Έτοιμη για τη «μεγάλη υποχώρηση» η κυβέρνηση, αρκεί να κλείσει η συμφωνία

Έτοιμη για τη «μεγάλη υποχώρηση» η κυβέρνηση, αρκεί να κλείσει η συμφωνία

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει εφιαλτικά σενάρια για τη δημοσιονομική προσαρμογή, με την αποδοχή νέων σκληρών μέτρων, ακόμη και πέραν των 5,4 δισ. ευρώ για την τριετία έως το 2018

Έτοιμη για τη «μεγάλη υποχώρηση» η κυβέρνηση, αρκεί να κλείσει η συμφωνία
Με το άγχος της επίτευξης μίας συμφωνίας το συντομότερο, καθώς ο χρόνος δεν λειτουργεί ούτε υπέρ της, ούτε υπέρ της χώρας, προσέρχεται η κυβέρνηση στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και με δεδομένο το στόχο να κλείσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μέχρι το Πάσχα.

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει εφιαλτικά σενάρια για τη δημοσιονομική προσαρμογή, με την αποδοχή νέων σκληρών μέτρων, ακόμη και πέραν των 5,4 δισ. ευρώ για την τριετία έως το 2018, αρκεί να υπάρξει μία κίνηση από τους ευρωπαίους για το χρέος, χωρίς να είναι ξεκάθαρο τι θα ικανοποιούσε την Αθήνα στο θέμα αυτό – η πρότασή της, που έχει δει το φως της δημοσιότητας είναι εξαιρετικά χαμηλών προσδοκιών πάντως.

Το Μέγαρο Μαξίμου είναι αισιόδοξο ότι η συμφωνία μπορεί αν επιτευχθεί μέχρι το τέλος Απριλίου, όπως λέει το σχετικό χρονοδιάγραμμα της δικής του στόχευσης, αλλά φοβάται το πολιτικό και κοινωνικά τσουνάμι, που μπορεί να προκληθεί από την αποδοχή ενός ιδιαίτερα σκληρού πακέτου μέτρων. Ο πρωθυπουργός
Αλέξης Τσίπρας
Κλείσιμο
διαβεβαίωσε με δηλώσεις του (στην ΕΡΤ) ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα, πέραν εκείνων που προέβλεπε η συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού (5,4 δις ευρώ) και σίγουρα δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση των κύριων συντάξεων.

Ωστόσο η πρόταση των δανειστών, που σκιάζει ήδη τις διαπραγματεύσεις και φέρνει την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση είναι αυτή που αποκάλυψε το Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Κυριακής: ότι η Αθήνα πρέπει να λάβει προληπτικά μέτρα, ώστε να είναι βέβαιη η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι συζητά την ιδέα αυτή, πάνω στην οποία πιέζει πρωτίστως το ΔΝΤ, αλλά υιοθετούν και οι ευρωπαίοι, χωρίς όμως να την έχει αποδεχθεί ακόμα, καθώς θέλει ταυτόχρονα με την αποδοχή της να εξασφαλίσει μία ουσιαστική δέσμευση των δανειστών για την ελάφρυνση του χρέους.

«Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά δεν έχει αποδεχτεί αυτή την πρόταση και η τελική της θέση θα εξαρτηθεί από ολόκληρο το "πακέτο" που θα είναι στα τραπέζι και που προφανώς, θα συμπεριλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους, η οποία με βάση τη Συμφωνία του Ιουλίου, είναι προγραμματισμένο να αποφασιστεί αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση»
αναφέρει χαρακτηριστικά το Μέγαρο Μαξίμου.

Κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι πρόκειται για μία «ρήτρα» επώδυνη, αλλά μάλλον αναγκαία για να κλείσει η διαπραγμάτευση, αφού οι ευρωπαίοι επιθυμούν να συμμετέχει και το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, κάτι που οδηγεί αναπόφευκτα στην υιοθέτηση της πρότασης για τα πρόσθετα προληπτικά μέσα. Αισιοδοξούν όμως ότι η δέσμευση της κυβέρνησης για νέα μέτρα δεν θα οδηγήσει αναγκαστικά στη λήψη τους, επειδή δεν θα χρειαστούν λόγω της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, που θα έχει επιτευχθεί νωρίτερα και η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα να επιτευχθεί το προβλεπόμενο πρωτογενές πλεόνασμα και να μην υπάρχει δημοσιονομική τρύπα, που αν επιβάλλει την επιπλέον προσαρμογή.

Σε κάθε περίπτωση όμως και εφόσον προκύψει θέμα «ρήτρας» προληπτικών μέτρων, το Μαξίμου αναμένεται να αντιμετωπίσει ισχυρές εσωκομματικές αμφισβητήσεις, οι οποίες άρχισαν να εκδηλώνονται ήδη για το ενδεχόμενο μίας σκληρής συμφωνίας. 


Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έστειλε ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση λέγοντας ότι κατανοεί πως η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός έχουν υποφέρει. Έκανε μάλιστα τον παραλληλισμό με έναν δρομέα που βρίσκεται προς το τέλος: «Έχουμε διανύσει το 90% του δρόμου, μένει ένα 10%, αλλά η κούραση είναι μεγάλη, ίσως αυτό το 10% να είναι το πιο δύσκολο, όμως πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι υπάρχει ο τερματισμός μπροστά». Πρόσθεσε ότι «καταφέραμε να φέρουμε μια συμφωνία, είμαστε στο παρά πέντε, νομίζω θα τη φέρουμε πολύ σύντομα, που στο ασφαλιστικό και το φορολογικό το όποιο βάρος το αναδιανέμει με τρόπο δίκαιο και το 90% των εισοδημάτων δεν επιβαρύνονται».

Όπως και να έχει πάντως, η κυβέρνηση απορρίπτει μετά βδελυγμίας τα σενάρια για πρόωρες εκλογές και δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει. Κυβερνητικά και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διέψευδαν όλο το σαββατοκύριακο ένα τέτοιο ενδεχόμενο, φοβούμενα ότι η συζήτηση περί μίας σκληρής συμφωνίας θα αναζωπυρώσει τη σχετική συζήτηση.

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης