Επιστροφή στην αβεβαιότητα: Τα ανοιχτά «μέτωπα» με την τρόικα ταλανίζουν την κυβέρνηση

Επιστροφή στην αβεβαιότητα: Τα ανοιχτά «μέτωπα» με την τρόικα ταλανίζουν την κυβέρνηση

Τρία τα σημαντικότερα «αγκάθια»: Οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, η εφαρμογή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και το καθεστώς λειτουργίας των φαρμακείων) που προκαλούν μεγάλες τριβές με τους ελεγκτές, αλλά και τεράστια αναταραχή στο εσωτερικό

Επιστροφή στην αβεβαιότητα: Τα ανοιχτά «μέτωπα» με την τρόικα ταλανίζουν την κυβέρνηση
Παρά την εκτίμηση που διατύπωσε στη συνεδρίαση της Τρίτης το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής ότι είναι «ιδιαίτερα ικανοποιητικός ο βαθμός εκπλήρωσης της προαπαιτούμενων, το 90% των οποίων έχει υλοποιηθεί», τα ανοιχτά «μέτωπα» με την τρόικα επαναφέρουν τη χώρα στην αβεβαιότητα και ταλανίζουν την κυβέρνηση, η οποία επιχειρεί με σπασμωδικές κινήσεις να καλύψει το πρόβλημα.

Τα τρία σημαντικότερα μέτωπα που είναι ανοιχτά (οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, η εφαρμογή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και το καθεστώς λειτουργίας των φαρμακείων) προκαλούν μεγάλες τριβές με τους ελεγκτές της τρόικας, αλλά και τεράστια αναταραχή στο εσωτερικό, χωρίς να είναι ορατή μια διέξοδος. Εναλλακτικές λύσεις δεν υπάρχουν προς το παρόν και ούτε είναι εύκολο να βρεθούν τις επόμενες ημέρες.

Οι παρατάσεις στην αντιμετώπιση του προβλημάτων (όπως ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση) δεν βελτιώνουν την κατάσταση, ούτε πείθουν τους δανειστές, με αποτέλεσμα οι συζητήσεις να μοιάζουν βαλτωμένες με ό,τι σημαίνει αυτό για την αξιοπιστία, που εκπέμπει η νέα κυβερνητική προσπάθεια, αλλά και τις διαθέσεις με τις οποίες αρχίζουν να κινούνται πλέον οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών. Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα υπάρξουν πολιτικές παρεμβάσεις για την εξομάλυνση των προβλημάτων αυτών, κυρίως από παράγοντες της ευρωζώνης (όπως ο πρόεδρος Ολάντ) που αναγνωρίζουν την ελληνική προσπάθεια και δεν θέλουν να δημιουργηθεί κρίση σε αυτή την κρίσιμη καμπή.

Ωστόσο και ειδικά μετά την επίσκεψη του αντιπροέδρου της Κομισιόν Β. Ντομπρόβσκις στην Αθήνα το προηγούμενο διήμερο δεν υπάρχουν και πολλές ψευδαισθήσεις για τις ακριβείς διαθέσεις των εταίρων. Το μήνυμα «τελειώνετε γρήγορα, αλλιώς θα έχετε πρόβλημα» ήταν σαφές όσο και η καθυστέρηση της καταβολής της δόσης των δύο δις ευρώ από το δανειακό πρόγραμμα.

Η κυβέρνηση πάντως εκφράζει φόβους και για τις κοινωνικές αντιδράσεις, καθώς οι αγρότες και οι φαρμακοποιοί είναι ήδη επί ποδός, ενώ ο χορός της αντιπολίτευσης που άνοιξε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και εκφράζεται ακόμη και με ακτιβισμούς, όπως η επίθεση του ΠΑΜΕ στον Γιώργο Κατρούγκαλο στην Καλαμάτα, ενέχει τον «κίνδυνο» να επεκταθεί σαν… επιδημία.
Κλείσιμο
Όπως και να έχει πάντως το Μέγαρο Μαξίμου ελπίζει ότι με την ψήφιση των νομοσχεδίων που προωθεί η κυβέρνηση στη Βουλή (η αρχή γίνεται με αυτό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών) θα αποκατασταθεί η ηρεμία και θα «τρέξει» το πρόγραμμα κανονικά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης