Συνεργασία σε εμπόριο, τεχνολογία και ενέργεια μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας

Συνεργασία σε εμπόριο, τεχνολογία και ενέργεια μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας

Τσίπρας και Νετανιάχου αναφέρθηκαν στη σημαντική συμφωνία για τη μεταφορά φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος - Ιδιαίτερη μνεία στην ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος

Συνεργασία σε εμπόριο, τεχνολογία και ενέργεια μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας
Η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, κυρίως όμως στο εμπόριο, την τεχνολογία και την ενέργεια, αποτέλεσε το βασικό αντικείμενο των συζητήσεων μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ισραηλινού ομολόγου του Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ. Όπως δήλωσαν μετά τη συνάντηση που είχαν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, οι ανάπτυξη των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, θα συμβάλει στη σταθερότητα και την ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος, η οποία συνέπεσε με την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ.

Αρχικά το λόγο πήρε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου: 
«Οι δύο λαοί υπερηφανεύονται για την κληρονομιά τους και μαζί μπορούμε να αγκαλιάσουμε το μέλλον. Να αδράξουμε την ευκαιρία του 21ου αιώνα. Είμαστε δύο λαοί που θέλουν να προοδεύσουν και να έχουν ειρήνη για τους λαούς τους. Ζουν σε μία περιοχή ασταθής. Τα τελευταία χρόνια, Ελλάδα και Ισραήλ έχουν αναβαθμίσει τις σχέσεις τους. Θα αναβαθμίσει τις σχέσεις στο εμπόριο, την ενέργεια, την καινοτομία, το φυσικό αέριο, τη διασύνδεση της Ελλάδας και της Κύπρου με ένα καλώδιο ηλεκτρικού ρεύματος και εξαγωγής φυσικού αερίου. Θα μιλήσουμε επίσης για μεταφορές, τουρισμό, γεωργία. Ίσως να άργησε η συνεργασία μας, αλλά τώρα γίνεται με πολύ γοργά βήματα.
Κλείσιμο

Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού γίνεται την ημέρα μνήμης του ολοκαυτώματος, που αφορά το μεγαλύτερο έγκλημα για την ανθρωπότητα. Δεν πρέπει μόνο να θυμόμαστε, αλλά να είμαστε έτοιμοι να αποτρέψουμε μία νέα γενοκτονία. Έχουμε τη δυνατότητα να μάθουμε από την ιστορία. Για να τιμήσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που δεν ήταν Εβραίοι, αλλά έθεσαν τη ζωή τους σε κίνδυνο, τους 321 Έλληνες που έχουν αναγνωριστεί ότι βοήθησαν. Είδα στην Ελλάδα τον ηρωισμό των Ελλήνων, που προσπάθησαν να σώσουν Εβραίους. Θυμάμαι έναν δήμαρχο και έναν κληρικό και είπαν σε έναν ναζί ότι εμείς είμαστε εβραίοι. Η Ελλάδα είναι ένας αληθινός φίλος και πιστεύω ότι μπορούμε να αναπτύξουμε μία αληθινή φιλία».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε αρχικά στην ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος και ακολούθως στις πολύ σημαντικές διμερείς συμφωνίες που επιτεύχθηκαν, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου και στον αγωγό ηλεκτρικού ρεύματος...

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά για την υποδοχή. Σήμερα διεξάγουμε το δεύτερο ανώτατο συμβούλιο, την ημέρα του Ολοκαυτώματος. Η διατήρηση ζωντανής της μνήμης της υδεχθέστερης πράξης κατά του ανθρώπου, διότι μέσα από αυτά που έγιναν, μπορούμε να αποφύγουμε παρόμοια εγκλήματα στο μέλλον. Η ελληνική Βουλή τιμά για πρώτη φορά τη μνήμη των θυμάτων σε ειδική εκδήλωση. Η Ελλάδα δεν έμεινε ποτέ αμέτοχη στις κρίσιμες στιγμές της ιστορίας. Πήρε μέρος για να υπερασπιστεί το δίκαιο. Ο ελληνικός λαός αντιστάθηκε, με σκληρή και απαράμιλλη αντίσταση στο ναζισμό. Θα ήθελα να αναφερθώ στους χιλιάδες απλούς ανθρώπους, που δεν δίστασαν να δώσουν τη ζωή τους στους διωκώμενους, κατατρεγμένους Εβραίους. Οι κυβερνήσεις μας να συμβάλουν, ώστε να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη. Σας καλώ την επόμενη φορά που θα έρθετε στην Ελλάδα, να επισκεφτούμε τη μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα στη Θεσσαλονίκη.

Εκφράσαμε την αμοιβαία βούλησή μας να προχωρήσουμε σε συγκεκριμενες δράσεις για την ανάπτυξη και την ευημερία των χωρών μας, αλλά και την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Υπογράψαμε μία σειρά από διμερή κείμενα που προάγουν τη συνεργασία στον τουρισμό, τη γεωργία, τη διαχείριση των υδάτων, την αντιμέτωπιση της τρομοκρατίας, την ενέργεια.

Σημειώσαμε τη σημασία των ισραηλινών επενδύσεων στην πληθώρα ευκαιριών που παρουσιάζει η Ελλάδα. Δώσαμε ιδιαίτερη σημασία στην έρευνα, στην τεχνολογία και στη μεταφορά τεχνογνωσίας. Επικεντρώνουμε στην αφαλάτωση και στην τεχνολογία φαρκακευτικής έρευνας και παραγωγής. Η συνέχιση της ενεργειακής μας συνεργασίας, θα δώσει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί ένα πλαίσιο συνεργασίας, που θα προάγει τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Μιλήσαμε για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ελλάδα ή και την κατασκευή αγωγού, όπως ο ISMET, αλλά και την κατασκευή αγωγού ηλεκτρικού ρεύματος. Μιλήσαμε και για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, στη Συρία, στη Λιβύη, στο μέτωπο της τρομοκρατίας. Είναι απολύτως απαραίτητο αυτές οι πληγές να κλείσουν και να αναπτύξουμε τη διπλωματία και όχι τις πολεμικές λύσεις. Μιλήσαμε και για το προσφυγικό. Θέλω να ευχαριστήσω την ισραηλινή κυβέρνηση για την αποστολή φαρμακευτικού υλικού. Από τις συζητήσεις μας δεν έλειψε το κυπριακό, αλλά και το παλαιστινιακό. Για το πρώτο είπαμε να δοθεί λύσει στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Εξέφρασα στον κ. Νετανιάχου την έντονη ανησυχία μας για την αύξηση βίαιων επιθέσεων κατά ισραξηλινών πολιτών και παράλληλα για το ότι δεν βλέπουμε σύντομα την έναρξθη συνομιλιών και ότι η τακτική του εποικισμού, δεν την ενδυναμώνει. Μόνο μέσα από το διάλογο μπορεί να επέλθει ειρήνη στην περιοχή. Η Ελλάδα κάνει σημαντικές προσπάθειες το τελευταίο διάστημα, με μία ενεργητική πολιτική, να παίξει ρόλο καταλύτη στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Η συνεργασία με όλες τις δυνάμεις αποτελεί στρατηγική επιλογή μας. Η τριμερής συνεργασία μεταξύ Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου μπορούν να προάγουν την ειρήνη στην περιοχή».

Σε ερώτηση για την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις παραδοσιακά καλές σχέσεις που έχει η Ελλάδα και με τις δύο πλευρές και στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης το συντομότερο δυνατό...
«Η Ελλάδα είναι ένας σταθερός και αξιόπιστος φίλος του Ισραήλ. Ταυτόχρονα διατηρεί παραδοσιακές σχέσεις φιλίας με τον παλαιστινιακό λαό. Είναι ανάγκη να υπάρξει το συντομότερο δυνατό μία λύση. Προς αυτήν την κατευθυνη, η ελληνική Βουλή, όπως το είχαν πράξει και άλλα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, υιοθέτησε βούλευμα για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, ταυτόχρονα όμως να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών. Αυτό αποτελεί έναν επιπρόσθετο λόγο, για να παίξει η Ελλάδα ρόλο στην αποκλιμάκωση της έντασης, εφόσον και οι δύο πλευρές το επιθυμούν. Μία βιώσιμη λύση στο παλαιστινιακό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από έναν ειλικρινή και θαραλέο διάλογο».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης