Η υλοποίηση της συμφωνίας, η αναδιάρθρωση του χρέους και οι τράπεζες στην ατζέντα Τσίπρα-Ολάντ

Η υλοποίηση της συμφωνίας, η αναδιάρθρωση του χρέους και οι τράπεζες στην ατζέντα Τσίπρα-Ολάντ

Το πρόγραμμα του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα περιλαμβάνει την παρασημοφόρησή του και γεύμα στο Μουσείο της Ακρόπολης - Σήμερα οι τελικές πρόβες στο Προεδρικό Μέγαρο

Η υλοποίηση της συμφωνίας, η αναδιάρθρωση του χρέους και οι τράπεζες στην ατζέντα Τσίπρα-Ολάντ
Επί πρωθυπουργίας Σαμαρά η πρώτη κρίσιμη επίσημη επίσκεψη που είχε γίνει στην χώρα μας, ήταν από την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκέλα Μέρκελ, επί Τσίπρα η πρώτη αντίστοιχη συνάντηση είναι από τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. 

Μάλιστα αν και είναι καλεσμένος του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζεται πυρετωδώς για την επίσημη επίσκεψη του γάλλου Προέδρου. Η σημειολογία έχει την σημασία της και οι εποχές του “Ολαντρέου” ανήκουν στο παρελθόν. Αντίθετα ο κ. Τσίπρας νιώθει πολιτικά πιο κοντά στον σοσιαλδημοκράτη γάλλο Πρόεδρο, πολλώ δε μάλλον που δείχνει ότι στο πλαίσιο της Ευρωπαικής Ένωσης έχει αναλάβει τον ρόλο του καλού και έχει “υιοθετήσει” την ελληνική αριστερή κυβέρνηση. Ο κ. Ολάντ σε σύμπνοια με την κυβέρνηση των ΗΠΑ έπαιξε ρόλο ώστε να αποφευχθεί το grexit στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις του Ιουλίου, ενώ στη συνέχεια έχει ταχθεί υπέρ της ενίσχυσης της Ελλάδας και της αναδιάρθρωσης του χρέους. 

Στο πλαίσιο αυτό το Μέγαρο Μαξίμου δίνει ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη, στον συμβολισμό της αλλά και στα καλά λόγια που περιμένει να ακούσει από τον κ. Ολάντ.
Κλείσιμο


Η ατζέντα των συζητήσεων

Όπως διέρρευσε το Μέγαρο Μαξίμου στην ατζέντα της συνάντησης η ελληνική πλευρά θα συμπεριλάβει ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας και τα εκκρεμή ζητήματα που σχετίζονται με αυτήν. Μεταξύ άλλων θα συζητηθούν ειδικότερα θέματα που αφορούν την επικείμενη διαπραγμάτευση για το Χρέος, την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση, τις συλλογικές συμβάσεις, την προάσπιση της διαφάνειας και την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, ζητήματα που αποτελούν σταθερές επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς κατά την εφαρμογή της συμφωνίας με τους θεσμούς.  Σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος της ατζέντας, αναμένεται να συζητηθούν θέματα που αφορούν το πακέτο Γιούνγκερ, συνέργειες για την τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας, και η ενίσχυση της συνεργασίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως και σε άλλους βασικούς τομείς της οικονομίας. Ειδικό κεφάλαιο της συνάντησης αναμένεται να αποτελέσει η συνεργασία στον πολιτιστικό τομέα, που θεωρείται καθοριστικής σημασίας και για τις δύο χώρες. Πάντως τόσο το ακριβές πρόγραμμα όσο και η ατζέντα των συνομιλιών ακόμη δεν έχουν οριστρικοποιηθεί. 

Επί Σαμαρά ο κ. Ολάντ είχε έλθει στην χώρα μας για μία σύντομη επίσκεψη εργασίας μισής ημέρας, όπου ο πρωθυπουργός τον είχε δεξιωθεί στο Μέγαρο Μαξίμου μαζί με τους τότε κυβερνητικούς του εταίρους Βαγγέλη Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη και είχαν κάνει περίπατο στην Ηρώδου Αττικού. 

Τώρα ο κ. Ολάντ θα συνοδεύεται από αποστολή κυβερνητικών στελεχών στην οποία κυριαρχούν τρεις γυναίκες υπουργοί αλλά και επιχειρηματιών, καθώς και ανθρώπων του πολιτισμού.  

Τα κυβερνητικά στελέχη που αναμένεται μέχρι στιγμής να συνοδεύσουν τον Πρόεδρο Ολάντ είναι η Υπουργός Οικολογίας, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ενέργειας Ségolène ROYAL, η υπουργός Παιδείας Najat VALLAUD-BELKACEM, ο υπουργός Οικονομικών Michel SAPIN, η Υπουργός Πολιτισμού και Επικοινωνίας Fleur PELLERIN, και ο Harlem DÉSIR, Γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Στις διευρυμένες συσκέψεις των δύο αντιπροσωπειών και στα δύο γεύματα θα είναι οι ομόλογοί τους από ελληνικής πλευράς, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης, Γιάννης Τσιρώνης, Όλγα Γεροβασίλη, Αριστείδης Μπαλτάς. 


Παρασημοφόρηση και γεύμα στο Μουσείο της Ακρόπολης
 
Το πρόγραμμα του γάλλου Προέδρου ακόμη δεν έχει επισημοποιηθεί. Υπολογίζεται ότι περίπου στις 16:50 το απέγευμα της Πέμπτης θα αφιχθεί στο αεροδρόμιο όπου θα τον υποδεχθεί ανεπισήμως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Από εκεί θα κατευθυνθεί στο Σύνταγμα για να καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Η επίσημη υποδοχή θα γίνει στις 18:00 στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Προκόπη Παυλόπουλο. Το Προεδρικό Μέγαρο μάλιστα έχει προετοιμαστεί δια παν ενδεχόμενο. Εάν ο καιρός είναι καλός η υποδοχή θα γίνει με όλη την επισημότητα και το πρωτόκολλο, κόκκινο χαλί, τιμητικό άγημα σε παράταξη, μπάντες, ανάκρουση εθνικών ύμνων κλπ.  Εάν όπως προβλέπει η ΕΜΥ έχει κακοκαιρία το τελετουργικό θα είναι συμπυκνωμένο στο εσωτερικό του Προεδρικού Μεγάρου. Προς τούτο μάλιστα σήμερα θα γίνει και πρόβα στο εσωτερικό του Προεδρικού Μεγάρου. Μετά τα εθιμοτυπικά θα υπάρξει κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων διάρκειας περίπου μισής ώρας και ακολούθώς των δύο αντιπροσωπειών ενώ ο κ. Παυλόπουλος θα παρασημοφορήσει τον Πρόεδρο Ολάντ με το ανώτατο διάσημο της ελληνική δημοκρατίας, τον Μεγαλόσταυρο του τάγματος του Σωτήρος. Στη συνέχεια ο κ. Παυλόπουλος θα παραθέσει δείπνο στις δύο αντιπροσωπείες, την γαλλική και την ελληνική. Δεν έχει πάντως καθοριστεί εάν εκτός από τους κυβερνητικούς παράγοντες θα είναι καλεσμένοι και οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης -πλην σε κάθε περίπτωση του αρχηγού της Χρυσής Αυγής. 

Η Παρασκευή θα ξεκινήσει με την επίσκεψη του κ. Ολάντ στο Μέγαρο Μαξίμου. Αρχικά προβλέπεται συνάντηση των δύο ηγετών και στην συνέχεια σύσκεψη των αντιπροσωπειών. Ακολούθως οι δύο θα κατευθυνθούν στην Βουλή όπου ο κ. Ολάντ θα εκφωνήσει λόγο στην ελληνική αντιπροσωπεία. Πάντως Ολάντ και Τσίπρας δεν θα πάνε στην βουλή πεζή αλλά με αυτοκίνητο, ίσως γιατί επίσης προβλέπονται βροχές και καταιγίδες. Το μεσημέρι στον γάλλο Πρόεδρο και την συνοδεία του θα παραθέσει γεύμα ο πρωθυπουργός. Μάλιστα δείχνει σε αυτό ο κ. Τσίπρας να ακολουθεί την παράδοση που χάραξε ο προκάτοχός του Αντώνης Σαμαράς και θα δεξιωθεί τους υψηλούς καλεσμένους του στο Μουσείο της Ακρόπολης. Το πρόγραμμα του κ. Ολάντ ολοκληρώνεται με την τελετή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου θα εκφωνήσει ομιλία και θα αναγορευτεί επίτιμος διδάκτωρ πολιτικών επιστημών. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης