Μόνο 900 από τους 160.000 πρόσφυγες σε Ελλάδα και Ιταλία μετεγκαταστάθηκαν σε άλλα κράτη-μέλη!

Μόνο 900 από τους 160.000 πρόσφυγες σε Ελλάδα και Ιταλία μετεγκαταστάθηκαν σε άλλα κράτη-μέλη!

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τουλάχιστον 6.000 μετεγκαταστάσεις έως την επόμενη μηνιαία έκθεση

Μόνο 900 από τους 160.000 πρόσφυγες σε Ελλάδα και Ιταλία μετεγκαταστάθηκαν σε άλλα κράτη-μέλη!
Σε πλήρη αποτυχία εξελίσσεται το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία, που είχε προτείνει το εκτελεστικό όργανο της Ε.Ε. στα κράτη-μέλη το 2015. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ζητήσει από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. (εκτός της Μεγάλης Βρετανίας που ζήτησε και έλαβε opt-out), να φιλοξενήσουν στα εδάφη τους 160.000 ανθρώπους που χρήζουν σαφώς διεθνούς προστασίας από κράτη μέλη που υφίστανται υπερβολικές πιέσεις, ως ένδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. 

Περίπου έξι μήνες μετά, από τα 25 κράτη-μέλη που συμμετέχουν στο σχέδιο, μόλις 15 έχουν δεχθεί πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία, ο αριθμός των οποίων είναι μόλις 937 άνθρωποι. Χαρακτηριστικό είναι πως η χώρα που έχει δεχθεί τους περισσότερους πρόσφυγες από την Ελλάδα είναι η Γαλλία, που δέχθηκε μόλις 242 ανθρώπους. Ακολουθεί η Φινλανδία που δέχθηκε 77 πρόσφυγες από την Ελλάδα και 96 από την Ιταλία, η Πορτογαλία που δέχθηκε 84 από την Ελλάδα και 65 από την Ιταλία και Γερμανία που δέχθηκε μόλις 37 από την Ελλάδα και 20 από την Ιταλία. Καμία άλλη χώρα δεν έχει λάβει περισσότερους από 50 πρόσφυγες, ενώ τα κράτη του Visegrad και της ανατολικής Ευρώπης δεν έχουν δεχθεί ούτε έναν. Συνολικά μόλις 569 πρόσφυγες έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα και 368 από την Ιταλία.

Σύμφωνα με τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις, με αυτόν τον ρυθμό η Ε.Ε. θα χρειαστεί περισσότερα από εκατό χρόνια για να ολοκληρώσει το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, την ίδια ώρα που ο Καναδάς μέσα σε χρονικό διάστημα τριών μηνών κατάφερε να παράσχει διεθνή προστασία σε 25.000 πρόσφυγες. 

Σε αυτό το πλαίσιο ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες ότι «τα κράτη μέλη της ΕΕ ανέλαβαν νομική δέσμευση για τη μετεγκατάσταση 160.000 ατόμων που χρήζουν σαφώς διεθνούς προστασίας -δέσμευση την οποία επιβεβαίωσαν επανειλημμένως».
Κλείσιμο

«Με την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ελλάδα να καθίσταται καθημερινά ολοένα και σοβαρότερη, τα κράτη μέλη πρέπει να τηρήσουν επειγόντως τις δεσμεύσεις τους και να αποτρέψουν την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης των προσφύγων στην Ελλάδα. Πρέπει να αυξηθούν σημαντικά οι μετεγκαταστάσεις κατά τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Τα κράτη μέλη πρέπει επίσης να ανοίξουν εναλλακτικές οδούς ασφαλείς και νόμιμες προς την Ευρώπη για τα άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας και να επιδείξουν αλληλεγγύη προς τις τρίτες χώρες που πλήττονται από την προσφυγική κρίση, συμβάλλοντας στην αύξηση των προσπαθειών που καταβάλλει η ΕΕ για την επανεγκατάσταση», είπε.

Σύμφωνα με την Κομισιόν προκειμένου να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του καθεστώτος μετεγκατάστασης, θα πρέπει να πραγματοποιούνται τουλάχιστον 5.600 περίπου μετεγκαταστάσεις ανά μήνα, πράγμα που συνεπάγεται διαδικασία μετεγκατάστασης μέγιστη διάρκειας δύο εβδομάδων. Με βάση την αξιολόγηση αυτή, η Επιτροπή ζητεί να έχουν ολοκληρωθεί τουλάχιστον 6.000 μετεγκαταστάσεις έως την επόμενη μηνιαία έκθεση. Λόγω της επείγουσας κατάστασης στην περιοχή, στη συνέχεια ζητεί να επιταχυνθεί ο ρυθμός, ούτως ώστε έως την τρίτη μηνιαία έκθεση τον Μάιο να έχουν ολοκληρωθεί τουλάχιστον20.000 μετεγκαταστάσεις.


Ο πίνακας με τα στοιχεία

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης