Αναστασιάδης: Θα ασκήσουμε βέτο αν η Τουρκία δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της

Αναστασιάδης: Θα ασκήσουμε βέτο αν η Τουρκία δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή», είπε ο πρόεδρος της Κύπρου

Αναστασιάδης: Θα ασκήσουμε βέτο αν η Τουρκία δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ασκήσει βέτο για να μπλοκάρει μια ενδεχόμενη συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ για την προσφυγική κρίση άφησε ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης,τονίζοντας μάλιστα πως η χώρα του «δεν έχει άλλη επιλογή».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Euronews και ερωτηθείς σχετικά με το αν σκέφτεται να χρησιμοποιήσει το βέτο, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε θετικά.

«Βεβαίως, βεβαιότητα ναι», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι το έχει τονίσει και στους εταίρους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αυτό έχω τονίσει και στους εταίρους και στο προηγούμενο Συμβούλιο της 7ης Μαρτίου και κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Τουσκ, τον πρόεδρο Γιούνκερ και τον πρόεδρο Μάρτιν Σουλτς, ότι η Κύπρος θα ασκήσει το βέτο εφόσον η Τουρκία δεν υλοποιεί τις υποχρεώσεις της», ανέφερε και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή».

Την ίδια ώρα, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το ποιες είναι οι εντάσεις της Κύπρου στο προσχέδιο συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, ο Κύπριος πρόεδρος εξέφρασε την άποψη ότι η «κακώς η Κύπρος βρέθηκε να φέρει μέρος της ευθύνης».
Κλείσιμο

«Κακώς έγινε αποδεκτό πέντε κεφαλαία τα οποία είχαν παγώσει από πλευράς κυπριακής κυβέρνησης σαν αποτέλεσμα της μη ανταπόκρισης, της μη υλοποίησης από πλευράς Τουρκίας των υποχρεώσεών της όπως προκύπτουν από το πρωτόκολλο της Άγκυρας αλλά και το διαπραγματευτικό πλαίσιο, ήταν αδύνατο να περιμένει κάποιος από εμάς ότι θα δίναμε τη συγκατάθεσή μας», ανέφερε, σημειώνοντας: «Παράτυπα, θα μπορούσα να πω και λυπάμαι αλλά είμαι υποχρεωμένος να το πω: δεν ερωτηθήκαμε αν είχαμε πρόθεση και συνεπώς ήταν κατά παράβαση των κανόνων που ισχύουν σήμερα για το άνοιγμα των όποιων κεφαλαίων».



Ο κ. Αναστασιάδης εξήγησε ότι η Κύπρος ζητά από την Τουρκία να ανοίξει τους λιμένες και τους αερολιμένες στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα και να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κύπρο κάτι το οποίο, όπως σημείωσε, «δεν πράττει».

«Με σωρεία δηλώσεων, επιστολών ή υπομνημάτων αναφέρεται σε "μη υπάρχουσα χώρα". Προχθές, το χειρότερο, και λυπάμαι που χρειάζεται να το σημειώσω, όταν ο κύριος Τουσκ επισκέφτηκε την Λευκωσία και επρόκειτο να πάει στην Άγκυρα, τον υποχρέωσαν, γιατί δεν αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία, να προσγειωθεί πρώτα σε έναν άλλο αερολιμένα άλλης χώρας και στη συνέχεια να μεταβεί στην Άγκυρα ή την Κωνσταντινούπολη», ανέφερε.

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με το η Κύπρος είναι διατεθειμένη να συμβάλει στο θέμα των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ επιπλέον τα οποία ζητάει η Τουρκία, απάντησε: «Δεν θα φέρναμε ένσταση».

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης, «δεν θα καταβάλαμε τα χρήματα προς την Τουρκία αλλά όπως έχουμε πράξει και με τα προηγούμενα τρία δισεκατομμύρια και τη δική μας συνεισφορά για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στον Λίβανο και την Ιορδανία».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης