Ο Τσακαλώτος αύξησε το χαρτοφυλάκιο σε ένα χρόνο κατά 720.000 ευρώ!

Ο Τσακαλώτος αύξησε το χαρτοφυλάκιο σε ένα χρόνο κατά 720.000 ευρώ!

Το 2012, εκτός από τις επενδύσεις του διπλασιάστηκαν οι καταθέσεις του υπουργού σε ξένες τράπεζες ενώ μειώθηκαν τα χρήματα που είχε στην Ελλάδα - Έχει καταθέσεις στις βρετανικές NAT WEST και The Co-operative Bank - Τι ισχυρίζεται ο υπουργός Οικονομικών και τι απαντά το protothema

Σε αύξηση επενδυτικού χαρτοφυλακίου κατά 720 χιλ. ευρω μέσα σε μια μόνο οικονομική χρήση, δηλαδή μεταξύ 2011 και 2012 προχώρησε ο νυν υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σε μια περίοδο έντονων πολιτικών εξελίξεων με διπλές εθνικές εκλογές και με την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα της αξιωματικής πλέον αντιπολίτευσης, ο κ. Τσακαλώτος πήρε τα δικά του "ρίσκα" αποκτώντας ομόλογα 1.177.075 ευρω και 458.580 λιρών Αγγλίας από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οίκους του πλανήτη μεταξύ των οποίων οι Templeton, Incesxo Perpetual, Blackrock, Credit Suisse, JP Morgan κ.ά.

Μια χρονιά πριν, ο υπουργός Οικονομικών διέθετε σε τιμές κτήσης ομόλογα και χρηματοοικονομικά προιόντα - παράγωγα αξίας 457.831 ευρώ και 107.000 λιρων Αγγλίας οπότε η αύξηση είναι αλματώδης. 
Το 2012 διπλασίασε τις καταθέσεις του στο εξωτερικό
Καταθέσεις μειωμένες μεν κατά 60 χιλ. ευρώ περίπου το 2012 έναντι του 2011 (στις 236.461,75 ευρώ έναντι 291.298 ευρώ το 2011) αλλά και μεγάλη ροή εξαγωγής χρημάτων του σε ξένες τράπεζες, παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο πόθεν έσχες που παρουσιάστηκε σήμερα από τη Βουλή.

Συγκεκριμένα, ενώ το 2011 ο κ. Τσακαλώτος παρουσίαζε 41.057,01 ευρώ και 53.989,01 λίρες Αγγλίας σε ξένες τράπεζες, με 207.782,33 ευρώ σε ελληνικές τράπεζες, το επόμενο έτος που ήταν και κρίσιμο εκλογικά με μεγάλη ανασφάλεια ως προς τις τράπεζες, ο υπουργός είχε σε ξένες τράπεζες 88.965,36 ευρώ και 56.602,44 λίρες Αγγλίας. Δηλαδή σχεδόν διπλασίασε τις καταθέσεις του στο εξωτερικό, μειώνοντας αυτές στη χώρα μας!

Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί ο κ. Τσακαλώτος ενώ αυξανόταν τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012 η δύναμη του κόμματος του θεαματικά, αποτελώντας τότε τη δεύτερη δύναμη στη χώρα, επέλεξε να βγάλει τόσα χρήματα σε ξένες τράπεζες. 


Εισοδήματα
Αναλυτικά, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε εισοδήματα 45.512,63 ευρώ από τη βουλευτική αποζημίωση και 16.737,72 ευρώ από λοιπά εισοδήματα ενώ η σύζυγός του δήλωσε εισοδήματα 130.145,37 ευρώ.

Αμετάβλητη παρέμεινε η ακίνητη περιουσία του ζεύγους Τσακαλώτου, το οποίο παρουσιάζει επτά εγγραφές σε ακίνητα με αυτό που ξεχωρίζει να είναι ένα σπίτι 432 τ.μ.

Μεταξύ των εταιρειών στις οποίες έχει επενδύσει ο Υπουργός εμφανίζονται κολοσσοί όπως η BLACKROCK , Templeton Asian Growth, BFG, Pioneer κλπ.

Ο υπουργός Οικονομικών διατηρεί υψηλές καταθέσεις σε τράπεζες της Ελλάδας αλλά και της Βρετανίας. Συγκεκριμένα σε ελληνικές τράπεζες δηλώνει καταθέσεις 206.190 ευρώ, 2079 λίρες Αγγλίας και 523 δολαρίων ΗΠΑ, ενώ δηλώνει καταθέσεις και σε τράπεζα του εξωτερικού και συγκεκριμένα σε δύο τράπεζες της Βρετανίας (NAT WEST και The Co-operative Bank) 26.221 λίρες Αγγλίας.

Τέλος στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης του Υπ.Οικονομικών εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης τριών Ι.Χ αυτοκινήτων.
Η απάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου
«Δυστυχώς ο πατέρας του Ευκλείδη Τσακαλώτου δεν είναι ο… Γουώρεν Μπάφετ για να κερδίσει 702 χιλ. ευρώ μέσα σ’ ένα χρόνο, όπως υποστηρίζει το Πρώτο Θέμα! Ειδικά, μάλιστα, όταν είχε επενδύσει σε αμοιβαία κεφάλαια που, όπως όλοι γνωρίζουν, έχασαν σε αξία τις χρονιές που αναφέρει το Πρώτο Θέμα. Γι’ αυτό και τα περιουσιακά στοιχεία παρουσιάζουν μείωση.

Συνολικά, όμως, το δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος», σχετικά με τη Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης του Υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, είναι απολύτως αναληθές και παραπλανητικό.

Τα νούμερα τα οποία παρουσιάζει το δημοσίευμα είναι αποτέλεσμα δημιουργικής λογιστικής, με το συντάκτη του να προσθέτει και να αφαιρεί ό,τι θέλει προκειμένου να δημιουργήσει εντυπώσεις. Για παράδειγμα αναφέρει το δημοσίευμα ότι μεταξύ 2011 - 2012 «ο κ. Τσακαλώτος πήρε τα δικά του "ρίσκα" αποκτώντας ομόλογα 1.177.075 ευρώ και 458.580 λιρών Αγγλίας».  Για να προκύψουν, όμως, τα νούμερα αυτά, ο συντάκτης πρόσθεσε και περιουσιακά στοιχεία που είχαν αποκτηθεί το 2003, χωρίς, μάλιστα, να λαμβάνει υπόψη του ότι τα περισσότερα έχουν ήδη πωληθεί!

Είναι προφανές, επίσης, ότι ο συντάκτης δεν μπορεί να διαβάσει (η αθώα εκδοχή…) το πόθεν έσχες αφού αγνοεί τη στήλη 2 («κατάσταση ή μεταβολή») με την οποία είναι προφανές τι έχει πωληθεί και τι παραμένει στην κατοχή του Υπουργού.

Η πραγματική εικόνα της περιουσιακής κατάστασης του Υπουργού Οικονομικών προκύπτει αν εξετάσει κανείς την αποτίμηση των περιουσιακών του στοιχείων. Σε σχέση, μάλιστα, με το «πόθεν έσχες» της προηγούμενης χρονιάς θα διαπιστώσει ότι η αξία του  χαρτοφυλακίου του είναι συνολικά μειωμένη. Το ίδιο συμβαίνει και για τις τραπεζικές καταθέσεις, οι οποίες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά είναι και αυτές μειωμένες.

Όσον αφορά τα ακίνητα η φράση του δημοσιεύματος «παρουσιάζει επτά εγγραφές σε ακίνητα», διαστρεβλώνει την πραγματικότητα καθώς πρόκειται για τρία ακίνητα (πατρικό στην Πρέβεζα, ακίνητο εξ ημισείας με τη σύζυγό του και ακίνητο του πατέρα του).

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι, όπως είχε δηλώσει και παλαιότερα, ο Υπουργός Οικονομικών είναι συνδικαιούχος στους συγκεκριμένους επενδυτικούς λογαριασμούς, δεν ασχολείται ο ίδιος με τη διαχείρισή τους καθώς δεν του ανήκουν τα χρήματα. Όλοι οι Έλληνες γονείς έχουν τα παιδιά τους συνδικαιούχους! Και ο πατέρας του υπουργού δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση».
Η ανταπάντηση του protothema.gr: Δημιουργική λογιστική και κουβέντα για τις καταθέσεις στο εξωτερικό
Δίχως κακοπιστία αλλά και με δεδομένα τα στοιχεία που ο ίδιος παραθεσε στο πόθεν έσχες και τα οποία δεν μπορούν να αμφισβητηθούν, παρουσιάσαμε σήμερα την οικονομική κατάσταση του υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου και της οικογένειας του. Την ίδια στιγμή όμως κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών (σ.σ. κι όχι πάντως ο ίδιος ο υπουργός) επιχειρούν να απαντήσουν με τη δική τους «δημιουργική λογιστική». Μάλιστα εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως σε non paper που κυκλοφόρησε για λογαριασμό του υπεύθυνου υπουργού για τα σύνθετα οικονομικά της χώρας μας και γνωστού καθηγητή Οικονομικών, υπάρχει η παραδοχή πως τα περιουσιακά του στοιχεία τα διαχειρίζεται ο ...πατέρας του.

Όπως και να έχει, ενώ φαίνεται στη στήλη Α. 1.3 των μετοχών και συγκεκριμένα στη στήλη ΑΞΙΑ ΚΤΗΣΗΣ πως ο υπουργός αγόρασε μετοχές, αμοιβαία, ομόλογα και άλλα παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα σε ημερομηνίες μεταξύ του Απριλίου του 2012 (10/4/2012) έως και τον Ιούνιο του 2013, από την πλευρά συνεργατών του υπουργού υπογραμμίζεται ότι ο κ. Τσακαλώτος «είχε επενδύσει σε αμοιβαία κεφάλαια που, όπως όλοι γνωρίζουν που  έχασαν σε αξία τις χρονιές που αναφέρει το Πρώτο Θέμα. Γι’ αυτό και τα περιουσιακά στοιχεία παρουσιάζουν μείωση». Θα πρέπει να επισημάνουμε στους γνωστούς κύκλους του υπουργείου Οικονομικών (τους ιδιους που μιλούσαν για επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων πέρυσι καιπου σήμερα επιχαίρουν γι τη συμφωνία με την Τρόικα) πως το πόθεν έσχες γίνεται για να μάθουμε το "από που" και "πόσα" περιουσιακά στοιχεία έχει το κάθε πολιτικό πρόσωπο. Όχι για να πληροφορηθούμε εάν οι επενδυτικές του επιλογές ευδοκίμησαν ή όχι.

Κι αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι πως ο κ. Τσακαλώτος σε τιμές κτήσης παρουσιάζεται σε σαφώς καλύτερη θέση το 2012 έναντι του προηγούμενου έτους με ομολογίες αξίας 1.177.075 ευρώ και 458.580 λιρών Αγγλίας έναντι 457.700 ευρώ και 107.000 αγγλικών λιρών.Μια απλή ανάγνωση στο πόθεν έσχες πείθει και τους πιο δύσπιστους. Τώρα το αν η επενδυτική του προσπάθεια δεν πήγε καλά ή όχι, είναι θέμα των οικονομικών αναλύσεων και προβλέψεων του υπουργού και φυσικά της τσέπης του.

Οι ιδιοι κύκλοι προφανώς επειδή ξεχάστηκαν και δεν θέλησαν να δουν τη στήλη του πόθεν έσχες που δίνει ξεκάθαρα τις ημερομηνίες κτήσης αυτών εντός της διετίας 2012- 2013, αναφέρουν πως "ο κ. Τσακαλώτος έχει πουλήσει τα περισσότερα ομόλογα του  και πως για να προκύψουν, τα νούμερα αυτά, προστέθηκαν και περιουσιακά στοιχεία που είχαν αποκτηθεί το 2003".  Όμως το ποθεν έσχες αναφέρεται σε τιμές κτήσης, παρουσιάζει τον συγκεκριμένο κωδικό αγοράς περιουσιακών στοιχείων και περιέχει ξεκάθαρες ημερομηνίες αυτών.

Μετά από τα παραπάνω λοιπόν συμπεραίνουμε οτι ενδεχομένως συμβαίνουν δύο πράγματα.

Είτε ο κ. Τσακαλώτος υπέπεσε σε ένα "λαθακι' ως προς την συγγραφή του πόθεν έσχες του ανάλογο με το ...λαθάκι του συναδέλφου του υπουργού Οικονομίας κ. Γιώργου Σταθάκη (άρα καλό θα ειναι να κάνει κάποια διόρθωση), είτε ο υπουργός και ο λογιστής του αγνοούν τι εστί 'τιμή κτήσης" και επιχειρούν να ερμηνεύσουν αυτή ως "τιμή αποτίμησης".
Καμία κουβέντα για τις καταθέσεις στο εξωτερικό
Πάντως απο την πλευρά του υπουργού συμπληρώνεται πως "η  πραγματική εικόνα της περιουσιακής κατάστασης του προκύπτει αν εξετάσει κανείς την αποτίμηση των περιουσιακών του στοιχείων. Σε σχέση, μάλιστα, με το «πόθεν έσχες» της προηγούμενης χρονιάς θα διαπιστώσει κανείς ότι η αξία του  χαρτοφυλακίου του είναι συνολικά μειωμένη". Το ίδιο συμβαίνει και για τις τραπεζικές καταθέσεις, οι οποίες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά είναι και αυτές μειωμένες". Τέλος, αυτό που δεν απαντά ο υπουργός είναι το γιατί αύξησε τις καταθέσεις του σε ξένες τράπεζες κατά 90% συγκριτικά με το 2011, μειώνοντας την παρουσία του στις δοκιμαζόμενες τότε από την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στις διπλές εθνικές εκλογές τράπεζες.Μήπως κι αυτος οπως η πρώην συνάδελφος του κ. Βαλαβάνη είχαν κάποια ειδική ενημέρωση για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και μετέφεραν χρήματα εκτός Ελλάδος;
ΣΧΟΛΙΑ (53)

Αααααα ώστε έτσι.......

Και γω αναρωτιόμουν για την τσάντα την κόκκινη με την μαϊμού!!!! Έτσι εξηγούνται όλα. Όταν έχεις πολλά λεφτά δεν σε νοιάζει για την γνώμη των άλλων. Νιώθεις ελεύθερος. Νοιώθεις πως μπορείς να τους βλέπεις τους άλλους στα ίσια. Θυμάστε το στιγμιότυπο με τον Σαπέν στην Γαλλία, όταν ήταν ο Τσάκ...αλώτος συνοδεία του φοβερού κ τρομερού διαπραγματευτή κ. Γιάννη Βαρουφάκη (με 2 ν έτσι για σπάσιμο!!!) που φορούσε το κασκόλ του ''Doctor Who'' μέχρι τον αστράγαλο??? Μιλάμε ο Τσακαλώτος πούλησε τρέλα μπροστά στον Σαπέν όταν του το έπιασε κ του το φέρεσε στο κεφάλι. Το βλέμμα του Τσακαλώτου εκείνη την στιγμή είναι όλα τα λεφτά...Έτσι αναρωτήθηκε και ο Chuck Norris και ρώτησε....Ποιός είναι αυτός ο Τσάκ.....αλώτος???? Τρέλα σου λέω....κανονική όμως....

OK

Δωστε μας κι αλλο σανό βρε Συριζαίοι....

teo

ΑΥΤΟΙ ΤΩΝ ΣΥΡΙΖΟΑΝΕΛ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΑΡΧΙΛΑΜΟΓΙΑ !!!!! ΑΝ ΔΕΝ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΔΕΝ ΦΕΥΓΟΥΝ !!!!! ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΙΣ ΑΚΡΙΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΦΑΡΑΩ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ !!!!

ΕΧ

Όταν υπογράφεις δύο δύο τα μνημονια οι αποδόσεις είναι μεγάλες και τα bonus παχυλα

123

Να τον χαιρεστε τον "αντίμνημονιακο" κατ επάγγελμα αριστερό της Εκάλης με τις μετοχές στην ,black rock στην JP Morgan κτλπ.Τους διεθνής τοκογλυφους και τα κοράκια που λέγανε προεκλογικά για να τους ψηφίσουν οι σανοφαγοι ιθαγενείς

ΑΛΕΞ

Ο κ. Τσακαλώτος προφανώς προστάτευσε την δική του περιουσία.Στις επερχόμενες εκλογές θα ρισκάριζε ,εάν κέρδιζε το κόμμα του, τα λεφτά των άλλων.Το έχουμε ξαναδεί το σενάριο.Βέβαια δεν θα αναλύσω την άκρως υποτιμητική για τον υπουργό μας οικονομικών περίπτωση ότι άλλος χειρίστηκε σωστά την περιουσία του.

Ηλιθιότητα ώρα μηδέν

Άμα ειναι έτσι οι κομμουνιστές εγώ θέλω να γίνω Στάλιν.

Αντί αριστερός

Εγώ θέλω να γίνω Κιμ Γιογκ Λι να τους κάνω περμανάντ με φλογοβόλο

Υπήρχε νόμος στην αρχαία αθήνα

οι πλούσιοι να συνδράμουν στις διάφορες πτυχές της ζωής......Αυτό γιατι να μη ισχύει την σήμερον ημέραν;......Αυτοί υποτίθεται μπήκαν στη πολιτική να ΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΝ το λαό.......Ποιό μεγάλη υπηρεσία να δώσουν όλα ή μέρος χρημάτων για επιχειρήσεις νεών ανέργων ή άλλες αγαθοεργίες, υπάρχει;.......Δεν με πειράζει αν τα δώσουν οι της νουδού στα γαλάζια παιδια, ή οι άλλοι στα πράσινα, στα ρόζ ή στα κόκκινα ή στα μπλέ............ Να τα δώσουν είναι το ζητούμενο, αλλά που να ταδώσουν τα κοπρόσκυλα;.....Αυτοί σε λίγο όταν θα πεθαίνουν οι άνθρωποι απ τη πείνα θα ζητάν απ το νεκροθάφτη συμμετοχή κερδών απ τα χρυσαφικά.....Αυτοί είναι οι εκλεκτοί που λέγανε παλιά.....που είναι άξιοι να μας κυβερνήσουν..........

α

Αυτο που λες ισοδυμει με φορολογια του μεγαλου πλουτου και δεν ειναι δημοφιλης ιδεα.

κανείς δεν κάθεται να του τα φας...

Και γιατί να το κάνουν ρε συ,υποχρεωμένοι είναι;Και όσον αφορά στο φόρο πλουσίων,και ο καραγκιόζης ο Ολάντ πήγε να βάλει 70% στο εισόδημα,και τούφυγαν όλοι οι πλούσιοι μονομιάς,με τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ πρώτο πρώτο. Και βέβαια,θα ήταν κορόιδα να κάτσουν.Εσύ θα καθόσουν;

Συνειδητος μαρξιστης

Σαν μαρξιστης θα επρεπε να αντιδρασω με τον πλουτο που βλεπω. Ομως, ζουμε σε καπιταλιτικο συστημα, οπότε δεχομαι και το καπιταλιστικο κερδος. Ο Τσακαλωτος, μαρξιστης και ο ιδιος, απλα επιασε κοροιδα τους καπιταλιστες και οπως λεμε 'τους τα πηρε'. Νιωθω συντροφικη αλλυλεγγυη μαζι του ακι ειμαι σιγουρος οτι οταν η ελλαδα περασει στον κομμουνιστικο μετασχηματισμο της οικονομιας της ο συντροφος Τσακαλωτος, οπως και οι λοιποι ευποροι συντροφοι, θα διαθεσουν την περιουσια τους προς οφελος του ελληνικου λαου και της εργατικης ταξης.

nick

H ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΕΙΧΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 130 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ! ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΝΕΙ?

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4777753

Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και εκ νέου υποψήφια παρουσίασε το νέο βιβλίο της με τίτλο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Κυκλική Οικονομία στην ΕΕ: Ευκαιρίες για δουλειές και ποιότητα ζωής»

dimoskopisi_main01_2

Με 8,5 ποσοστιαίες μονάδες προηγείται η ΝΔ στη δεύτερη δημοσκόπηση που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας - Συντριπτικό το ποσοστό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην παράσταση νίκης, φθάνει το 73,5% - Με 6,3% μπροστά η ΝΔ στο γκάλοπ της Alco για το Open

5