Μόνο βουλευτές θα μπορούν να εκλεγούν στην ηγεσία της ΝΔ

Μόνο βουλευτές θα μπορούν να εκλεγούν στην ηγεσία της ΝΔ

Κλείνουν το ζήτημα που είχε δημιουργηθεί με την υποψηφιότητα Τζιτζικώστα το περασμένο φθινόπωρο - Δικαίωμα ψήφου θα έχουν αποκλειστικά τα μέλη του κόμματος και όχι «ο κάθε περαστικός με τα τρία ευρώ» - Δείτε όλο το πρόγραμμα του Συνεδρίου, στο οποίο εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ θα απευθύνει χαιρετισμό ο Νίκος Φίλης

Μόνο βουλευτές θα μπορούν να εκλεγούν στην ηγεσία της ΝΔ
Δύο σημαντικές καταστατικές αλλαγές για την εκλογή αρχηγού στη Νέα Δημοκρατία
, που προκαλούν ήδη συζητήσεις στο εσωτερικό του κόμματος και αναμένεται να προκαλέσουν ακόμη περισσότερες κατά το Συνέδριο που διεξάγεται το Σαββατοκύριακο, προωθούνται από την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με την πρώτη από τις αλλαγές που προτείνονται στο σχέδιο καταστατικού, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, ήδη από την Τρίτη, ορίζεται ότι εφεξής το αξίωμα μπορούν να διεκδικούν μόνον εν ενεργεία βουλευτές, κλείνοντας με τον τρόπο αυτό το μεγάλο ζήτημα και τις έντονες αντιπαραθέσεις που είχαν προκληθεί το περασμένο φθινόπωρο με την υποψηφιότητα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας,
Απόστολου Τζιτζικώστα
Κλείσιμο
.

Με τη δεύτερη αλλαγή ορίζεται ότι οι κατάλογοι των μελών της Νέας Δημοκρατίας, που θα μπορούν να ψηφίσουν για την εκλογή προέδρου, κλείνουν 15 μέρες πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Είναι μια ρύθμιση, που επίσης δίχασε προεκλογικά τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ο τότε μεταβατικός πρόεδρος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, επέμεινε να αλλάξει η διαδικασία, ούτως ώστε «να μην μπορεί να ψηφίσει ο κάθε περαστικός με τα τρία ευρώ», όπως έλεγε, για να σχολιάσει την ισχύουσα ρύθμιση, με την οποία μπορούσε κάθε πολίτης να προσέλθει στα εκλογικά τμήματα και να ασκήσει εκλογικό δικαίωμα, υπογράφοντας δήλωση συμμετοχής στη Νέα Δημοκρατία.

Ερωτηθείς σχετικά, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του «γαλάζιου» Συνεδρίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, διευκρίνισε ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις υιοθετήθηκαν από τη μεγάλη πλειονότητα των μελών της Νέας Δημοκρατίας. Ο ίδιος δικαιολόγησε τη ρύθμιση να είναι υποψήφιοι αρχηγοί μόνο βουλευτές, με το επιχείρημα ότι «οι πολιτικές μάχες γίνονται στη Βουλή».

Για την πρόταση, εξάλλου, που περιορίζει τη συμμετοχή στην ψηφοφορία μόνο σε όσους εγγραφούν εγκαίρως μέλη του κόμματος, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι αυτό κατέστη δυνατόν, διότι πλέον η Νέα Δημοκρατία θα έχει ενιαίο εθνικό μητρώο μελών, το οποίο θα ανανεώνεται διαρκώς.

Αν και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να τροποποιηθεί η 15νθήμερη προθεσμία εγγραφής στο μητρώο πριν από τη διενέργεια της εκλογής, σημείωσε ότι η δυνατότητα εγγραφής νέων μελών την ημέρα της ψηφοφορίας «δημιουργεί τεχνικά προβλήματα», όπως εκείνα που οδήγησαν στην αναβολή της ψηφοφορίας τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ «έχει και υψηλό κόστος», καθώς, σε περίπτωση που δεν υπάρχει σταθερός εκλογικός κατάλογος, χρειάζεται συνδρομή ιδιωτικής εταιρείας για να διασφαλιστεί το αδιάβλητο μιας «online» εκλογικής διαδικασίας.

Το προφίλ των συνέδρων
Το νέο Καταστατικό της Νέας Δημοκρατίας θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί το Σάββατο, κατά τη δεύτερη ημέρα εργασιών του Συνεδρίου, το οποίο ανοίγει τις πύλες την Παρασκευή για τα 4.812 μέλη του, που, όπως ανακοίνωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης, πιστοποιήθηκαν, με τους μισούς εξ αυτών να είναι αιρετοί και τους υπολοίπους ex officio.

Δίνοντας στοιχεία για τη διαστρωμάτωση των συνέδρων, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου ανέφερε ότι το 67% των αιρετών συμμετέχουν για πρώτη φορά σε συνεδριακή διαδικασία, δείγμα της ανανέωσης του σώματος. Πρόσθεσε επίσης ότι το 49% των συνέδρων είναι στην ηλιακή κατηγορία των 25-45 ετών, ενώ το 50% είναι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης απέρριψε τις αιτιάσεις ορισμένων μελών της Πολιτικής Επιτροπής καθώς και του προέδρου της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Φίλιππου Ταυρή σχετικά με τις διαδικασίες ανάδειξης συνέδρων.

Τους εμφάνισε να αντιτάσσονται με την ερμηνεία της Γραμματείας Οργανωτικού του κόμματος για αύξηση των αιρετών συνέδρων κατά 800. «Απορώ πως θα δικαιολογήσουν την αντίθετη άποψη που έχουν» δήλωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης επιμένοντας ότι με την ερμηνεία που υιοθετήθηκε «για πρώτη φορά στην ιστορία των συνεδρίων της ΝΔ οι αιρετοί θα είναι περισσότεροι από τους ex officio συνέδρους».         

Δείτε εδώ το πρόγραμμα του συνεδρίου της ΝΔ

Αργά το απόγευμα η αξιωματική αντιπολίτευση έδωσε στη δημοσιότητα αναλυτικά στατιστικά στοιχεία για τις απαντήσεις των πολιτών στα θέματα που τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση. Η πλειοψηφία θέλει πενταετή θητεία για τον πρόεδρο του κόμματος, λέει «ναι» στο ασυμβίβαστο κυβερνητικού και κομματικού στελέχους και προτείνει εισφορά από 10 έως 20 ευρώ το χρόνο για την ενίσχυση των ταμείων της ΝΔ.

Δείτε εδώ τα αποτελέσματα της διαβούλευσης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης