Στους 5.000 οι «γαλάζιοι» σύνεδροι που θα αποφασίσουν ριζικές αλλαγές στη ΝΔ

Στους 5.000 οι «γαλάζιοι» σύνεδροι που θα αποφασίσουν ριζικές αλλαγές στη ΝΔ

Διαχωρισμός κόμματος – κράτους, πενταετής θητεία για τον αρχηγό, μικρότερα όργανα, συμμετοχή της βάσης στην επιλογή των υποψηφίων βουλευτών, ετήσια συνέδρια, καθώς και απαγόρευση του τραπεζικού δανεισμού οι σημαντικότερες καινοτομίες.

Στους 5.000 οι «γαλάζιοι» σύνεδροι που θα αποφασίσουν ριζικές αλλαγές στη ΝΔ
Στους 5.000 αναμένεται να φθάσουν οι σύνεδροι οι οποίοι θα λάβουν μέρος στο 10ο Τακτικό Εθνικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας
, που πραγματοποιείται το τριήμερο 22 - 24 Απριλίου στο Metropolitan Expo (Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»).

Με βάση τα τελικά αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών, που επικυρώθηκαν την Τρίτη από Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ), οι αιρετοί σύνεδροι θα είναι 2.435, ενώ άλλοι τόσοι περίπου θα είναι τα ex officio μέλη του Συνεδρίου που θα κληθούν να αποφασίσουν για σημαντικές οργανωτικές αλλαγές στη λειτουργία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που προτείνονται με το προσχέδιο του νέου Καταστατικού που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Κλείσιμο
Μετά και το πρόσφατο φιάσκο στην ΟΝΝΕΔ, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης
και το επιτελείο του «επενδύουν» στις ριζικές αλλαγές που προβλέπονται στο νέο Καταστατικό, υποστηρίζοντας ότι με αυτό θα γίνουν πράξη οι εξαγγελίες για την οργανωτική αναδιάταξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πρόθεση του κ. Μητσοτάκη είναι, όπως μεταδίδουν συνεργάτες του, με τις αποφάσεις του Συνεδρίου να σταλεί ένα ελπιδοφόρο πολιτικό μήνυμα ως απάντηση στην ασφυξία που νιώθουν οι Έλληνες πολίτες. 

Στο πλαίσιο αυτό, στο Συνέδριο θα ληφθούν αποφάσεις για οργανωτικές και καταστατικές αλλαγές, με στόχο ένα πιο σύγχρονο, πιο ανοιχτό και πιο δημοκρατικό κόμμα σε ευρωπαϊκά πρότυπα.

Το γενικό πνεύμα που διέπει τις ρυθμίσεις του νέου καταστατικού είναι ότι η Νέα Δημοκρατία ανήκει στα μέλη της. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι εκλογικές διαδικασίες, η χρηματοδότηση με «λίγα από πολλούς», η αξιολόγηση των στελεχών, αλλά και η παραγωγή πολιτικής θα στηρίζονται στα μέλη.
 
Διαχωρισμός Κόμματος – Κράτους

Βασικό στοιχείο αποτελεί ο διαχωρισμός Κόμματος - Κράτους, καθώς εισάγονται ασυμβίβαστα για κομματικές και κυβερνητικές θέσεις με έμφαση σε αυτές που αφορούν στη διαχείριση δημόσιου χρήματος.

Ριζοσπαστική αλλαγή θεωρείται η καταστατική απαγόρευση δανεισμού της Νέας Δημοκρατίας από τις τράπεζες και υποχρέωση τήρησης ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Η πρόβλεψη αυτή έρχεται σε συνέχεια του προγράμματος οικονομικής εξυγίανσης του Κόμματος που παρουσίασε πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης.

Μεγάλη έμφαση στο προτεινόμενο καταστατικό δίνεται στη συμμετοχή των μελών και των στελεχών στην παραγωγή πολιτικής. Αυτό απαιτεί μικρότερα, πιο ευέλικτα όργανα με συχνές τακτικές συνεδριάσεις και ουσιαστικό αποφασιστικό ρόλο. Σε όλα τα συλλογικά όργανα του Κόμματος τα αιρετά μέλη θα είναι περισσότερα από τα ex officio. Έτσι:

*Το Συνέδριο θα είναι ετήσιο, με 1.000 αιρετά και μέχρι 1.000 μέλη λόγω ιδιότητας. 

*Η Πολιτική Επιτροπή θα συνέρχεται ανά τρίμηνο και θα συγκροτείται από 100 αιρετά μέλη, από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ ex officio θα συμμετέχουν αυτοδιοικητικά στελέχη από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). 

Θεσπίζεται, εξάλλου, ετήσιος πολιτικός κύκλος ο οποίος ανοίγει και κλείνει με το Συνέδριο ώστε να υπάρχει συνεχώς έντονη κινητικότητα και διάδραση. 

Θητεία για τον πρόεδρο

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται από τους επιτελείς της Συγγρού στην καινούργια ρύθμιση σύμφωνα με την οποία θεσπίζεται για πρώτη φορά πενταετής θητεία για τον πρόεδρο της ΝΔ. Και, όπως λέγεται, ο κ. Μητσοτάκης θα είναι ο πρώτος πρόεδρος που αυτοπεριορίζεται και μάλιστα με αναδρομική ισχύ. Προβλέπεται, πάντως, ότι η θητεία του προέδρου παρατείνεται εφόσον στη λήξη της είναι πρωθυπουργός. Αξίζει να σημειωθεί -κάτι που αποτελεί ρηξικέλευθη αλλαγή, πρωτοποριακή για ένα πολιτικό κόμμα- ότι η θητεία του προέδρου που έχει παραταθεί πέραν της πενταετίας λόγω του ότι είναι πρωθυπουργός, λήγει αυτοδίκαια εφόσον ηττηθεί σε εθνικές εκλογές και προκηρύσσονται άμεσα οι εσωκομματικές διαδικασίες για την εκλογή νέου αρχηγού.

Με το νέο καταστατικό ανοίγει, εξάλλου, ο δρόμος για συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στη διαμόρφωση ψηφοδελτίων. Δημιουργείται εθνικό μητρώο υποψηφίων βουλευτών και ο πρόεδρος ζητά τη γνώμη των μελών ανά περιφέρεια ώστε να διαμορφώνονται με αξιοκρατία τα ψηφοδέλτια. 

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι το προτεινόμενο καταστατικό είναι πολύ πιο λιτό, κατανοητό, λειτουργικό και μικρότερο σε έκταση καταστατικό. Ενδεικτικό είναι ότι το προσχέδιο του νέου καταστατικού είναι περίπου 5.500 λέξεις σε αντίθεση με το παλιό των 11.000 λέξεων.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης