Γερμανικό ΥΠΕΞ: Δεν μπορεί να εξαιρείται η Ελλάδα από διαπραγματεύσεις για το προσφυγικό

Γερμανικό ΥΠΕΞ: Δεν μπορεί να εξαιρείται η Ελλάδα από διαπραγματεύσεις για το προσφυγικό

Τηλεφωνική επικοινωνία Σταϊνμάιερ με Κοτζιά - Τι ειπώθηκε για την προσφυγική κρίση και τη διάσκεψη της Βιέννης

Γερμανικό ΥΠΕΞ: Δεν μπορεί να εξαιρείται η Ελλάδα από διαπραγματεύσεις για το προσφυγικό
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά,
είχε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, αναφορικά με τις τελευταίες, δραματικές εξελίξεις στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης.

Κλείσιμο
Αναφερόμενος στη σημερινή διάσκεψη της Αυστρίας με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, ο Γερμανός ΥΠΕΞ είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορεί να εξαιρεθεί ένα κράτος από διαπραγματεύσεις, οι οποίες το αφορούν».

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Σαουσάν Σέμπλι, η γερμανική πλευρά υπογράμμισε, «για άλλη μια φορά, ότι στην προσφυγική κρίση μόνο μια ευρωπαϊκή λύση μπορεί να οδηγήσει στον στόχο».

«Ο υπουργός έχει συχνά επισημάνει ότι δεν μπορεί να εξαιρεθεί ένα κράτος από διαπραγματεύσεις οι οποίες το αφορούν και το είπε χθες και πάλι στον Έλληνα ομόλογό του» δήλωσε η κυρία Σέμπλι και τόνισε ότι «δεν θα προχωρήσουμε, αν ο καθένας προσπαθεί να επιφέρει λύσεις μόνος για τον εαυτό του», ενώ πρόσθεσε πως «είμαστε όλοι της άποψης ότι «πρέπει να φυλάξουμε καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα» και «δεν υπάρχει κανείς που να λέει ότι δεν πρέπει να γίνει αυτό».

«Ο υπουργός επισήμανε ότι πρέπει να έχουμε καλύτερους ελέγχους σε ό,τι αφορά τα εσωτερικά σύνορα. Και αυτό το υποστηρίζουμε. Αλλά σε όλα αυτά τα θέματα θα προχωρήσουμε, μόνο αν σταθούμε όλοι μαζί από κοινού ως Ευρωπαίοι, ως Ευρωπαϊκή Ένωση και βρούμε κοινή λύση. Και σε αυτό περιλαμβάνεται βεβαίως και η Ελλάδα» κατέληξε η εκπρόσωπος του κ. Σταϊνμάιερ.

Την ίδια ώρα, η γερμανική κυβέρνηση, μέσω της εκπροσώπου της Κριστιάνε Βιρτς, ανέφερε πως δεν σχολιάζει εθνικά μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης, αλλά εξακολουθεί να επιδιώκει μια συνολική ευρωπαϊκή λύση, αναφερόμενη στην συνάντηση που διοργανώνει σήμερα η αυστριακή κυβέρνηση με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων.

«Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας κατέστησαν για μία ακόμη φορά σαφείς ο στόχος και η προσήλωση της γερμανικής κυβέρνησης και όλων των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων: εστιάζουμε στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και στις αποφάσεις του Σχεδίου Δράσης ΕΕ-Τουρκίας. Πάνω σε αυτό εξακολουθεί να επικεντρώνεται η κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα στην Αυστρία, μπορώ μόνο να πω ότι ως εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δεν σχολιάζω εθνικά μέτρα σε αυτό το πλαίσιο, αλλά παραπέμπω στο ότι η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να επιδιώκει μια συνολική ευρωπαϊκή συμφωνία ή λύση σε αυτό το θέμα. Αυτή είναι η απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση» δήλωσε η κυρία Βιρτς και απέφυγε να αξιολογήσει «ειδικά αυτές τις μεμονωμένες συναντήσεις».

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο, η οποία δέχθηκε αλλεπάλληλα ερωτήματα σχετικά με την αποψινή συνάντηση, η γερμανική κυβέρνηση, «σε όλα αυτά τα θέματα των εξωτερικών συνόρων, αλλά και στο θέμα της κατανομής των προσφύγων εντός Ευρώπης, παραμένει της ίδιας άποψης και επιδιώκει να επιτύχει μια κοινή ευρωπαϊκή λύση ή να φτάσει σε μια συναίνεση».

Ένα πολύ σημαντικό βήμα σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε η κυρία Βιρτς, ήταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή, όπου όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων τόνισαν πόσο σημαντική είναι η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

«Το τι συμβαίνει τώρα σε μεμονωμένα σύνορα δεν μπορώ να το σχολιάσω ως κυβερνητική εκπρόσωπος. Πρόκειται για εθνικά μέτρα. Αλλά πιστεύω ότι αυτά τα σημεία θα τεθούν σίγουρα στη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ αυτή την εβδομάδα, όπου θα συνεννοηθούν για το θα γίνει, τι θα σχεδιαστεί και το τι είναι ενδεδειγμένο και καλύτερο να γίνει στο πνεύμα της ευρωπαϊκής ιδέας και της συνεννόησης» τόνισε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης