Δεν περνάει στους αγρότες η επιχείρηση διχασμού από την κυβέρνηση

Δεν περνάει στους αγρότες η επιχείρηση διχασμού από την κυβέρνηση

Πανικός στο Μαξίμου και στο κόμμα - Δεν δίνουμε τελεσίγραφα, αλλά οι ρόδες μας είναι στραμμένες στην Αθήνα, λένε οι αγρότες, που περιμένουν άμεσα απαντήσεις - Κόβει την Ελλάδα στα δύο για δύο ώρες το μπλόκο της Νίκαιας, κλειστά τα Τέμπη, ο Ισθμός και τα Μάλγαρα

Δεν περνάει στους αγρότες η επιχείρηση διχασμού από την κυβέρνηση
Η κυβέρνηση επιμένει στην σκληρή στάση απέναντι στους αγρότες
και ποντάρει στις εσωτερικές διαιρέσεις μεταξύ των μπλόκων, τις οποίες ενισχύει με δικά της στελέχη, προκειμένου να πετύχει μία πύρρειο νίκη. 

Ακόμη κι αν επιστρέψουν στα χωράφια τους, κάτι που δεν είναι καθόλου βέβαιο όπως εξελίσσονται τα πράγματα, η όλη αντιπαράθεση στο αγροτικό έχει ήδη συνέπεια να πληγεί η αριστερή εικόνα της κυβέρνησης από την εκτεταμένη χρήση καταστολής και να χάσει τα όποια ερείσματα διέθετε ακόμη στην περιφέρεια. Χαρακτηριστικοί από αυτή την άποψη είναι οι προπηλακισμοί των βουλευτών του
ΣΥΡΙΖΑ
Κλείσιμο
-με πιο πρόσφατες περιπτώσεις στην Κοζάνη και στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης - και οι καθημερινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στα τοπικά κομματικά γραφεία των επαρχιακών πόλεων. 

Η κυβέρνηση περιμένει ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση μέσω της προσέλευσης των αγροτών σε διάλογο και μέχρι τότε επεξεργάζεται την «βελτιωτική της πρόταση», έχοντας όμως ανοικτές τις κεραίες της και προς την πλευρά των δανειστών. Στο τραπέζι βρίσκονται από μείωση των εισφορών με αντίστοιχη μείωση των συντάξεων, μέχρι και αλλαγή της σταδιακής αύξησης των εισφορών μέχρι το 20% που είναι το τελικό ύψος. Ωστόσο οι δανειστές ζητούν μείωση της κατώτερης εθνικής σύνταξης. Σημαντικό ρόλο εκτιμάται ότι μπορεί να παίξει η διατήρηση της αυτονομίας του ΟΓΑ όπως άφησε να εννοηθεί ότι είναι πιθανό ο υπουργός Εργασίας την περασμένη εβδομάδα στην
Βουλή. 

Η κίνηση που περίμενε η κυβέρνηση ως απαρχή της διάσπασης του μετώπου των κινητοποιήσεων, έγινε χθες από τους αγρότες του Πανελλήνιου Συντονιστικού αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων, οι οποίοι έστειλαν αντιπροσωπεία τους στο Μέγαρο Μαξίμου και κατέθεσαν τις προτάσεις τους, ενώ συναντήθηκαν με την κυβερνητική εκπρόσωπο
Όλγα Γεροβασίλη. Δεν δίνουμε τελεσίγραφα στην κυβέρνηση, αλλά οι ρόδες μας είναι στραμμένες προς την Αθήνα, είπαν οι αγρότες μετά την συνάντηση, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών τους από εδώ και πέρα. 

Ωστόσο η κίνηση αυτή των αγροτών του Πανελλήνιου Συντονιστικού προκάλεσε έντονες αντιδράσεις συναδέλφων τους άλλων μπλόκων όπως των Μαλγάρων, της Νίκαιας - ο Βαγγέλης Μπούτας τους κατήγγειλε για υποκινούμενους από την κυβέρνηση - και των Τεμπών. Αλλά και οι αγρότες της Πελοποννήσου όπως άλλωστε και της Κρήτης δηλώνουν αντίθετοι και προειδοποιούν ότι δεν θα γυρίσουν με σκυμμένο το κεφάλι. Από την πλευρά της η κυβέρνηση διά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου δήλωσε ότι ο διάλογος θα αρχίσει σύντομα, αλλά η κυβέρνηση θέλει αυτός να έχει την μεγαλύτερη δυνατή αντιπροσωπευτικότητα. Οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών που αποφάσισαν την παράταση του αποκλεισμού δήλωσαν ότι δεν αναγνωρίζουν την κίνηση των συναδέλφων τους καθώς μάλιστα οι ίδιοι έχουν αποστείλει τις δικές τους προτάσεις από την περασμένη εβδομάδα και όπως λένε είχαν την συμφωνία 30 ακόμη μπλόκων. 

Οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας εμφανίζονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και τονίζουν ότι δεν έχουν πάρει απαντήσεις στα αιτήματα που έχουν θέσει. Έχουν μάλιστα αποφασίσει για δύο ώρες σήμερα, από τις 16:00 έως τις 18:00 να αποκλείσουν όχι μόνο την εθνική οδό αλλά και τους παραδρόμους, «κόβοντας» ουσιαστικά την Ελλάδα στα δύο. Πάντως ακόμη και εκείνοι εγκατέλειψαν την θέση για διάλογο από μηδενική βάση και ζητούν διάλογο επί των δικών τους προτάσεων, ενώ σημειώνουν ότι έκαναν προσπάθεια να ενοποιήσουν τα αιτήματα όλων των μπλόκων.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο όποιος διάλογος μετατίθεται για την επόμενη εβδομάδα αφού από αύριο ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για συναντήσεις και για να συμμετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης