946 σελίδων; Η απάντηση είναι προφανώς θετική. Άλλωστε αν δεν το διαβάσει προφανώς πλήττοντας από τη συζήτηση στη Βουλή για ποιο άλλο λόγο είχε μαζί του ο κ. Κατρούγκαλος το βιβλίο για τις «Αριστερές της Γαλλίας»;

Σακάκι και Joy Division

«Unknown Pleasures» οι «άγνωστες απολαύσεις» έγραφε το t-shirt που φορούσε κάτω από το σακάκι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης. Πρόκειται για μπλουζάκι του γνωστού βρετανικού συγκροτήματος Joy Division των οποίων το πρώτο άλμπουμ ήταν το “unknown pleasures”





Ο Μαντάς διαβάζει για τον Ανδρέα Παπανδρέου του Μαζάουερ

Τα «τριάντα χρόνια ελληνικής ιστορίας» του Μαρκ Μαζάουερ (μετάφραση Σώτη Τριανταφύλλου) διάβαζε ο κ. Χρήστος Μπαντάς. Ο συγγραφέας καταθέτει στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό, ότι η σχέση αγάπης του με την Ελλάδα ξεκίνησε στις αρχές του 1980, τα πρώτα χρόνια της εξουσίας του ΠΑΣΟΚ. Σε κάποιο ταξίδι του είχε διαπιστώσει ότι στην Ελλάδα ρέει θετική ενέργεια και αισιοδοξία, σε αντίθεση με τον απελπιστικό κυνισμό που χαρακτήριζε τον ιταλικό δημόσιο βίο της εποχής. Η δεκαετία του 1980 έδινε την εντύπωση ότι ήταν μια πολλά υποσχόμενη δεκαετία που χαρακτηριζόταν από ευημερία, προσπάθειες ανάπτυξης της βιομηχανίας και γενικά του είχε δημιουργηθεί η αίσθηση ότι έπνεε ένας νέος πολιτικός αέρας. Ωστόσο, στη συνέχεια θα δηλώσει ευθαρσώς ότι «δεν εμπιστεύτηκε ποτέ το φαινόμενο που άκουγε στο όνομα Παπανδρέου», επειδή ακριβώς «παραήταν δημαγωγός για τα γούστα του» και «όχι αρκετά έντιμος με τον ελληνικό λαό», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.




Δείτε βίντεο: Πέρασαν τα προαπαιτουμενα με "απώλειες", σαρδάμ και Joy Division


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης