Κομισιόν: Δεν δίνουμε λευκή επιταγή στην Άγκυρα

Κομισιόν: Δεν δίνουμε λευκή επιταγή στην Άγκυρα

Αυτό ξεκαθάρισε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής λέγοντας πως σχετικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και τα κεφάλαια, θα υπάρξει άνοιγμα σε ευθεία συνάρτηση με την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων την Τουρκία

Κομισιόν: Δεν δίνουμε λευκή επιταγή στην Άγκυρα
«Τρεις πτυχές έχει η συμφωνία με την Τουρκία», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμμερμανς, λέγοντας πως υπάρχει η πολιτική η νομική και η τεχνική πλευρά της συμφωνίας, της οποίας κυρίαρχος στόχος είναι να μην γίνει «ο κανόνας η κατάσταση στην Ειδομένη». 

Το ζήτημα των επιστροφών στην Τουρκία, με τη μορφή επανεισδοχής Σύρων προσφύγων ή επιστροφής παράτυπων μεταναστών, αποτελεί το κύριο νομικό κομμάτι, καθώς η ενέργεια αυτή προδιαθέτει αλλαγή στο νομικό καταστατικό Ελλάδος και Τουρκίας.  Σύμφωνα με τον Φρανς Τίμμερμανς δεν θα υπάρξουν συνολικές απωθήσεις και θα τηρηθούν οι κανονισμοί επιβάλλοντας ατομική αξιολόγηση κάθε αιτήσεως παροχής ασύλου.  

«Δεν παρέχουμε λευκή επιταγή στην Τουρκία» ξεκαθάρισε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής λέγοντας πως σχετικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και τα κεφάλαια, θα υπάρξει άνοιγμα σε ευθεία συνάρτηση με την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων την Τουρκία. Παράλληλα την ίδια φόρμουλα θα ακολουθήσουν για την απελευθέρωση των θεωρήσεων Βίζα με την Τουρκία οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί καθώς θα ξεκινήσει η διαδικασία αυτή τον Ιούνιο, μόνο όμως σε περίπτωση που η Τουρκία «εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα που θέτει η Ευρώπη μέχρι το τέλος του Μαΐου». 

Κλείσιμο
Στην «πρακτική πλευρά» ο Αντιπρόεδρος Τίμμερμανς τόνισε πως «θα έχουμε και άλλες προκλήσεις» τονίζοντας πως πρέπει να βοηθηθεί η Ελλάδα να προχωρήσει με την υλοποίηση των υποδομών για την υποστήριξη των προσφύγων και να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση. 

Η πολιτική υπόσταση της συμφωνίας αποτελεί την προσπάθεια εύρεσης πολιτικού συμβιβασμού μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης, καθώς στήνεται το σκηνικό για την κρίσιμη Σύνοδο και τον παρασκηνιακό πυρετό συναντήσεων που θα κρίνουν την τύχη της συμφωνίας. Από τη πλευρά του ο Φράνς Τίμμερμανς υπενθύμισε τις προσπάθειες του Προέδρου Τουσκ για εύρεση συμφωνίας.

Τέλος, συστάσεις κάνει επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς τα κράτη μέλη για την επιτάχυνση της ενεργοποίησης των μετεγκαταστάσεων, θέτοντας θέμα για εφαρμογή των δεσμεύσεων και κάνει έκκληση για περιορισμό των επιπλέον ελέγχων ασφαλείας και μόνο σε «αιτιολογημένες περιπτώσεις». 



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης