Προσφυγικό: Τώρα κάνουν διαβήματα στην Αυστρία για το κλείσιμο των συνόρων

Προσφυγικό: Τώρα κάνουν διαβήματα στην Αυστρία για το κλείσιμο των συνόρων

Το διάβημα στην πρέσβειρα της Αυστρίας δεν έκανε ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς αλλά ο... πολιτικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών - Αντίστοιχη διαμαρτυρία και από την ελληνική πρεσβεία στην Βιέννη προς το ΥΠΕΞ της Αυστρίας

Προσφυγικό: Τώρα κάνουν διαβήματα στην Αυστρία για το κλείσιμο των συνόρων
Με εκ των υστέρων διαβήματα διαμαρτυρίας που εκτός από αμφίβολα αποτελέσματα το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να κλονίζουν περαιτέρω τις ήδη εύθραυστες σχέσεις της Ελλάδας με τις ευρωπαϊκές χώρες που διαμαρτύρονται για την αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να ελέγξει την ροή προσφύγων και μεταναστών από τα ελληνικά σύνορα απάντησε η Αθήνα στις κινήσεις της Αυστρίας.

Από την Κυριακή η Βιέννη έχει προσκαλέσει σε συνάντηση για αύριο Τετάρτη τους υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικών από την Αλβανία, την Βοσνία, την Βουλγαρία, το Κόσοβο, την Κροατία, το Μαυροβούνιο, την πΓΔΜ
Κλείσιμο
, την Σερβία και την Σλοβενία προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης.

Η πρωτοβουλία της αυστριακής κυβέρνησης δημιουργεί δύο μεγάλα ζητήματα για την Αθήνα: Αφ'ενός απομονώνει την ελληνική κυβέρνηση που εμφανίζεται ως ο παρίας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που θέλουν να ελέγξουν τις προσφυγικές ροές και αφ'ετέρου, σε πρακτικό επίπεδο, δημιουργεί τον άμεσο κίνδυνο να εγκλωβιστούν εντός της ελληνικής επικράτειας δεκάδες χιλιάδες προσφύγων και μεταναστών.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, χθες Δευτέρα, το υπουργείο Εξωτερικών έκανε διάβημα διαμαρτυρίας στην αυστριακή κυβέρνηση. Οπως ανακοινώθηκε, ο πολιτικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Πέτρος Μαυροειδής, επέδωσε, χθες, στην εδώ πρέσβειρα της Αυστρίας, κυρία Andrea Ikić-Böhm διάβημα διαμαρτυρίας για την πρωτοβουλία διοργάνωσης στη Βιέννη Διάσκεψης των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

«Κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Κοτζιά, ο κ. Μαυροειδής τόνισε, μεταξύ άλλων, στην Πρέσβη της Αυστρίας ότι, με τη μονομερή και καθόλου φιλική προς τη χώρα μας ενέργεια αυτή επιχειρείται να ληφθούν, εν τη απουσία της Ελλάδας, αποφάσεις που αφορούν άμεσα την Ελλάδα και τα ελληνικά σύνορα»αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κ. Μαυροειδής μετέφερε επίσης στην κυρία Andrea Ikić-Böhm ότι προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως η πρωτοβουλία αυτή ανακοινώθηκε λίγες μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίo εξέτασε διεξοδικά το ζήτημα του προσφυγικού, υιοθετώντας και σχετικά συμπεράσματα.

Τέλος,σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο πολιτικός διευθυντής του ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, η οποία επωμίζεται ένα δυσανάλογο βάρος μιας προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης που προκλήθηκε από ενέργειες άλλων, θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται τις αρχές, τις αξίες, το όραμα και το όνομα της Ενωμένης Ευρώπης και θα αντικρούσει όλους αυτούς που υπονομεύουν στην πράξη τη συνοχή και το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Aντίστοιχο διάβημα διαμαρτυρίας επιδόθηκε και από την Πρεσβεία μας στη Βιέννη προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης