Σταμάτης: Στον αέρα το πρόγραμμα άγονων αεροπορικών γραμμών

Σταμάτης: Στον αέρα το πρόγραμμα άγονων αεροπορικών γραμμών

Σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Οικονομικών και Μεταφορών, ο βουλευτής της ΝΔ επισημαίνει τον κίνδυνο πλήρους απομόνωσης των ακριτικών νησιών - Οι συμβάσεις εκμετάλλευσης για τα 24 προγράμματα άγονων αεροπορικών γραμμών λήγουν στις 31 Μαρτίου 2016 και η επαναπροκήρυξη απαιτεί διαδικασίες διάρκειας έξι μηνών




Σταμάτης: Στον αέρα το πρόγραμμα άγονων αεροπορικών γραμμών
Τον κίνδυνο κατάργησης των άγονων αεροπορικών γραμμών και πλήρους οικονομικής και κοινωνικής απομόνωσης των ακριτικών νησιών επισημαίνει ο κ. Δημήτρης Σταμάτης
σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Οικονομικών και Μεταφορών.

Ο βουλευτής επικρατείας της ΝΔ εξηγεί ότι, αν και οι συμβάσεις δικαιωμάτων αποκλειστικής εκμετάλλευσης για τα 24 προγράμματα άγονων αεροπορικών γραμμών λήγουν στις 31 Μαρτίου 2016, η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα ποιες είναι οι προθέσεις της.

Κλείσιμο
Το ζήτημα αποκτά περαιτέρω διαστάσεις καθώς σύμφωνα με τον υφιστάμενο νόμο η επαναπροκήρυξη απαιτεί διαδικασίες διάρκειας έξι μηνών. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως είτε το αρμόδιο υπουργείο θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε ανανέωση των υφιστάμενων συμβάσεων δημιουργώντας οσμή σκανδάλου είτε να καταργήσει την επιδότηση των άγονων γραμμών.  

Ο κ. Σταμάτης σημειώνει στην ερώτησή του πως
«σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) 1008/2008, η εφαρμογή προγραμμάτων παροχής δημόσιας υπηρεσίας σε τακτικές αεροπορικές γραμμές, στοχεύει στην άρση της απομόνωσης και την ενίσχυση της ανάπτυξης σε απομακρυσμένες και ακριτικές περιοχές» και προσθέτει ότι «τυχόν διακοπή της λειτουργίας αυτών των ζωτικής σημασίας δρομολογίων θα καταφέρει ισχυρό πλήγμα στην κοινωνική και οικονομική ζωή των κατοίκων των πιο απομακρυσμένων νησιών μας και θα υποβαθμίσει την ασφάλεια και την ποιότητα της ζωής τους». 

Ρωτά τέλος: «Προτίθεται η κυβέρνηση να καταργήσει την χρηματοδότηση των άγονων αεροπορικών γραμμών στις οποίες έχουν επιβληθεί υποχρεώσεις παροχής δημόσιας υπηρεσίας; Σε αντίθετη περίπτωση, σε ποιες ενέργειες σχεδιάζετε να προβείτε ενόψει της επικείμενης λήξης των υφιστάμενων συμβάσεων ανάθεσης και των ασφυκτικών προθεσμιών που θέτει ο Κανονισμός( ΕΚ) 1008/2008;»
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης